Η Έλλη Μπουμπουρή ανακαλύπτει τη διακριτική γοητεία ενός πολυτελούς και cosy αρχοντικού με μόλις έξι δωμάτια στη γραφική Ναύπακτο.
Eνα τριώροφο μικρό νεοκλασικό μετατράπηκε σε ξενώνα. Αν η είδηση ερχόταν από το Ναύπλιο ή την Ερμούπολη της Σύρου, δεν θα μας εξέπληττε, γιατί απλά έχει ξανασυμβεί. Έρχεται όμως από τη Ναύπακτο, την πιο «νησιώτικη» στερεολαδίτικη πόλη, και είναι θέμα. Αν και η γοητευτική κωμόπολη, κλασικός προορισμός για weekend, είναι γεμάτη από κτίρια-διαμάντια (δυστυχώς, τα περισσότερα χάνονται πίσω από κιτς, σύγχρονες επεμβάσεις και πινακίδες), κανείς μέχρι τώρα δεν είχε σκεφτεί να στεγάσει ένα ξενοδοχείο σε κάποιο απ’ αυτά. Το «Αρχοντικό της Πέπως» είναι το πρώτο κι ελπίζουμε ν’ αποτελέσει παράδειγμα και γι’ άλλους. Λανσάρεται ως boutique hotel κι είναι από τις λίγες φορές που το συνυπογράφουμε φαρδιά πλατιά (πολλοί επικαλούνται τον τίτλο, αλλά ελάχιστοι τον υποστηρίζουν).
Όταν θεμελιώθηκε το σπίτι το 1850, φαντάζομαι πως τίποτα δεν θα έκρυβε τη θέα στη θάλασσα και τα πελοποννησιακά παράλια, καθώς η οδός Τζαβέλα όπου βρίσκεται απέχει μόλις δυο βήματα από το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου. Σήμερα, μόνο ένα δωμάτιο βλέπει θάλασσα κι η Τζαβέλα είναι ένας δρόμος πολυσύχναστος (τα διπλά τζάμια όμως κρατάνε τη βοή μακριά). Η φινετσάτη μικρή του είσοδος ξεχωρίζει. Το όνομα της Πέπως αναφέρεται διακριτικά. πρέπει να προσέξετε για να το δείτε – έτσι «φωνάζουν» τα boutique hotels. H πραγματικά πολύ επιτυχημένη αναπαλαίωση έδωσε μόνο έξι δωμάτια (στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο), μια κομψή ρεσεψιόν, ένα μίνι καθιστικό και μια μικρή, άκρως ατμοσφαιρική αίθουσα πρωινού (όλα στο ισόγειο). Οι μικροί χώροι που, έτσι κι αλλιώς, προκύπτουν από τη μετατροπή ενός παλιού αρχοντικού σε ξενώνα, ήταν μεγάλη πρόκληση για τον αρχιτέκτονα Απόστολο Παρπερή και τη διακοσμήτρια Άρτεμις Μπαλόγλου, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν το μειονέκτημα πλεονέκτημα χαρίζοντας στην πόλη και τους επισκέπτες της ένα υπέροχο, cosy περιβάλλον με υψηλή αισθητική.
Το «Αρχοντικό της Πέπως» θα το πρότεινα με τα χίλια τόσο για ρομαντικά weekends όσο και για επαγγελματικά ταξίδια. Ίσως δυσκολέψει οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά λόγω των μικρών κοινόχρηστων χώρων, φαντάζει όμως ιδανικό για μια παρέα (ζευγάρια ή οικογένειες) που θα κλείσει και τα έξι δωμάτιά του. Όλα «ακούνε» σε γυναικεία ονόματα που ανήκουν στις κόρες, τις εγγονές και τις δισέγγονες της κυρίας Δέσποινας Παντελοπούλου, της Πέπως δηλαδή. Η «Βασιλική» είναι το μοναδικό με μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα – κάτι που «πλήρωσε» με το μικρότερο μπάνιο του ξενώνα, αν και το λευκό μάρμαρο Διονύσου, οι σφυρήλατοι νιπτήρες, τα αναλώσιμα Apivita, οι υπέροχες πετσέτες και τα μπουρνούζια Nef-Nef σε κάνουν να ξεχνάς το μέγεθος. Στρώματα Coco-mat, κεντημένα λευκά είδη και υφάσματα με λουλούδια σε ρομαντικά χρώματα (διαφορετικά σε κάθε δωμάτιο) προσδίδουν μια αίσθηση αρμονικής πολυτέλειας. Στη «Βασιλική» κυριαρχεί ένα ροδίζον μοβ, στην «Ευφροσύνη» το μπορντό, στη «Δάφνη», που είναι και το μεγαλύτερο σε μέγεθος δωμάτιο, το μπλε, στην «Ιωάννα» το πράσινο, στην «Καλλιόπη» (με το μεγαλύτερο μπάνιο) το ροζ, ενώ στη «Νικολίτσα» το λαδί. Απόλυτα έχουν ενσωματωθεί στο στιλ του ξενώνα τα έπιπλα Κούρτης, με χαρακτηριστική πατίνα που παραπέμπει σε έπιπλα εποχής.
Οι ευγενέστατες κοπέλες της ρεσεψιόν και ο διευθυντής Αναστάσιος Κούγιας υπηρετούν με το παραπάνω την έννοια του boutique hotel, προσπαθώντας να φανούν χρήσιμοι στους πελάτες τους όλο το 24ωρο. Και κάτι τελευταίο: το «Αρχοντικό της Πέπως» είναι το πρώτο, τουλάχιστον απ’ ό,τι γνωρίζω, non smoking ξενοδοχείο στην Ελλάδα (άποψη του ιδιοκτήτη του Αναστάσιου Δελημπαλταδάκη) – μάλλον βρήκα έναν έξυπνο τρόπο να κάνω τον άντρα μου να μην καπνίζει, τουλάχιστον τα weekends. Οι αμετανόητοι καπνιστές θα νιώσουν τη στέρηση περισσότερο στο χώρο του πρωινού, αλλά ο πολύ πλούσιος μπουφές με τυρόπιτες, μπουγάτσες, κρουασάν, κέικ και ακόμα πολλές λιχουδιές, που ετοιμάζει ειδικά για το ξενοδοχείο φούρνος της πόλης, θα τους ανταμείψει.
INFO«Αρχοντικό της Πέπως», Ιλάρχου Τζαβέλα 11, Ναύπακτος, 2634038185, www.arxontiko-pepos.gr. Τιμές: € 100-180 τα weekends. Tις καθημερινές διαμορφώνονται ανάλογα.