Βιένη

Η Ιωάννα Γκομούζα καταγράφει όλα τα καινούργια αλλά και τα αγαπημένα κλασικά σημεία στην πιο χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Βιένη

Η Ιωάννα Γκομούζα καταγράφει όλα τα καινούργια αλλά και τα αγαπημένα κλασικά σημεία στην πιο χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Βιένη - εικόνα 1
MuseumsQuartier

01 Νέα πρόταση διαμονής Το λένε «Steigenberger Hotel Herrenhof» και περιμένουμε να ξεδιπλώσει τις τετράστερες υπηρεσίες του από μέρα σε μέρα στην καρδιά της πόλης, λίγα βήματα από το παλάτι Hofburg και τις πολυτελείς μπουτίκ της Kohlmarkt και της Graben, στο νεοκλασικό που κάποτε στέγαζε το λογοτεχνικό στέκι «Herrenhof cafe΄». Θα έχει 186 δωμάτια και 10 σουίτες σε διάφορα στιλ –από μπαρόκ μέχρι art deco–, και φυσικά cafe΄, εστιατόριο αυστριακής κουζίνας, spa-γυμναστήριο και αίθουσες συνεδριάσεων (Herrengasse 10, www.steigenberger.com). 02 Για design travellers Ως οπαδοί των design hotels, του κέντρου και της καλής θέας, βρήκαμε το ιδανικό μας τρίπτυχο στο «DO & CO Hotel» (Stephansplatz 12, www.doco.com) ξυπνώντας στα ζεστά δωμάτια και τις σουίτες που βλέπουν όοοολο το γιορτινό σκηνικό, την πλατεία και τους πύργους του Αγίου Στεφάνου. Ακόμα πάντως κι αν δεν μείνεις εδώ, έλα για ένα ποτό στο «Onyx Bar». Επίσης κεντρικό, αλλά πιο... compact, το «Hollmann Beletage» (Kollnerhofgasse 6, www.hollmann-beletage.at) έχει μόλις 16 άνετα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους με φρέσκια

λογική κι αισθητική (spa, πριβέ κινηματογράφο και playroom). Ωραία επιλογή και το «Altstadt Vienna» (Kirchengasse 41, tel. www.altstadt.at) στο 7ο διαμέρισμα – ζητήστε κάποιο από τα δωμάτια που έχει διακοσμήσει ο διάσημος Ιταλός

αρχιτέκτονας Matteo Thun.

03 Shopping news Μεγάλη και σίγουρη επιλογή ο εμπορικός δρόμος Mariahilfer Strasse, δεν λέμε. Αξίζει, πάντως, να της κάνεις παρασπονδίες, γιατί στα

πέριξ δρομάκια θα ξετρυπώσεις «θησαυρούς». Πέρνα όμως κι από το Freihaus (βρίσκεται ανάμεσα στη Naschmarkt, τη Karlsplatz και τη Wiedner Hauptstrasse) για νυχτερινή ζωή αλλά και αγορές. Από τις πιο πρόσφατες ενδιαφέρουσες αφίξεις σημείωσε στη Margaretenstrasse: το «kaRja» (Margaretenstrasse 2, 4ο διαμέρισμα, www.karja.at), μια μπουτίκ-ατελιέ με μοντέρνα ρούχα και ευφάνταστο

ντεκόρ, βγαλμένο από παροπλισμένα βιενέζικα τραμ, και το «Monica Aren’s» (Margaretenstrasse 10, www.secondhand-agentur.com) για επώνυμα σύνολα από δεύτερο χέρι.

Βιένη - εικόνα 2
Η πλατεία του Αγίου Στεφάνου

04 Καινούργιο γκουρμέ στέκι Μοντέρνα αυστριακή κουζίνα από έναν νεαρό και φιλόδοξο σεφ σ’ ένα ατμοσφαιρικό κελάρι, λίγα μόλις λεπτά από την Stephansplatz. Παρελθόν και παρόν ισορροπούν άψογα στο «Artner am Franziskanerplatz», όπου τις κατσαρόλες ανακατεύει ο Maximilian Aichinger (κέρδισε ένα αστέρι Michelin για το «Magazin» στο Σάλσμπουργκ). Το εστιατόριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και η κάβα του κρύβει 10.000 μεθυστικές μποτίλιες (Franziskanerplatz 5, www.artner.co.at).

05 Για φιλότεχνους Δύο διάσημοι Βιενέζοι καλλιτέχνες έχουν την τιμητική τους φέτος το χειμώνα. Για τα 100 χρόνια από την επίσημη πρώτη του διάσημου πίνακα «Το Φιλί» του Γκούσταβ Κλιμτ στο «Kunstschau 1908», το Belvedere αναπλάθει το περιβάλλον εκείνης της παρουσίασης συγκεντρώνοντας πολλά από τ’ αυθεντικά εκθέματα μέχρι τις 18/1 στην έκθεση «Gustav Klimt and the Kunstschau 1908» (Rennweg 6, 3ο διαμέρισμα, www.belvedere.at). Το KunstHausWien πάλι γιορτάζει τα 80 χρόνια από τη γέννηση του ιδιοσυγκρασιακού εικαστικού και αρχιτέκτονα Friedensreich Hundertwasser παρουσιάζοντας άγνωστα στο ευρύ κοινό έργα του έως τις 15/3 (Untere Weissgerberstrasse 13, 3ο διαμέρισμα, www.kunsthauswien.com). Για ακόμα πιο χορταστικό art-hopping, βάζουμε στα πλάνα μας το αρτίστικο συγκρότημα MuseumsQuartier (Museumsplatz 1, 7ο διαμέρισμα), για καφέ, φαγητό, σούπερ δωράκια από τα πωλητήρια των μουσείων και φυσικά τις εκθέσεις-αφιερώματα στον Edward Hopper και τον Peter Kogler – στο Kunsthalle και το MUMOK αντίστοιχα.

Βιένη - εικόνα 3
ιορτινό shopping σε λευκό φόντο στον πεζόδρομο Graben

06 Στη hip Gumpendorfer Strasse Με την πρώτη ματιά, αυτός ο παράδρομος ανάμεσα στη Mariahilfer Strasse και τη Naschmarkt μπορεί να μη σου γεμίσει το μάτι. Αν ακολουθήσεις όμως τους ντόπιους, θ’ ανακαλύψεις κάποια από τα πιο hip στέκια τους, όπως το ασιατικό bar-restaurant «Ramien» (www.ramien.at), τα καταστήματα ντιζάιν «Lichterloh» (www.lichterloh.com), «Das Mobel» (www.dasmoebel.at) και «Phil» (www.phil.info) –στα δύο τελευταία κάθεσαι και για καφέ–, την μπουτίκ «Nachbarin» (www.nachbarin.co.at) κι ένα πολύ ιδιαίτερο πείραμα: το «Saint Charles Alimentary» (www.saint.info) είναι το πρώτο φαρμακείο-εστιατόριο στην Αυστρία που σερβίρει σπιτικά πιάτα και τα δικά του... καλλυντικά, όλα παρασκευασμένα από αγνές πρώτες ύλες! 07 Πάμε για ποτό Αν θέλετε να το κάνετε... «American bar», στην κυριολεξία όμως, ραντεβού στο ομώνυμο λιλιπούτειο στέκι που σχεδίασε πριν από έναν αιώνα ο διάσημος αρχιτέκτονας Adolf Loos (Karntner Durchgang 10, www.loosbar.at). Μαζί με celebrities και trendsetters θα τα πιείτε στο «Silver Bar» του ξενοδοχείου «Das Triest» (Wiedner Hauptstrasse 12, www.dastriest.at) –ζητήστε από τον Keita το non-alcoholic Ginger κοκτέιλ του!– και στο «Shambala» του «Le Meridien» (Opernring 13, www.wien.lemeridien.de).

Βιένη - εικόνα 4
Αρχιτεκτονική άποψη διά χειρός Freidensreich Hundertwasser

08 Με γλυκό... δοντάκι Όσο οι «πρωτάρηδες» δοκιμάζουν τι εστί Sacher torte στο ομώνυμο cafe΄-ξενοδοχείο της Philharmonikerstrasse 4 ή στο «Demel» (Kohlmarkt 14), εμείς τσακίζουμε τα γλυκάκια της παμπάλαιας (από το 1618) patisserie «Zum Schwarzen Kameel» (Bognergasse 7) κι αγοράζουμε σοκολάτες στο «Xocolat» (Freyung Passage, 1ο διαμέρισμα). 09 Αν ταξιδεύεις με παιδιά Στο Haus der Musik, τα πιτσιρίκια θα βρουν ένα μουσείο με σούπερ διαδραστικά εκθέματα για να πειραματιστούν με τους ήχους διασκεδάζοντας και να κάνουν το μαέστρο! Για να κλείσει όμορφα η επίσκεψη, αξίζει ν’ απολαύσετε τις γεύσεις του cafe΄-restaurant «Cantino» στη σοφίτα, κοιτάζοντας τις στέγες της Βιένης (Seilerstatte 30, www.hdm.at/en). 10 Βιένη για οινόφιλους Το ζεστό αρωματικό κρασί στις χριστουγεννιάτικες αγορές σας άνοιξε την όρεξη; Αν ο οίνος σάς ευφραίνει, μείνετε στο «Rathaus Wein & Design» (Lange Gasse 13, www.hotel-rathaus-wien.at), ένα θεματικό ξενοδοχείο όπου τα δωμάτια είναι αφιερωμένα σε κορυφαίους Αυστριακούς οινοπαραγωγούς κι έχουν τη δική τους... κάβα και καλλυντικά με κρασί. Επίσης, μια κράτηση στο ντιζαϊνάτο wine bar «Unger & Klein» (Golsdorfgasse 2, www.ungerundklein.at) είναι must.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.