ΜΑΡΩΝΕΙΑ
με επίγευση ιστορίας
Ο γλυκός καιρός του Σεπτέμβρη προσφέρεται για εξορμήσεις στα ακρότατα όρια της Ελλάδας, σε "ανεξερεύνητες" από το μαζικό τουρισμό περιοχές -όπως η Μαρώνεια. Στη γωνιά αυτή της θρακιώτικης Ροδόπης, εκτός από τα πανταχού παρόντα αρχαία μνημεία, μπορείτε να απολαύσετε και τους οινικούς καρπούς των αμπελώνων της περιοχής.
Μισή ώρα απόσταση από την Κομοτηνή και πέντε λεπτά από τη θάλασσα, η Μαρώνεια τα έχει όλα: προσφέρει ηρεμία, με πανταχού παρόντα τα σημάδια του αρχαίου και του χριστιανικού παρελθόντος, όμορφες παραλίες για κολύμπι, ωραίους περιπάτους, φιλόξενους κατοίκους, ολοπράσινους αμπελώνες (καθώς ο τρύγος αργεί ακόμη) και περιποιημένο φαγητό.
Ο τόπος είναι τόσο αρχαίος όσο και ο Όμηρος -θα μπορούσε πολύ άνετα να είναι ένα αρχαιολογικό "πάρκο", αρκεί τα ευρήματα να μην ήταν αφημένα περίπου στην τύχη τους... Διότι στη Μαρώνεια η Ιστορία είναι πανταχού παρούσα, τόσο που δεν μπορείς να την αγνοήσεις ούτε λεπτό. Τρως στην παραλία του Αγίου Χαραλάμπου και τα αρχαία καλύπτουν ακόμα και τον προαύλιο χώρο της ταβέρνας. Με το αυτοκίνητο, οδηγάς δίπλα στα τείχη της αρχαίας πόλης. Και βεβαίως, υπάρχει και το αρχαίο θέατρο, που αποδεικνύει περίτρανα τον πολιτιστικό ρόλο που αυτή η θρακική πόλη έπαιξε κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας.
Η Ιστορία λοιπόν λέει ότι Χιώτες άποικοι αγκυροβόλησαν στη Μαρώνεια, κάτω από τη σκιά του επιβλητικού όρους Ίσμαρος, βρίσκοντας ύψωμα για να κτίσουν την ακρόπολή τους και γρανιτένιους ογκόλιθους για να την οχυρώσουν. Όποιος βρει το κουράγιο να περπατήσει μέχρι τον Άγιο Γεώργιο, έχοντας συνοδό άνθρωπο που γνωρίζει την περιοχή, θα συναντήσει, εκτός από τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού, χτισμένου πάνω σε αρχαίο ιερό, την εντυπωσιακή πύλη των γιγάντων και το πατητήρι του Μάρωνα, λαξευμένο στο βράχο, που δέχονταν τα ονομαστά σταφύλια της περιοχής για να βγουν τα περιώνυμα μαρώνεια ή μαρωνίτικα κρασιά. Με τέτοιο γλυκό και δυνατό κρασί μέθυσε ο Οδυσσέας τον Πολύφημο, τον τύφλωσε και κατάφερε να το σκάσει με τους συντρόφους του. Τα ανέφερε ο Όμηρος, προτρέποντας να βάζουμε 20 κύπελα νερό με ένα κύπελο κρασί, για να πιούμε το γλυκό σαν μέλι κατακόκκινο γλεύκος.
Σήμερα, ο αμπελώνας του Μάρωνα αναδιατάσσεται χάρη στην πρωτοβουλία της οινοποιίας "Τσάνταλη". Από τα υπάρχοντα αμπέλια -ιδιόκτητα και συνεργαζόμενα- οινοποιείται ένα λαμπερό, αρωματικό chardonnay 13 βαθμών, με ευχάριστη οξύτητα και γεύση, και ένα λίαν ενδιαφέρον syrah με βαθύ χρώμα, μαλακές ταννίνες που θα μαλακώσουν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου και μια απολαυστική αρωματική βεντάλια. Η "Τσάνταλη" έχει ήδη δημιουργήσει δοκιμαστήριο και πωλητήριο ανάμεσα στα αμπέλια και η ανέγερση οινοποιείου θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2004.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Μαρώνεια προσφέρει, εκτός από όλα τα άλλα, και δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού: παρατήρηση πουλιών και κανό-καγιάκ στη λίμνη Ισμαρίδα και το Πόρτο Λάγος, σπηλαιολογικές αναζητήσεις στα εύκολα σπήλαια της Μαρώνειας και της Στρύμνης, οργανωμένες πεζοπορίες στα δάση της Ροδόπης, αρχαιολογικές ξεναγήσεις, ποδηλατικές διαδρομές και πολλά άλλα. Για όλα αυτά μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο Eco Explorer του Γιώργου Βολουδάκη (2533021501, www.ecoexplorer.gr).
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑ
Στη Μαρώνεια θα φιλοξενηθείτε στο ξενοδοχείο Ρωξάνη (25330/41391): μια περιποιημένη μονάδα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προσεγμένη αισθητική και ζεστή ατμόσφαιρα. Θα το συναντήσετε στην είσοδο της κωμόπολης, θα τύχετε των περιποιήσεων της κ. Ρωξάνης Βολουδάκη και, φυσικά, θα δοκιμάσετε τα σπιτικά της εδέσματα -μαγειρευτά κατά πρώτο λόγο, αλλά και γεμιστά, σούπες, κοκκινιστά. Το εστιατόριο βλέπει προς το Θρακικό Πέλαγος, έχοντας θέα τη Σαμοθράκη και το Άγιον Όρος. Σε απόλυτη διαύγεια ίσως διακρίνετε τη Λήμνο. Στο τέλος του γεύματος θα απολαύσετε ανθόμελο με κηρήθρα. Όταν έρθει η ώρα της αναχώρησης, πάρτε μαζί σας και εξαιρετικό μέλι από τις κυψέλες Βολουδάκη.
Σε δύο άλλα σημεία η κουζίνα που προσφέρεται έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην κεντρική πλατεία η Λόλα της Θεοδώρας Φρατζίδου συνδυάζει συνταγές των προσφύγων και της ντόπιας μαγειρικής. Άφθαστη μελιτζανοσαλάτα, ντολμαδάκια με μάραθο, σαρμάς της ανατολικής Θράκης, μελιτζάνες με κρέας. Τις κρύες μέρες θα ζεσταθείτε με κρεατόσουπα γίδας, ενώ ωραιότατο προκύπτει και το κρέας (ντόπια μοσχάρια) με δαμάσκηνα.
Στον Άγιο Χαράλαμπο, επίνειο της Μαρώνειας, βρίσκεται η κλασική πλέον ψαροταβέρνα Γιάννα και Ρούλα -πρόκειται για τις αδελφές Νίττη. Λειτουργούν από το πρωί έως τις επτά το απόγευμα και προσφέρουν ολόφρεσκες χωριάτικες σαλάτες, μελιτζανοσαλάτα περιωπής, τηγανητές καραβίδες, γλώσσες στο τηγάνι και άφθαστες τηγανητές πατάτες.
Κρίτων Παπαδόπουλος