νότιο πήλιο
ήσυχα και απλά
Το βουνό χαμηλώνει, το τοπίο μαλακώνει και η θάλασσα διεκδικεί ακόμη περισσότερο χώρο στο κάδρο. Οι ρυθμοί των διακοπών εδώ είναι χαλαροί, οι επιλογές σε παραλίες αμέτρητες.
Πρόκειται για το πιο θαλασσινό κομμάτι του Πηλίου, καθώς εκτείνεται στο βραχίονα της χερσονήσου. Το υψόμετρο είναι χαμηλό, σπανίως ξεπερνά τα 400 μέτρα. Στις ήρεμες πλαγιές του απλώνονται ατελείωτοι ελαιώνες με αιωνόβια δέντρα. Δροσερές ρεματιές με πλατάνια, δάση με πουρνάρια και μεσογειακή μακία συμπληρώνουν την εικόνα. Δεκάδες ήσυχοι οικισμοί, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, μπορούν να γίνουν η βάση σας για διακοπές που συνδυάζουν την ηρεμία με την εξερεύνηση.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ Η ωραιότερη της περιοχής είναι τα Ποτιστικά από τη μεριά του Αιγαίου, μια μεγάλη, αμμουδερή παραλία με πανύψηλα βράχια. Μαζεύει αρκετό κόσμο τον Αύγουστο, ωστόσο λόγω μεγέθους δεν μοιάζει ποτέ "πηγμένη". Από πέρυσι διαθέτει και ξαπλώστρες... Αν την πετύχετε σε νηνεμία, θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα μπάνια του καλοκαιριού σας, αν όμως έχει κύμα καλύτερα να την αποφύγετε. Στο ίδιο στυλ είναι και η Μελανή, αν και πιο ήσυχη, γιατί ένα κομμάτι του δρόμου που οδηγεί ως αυτήν μένει ακόμη χωματόδρομος. Τέλος στην ίδια ακτογραμμή βρίσκουμε και την Πάλτση. Από τη μεριά του Παγασητικού ξεχωρίζουν οι μικροί κολπίσκοι λίγο πριν και λίγο μετά το Χόρτο (πιο κοσμική η Παγανιά) και η μεγάλη αμμουδερή "οικογενειακή" παραλία του Καλάμου (κατά μήκος του παραλιακού δρόμου). Εδώ, αν είστε διατεθειμένοι να περπατήσετε λίγο, θα βρείτε μία από τις ωραιότερες παραλίες του Παγασητικού, το Μάρμαρο, μια μικρή αμμουδερή αγκαλιά περιτριγυρισμένη από ελαιοπερίβολα. Στην ίδια ακτογραμμή ενδιαφέρουσες είναι και οι παραλίες της Πάου, βοτσαλωτές με γαλαζοπράσινα νερά. ΕΚΔΡΟΜΕΣ Αξίζει οπωσδήποτε να αφιερώσετε μία μέρα για να επισκεφθείτε το Τρίκερι, το χωριό που βρίσκεται στη μύτη της "χερσονήσου", να ανηφορίσετε στα λευκοβαμμένα καλντερίμια του και να φτάσετε μέχρι την άκρη του χωριού, όπου η θέα είναι υπέροχη, καθώς στο ίδιο πλάνο βλέπετε το στόμιο του Παγασητικού, την απέναντι ηπειρωτική ακτή και τη βόρεια κορυφή της Εύβοιας. Η εκδρομή σας θα καταλήξει φυσικά στην Αγία Κυριακή, με τις μικρές ψαροταβέρνες κατά μήκος της προκυμαίας.
ΜΙΚΡΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ Τα καλντερίμια που ένωναν παλιότερα τα χωριά διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και προσφέρονται για περπάτημα. Από την Αργαλαστή ξεκινούν δύο τέτοιες διαδρομές, προς Κάλαμο και Λεφόκαστρο, ενώ στο Λαύκο θα βρείτε το καλντερίμι που οδηγεί στη Μηλίνα. Σε πολλά σημεία τα δέντρα είναι τόσο πυκνά, ώστε ακόμη και το πρωί η πεζοπορία δεν γίνεται ιδιαίτερα κουραστική, η ιδανική στιγμή όμως είναι το δειλινό, όταν ο ορίζοντας βάφεται με μενεξελιές αποχρώσεις. Αν πάλι το περπάτημα δεν συγκαταλέγεται στα αγαπημένα σας, μπορείτε να γνωρίσετε τις ίδιες διαδρομές κάνοντας ιππασία. Τα ήμερα άλογα του Στουκογιάννη προσφέρονται ακόμη και για τους αρχάριους του σπορ (πληροφορίες 24230 54439). ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕΣτην Αργαλαστή στο Σοκάκι νόστιμη σπιτική κουζίνα, ή στο κοινοτικό καφενείο της πλατείας (πολύ ωραίοι μεζέδες για τσίπουρο). Στο Χόρτο στην Αρχοντούλα κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Στον Κάλαμο στον Κόκκινο, επίσης πάνω στην παραλία. Ψάρι θα βρείτε στη Σκάλα στη Μηλίνα. Στα Ποτιστικά τέλος υπάρχει το Climax, με carribean διακόσμηση, ατμοσφαιρική μουσική και διεθνή πιάτα σε τσουχτερές τιμές όμως. ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ Στα Ποτιστικά: Elitis Hotel (200 μ. από την παραλία, 24230 54482). Στην Αργαλαστή: Αρχοντικό Αγαμέμνων (σε παραδοσιακό πετρόκτιστο κτίριο, 24230 54557). Στο Χόρτο: Diplomats Holidays Apartments (24230 65697, 24230 65497) και Leda Apartments (24230 65398). Στην Πάλτση: Ερωδιός Hotel (24230 54210, 24230 54203). Στον Κάλαμο Πανσιόν Οδυσσέας (24230 54775). Στο Λαύκο: Αρχοντικό Παρίση (24230 65856). Ελένη Κούκη
ekouki@athinorama.gr