Νεανική και low budget, γεμάτη ιστορία, τέχνη, αλλά και forever jazz. Η Άντζελα Σταματιάδου περπατάει στην τσέχικη πρωτεύουσα και καταγράφει νέες αφίξεις και διαχρονικά hot spots για ανοιξιάτικα weekends.
Ηλιόλουστη πολυκοσμία στη γέφυρα του Καρόλου, συναυλίες κλασικής μουσικής εντός των ναών (ευκαιρία για τετ-α-τετ με τα έργα του Dvorak), περίπατος στο χρυσό (το 17ο αιώνα κατοικούσαν χρυσοχόοι) και στην πραγματικότητα πολύχρωμο σοκάκι, αμαξάδες που περιμένουν τους... παλιομοδίτες/ρομαντικούς πίσω από το παλιό δημαρχείο, τζαζ μπάντες που γίνονται μέρος του street life, ατελείωτο ψαχούλεμα στις αντικερί, overdose από κρύσταλλα και πορσελάνες Βοημίας, trendy ανακαλύψεις στην ανερχόμενη γειτονιά Κάρλινγκ. Να ’χα μια παλιά Leica... Ένα ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Τσεχίας σημαίνει αλλεπάλληλα στοπ καρέ. Και μαζί τους καφές και στρούντελ με art nouveau περιτύλιγμα στο ισόγειο του δημοτικού μεγάρου, συνοδεία πιάνου, ζεστή πατατόσουπα και πάπια ψητή σε υπόγεια εστιατόρια, ατελείωτη μπίρα και φαντάσματα που βολτάρουν μετά τα μεσάνυχτα στον Πύργο της Πυρίτιδας.
Το ωραίο με την Πράγα είναι ότι περπατιέται, πράγμα σημαντικό για μια ολιγοήμερη απόδραση. Και ότι διαθέτει πλούσιο απόθεμα σε αφορμές ώστε να λιώσεις οικειοθελώς τις σόλες σου, αγνοώντας επιδεικτικά μετρό και τραμ. Κάτω από γοτθικές αψίδες, δίπλα σε χρυσοποίκιλτες μπαρόκ προσόψεις, ανάμεσα σε πύργους, θυρεούς, βαριά, «στεγνά» κομουνιστικά κτίρια που άφησε ο προ Βελούδινης Επανάστασης «σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο», λίγο πιο άσχημα σύγχρονα μεγαθήρια, ακόμη και απέναντι σ’ ένα «αποδομημένο» κτίριο που χορεύει, η πόλη κρατάει γερά τους μύθους της, αγκαλιάζει όμως και τις young cultures. Η Πράγα είναι ίσως παραπάνω τουριστική απ’ ό,τι θα ήθελα. Αλλά ακτινοβολεί ιστορία. Ή μάλλον πολλές ιστορίες, που μπλέκουν αιώνες, αισθητικές, πολιτικά σχήματα, αγίους και δαίμονες σ’ ένα ιδιόμορφο μωσαϊκό. Σε τέτοιο (φορτισμένο) ενεργειακό πεδίο οι χάρτες περιπλάνησης είναι προσωπικοί, οπότε πορευτείτε αναλόγως.
01 Στο μουσείο του Kafka (Cihelna 2b, +420257535507) μέσα από χειρόγραφα, γράμματα και οπτικοακουστικό υλικό μπαίνεις κανονικά σε τριπ. Βλέπεις την Πράγα με άλλο μάτι κι ο Άγιος Βίτος θα ορκιζόσουν ότι είναι ο καθεδρικός για τον οποίο μιλούσε στη «Δίκη». Μπορεί όντως να ήταν.
02 Γέφυρα του Καρόλου – η... Διονυσίου Αρεοπαγίτου της Πράγας. Eνώνει το Μικρό Μέρος με την Παλιά Πόλη. Ανάμεσα στα μπαρόκ αγάλματα του Αγίου Αδαλβέρτου, του Αγίου Λουιτγκάρδου και πολλών άλλων... αγίων, στέκονται μικροπωλητές, ζωγράφοι και τζαζ μπάντες, ενώ από κάτω αρμενίζουν τα ποταμόπλοια. 03 Μια στάση στο Μουσείο του Alphonse Mucha (Panska 7, Praha 1, +420221451333), ενός από τους πιο ιστορικούς Τσέχους καλλιτέχνες, εκτός από ισχυρή δόση art nouveau –φοβερές οι αφίσες του για τη Σάρα Μπερνάρ–, έχει ενδιαφέρον και για τις επικές του απεικονίσεις της Τσεχίας, τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε δει.04 Τα best of της τσέχικης κουζίνας είναι κρέας –μοσχάρι, χοιρινό ή πάπια– με λάχανο τουρσί, μαλακά knedliky (ντάμπλινγκ), σάλτσες φρούτων αλλά και γκούλας. Κι αν θέλετε αχνιστή πατατόσουπα, στο εστιατόριο «Kolkovna» (Naprstkova 214/7, Praha 1, +42026442434) σερβίρεται σε καρβελάκι! 05 Η οδός Parizska ξεκινάει από την πλατεία της Παλιάς Πόλης και καταλήγει στο ποτάμι. Σπίτια με υπέροχες νεο-μπαρόκ και νεο-αναγεννησιακές προσόψεις στρέφουν το βλέμμα προς τα πάνω, ενώ τα κάτω «πατώματα» καταλαμβάνουν Gucci, Cartier και άλλοι ναοί του high end shopping. Ωραίο mix! 06 Στο «Vintage design hotel Sax» (Jansky vrsek 328/3, +420257531268) με το ’50s-’60s-’70s ντεκόρ, που μεταφράζεται σε μαγικό... πλαστικό, fiberglass και πολύχρωμες ρετρό ταπετσαρίες, νομίζεις ότι έκλεισες δωμάτιο σε φωτογράφηση του «Wallpaper». 07 Αυλαία και πάμε. Το Μαύρο Θέατρο (μαυροντυμένοι performers σε μαύρο φόντο, με τα αντικείμενα να ίπτανται μαγικά), η Laterna Magika (που μιξάρει θέατρο και πολυμέσα) και οι παραστάσεις μαριονέτας έχουν μια φοβερή παιδικότητα και ταυτόχρονα μια σαγηνευτική σκοτεινιά που σε συνεπαίρνει. Πλην όμως χρειάζεται προσεκτική επιλογή.
08 Αll that jazz! Η πόλη είναι... ζωντανή σκηνή. Το Agharta jazz centrum, ονομάστηκε έτσι από το άλμπουμ του Miles Davis (Zelezna 16, Praha 1, +420222211275), είναι καλή επιλογή, με καθημερινά εναλλασσόμενα live: modern jazz, jazz & blues, fusion, funk jazz. Έχει και jazz shop, ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα. 09 Ένα κτίριο που χορεύει; Το Ginger & Fred (από τον Fred Astaire και την Ginger Rogers προφανώς) των Frank Gehry και Vlado Milunik (στην οδό Rasinovo Nabrezi) μπορεί να δημιούργησε μια μικρή διαμάχη όταν χτίστηκε (οι εργασίες τελείωσαν το 1996), αλλά σίγουρα πρωτοστατεί στις σύγχρονες απεικονίσεις της Πράγας. Αρχιτεκτονική ωδή στην αποδόμηση, τα δύο μέρη του μοιάζουν να είναι εν κινήσει σ’ ένα χορευτικό σφιχταγκάλιασμα – βλέποντάς το σχεδόν ακούς τη μουσική... Στην κορυφή του, στον έβδομο όροφο δηλαδή, βρίσκεται το εστιατόριο «La Perle de Prague» (+42022198-4160), με γαλλική κουζίνα και φοβερή θέα στον Μολδάβα από ψηλά. 10 Cesky Krumlov, η καλύτερη αφορμή για απόδραση από την πρωτεύουσα. Χωριό-αρχιτεκτονικό διαμαντάκι με κτίρια από το 14ο ως το 17ο αιώνα, κυρίως γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ, έναν εντυπωσιακό, παραμυθένιο ναό του Αγίου Βίτου κι ένα κάστρο που εκτείνεται σε τρεις χρονικές περιόδους. Ανηφορίζοντας προς την είσοδό του –και μέχρι να φτάσει η ώρα του πανοραμίκ (εξαίρετο κατά το ηλιοβασίλεμα)–, σας περιμένουν κάποιοι μη αναμενόμενοι ένοικοι: οι τρεις αρκούδες-σύμβολο του χωριού. 11 Όσο τουριστικό κι αν ακούγεται, δεν λέει να μη σταθείς μπροστά στο αστρονομικό ρολόι του παλιού δημαρχείου για να δείς κάθε μία ώρα το θάνατο –με τη μορφή σκελετού– ν’ αναποδογυρίζει την κλεψύδρα του για ν’ ανοίξει το πορτάκι και ν’ ακολουθήσει η παρέλαση των δώδεκα αποστόλων.