Η Άντζελα Σταματιάδου σταχυολογεί τα καλύτερα εστιατόρια στους top καλοκαιρινούς προορισμούς, τα οποία –χάρη στις επιδόσεις της κουζίνας τους– αποτελούν φέτος από μόνα τους προορισμό. Ετοιμαστείτε για βουτιές – και στο πιάτο!
Η μεγάλη βόλτα μας ανά την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της φετινής πολύμηνης έρευνάς μας, στο πλαίσιο των «Χρυσών Σκούφων» και του «Alpha Guide - 100% Διακοπές», απέδειξε ότι πλέον η γαστρονομία κάθε άλλο παρά περιορίζεται στην Αθήνα. Οι γευστικές επιδόσεις ανεβαίνουν εντυπωσιακά, μια και οι σύγχρονες τεχνικές και οι στιλιστικές εξελίξεις εμπνέουν τους εγχώριους σεφ, ενώ ταυτόχρονα οι τοπικές (ενίοτε και ξεχασμένες) συνταγές αναβιώνουν αποτελώντας σημείο αναφοράς και η παράδοση γίνεται και πάλι –ώρα ήταν!– φετίχ. Τα εστιατόρια που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους με «Χρυσό Σκούφο» και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2009 είναι από μόνα τους προορισμοί, φυσικά. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, από το σύνολό τους, διαλέγουμε με γνώμονα την τοποθεσία, καλοκαίρι γαρ. Ταξιδεύοντας σε Χαλκιδική, Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη, θα συναντήσετε δημιουργικές αναζητήσεις και σοφιστικέ γευστικές αποχρώσεις. Θα βρείτε όμως και ντόπιο κρέας ή φρέσκο ψάρι ψημένα στην εντέλεια, χειροποίητες πίτες και παραδοσιακά μαγειρευτά. Ως προς το φαγητό, άλλωστε, διαθέτουμε ως χώρα πολλά ατού. Η γαλανόλευκη κυματίζει στο πιάτο με ασκορδουλάκους και σταμναγκάθι, λούτζα αλλά και γραβιέρα Νάξου ή λαδοτύρι Μυτιλήνης. Και σε πείσμα όσων επιμένουν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα (για τουριστικά μέρη μιλάμε), επιμένει. Οι καλοί πολλοί. Etrusco-ΚΕΡΚΥΡΑ
Στη λιτά χαλαρωτική βεράντα του κερκυραϊκού εξοχικού σπιτιού, η φευγάτη γαστρονομία του Έκτορα Μποτρίνι σού χτυπάει την πόρτα – μαζί και μυστικές γκουρμέ χορδές. Το αρνί με «γη» από κουμκουάτ, η κρύα σούπα χλωροφύλλης, οι σαρδέλες με κρύο «κάρβουνο» λεβάντας είναι κάποια από τα πιάτα που έχει κατά καιρούς εμπνευστεί ο υπερδημιουργικός σεφ. Μπορεί στην κουζίνα των άλλων να τον είδαμε ως «Εφιάλτη» (Alpha), αλλά στη δική του είναι θαυματοποιός – εξ ου και (επι)βραβεύτηκε και φέτος με δύο «Χρυσούς Σκούφους».
Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342
Calypso-ΚΡΗΤΗ
Ένας «Χρυσός Σκούφος» για τη σύγχρονη δημιουργική κουζίνα της θάλασσας (όπως τη δίδαξε ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin Jacques le Divellec) πλάι στο κύμα: σ’ αυτό το υδάτινο περιβάλλον ο ταλαντούχος σεφ Jean Charles Metayer μετασχηματίζει τις σπουδαίες πρώτες ύλες του νησιού σε κομψοτεχνήματα, παντρεύοντας πολύ πετυχημένα τις τοπικές νότες με πιο διεθνείς αναφορές, χωρίς να παραλείπει κι έναν «εξωτισμό».
Ξεν. «Elounda Peninsula All Suite Hotel», Ελούντα, Κρήτη, 2841068250
Matsuhisa MykonosΕκείνο το black cod with sweet miso, το οποίο κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα, από τα signature dishes του Nobuyuki Matsuhisa, όταν το δοκιμάσεις, δεν το ξεχνάς. Ο σεφ Shane McNeil μάς εισάγει στον τεχνικά υψηλό ιαπωνισμό –εξαιρετικό πάντα και το sushi– και κερδίζει «Χρυσό Σκούφο» σ’ ένα μοντέρνο περιβάλλον με πανοραμική θέα. Μη χάσετε επίσης τα κοκτέιλ του κορυφαίου mixologist Dale de Groff.
Ξεν. «Belvedere», Χώρα Μυκόνου, 2289025122
Squirrel-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗTo μεν setting απόλυτα ρομαντικό κι ατμοσφαιρικό: όντας στο μπαλκόνι του, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε βίλα στην ιταλική Ριβιέρα. Η δε κουζίνα του Ερβέ Προνζάτο, «χρυσοσκουφάτη» για ακόμη μία χρονιά και τολμηρή, παίζει σε πολλές περιπτώσεις με το στοιχείο της έκπληξης, ενσωματώνει τις τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας κι εμφανίζεται εκτελεστικά άρτια και ιδιαίτερα ραφινάτη. Την εμπειρία συμπληρώνει η πολύ καλή, με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, λίστα κρασιών.
Ξεν. «Danai Beach Resort», Νικήτη, Χαλκιδική, 2375022310
Ντομάτα-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Το όμορφο, χαλαρό σκηνικό του «Sani Resort» είναι άκρως καλοκαιρινό, όμως πραγματικός πρωταγωνιστής είναι η πρωτότυπη κουζίνα του Χρύσανθου Καραμολέγκου, η οποία διανθίζει τις ελληνικές γεύσεις και τα υλικά με ενδιαφέρουσες επιρροές από την ευρύτερη Μεσόγειο και... ξεφεύγει με περίτεχνη γαστρονομική ντρίμπλα. Γι’ αυτό και τιμάται εις διπλούν, τόσο με «Χρυσό Σκούφο» όσο και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Όσο για τα γλυκά του, είναι ομολογουμένως μαγικά: μιλάμε για δυνατό φινίρισμα.
Ξεν. «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099465
Κουκούμαβλος-ΣαντορινηΕδώ τρως με θέα στην Παλιά Πόλη των Φηρών και στο ηφαίστειο. Στο βραβευμένο με «Χρυσό Σκούφο» εστιατόριό του, το οποίο στεγάζεται σ’ ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, ο σεφ Νίκος Πουλιάσης ετοιμάζει άλλες... εκρήξεις· γευστικού τύπου. Φανταστείτε, ας πούμε, ένα ριζότο με μπάμιες, το οποίο συνδυάζεται με πιπεράτο καρπάτσιο μαριναρισμένο με κρασί και μους καπνιστής φέτας, και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Κοινώς, μια πληθωρική, extra αρωματική, δημιουργική κουζίνα, με προσεγμένη κάβα για οινικό σεκόντο.
Φηρά, Σαντορίνη, 2286023807
Water Restaurant-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΜεσογειακή κουζίνα με κοσμοπολίτικο πνεύμα και γαλλική... προφορά («Χρυσός Σκούφος» το 2009), που εξελίσσεται συνεχώς. Σε περιβάλλον ατμοσφαιρικό, υπό την επιμέλεια του σπουδαίου (βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin για το εστιατόριο «Bristol» στο Παρίσι) Eric Frechon και του Arnaud Bignon, θα δοκιμάσετε πιάτα όπως ο υπέροχος αστακός με ζωμό από βερίκοκα και λουίζα ή το σοφιστικέ καβούρι με κάρι, πουρέ κουνουπιδιού και αφρό πράσινου μήλου.
Ξεν. «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099400
Μαρίνα-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Έχει την οικειότητα της ταβέρνας και τα ατού (την προσοχή στη λεπτομέρεια κι εν γένει στην εξυπηρέτηση) ενός εστιατορίου. Σε μια όμορφη, χαλαρωτική βεράντα, σε λευκό και μπλε, που βλέπει στο λιμανάκι της Ποτίδαιας, μετά τα καλοφτιαγμένα μεζεδάκια θα δοκιμάσετε μπακαλιάρο και σκουμπρί εξαιρετικά ψημένα και μια αχτύπητη αστακομακαρονάδα. Κορυφαίες πρώτες ύλες, σωστή αντιμετώπιση και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους «Χρυσούς Σκούφους» του 2009.
Ποτίδαια, Χαλκιδική, 2373041570, 2373041825
Μαυρίκος-ΡΟΔΟΣΣτην πολύβουη μεν και τουριστική πλατεία της Λίνδου, με γευστική ιστορία γεμάτη δημιουργικότητα και φαντασία δε: αυτά τα στοιχεία καθιστούν το συγκεκριμένο εστιατόριο προορισμό από μόνο του. Ο χώρος είναι απλός κι αφήνει την κουζίνα (σεφ ο Δημήτρης Μαυρίκος) να πρωταγωνιστήσει (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους «Χρυσούς Σκούφους» του 2009). Εκτός από τα πιάτα με πιο σύγχρονες αποχρώσεις –ενδεικτικό το πλιγούρι με κιμά χταποδιού και μοσχοκάρυδο–, θα συναντήσετε και κάποια πιο κλασικά, πάντα με βαθιά νοστιμιά.
Κεντρική πλατεία Λίνδου, Ρόδος, 2244031232
Σελήνη-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣτην Καλντέρα, σ’ ένα υπόσκαφο με ταράτσες σε διαφορετικά επίπεδα, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα είναι μαγικό, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδρυτής του Slow Food στην Ελλάδα) κάνει θαύματα με τη λευκή σαντορινιά μελιτζάνα και τη φάβα, και όχι μόνο. Είναι φανατικός υπέρμαχος της χρήσης τοπικών προϊόντων: ελληνικότητα με λεπτό, δημιουργικό χαρακτήρα κι ένα εύλογο Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Φέτος το καλοκαίρι βρίσκουμε εδώ και την ανερχόμενη σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη.
Φηρά, Σαντορίνη, 2286022249
Αλέκος-ΚΡΗΤΗ
Απάκι και χωριάτικο λουκάνικο, ψητά κρέατα και νοστιμότατα παραδοσιακά μαγειρευτά που βασίζονται σε πολύ καλές πρώτες ύλες, σ’ ένα πρώην καφενείο που συν τω χρόνω μεταμορφώθηκε σε ταβέρνα κι από ό,τι φαίνεται έκανε πολύ καλά. Απόδειξη το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους «Χρυσούς Σκούφους» του 2009. Εδώ τα κατέχουν τα μυστικά της κουζίνας του Ρεθύμνου. Αυτή η αυθεντική γευστική «ντοπιολαλιά» είναι το ατού του «Αλέκου».
Αρμένοι Ρεθύμνου, 2831041185
Αλέξης-ΡΟΔΟΣΕδώ έτρωγε κάποτε ο Ωνάσης – κάτι ήξερε! Από τα παλιότερα εστιατόρια για ψάρι στο νησί, με Bραβείο Ελληνικής Κουζίνας φέτος, ο «Αλέξης» σε κερδίζει αρχικά με τα όστρακα (αν πετύχετε άγρια στρείδια, μην τα χάσετε) και τους περιποιημένους θαλασσομεζέδες του, «πασπαλισμένους» με συγκρατημένη δημιουργικότητα. Έπεται ολόφρεσκο, ψημένο με μαεστρία ψάρι. Αρκετά ψαγμένη η wine list.
Σωκράτους 17, Παλιά Πόλη, Ρόδος, 2241029347
Belvedere Club-ΜΥΚΟΝΟΣΤο δεύτερο βραβευμένο εστιατόριο (αυτό με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) του ξενοδοχείου «Belvedere» μιλάει τη (μοντέρνα) ελληνική. To μενού επιμελείται ο Ελληνοαυστραλός ταλαντούχος σεφ George Calombaris, παρουσιάζοντας μια ελληνική κουζίνα ιδωμένη υπό σύγχρονο πρίσμα, με πολλά ευρηματικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ένα απίθανο σαγανάκι... Martini.
Ξεν. «Belvedere», Χώρα Μυκόνου, 2289025122
Λεβέντης-ΚΡΗΤΗ
Παραδοσιακή κρητική κουζίνα, σε μια πετρόχτιστη ταβέρνα, με την κατσαρόλα στα ωραία της, οικεία και αφοπλιστική, να παίζει το ρόλο του υπερ-ατού. Τι θα δοκιμάσετε; Κλασική στάκα και σαλάτα με σταμναγκάθι, ωραιότατο χταπόδι με αβρονιές, ασκορδουλάκους, σύγκλινο, μαραθόπιτες, λουκάνικα αλλά και απάκι στη σχάρα-μπουκιά και συχώριο· όλα δικαιολογούν απόλυτα το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας που απέσπασε στους «Χρυσούς Σκούφους» του 2009.
Άνω Σταλός, Χανιά, 2821068155
Νίκος Μαραζάκης-ΚΡΗΤΗΒραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους «Χρυσούς Σκούφους» του 2009, περιβάλλον παλιάς κλασικής ταβέρνας και φιλοξενία πραγματικά... σαν στο σπίτι τους. Εδώ η οικογένεια Μαραζάκη είναι πανέτοιμη να σας αποκαλύψει την αληθινή γευστική ταυτότητα του νησιού. Να ζητήσετε οπωσδήποτε χόντρο και πηχτή καθώς και όποιο νοστιμότατο εποχικό μαγειρευτό βγάλει η πολυμήχανη κατσαρόλα της κυρίας Μαραζάκη.
Σκαλάνι, Ηράκλειο, 2810731435
Saltsa-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Στη βόρεια άκρη των Φηρών, σε μια κομψή βεράντα στρωμένη με παλιά πλακάκια, ο σεφ Δημήτρης Λαζάρου ξεδιπλώνει μια μεταμοντέρνα γευστική πρόταση σαφώς βασισμένη στα υλικά του νησιού και τιμάται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Οι άσπρες μελιτζάνες εμφανίζονται σε κρούστα από σουσάμι και μπαχαρικά κι ο μπακαλιάρος –σε κρούστα από καλαμποκάλευρο αυτός– συνοδεύεται από παντζάρια και σκορδάτη φάβα αντί για σκορδαλιά. Το δε παγωτό λουκούμι με τα καραμελωμένα ροδοπέταλα είναι must.
Φηρά, Σαντορίνη, 2286028018
Τάκης-ΛΑΚΩΝΙΑΜιλάμε για ψαροταβέρνα-διασημότητα, από τις καλύτερες της Ελλάδας – εξ ου και το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους του 2009. Τα πάντα είναι προσεγμένα, από το μανιάτικο ελαιόλαδο που μπαίνει στη σαλάτα μέχρι τα άψογα ψημένα ψάρια (τα πιο μεγάλα στο αλάτι). Εκτός από το ψήσιμο, αποδεικνύονται μάστορες και στο τηγάνι με τα στεγνο-τηγανισμένα καλαμαράκια και τα μικρά ψαράκια. Όσο για την τοποθεσία, είναι και αυτή ιδανική: στη θάλασσα, με θέα στο πετρόχτιστο Λιμένι.
Λιμένι, Λακωνία, 2733051327
Χρυσόστομος-ΚΡΗΤΗΣτην άκρη του ενετικού λιμανιού, στα Χανιά, αξίζει ν’ ανακαλύψετε αυτήν την παραδοσιακή ταβέρνα (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας). Τα κρέατα που ψήνονται είτε στη σχάρα είτε στον ξυλόφουρνο είναι εξαιρετικά και τα μαγειρευτά τους νοστιμότατα. Το κατσίκι και το αρνί προφανώς... βασιλεύουν: εκείνη η προβατίνα με μυζήθρα στη λαδόκολλα είναι περίφημη.
Δευκαλίωνα & Ικάρου, Ανατολική Τάφρος, Χανιά, 2821057035