ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ
στη σκιά των κέδρων
Αυτό το Σαββατοκύριακο θέλετε να γίνετε ένα με τη φύση, να ανταλλάξετε τη σεζλόνγκ σας με ψιλή, λευκή άμμο και την ομπρέλα σας μ' έναν κέδρο και να κάνετε αποτοξίνωση από το clubbing οργανώνοντας αυτοσχέδια beach parties σε μια καντίνα με κορμούς δέντρων. Η πιο κοντινή εκδοχή του παραδείσου για αυτοσχέδιους Ροβινσώνες δεν απέχει παρά λίγα λεπτά με το φέρι από το νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.
Ψιλή, λευκή άμμος που σε προκαλεί να κυλιστείς πάνω της, να ψάξεις για κοχύλια, να χτίσεις κάστρα, διάφανα τιρκουάζ νερά που βάζουν τα γυαλιά στα διαφημιστικά φυλλάδια της Καραϊβικής και, το καλύτερο, ούτε πολυώροφες ξενοδοχειακές μονάδες ούτε προκάτ κοσμικά θέρετρα, παρά μόνο αμμόλοφοι και κέδροι ως εκεί που φτάνει το μάτι. Από τις πιο εξωτικές παραλίες στην Ελλάδα, η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο είναι ο μοναδικός λόγος που δεκάδες αυτοκίνητα και τροχόσπιτα κάνουν ουρές κάθε καλοκαίρι στο υποτυπώδες λιμανάκι της Πούντας, λίγο πριν από τη Νεάπολη, στο νοτιοανατολικό πόδι της Πελοποννήσου. Αυτή την εποχή που ο κόσμος είναι λίγος, το τοπίο είναι πραγματικά ειδυλλιακό -το πολύ πολύ να πετύχετε κανένα crew στυλιστών και μοντέλων, αφού η Ελαφόνησος είναι το αγαπημένο φόντο των περιοδικών για εξωτικές φωτογραφήσεις μόδας. Κατά τ' άλλα, το μικρό νησάκι δεν παρουσιάζει κανένα αξιοθέατο και το λιμάνι (και μοναδικός οικισμός της Ελαφονήσου) εκτελεί κυρίως χρέη σταθμού για φαγητό στις πολύ καλές ψαροταβέρνες ή για ανεφοδιασμό από τα μίνι μάρκετ και τους φούρνους πριν από την κατασκήνωση στην παραλία.
Οι περισσότεροι επισκέπτες γυρίζουν την πλάτη στα λίγα και απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια του οικισμού και κάνουν κάμπινγκ στην παραλία ή έρχονται αποκλειστικά για μπάνιο και φεύγουν. Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, η παραλία του Σίμου απέκτησε και το πρώτο οργανωμένο κάμπινγκ, το οποίο, αν και δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο, αποτελεί την καλύτερη πρόταση διαμονής για όσους θέλουν να ζήσουν το πραγματικό παραδεισένιο σκηνικό χωρίς να ταλαιπωρηθούν και να επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Το πρόγραμμα του γουικέντ "επιστροφή στη φύση" έχει ως εξής: θα έρθετε στην Πούντα από την Εθνική μέσω Σπάρτης, ακολουθώντας τις πινακίδες για Νεάπολη, θα πάρετε το φέρι (τα δρομολόγια είναι πολύ τακτικά), θα σταματήσετε απέναντι για ανεφοδιασμό, θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Simos Beach και λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα θα παρκάρετε είτε στο κάμπινγκ είτε στο πάρκινγκ πριν από την παραλία. Ακόμη κι αν έχετε 4x4, μην μπείτε στον πειρασμό να καβαλήσετε τους αμμόλοφους γιατί, αν μη τι άλλο, η εικόνα ενός τετρακίνητου δίπλα στο κύμα θα ενοχλήσει τους υπόλοιπους. Αγνοήστε το προκάτ μπαράκι δίπλα στο πάρκινγκ με τα ελληνικά ποπάκια στο τέρμα και πάρτε το μονοπατάκι για την παραλία. Το ολιγόλεπτο περπάτημα αξίζει, αφού λίγους αμμόλοφους πιο πέρα θα σας αποκαλυφθεί η παραλία σε όλο της το μεγαλείο. Η λεπτή λωρίδα άμμου που χωρίζει τον κόλπο στη μέση, χωρίζει ανεπίσημα και την παραλία σε οργανωμένη και ελεύθερη. Αριστερά θα συναντήσετε όσους θέλουν ομπρέλα και ξαπλώστρα ενώ, όσο πιο δεξιά πάτε τόσο πιο μόνοι σας θα είστε και μπορείτε να κάνετε και γυμνισμό.
Αν πεινάσετε αλλά δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από την παραλία, η όμορφη ξύλινη καντίνα κάτω από τις καλαμιές προσφέρει ντάκους, κρέπες, σάντουιτς, καρυδόπιτα με παγωτό κι ό,τι άλλο επιτρέπει "Ο Χαβάς του Παντελή", όπως σε προετοιμάζει η ταμπέλα. Οι ξύλινοι πάγκοι πάνω στην άμμο και η απόλυτα ταιριαστή με το όλο σκηνικό μουσική τύπου Cafe del Mar συγκεντρώνουν εδώ τους campers το πρωί για τάβλι και το βραδάκι για σφηνάκια. Για ένα πιο κανονικό γεύμα, θα πρέπει να αναζητήσετε την ταβέρνα του "Νταγιαντά" στο λιμάνι, που φημίζεται για την αστακομακαρονάδα της, αλλά και τα σπιτικά ορεκτικά της. Τα τραπεζάκια της στην άκρη του μόλου με θέα τα βαρκάκια είναι το ιδανικό σποτ για ένα τελευταίο γεύμα καθώς περιμένετε το φέρι της επιστροφής.
Αν (λέμε, αν) βαρεθείτε και θελήσετε να πάρετε μια γεύση και από την απέναντι ακτή, η παραλία της Πούντας (βγαίνοντας στο λιμάνι αριστερά -θα δείτε ταμπέλα) είναι μια αρκούντως εξωτική μεγάλη αμμουδιά, που το μόνιμο κυματάκι της την έχει κάνει στέκι των σέρφερ. Για να την προσεγγίσετε, θα χρειαστεί κι εδώ να γυμνάσετε τα πόδια σας σκαρφαλώνοντας σε μερικούς αμμόλοφους, αλλά η θέα των πολύχρωμων πανιών που ανεβοκατεβαίνουν στο κύμα με φόντο την Ελαφόνησο και τα άπειρα κοχυλάκια που χρωματίζουν την άμμο θα σας αποζημιώσουν. Αν ο χρόνος σάς παίρνει για μια μικρή εξερεύνηση της σχετικά άγνωστης χερσονήσου των Βάτικων, προσπεράστε τη Νεάπολη και ακολουθήστε τις ταμπέλες για Λάχι, ένα μικρό χωριό καπεταναίων με άσπρα σπίτια, στενά δρομάκια και την πολύ καλή ταβέρνα "Οινοπηλός" με παραδοσιακές πίτες. Το ηλιοβασίλεμα από το ξύλινο περίπτερο μετά το Λάχι, με τον ήλιο να πυρπολεί την Ελαφόνησο, είναι η καλύτερη τελευταία εικόνα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας επιστρέφοντας στην πόλη.
Δέσποινα Ζευκιλήdzeykili@athinorama.gr
DATA
ΔΙΑΜΟΝΗΣτο καινούργιο κάμπινγκ Simos (27340/22672, 27340/22673, 6972/375039), το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων θέσεις για σκηνές και τροχόσπιτα, μίνι μάρκετ, καφέ, εστιατόριο και μπαρ. Στο κλασικό ξενοδοχείο Limira Mare στη Νεάπολη (27340/22236, 27340/22957, 27340/22208).
ΦΑΓΗΤΟΣτον "Νταγιαντά", στο λιμάνι της Ελαφονήσου, τραγανούς κολυθοκεφτέδες, μαριδούλα και αστακομακαρονάδα. Σαΐτια και άλλες παραδοσιακές πίτες στο Λάχι, στον "Οινοπηλό".