Αν σας έρθει όρεξη για μονοήμερη απόδραση σε ορεινά –και όχι πολύ γνωστά– μέρη, πάρτε νωρίς νωρίς το φέρι από τον Ωρωπό για την Ερέτρια και κάντε μια κυκλική διαδρομή στην Κεντρική Εύβοια. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά, οι δρόμοι στενοί κι οι στροφές άπειρες, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει.
Με αφετηρία την Ερέτρια, η κλασική διαδρομή για την Κύμη περνά από την αδιάφορη, τουριστική Αμάρυνθο και το πολύπαθο Αλιβέρι, για να συνεχίσει βόρεια διασχίζοντας χωριά νεοελληνικής αισθητικής. Εσείς, ωστόσο, από την Ερέτρια θ’ ακολουθήσετε τη διακλάδωση που ανεβαίνει προς τον Όλυμπο (έχει κι η Εύβοια!) και στη μεγάλη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά προς το Γυμνό. Από εκεί ξεκινά ημιορεινή διαδρομή, η οποία, περιδιαβαίνοντας τον Όλυμπο και τα Κοτύλαια Όρη, θα σας οδηγήσει στις Κονίστρες και στο μπαλκόνι του Αιγαίου, την αρχοντική Κύμη. Από εκεί, με τη θέα του Αιγαίου στα δεξιά σας, παίρνετε το δρόμο που αγκαλιάζει το βουνό και σας βγάζει στο Μετόχι. Κι επειδή «η ζωή ξεκινά εκεί όπου τελειώνει η άσφαλτος», ένας μέτριας βατότητας χωματόδρομος κατεβαίνει φιδωτός μέχρι τους Στρόπωνες, στη ρίζα του όρους Δίρφη. Αν θέλετε, κατεβαίνετε και μέχρι τη φημισμένη παραλία της Χιλιαδούς. αν όχι, ανηφορίζετε ανάμεσα από το Ξεροβούνι (που δεν είναι ξερό) και τη Δίρφη μέχρι την εξίσου φημισμένη Στενή, στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Από εκεί, επιστροφή στην Ερέτρια όχι μέσω Νέας Αρτάκης, αλλά από τη διαδρομή Πίσσωνα-Θεολόγου για να έχετε συνεχή θέα στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
Η διαδρομή επιφυλάσσει συνεχείς εναλλαγές κι εκπλήξεις. Θα περιδιαβείτε τέσσερα βουνά, θα περάσετε από φαράγγια, ποταμάκια και βρύσες με γάργαρα νερά και χωριά πετρόχτιστα με μεσαιωνικούς πύργους. Με ορίζοντα ανοιχτό στο καταγάλανο Αιγαίο, οροπέδια, κοιλάδες, πλατώματα, απόκρημνες πλαγιές, διάσελα, βλάστηση εξαίσια από πυκνά δάση γεμάτα καστανιές, πεύκα, έλατα και οξιές. Θα έχετε μια πρώτη εμπειρία ενός ειδυλλιακά ευλογημένου μέρους. TIPS