Η Έλλη Μπουμπουρή πέρασε ένα weekend στο αναγεννημένο «Ξενία» της Πορταριάς και διαπίστωσε ότι πέρα από την εντυπωσιακή διακόσμηση και τη θέση-κλειδί κερδίζει και στο σέρβις.
Κάθε φορά που ένα «Ξενία» «ανασταίνεται», για μένα δεν είναι μόνο είδηση αλλά και ανακούφιση, ύστερα από τόσα χρόνια που βλέπω μια τέτοια κληρονομιά να καταρρέει. Είχα ακούσει πώς το «Ξενία» της Πορταριάς είχε μεγάλη τύχη περνώντας στα χέρια της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία «Esperia Palace» στην Αθήνα, «Gerakina Beach» στη Χαλκιδική και «Volos Palace» στο Βόλο, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ πως μέσα σε λίγους μόνο μήνες από τη λειτουργία του, εκτός από την ανακαίνιση και την εντυπωσιακή διακόσμηση θα κατάφερνε να κερδίσει και το πιο δύσκολο στοίχημα, αυτό του σέρβις, χαρίζοντας στο Πήλιο ένα συγκρότημα υψηλών στάνταρ. Βρέθηκα εδώ ένα weekend με πληρότητα 100% και κατάφερα μέσα από δεκάδες λεπτομέρειες που παρατηρεί μόνο ένας κριτής ξενοδοχείου να δω πίσω από το προφανές. Επιμένω ιδιαίτερα στο επαγγελματικό σέρβις, επειδή ακριβώς αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συνήθως στα ταξίδια μας ανά την Ελλάδα.
Δεν ξέρω αν είναι η μαγική αύρα που εκπέμπουν τα «Ξενία», αλλά αυτό της Πορταριάς με γοήτευσε. Ένα κτίριο που συνομιλεί απόλυτα με το περιβάλλον του. Άλλωστε, αυτό δεν ήταν και το ζητούμενο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη; Η επιλογή του κατάλληλου προσανατολισμού, η ένταξη στο τοπίο, η αρμονία εσωτερικού και εξωτερικού, η σαφήνεια της μορφής. Μια αρχιτεκτονική θεώρηση που με συνέπεια ερμήνευσε τις αρχές του μοντέρνου κινήματος μέσα από έναν κώδικα πολιτισμικής εντοπιότητας. Μεγάλοι αλλά ζεστοί, οι κοινόχρηστοι χώροι λούζονται στο φως και απολαμβάνουν θέα προς το βουνό, τη Μακρινίτσα και την Πορταριά, το Βόλο και τον Παγασητικό. Σ’ αυτό το περιβάλλον ήρθε ο διακοσμητής Σωτήρης Μπακόπουλος, που υπογράφει μερικά από τα ομορφότερα ορεινά ξενοδοχεία, να προσθέσει τη δική του απόλυτα αναγνωρίσιμη προσωπική ματιά. Ζεστά γήινα χρώματα στα αναπαυτικά καθιστικά δένουν τέλεια με σωστά επιλεγμένα χαλιά και κουρτίνες, πίνακες, φωτιστικά, κεριά και λουλούδια παντού. Πιο τολμηρός φάνηκε στο χώρο του εστιατορίου «Belvedere» εισάγοντας μερικές ποπ πινελιές στο ύφος της δεκαετίας του ’60. Μεταμόρφωσε έναν δαιδαλώδη χώρο που φιλοξενεί το μικρό spa σ’ ένα μαγικό παιχνίδι χρωμάτων και σχημάτων, μετατρέποντας το πρόβλημα σε προτέρημα. Θα κατεβείτε αρκετές φορές ως εδώ για μια θεραπεία με προϊόντα της Apivita και της Annick Goutal ή για χαλάρωση με θέα στο jacuzzi.
Τα δωμάτια είναι μεγάλα και εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα. Αν έρθετε για χαλάρωση, θα σας πρότεινα μία από τις 9 δίχωρες σουίτες που είναι πραγματικά άψογες. Για το Πάσχα, ιδανικές είναι οι junior σουίτες που βγαίνουν σε βεράντα-ντεκ κατευθείαν στην πισίνα – ό,τι πρέπει και για οικογένειες αν και δεν είναι δίχωρες. Σημειώστε όμως ότι τα 36 από τα 75 δωμάτια είναι conected.
Δυνατό χαρτί του «Xenia Palace Portarias» είναι και το cafe΄ «Veranda» ένα all day bar-restaurant, σε προνομιακό σημείο απ’ όπου η θέα κόβει την ανάσα. Ένας χώρος που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους weekenders αλλά και για τους Βολιώτες και πιστεύω πως θα τα καταφέρει. Χώρος υψηλής αισθητικής και σέρβις που αποφεύγει το δήθεν και επικεντρώνεται στην ουσία. Το «Veranda» φοράει τα «καλά» του το βράδυ (όμορφα στρωμένα τραπέζια, κεριά, καλή μουσική) και σερβίρει δημιουργική μεσογειακή κουζίνα (με ενεργό το ντόπιο παραδοσιακό στοιχείο) που υπογράφει ο νεαρός σεφ Γιώργος Φλέρης, ενώ την ημέρα είναι ιδανικό lounge στέκι. Από το μενού ξεχωρίσαμε το μαριναρισμένο σε μπίρα αρνίσιο κότσι σε κρούστα ξηρών καρπών, το φιλέτο κοτόπουλου με σος κόκκινης πιπεριάς και φορμαέλα Αράχοβας, τις πολύ ενδιαφέρουσες σαλάτες, ενώ από τα πιο ρουστίκ πιάτα που βγάζει τα μεσημέρια του Σαββάτου και της Κυριακής μη χάσετε με τίποτα το κατσικάκι φρικασέ (με φινόκιο και μυρωδικά), το ελαφρύ γαρδουμπάκι, ενώ το μπουμπάρι (αντεράκι γεμισμένο με ρύζι, συκωταριά και μυρωδικά) που σερβίρεται με «μελωμένες» πατάτες φούρνου είναι πολύ καλό αλλά βαρύ. Μας άρεσαν επίσης τρία γλυκά που πιστεύουμε πως θα κάνουν μεγάλο σουξέ: καρυδόπαστα με μους σοκολάτας, cheesecake με κάστανο και καραμέλα και μπακλαβάς με κυπαρισσόμελο και παγωτό. Κόλαση! Όσο είναι καλός ο καιρός, όλα αυτά θα τα απολαύσετε και στους ανοιχτούς χώρους δίπλα στην πισίνα και στην αυλή που δεν παίζονται (24280/99980-3, www.xeniaportarias.gr).