Εκεί που η μυσταγωγία της Ανατολής συναντά τη δυτική κουλτούρα, μια όαση, το αρχοντικό La Sultana στο Μαρακές, προσφέρει γαλήνη και προστασία από το ζεστό αέρα της ερήμου, τη σκόνη, το θόρυβο της αγοράς και τις φωνές του μουεζίνη. Ένα ξενοδοχείο του ονείρου.
Λαβύρινθος η Μεδίνα, η οχυρωμένη παλιά πόλη του Μαρακές (κόκκινη πόλη στα αραβικά), με τα σπίτια της κατασκευασμένα από κόκκινη λάσπη και τα στενά σοκάκια της. Μοιάζουν τόσο όμοια τα κτίσματα που χάνεσαι μέσα σε μια ονειρική ατμόσφαιρα ναργιλέδων και μυστηρίου, μέσα στα χρώματα και τους μικροπωλητές που προσπαθούν να σου πουλήσουν την πραμάτεια τους: κοσμήματα, κιλίμια, υπέροχα χειροποίητα υφάσματα, μπαχαρικά, κεραμικά, πασούμια, καφτάνια και παραδοσιακές μαροκινές παντόφλες (babouches).
Το τσάι με τη μέντα που μας σερβίρουν σε μικρά γυάλινα ποτήρια από μια ασημένια τσαγιέρα είναι ευπρόσδεκτο, ζεστό και αρωματικό. Τα σπιτικά μπισκότα λιώνουν στο στόμα. Από την ευρύχωρη ταράτσα του La Sultana έχουμε πανοραμική θέα της Μεδίνας, του μιναρέ της Koutoubia, του βασιλικού παλατιού, των χιονισμένων κορυφών του Άτλαντα και των φαντασμαγορικών κήπων γύρω από τους τάφους των Saadi, οι οποίοι συνορεύουν με τον ένα τοίχο της. Κάτω ακριβώς από την ταράτσα, πεπλοφορεμένες γυναίκες παζαρεύουν με τους μαγαζάτορες μιας ανοιχτής αγοράς, ενώ τα παιδιά παίζουν μπάλα (με πορτοκάλια που κλέβουν από τους μανάβηδες). Βρισκόμαστε στην καρδιά «του χρυσού τριγώνου» της αυτοκρατορικής πόλης του Μαρακές, στην περιοχή Kasbah, δίπλα ακριβώς από το ομώνυμο τζαμί. Η περιοχή αυτή κάποτε γνώρισε μεγαλεία και αυτό φαίνεται από τα παλάτια και τα μεγάλα αρχοντικά (riad) με τους εντυπωσιακούς, εξωτικούς κήπους τους που σήμερα έχουν περιπέσει σε παρακμή, τόσο ώστε να δυσκολευτούμε να βρούμε το στενό που έμοιαζε με αδιέξοδο και οδηγούσε στην κύρια είσοδο του La Sultana – μια αδιάφορη ξύλινη πόρτα.
Μέσα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Πίσω από μια απλή, ξύλινη πόρτα μπορεί να κρύβεται μια πανέμορφη αυλή με εντυπωσιακά κεραμικά ή ένα παλάτι με εκπληκτικά περίτεχνα σχέδια στο ταβάνι», μας εξηγεί ο concierge, όταν του εξιστορούμε τη δυσκολία που είχαμε να βρούμε τη Σουλτάνα και συνεχίζει «όπως οι γοητευτικές γυναίκες, τα ριάντ διατηρούν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους».
Η άνοιξη –και ειδικά ο Μάιος μήνας– θεωρείται η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Μαρακές, γιατί η θερμοκρασία είναι υποφερτή (25-30°C), ενώ συγχρόνως μπορείτε να απολαύσετε ένα πλήθος από ταράτσες που προσφέρουν πανοραμική θέα της Μεδίνα.
Αν είσαστε τυχεροί, μπορείτε να χαρείτε τους ανθισμένους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες, καθώς και τις καταπράσινες πλαγιές του Άτλαντα που οι κορυφές του είναι ακόμα χιονισμένες. Ο Μάιος είναι και ο μήνας των τριαντάφυλλων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ροδόνερου και τη διακόσμηση των τραπεζιών με ροδοπέταλα, ενώ τον Ιούνιο θα παρακολουθήσετε το φολκλόρ φεστιβάλ των Βερβερίνων στο Palais el-Badi με θέμα την μουσική, τους γάμους και τους χορούς τους.
boutique μαρόκοΚόσμημα της μαροκινής φιλοξενίας, το La Sultana στεγάζεται σε τέσσερα αρχοντικά με ανακτορικές διαστάσεις, τα οποία διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, αλλά μαζί παρέχουν μια υπερπολυτελή διαμονή στους λάτρεις της τελειότητας, τους connaisseurs της αυθεντικότητας που ψάχνουν όλο τον κόσμο για ένα εξαίρετο μέρος και σταματούν για να απολαύσουν πραγματικά προνομιούχες στιγμές και να τις φυλάξουν στη μνήμη τους για πάντα. Μια δεύτερη πόρτα οδηγεί από τη σκοτεινή ρεσεψιόν στο εκθαμβωτικό φως μιας υπαίθριας πισίνας.
Εδώ ισχύει αυτό που λένε οι Μαροκινοί: «χωρίς σκιά δεν υπάρχει φως» και, εκτός από
το τιρκουάζ νερό, προσφέρουν τη δροσιά και τη σκιά τους φοινικόδεντρα, μπανανιές και πολύχρωμες μπουκαμβίλιες,
καθώς και ένας μακρύς διάδρομος κατασκευασμένος από τούβλα στο χρώμα της κόκκινης λάσπης. Ίσως γι’ αυτό και το πρώτο αρχοντικό να ονομάζεται «τούβλινο ριάντ».
Το αφρικανικό ριάντ, το riad Shehrazade, αντιθέτως, θυμίζει σαβάνα. Εδώ βρίσκουμε καθιστικά σε σενεγαλέζικο στιλ –με πολυθρόνες από κέρατο zebu (αφρικανικό βοοειδές)– που θυμίζει σαφάρι και οι σουίτες του... δοξάζουν το ζωικό βασίλειο. Το ριάντ του κέδρου, το riad Saadia, τονίζει τη μεγαλοπρέπεια της αυτοκρατορικής Fez. Πανταχού παρόν, το σκούρο ξύλο του κέδρου ζεσταίνει την ατμόσφαιρα και συνδέει τον κίτρινο γύψο των τοίχων με τα πράσινα καταπληκτικά ζελίζ – τα παραδοσιακά πλακάκια από τερακότα σε γεωμετρικά σχήματα. Τέλος, το riad Sabah, με τα έντονα κόκκινα και μπλε του κοβαλτίου (βλ. μπλε της οικίας του Yves Saint Laurent στον κήπο Majorelle στο Μαρακές), χρώματα που έχουν έναν μεξικάνικο χαρακτήρα.
αραβικό ντιβερτιμέντο
Όταν το ζεύγος των Γάλλων ιδιοκτητών του La Sultana αγόρασε τα τέσσερα παλιά αρχοντικά το 2004, ήταν σχεδόν ερείπια, αλλά με τη βοήθεια πολλών ντόπιων τεχνιτών και χτιστών κατάφεραν να ξαναδώσουν στα οικήματα τη δομή αυθεντικών μαροκινών αρχοντικών, των οποίων το εσωτερικό όμως ξεφεύγει από την παράδοση της περιοχής, καθώς η διακόσμηση φανερώνει ότι οι ιδιοκτήτες έχουν συλλέξει από όλο τον κόσμο ένα ένα τα αντικείμενα που κοσμούν το χώρο.
Κάθε ένα από τα 21 δωμάτια και σουίτες της Σουλτάνας έχει το δικό του θέμα διακόσμησης, όπως η «Zebra suite» όπου μείναμε, η οποία δεν θα μπορούσε να ήταν πιο πρωτότυπη ακόμα κι αν προσπαθούσαν να την κάνουν διαφορετική. Βυθισμένες στο πάτωμα μαρμάρινες μπανιέρες, κολόνες που προσθέτουν δραματική αίσθηση στο χώρο, απομονωμένες βεράντες, σεζ λονγκ καλυμμένες με δέρμα ζέβρας και αμέτρητα φυτά δίνουν στη σουίτα μας τη μοναδική της ομορφιά. Μέσα σε ένα τέτοιο δωμάτιο αισθάνεσαι ότι έχεις πάει σε έναν άλλο κόσμο, εκείνον της φαντασίας σου, με θέμα τις «Χίλιες και Μια Νύχτες». Όλα τα δωμάτια είναι ψηλοτάβανα και ατμοσφαιρικά, με ξυλόγλυπτες, ζωγραφισμένες πόρτες, αραβουργήματα, καθώς και τοίχους και πατώματα κατασκευασμένα από tadelakt – το μαροκινό γυαλιστερό γύψο από ασβεστόλιθο και λάσπη που καλύπτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στα αρχοντόσπιτα, τα χαμάμ και τους δημόσιους χώρους. Όσο για τα σαλόνια και τα καθιστικά, αναπαυτικοί οντάδες με χαμηλά ντιβάνια, υφαντά μαξιλάρια και υφάσματα, κιλίμια και μπρούντζινα καντηλέρια συνηγορούν στη δημιουργία μιας εξαιρετικά αισθησιακής ατμόσφαιρας.
Δεν είναι μόνο η διακόσμηση που είναι μοναδική στο La Sultana, αλλά και το σέρβις.
Το προσωπικό είναι ιδιαίτερα φιλικό, ευπροσήγορο, χαλαρό, αλλά πάντα πρόθυμο να εκπληρώσει κάθε επιθυμία σας. Μπορείτε να πάρετε το πρωινό ή το τσάι σας σε οποιαδήποτε γωνιά των τεσσάρων ριάντ: σε μια από τις υπαίθριες κεντρικές αυλές ή σε κάποια ταράτσα (1.200 τ.μ. καθεμία...) και, όταν ο καιρός το επιτρέπει (από το Απρίλιο έως τον Οκτώβριο), θα απολαύσετε το δείπνο στο εστιατόριο της ταράτσας με πανοραμική θέα σε ολόκληρη τη Μεδίνα.
Το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδική εμπειρία στο Μαρόκο και, όταν σκοτεινιάσει, τα αναμμένα φαναράκια σε οδηγούν σε κάποιο ρομαντικό τραπέζι, στρωμένο με ροδοπέταλα, όπου το φαγητό δεν είναι μια απλή γευστική ικανοποίηση, αλλά πραγματική απόλαυση όλων των αισθήσεων. Ένας Μαροκινός μουσικός παίζει ούτι και τραγουδάει μελαγχολικά τραγούδια.
Η Σουλτάνα διαθέτει και spa με εσώκλειστη πισίνα από ροζ μάρμαρο, παραδοσιακό χαμάμ και ξεχωριστά δωμάτια για μασάζ. Το κλασικό μαροκινό χαμάμ συμπεριλαμβάνει τρίψιμο μ’ ένα μαύρο σκληρό σαπούνι και έναν τρίφτη (ο οποίος κάνει το δέρμα λείο σαν βελούδο), ξέπλυμα με ζεστό νερό και μασάζ με λάδι argan (ευεργετικό για το δέρμα). Μετά από αυτό, τι άλλο θα μπορούσε να επιθυμεί κάποιος παρά ένα κλασικό τσάι με μέντα; Κι η ζωή συνεχίζεται, όμορφα και παραδεισένια...
infoLa Sultana Marrakesh, 403 Rue de la Kasbah, 40 000 , 00212 24388008, www.lasultanamarrakech.com
Υπάρχει La Sultana και στο χωριουδάκι Oualidia, με θέα στον Ατλαντικό.