Singa-pura σημαίνει Lion City, λέξη που περιγράφει τη δύναμη και την υπεροχή της. Από την άλλη πλευρά, η κινέζικη δύναμη: Είναι χαρακτηριστικό ότι η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ, η Dragonair, πετάει με τα φτερά του δράκου. Η Κατερίνα Κατώπη κάνει συγκριτικό τεστ ανάμεσα σε δύο πόλεις-«θηρία» της ασιατικής ευζωίας που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και το avant garde.
Λατρεύω το Χονγκ Κονγκ, γιατί έχει χαρακτήρα και ζωντάνια. Λατρεύω και τη Σιγκαπούρη, όμως, γιατί έχει τάξη και ηρεμία. Η μάχη ανάμεσα στα δύο «θηρία» της Ασίας χρόνια τώρα καλά κρατεί. Το δίλημμα για το ποια να διαλέξεις αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης και η επικυριαρχία στις ασιατικές χρηματαγορές θαρρείς και «περπατά» σε τεντωμένο σκοινί, μπαλατζάροντας μία από τη μια πλευρά και μία από την άλλη. Τόσο διαφορετικοί και συνάμα τόσο ίδιοι, οι γίγαντες της ασιατικής οικονομίας, απλώς συνεχίζουν να γίνονται καλύτεροι με τα χρόνια (για άλλους λόγους η καθεμία), αλλά σίγουρα εξελίσσονται και σφύζουν από ζωή, παραμένοντας πιστοί στις παραδόσεις, αλλά επιφυλάσσοντας διαρκώς εκπλήξεις ! χονγκ κονγκ τρέχει με χίλια
Όταν το 1997 το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Κίνα, πολλοί φοβήθηκαν ότι ήρθε το τέλος της ανεξαρτησίας, το τέλος μιας εποχής, το τέλος της ανάπτυξης και το τέλος της «αυτοκρατορίας». Πούλησαν τα σπίτια τους, μετέφεραν τις έδρες των εταιρειών τους στη Σιγκαπούρη, η οποία ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε μια μικρογραφία του Χονγκ Κονγκ. Σε μόλις τρία χρόνια, όμως, ο κόσμος άρχισε να επιστρέφει δειλά, η πόλη να γεμίζει ξανά ζωή και κατάφερε τελικά να μπει σε μια εξωπραγματική τροχιά ανάπτυξης και ανόδου, φτάνοντας σε νέα ύψη.
Το Χονγκ Κονγκ ξαναγεννήθηκε και από τις στάχτες του ξεπήδησε μια πόλη τόσο ιδιαίτερη, τόσο μοναδική, με ένα come back που ακόμη και οι ίδιοι οι κάτοικοι μάλλον δεν πίστευαν. Ακόμη και η νόσος του SARS δεν τους σταμάτησε, αλλά θα έλεγες ότι τελικά τους ένωσε πιο πολύ για την επίτευξη ενός απώτερου σκοπού. Η πόλη μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο εργοτάξιο, με νέα κτίρια και εντυπωσιακές κατασκευές να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν, οι οικονομικοί μετανάστες άρχισαν να συρρέουν σε μιλιούνια, η «νέα τάξη» πραγμάτων της ενδοχώρας της Κίνας κατέκλυσε το μικρό νησί πιέζοντας προς αναζήτηση του δυτικού τρόπου ζωής και των πολυπόθητων δυτικών «σινιέ» προϊόντων. Δεν νομίζω ότι σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου υπάρχουν τόσα πολλά (ίδια) επώνυμα καταστήματα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο! Ναι, σίγουρα το shopping στο Χόνγκ Κονγκ είναι μια εμπειρία από μόνη της και θα άξιζε να έρθει εδώ κάποιος αποκλειστικά και μόνο για αυτό. Το στοιχείο όμως εκείνο που το κάνει τόσο ιδιαίτερο είναι το μοναδικό συνονθύλευμα Ασίας και Δύσης, αποικιοκρατικής Αγγλίας και «σκληροπυρηνικής» Κίνας, υπέρμετρου πλούτου και απόλυτης φτώχειας, οι συνεχείς αντιθέσεις. Είναι μια πόλη που τρέχει με χίλια, όταν οι άλλες βία πηγαίνουν με εκατό. Μια πόλη που βρίσκεται σε αέναη κίνηση, η οποία, χωρίς να το καταλάβεις, με το που θα πατήσεις το πόδι σου σε «τραβάει» στους 24ωρους ρυθμούς της και σε καθηλώνει με το δυναμισμό της. Νιώθεις ότι γύρω σου όλα βράζουν, ότι τα deals κλείνουν σε δευτερόλεπτα, ότι βρίσκεσαι σε μια οικονομική Μέκκα, η οποία είναι ίσως από τα καλύτερα μέρη του κόσμου να κάνει –και να ξοδέψει– κάποιος χρήματα.
Ο κόσμος (Ασιάτες και Δυτικοί) είναι νέος, πανέμορφος και σενιαρισμένος, ντυμένος με την τελευταία λέξη της μόδας και, φυσικά, το απαραίτητο πανάκριβο ρολόι. Μοντέλα, χρηματιστές, οικονομικοί σύμβουλοι και σούπερ επιτυχημένοι Κινέζοι από τη μία δουλεύουν πραγματικά σκληρά όλη μέρα. Αλλά σαν πέσει η νύχτα, οι σαμπάνιες ανοίγουν η μία μετά την άλλη και η διασκέδαση κρατάει μέχρι το πρωί.
Μέσα σε όλη αυτή την τρέλα, τις θάλασσες από Hermes, Louis Vuitton και καλοραμμένα Brioni, υπάρχει μια απρόσμενη ισορροπία. Σίγουρα έχει να κάνει με την κινεζική φιλοσοφία και τα κατάλοιπα της αγγλικής αποικιοκρατίας. Το παλιό (η παράδοση) και το νέο (ο δυναμισμός), το ακριβό και το φθηνό συμπληρώνουν το ένα το άλλο σαν το γιν και το γιανγκ, και ενώ από τη μία αισθάνεσαι όλη αυτή την ταχύτητα γύρω σου που σίγουρα μπορεί να σε τρελάνει, συνάμα βλέπεις και ένα λαό προσηλωμένο στις παραδόσεις του και μια πόλη που εξακολουθεί να διατηρεί τα στοιχεία και τις συνήθειες των προγόνων της. Τα πρωινά στην πλευρά της Kowloon (μια πυκνοκατηκοιμένη χερσόνησος στη βόρεια πλευρά της πόλης) μπροστά στο νερό, αλλά και σε πολλά πάρκα από την πλευρά του Χονγκ Κονγκ, στρατιές από Κινέζους διαλογίζονται ή κάνουν τάι τσι. Τα κτίρια ακόμη και σήμερα, από το πιο σύνθετο μέχρι το πιο απλό, δεν κατασκευάζονται αν δεν έρθει ο ειδικός του feng shui (προφέρεται «φονγκ σουέι») να αποφανθεί αν η ροή ενέργειας και ο προσανατολισμός είναι σωστός. Τα εκατοντάδες food stools στο δρόμο μπορεί να προσφέρουν φαινομενικά «βρόμικες», ωστόσο όμως έντονες γαστρονομικές συγκινήσεις. Και όσα χρόνια και αν περάσουν, το νοσταλγικό (παμπάλαιο) Star Ferry, το οποίο σε δεκα λεπτά μας μεταφέρει από το Kowloon στο Hong Kong, θα εξακολουθεί να είναι ο πιο γοητευτικός τρόπος μεταφοράς και η επιτομή μιας πόλης που ναι μεν κοιτάει μπροστά, αλλά δεν λέει να ξεκολλήσει από το παρελθόν!
Σίγουρα είναι βρόμικο, σίγουρα είναι μολυσμένο και σίγουρα οι Κινέζοι (ιδίως οι Χονγκονέζοι) είναι από τους πλέον αγενείς ανθρώπους του κόσμου. Όμως, σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου μπορεί κάποιος μέσα σε μια μέρα να απολαύσει απογευματινό τσάι και finger sandwiches άψογα σερβιρισμένα στο Peninsula, να αγοράσει κινέζικες αντίκες στη Hollywood Rd, να φάει γευστικότατη κινέζικη πάπια στο δρόμο, να ποντάρει στον ιππόδρομο στο Happy Valley, να ψωνίσει Μαο-μεμοραμπίλια και ψεύτικες τσάντες από τα παζάρια, να σταματήσει στον Κινέζο χειροπρακτικό για ένα 20λεπτο μασάζ ποδιού και να του ράψουν ένα τέλειο κουστούμι για να πάει να ακούσει όπερα το βράδυ; Ή, αν θέλει, να πεταχτεί και μέχρι το Μακάο για μια ζαριά (ή εναλλακτικά μέχρι τη Disneyland, για να ξαναγίνει παιδί);
μη χάσετε!Καλύτερη εποχή για καθαρούς ουρανούς και χαμηλή υγρασία είναι η άνοιξη. Αλλά η πόλη
είναι ζωντανή όλο το χρόνο. Αν είστε απλώς τουρίστες, προσπαθήστε να αποφύγετε τις
περιόδους με τις μεγάλες εκθέσεις. Επίσης ενδιαφέρον έχει μια επίσκεψη κατά την κινεζική Πρωτοχρονιά, το Φεβρουάριο!
σιγκαπούρη ήρεμη δύναμηΣε πλήρη αντίθεση με τους ξέφρενους ρυθμούς του Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη είναι περισσότερο μια ήρεμη δύναμη που ναι μεν αποπνέει έντονα το στοιχείο της οικονομικής σούπερ μητρόπολης, παράλληλα όμως είναι χαλαρή, cool και πολύ, μα πάρα πολύ οργανωμένη – για κάποιους, ίσως και «βαρετή» σε πρώτη ματιά. Και όμως, αυτό το τόσο μικρό κρατίδιο των μόλις 680 τ. χλμ, το οποίο παλιά ήταν βάλτος, είναι τόσο ζωντανό και τόσο πολιτισμικά και πολιτιστικά πλούσιο, ώστε αρκεί κάποιος να έχει όρεξη να κοιτάξει λίγο παραπέρα από την Orchard Road με τα ατέλειωτα εμπορικά κέντρα και τα σινιέ καταστήματα, για να ψάξει τους κρυμμένους θησαυρούς! Αμιγείς Σιγκαπουριανοί δεν υπάρχουν, αλλά ο πληθυσμός του νησιού-χώρας αποτελείται από Ινδούς (ινδουιστές), Κινέζους (βουδιστές) και Μαλαισιανούς (μουσουλμάνους) – χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τους ξένους (χριστιανούς κυρίως) απόδημους, οι οποίοι κάπου διάβασα ότι αποτελούν το 50% (!) του πληθυσμού! Ένα μείγμα εθνοτήτων ετερόκλητο, ανθρώπων από τελείως διαφορετικά backgrounds, που βρέθηκαν ο καθένας για διαφορετικό λόγο στη Σιγκαπούρη. Όλοι μαζί, όμως, της δίνουν ένα καλειδοσκοπικό χρώμα, ένα vibe και έναν κοσμοπολίτικο αέρα τελείως διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Τσιμέντο, γυαλί και καθρέφτες ορθώνονται παντού, οι δρόμοι είναι σε μια μόνιμη ανακατασκευή (το κράτος της Σιγκαπούρης κάνει την πρόβλεψη ότι, λόγου χάρη, σε είκοσι χρόνια θα υπάρχει κίνηση και προνοεί από τώρα για τις διαπλατύνσεις των δρόμων!), οι κήποι και τα τροπικά καταπράσινα φυτά τέλεια γκρουπαρισμένα και, ενώ η πόλη «βράζει», παντού υπάρχει μια απόκοσμη, ίσως και λίγο τρομακτική, ησυχία. Κάτω δεν θα δείτε ούτε ένα σκουπίδι, οι τσίχλες όπως και τα τσιγάρα απαγορεύονται και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Ακόμη θυμάμαι τη φίλη μου την Ξένια που, όποτε πήγαινα να τη δω, εκλιπαρούσε για τσίχλες για τα παιδιά της, τις οποίες έπρεπε να κρύβω καλά μέσα στη βαλίτσα μου μήπως και τις ανακαλύψουν οι Αρχές! Πολύ συχνά η Σιγκαπούρη έχει δεχτεί επικρίσεις ότι είναι αποστειρωμένη, σκληρή, γεμάτη «πρέπει» και νόμους, σαν το Μεγάλο Αδερφό που παρακολουθεί τους πολίτες του. και σίγουρα υπάρχει μια βάση σε όλα αυτά… Το γεγονός, όμως, είναι ένα: Πέτυχε, έκανε το θαύμα, συνεχίζει να το κάνει, όλοι ζουν αρμονικά, οι πολίτες της είναι πραγματικά ευτυχισμένοι – και με τόσες παροχές που έχουν από το κράτος τους, γιατί να μην είναι; Εξάλλου, δουλεύουν όλα τόσο τέλεια που τελικά, όταν κάποιος βρεθεί εκεί, το γεγονός αυτό περνάει σχεδόν απαρατήρητο, και όλη αυτή η τάξη για εμάς τους «άναρχους» Έλληνες αποκτά μια γοητεία.
Από το βρόμικο και «σκληρό» βαλτώδες λιμάνι του 1800, το οποίο ήταν ένα άντρο των πειρατών, γεμάτο rickshaw και καταγώγια του οπίου, η Σιγκαπούρη μεταμορφώθηκε σε μια μοντέρνα μητρόπολη, διατηρώντας – και αναδεικνύοντας όμως– το αποικιοκρατικό (αγγλικό κυρίως) παρελθόν της. Το θρυλικό κατάλευκο Raffles ακόμη και σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης: Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας της γράφτηκε εκεί. Εκεί όπου γεννήθηκε και το κοκτέιλ Singapore Sling στο γνωστό Long Bar! Τα brunches στο Tiffin Room του Raffles είναι θεσμός και ακόμη και σήμερα ο κόσμος ντύνεται και βάζει τα καλά του κι ας είναι μεσημέρι, αναπολώντας τη γλυκιά πλευρά της αποικιοκρατίας: τους ανεμιστήρες για να δροσιστούν από το υγρό κλίμα, τα τροπικά φυτά, τις πορσελάνες, τα λινά τραπεζομάντιλα, τις ψάθινες καρέκλες και, φυσικά, το εξαιρετικό σέρβις. Στον αντίποδα του ένδοξου παρελθόντος, όμως, και σε πλήρη εναρμόνιση με όσα επιτάσσουν οι καιροί, δίπλα στα επιβλητικά αποικιοκρατικά κτίρια και τους ουρανοξύστες, έχει αναπτυχθεί ένα τόσο όμορφο και τόσο ζωντανό κομμάτι της πόλης που ο παλμός του θυμίζει σε πάρα πολλά το Σόχο της Νέα Υόρκης και έχει βάλει το μικρό κρατίδιο στο χάρτη των πιο funky και cool πόλεων για ξεφάντωμα… Η Chinatown έχει γίνει ο hip προορισμός για διασκέδαση και μπαράκια. Ξεχάστε την προκυμαία (το Boat Quay), μια και όλος ο «καλός» κόσμος πλέον έχει μεταφερθεί στο πιο έθνικ κινεζικό καρτιέ της πόλης. Γκαλερί, εξαιρετικά εστιατόρια, καλλιγράφοι, προσκυνητές στους ναούς και, φυσικά, οι απαραίτητες κυρίες που «διαβάζουν» το μέλλον! Στη Little India, οι μυρωδιές από τα μπαχάρια θα σας ζαλίσουν και μαζί με τα εκτυφλωτικά πολύχρωμα υφάσματα, τα ινδικά εστιατόρια και τα αγάλματα ινδουιστικών θεοτήτων, θα σας μεταφέρουν σε ένα σκηνικό που λες και έχει βγει από ταινία του Bollywood! Στην Arab Street, θα πιείτε καφέ ακούγοντας στο βάθος τη φωνή του ιμάμη από το Sultan Mosque και θα ψωνίσετε αποικιακά, χαλιά και κάθε λογής μικροαντικείμενα… Και σαν έρθει το βραδάκι, όταν θα έχει πέσει ο ήλιος και η ζέστη θα είναι πιο υποφερτή, βάλτε πλώρη για νυχτερινές αγορές ή για νυχτερινό σαφάρι... Εξάλλου, σε αυτή την πόλη με τις τόσες απαγορεύσεις τελικά όλα επιτρέπονται και οι επιλογές είναι ατελείωτες – χαλαρά και αβίαστα! Δεν είναι μόνο οι αγορές που είναι ανοιχτές τα βράδια ή τα μπαράκια με τη live jazz ή τη groovy μουσική που μένουν ανοιχτά μέχρι το πρωί… Είναι η αντίληψη των ανθρώπων, ο τρόπος που έχουν μάθει να ζουν, ο σεβασμός του ενός προς τον άλλο και η ασφάλεια που νιώθεις. Είτε πιείτε μια παγωμένη μπίρα σε ένα hawker center (τα τεράστια κοινόβια «εστιατόρια» με ασιατικό φαγητό, ανάμεσα σε μια κυρία φορτωμένη με διαμάντια και σε έναν εργάτη), είτε πάτε να δείτε τους καρχαρίες στο Underwater World, είτε κάνετε μια βόλτα στη Sentosa ή στους βοτανικούς κήπους, είναι αδύνατο να μη γοητευτείτε από τη χώρα αυτή. Αν μάλιστα φροντίσετε να αφεθείτε στα χέρια των έμπειρων ρεφλεξολόγων που αποτελούν παράδοση της Σιγκαπούρης, θα θέλετε να επιστρέψετε έστω και μόνο γι’ αυτό!
μη χάσετε!O Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος έχουν τη χαμηλότερη βροχόπτωση, αλλά γενικά δεδομένου ότι βρίσκεται μόλις έναν παράλληλο μακριά από τον Ισημερινό, η Σιγκαπούρη πάντα έχει ένα πολύ υγρό κλίμα με παροδικές βροχές.
Hong Kong (κωδικός κλήσης +852)
πού να μείνετεLandmark Mandarin Oriental Urban chic Ξενοδοχείο στην καρδιά του central. (www.mandarinoriental.com, από € 600)
JIA Το πρώτο boutique hotel της πόλης, διά χειρός Philippe Starck, είναι μικρό, κομψό και «ζωντανό». (www.jiahongkong.com, από € 130)
The Peninsula Θεσμός για την πόλη, με μακρά ιστορία, συγκλονιστική θέα και ένα σέρβις, που πραγματικά θαρρώ πως δεν υπάρχει καλύτερο στον κόσμο. (www.peninsula.com, από € 300)
Four Seasons Hong Kong Φρέσκο, ολοκαίνουριο, με ευρύχωρα δυτικά και ασιατικά δωμάτια. (www.fourseasons.com, από € 300)
Grand Hyatt Hong Kong Σταθερή αξία, κυρίως για business αλλά και για pleasure, που διαθέτει ένα από τα καλύτερα spa και μασάζ της πόλης. (www.hongkkong.grand.hyatt.com, από € 230)
πού να φάτεΣίγουρα η γαστρονομική σκηνή του Χονγκ Κόνγκ είναι ό,τι πιο «hot» στην Ασία αυτή τη στιγμή, με όλους τους μεγάλους σεφ να έχουν κατακλύσει την πόλη, αποσπώντας «θεϊκές» κριτικές. Δεν θα σταθούμε στο L’Atelier (Jo.Robuchon), το Nobu (Matsuhisa), το Spoon (Alain Ducasse) ή στο Pierre (Pierre Gangnaire), διότι είναι μεν ολόφρεσκα, αλλά προφανείς αξίες… Θα προτείνουμε επιλογές λιγότερο αυταπόδεικτες!
The China Club Δώστε γερό φιλοδώρημα στον concierge, για να σας εξασφαλίσει την πολυπόθητη είσοδο στο πριβέ αποικιοκρατικό γεμάτο κινέζικες αντίκες China Club. Αν έχετε μόνο μία νύχτα, αξίζει να προσπαθήσετε να έρθετε εδώ, έστω και μόνο για τον αέρα «λουξ κουτούκι» της Σαγκάης του 1930 και το τέλειο κλασικό κινέζικο φαγητό! (Bank of China Bldg, 13F, Central, 2521 8888)
Aqua Μοντέρνο, κομψό, με θέα που «σκοτώνει». Σαγηνεύει όχι μόνο ως περιβάλλον, αλλά κυρίως λόγω του μοδάτου κόσμου και χάρη στην εναλλακτική ιταλική ή ιαπωνική κουζίνα του. (One Peking rd, Kowloon, 29/30 F, 3427 2288)
Caprice Αν ψάχνετε το καλύτερο chef’s table στην πόλη και σας αρέσει η ψαγμένη μοντέρνα γαλλική κουζίνα, τότε βάλτε τα καλά σας και σπεύσατε! (Four Seasons Hotel, 8 Finance Str, Central,
3196 8888)
Zuma Το λονδρέζικο εναλλακτικό ιαπωνικό άνοιξε μόλις και στο Χονγκ Κονγκ και είναι εξίσου αν όχι καλύτερο από το αγγλικό! (Level 5 and 6, στο εμπορικό κέντρο The Landmark, Central, 3657 6388)
Hutong Με θέα όλο το Χονγκ Κονγκ, χαμηλό φωτισμό και πεπαλαιωμένο ντεκόρ που θυμίζει πραγματικό κινέζικο χουτόνγκ, θα σας μαγέψει, ακόμη και αν βρείτε την κουζίνα του (στη βάση της, τοπικές γεύσεις του Πεκίνου) λιγάκι καυτερή! (One Peking rd, Kowloon, 28 F, 3428 8342)
πού να διασκεδάσετεDragon-I Ίσως ΤΟ μπαρ της πόλης, με τόσο καλοβαλμένο κόσμο, ώστε απαιτείται να είστε groomed to perfection. Τις Τετάρτες είναι η βραδιά των μοντέλων… (60 Wyndham St, The Centrium, Central Hongk Kong, 3110 1222)
Kee Club To No1 Σούπερ σικάτο prive club της πόλης, είναι ό,τι πρέπει για εξαιρετικό φαγητό και τρελές νύχτες. Όλο το it crowd, πραγματικά όμορφος κόσμος και μια πόρτα τόσο σκληρή ,που αν δεν σας έχει βάλει ο concierge στη λίστα… ξεχάστε το! (32 Wellington st Central, 6F, 2186 1861)
Volar Tο υπόγειο μπιτάτο κλαμπ για χορό με διαφορετικά δωμάτια και κόσμο το πολύ μέχρι 35. (38 D’Aguillar Str, Lan Kwai Fong, 2810 1510)
Felix@The Peninsula Eίναι το all time classic της πόλης, με πρωταγωνιστή τη θέα και όχι το ντεκόρ του Starck. Εξωπραγματικές τιμές, εξωπραγματικές τουαλέτες και εξωπραγματική θέα του Hong Kong Isle.
Mo Bar@Landamark Mandarin Oriental Για θεϊκά μαρτίνι με σούπερ vibes και με την επιλογή, αν βαρεθείτε, να ανεβείτε έναν όροφο και να πάτε στο Amber Bar, για να καπνίσετε τα πούρα σας και να πιείτε τα αρμανιάκ σας.
singapore (κωδικός κλήσης +65)
πού να μείνετεSt. Regis Singapore Ολοκαίνουριο, κεντρικότατο, άνοιξε μόλις το Δεκέμβριο του 2007. (www.starwoodhotels.com, από € 350)
Grand Hyatt Singapore Σταθερή ποιότητα και αξία στο κέντρο της πόλης, για business or pleasure. (www.singapore. grand.hyatt.com, από € 180)
Raffles Hotel Είναι σίγουρα από τα «μεγάλα» ξενοδοχεία του κόσμου, στην ίδια συνομοταξία με το Peninsula. Γίνετε μέρος της ιστορίας και νιώστε για λίγο αποικιοκράτης. (www.rafflescityhotels.com, από € 600)
The Fullerton Το πρώην ταχυδρομείο του 1928 εξακολουθεί να είναι ίσως το πιο επιβλητικό κτίριο της χώρας. Για πριβέ βε-ράντες, κλείστε τα δωμάτια Quay ή Heri-tage. (www.fullertonhotel.com, από € 190)
πού να φάτεTiffin Club Στη σούπερ μοδάτη και ανανεωμένη Chinatown, έρχεται να επαναπροσδιορίσει για το κρατίδιο την έννοια του gourmet και να δώσει νέα τροπή στο κολατσιό του μεσημεριανού ή του απομεσήμερου, αλλιώς tiffin. (16 Jiak Chuan Rd., 6323 3189)
Au Jardin Des Amis Η τοποθεσία είναι μαγική: Σε ένα αποικιοκρατικό σπίτι του 1920, μέσα στο βοτανικό κήπο της Σιγκαπούρης. Το φαγητό όμως είναι ακόμη πιο μαγικό και σίγουρα από τα πλέον εκπλεπτυσμένα της πόλης. (Singapore Botanic Gardens, 1 Cluny Road, 6466 8812) Επίσης υπάρχει και το αδερφάκι του,
Les Amis, μια γαστρονομική πανδαισία downtown. (1 Orchard & Scotts Rd, 6733 2225)
Hawker Centers Για τοπικό χρώμα και για να νιώσετε τι εστί Σιγκαπούρη, πρΕπει να πάτε σε ένα από αυτά τα τεράστια «κέντρα» με πολλά μικρά «περίπτερα» που σερβίρουν κυρίως laksa noodles, wonton mee rajak. Μην τρομάζετε, όλοι πηγαίνουν εκεί, από τους πιο φτωχούς ως τους μεγιστάνες και τρώνε στα κοινοβιακά τραπέζια. Τo μεγαλύτερo είναι στη Maxwell Rd, το πιο μοδάτο στο Newton Circus και το East Coast Food Lagoon.
Rang Mahal Το πιο γευστικό ινδικό της πόλης, με πιάτα που μοσχοβολούν κάρι! (Pan Pacific Hotel, 7 Raffles Blvd, 6333 1788)
Graze Ένα από τα πιο όμορφα αναπαλαιωμένα αποικιοκρατικά μπάγκαλοου της πόλης, τέλειο για ποτά, φαγητό και fun. Ξαπλώστε στα εξωτερικά daybed και απολαύστε τις νοτιοασιατικές γεύσεις βλέποντας αποσπάσματα από μαυρόασπρες κλασικές ταινίες… (4 Rochester Park, 6775 9000)
πού να διασκεδάσετεΜπορεί η Σιγκαπούρη να έχει τη φήμη του «καταπιεσμένου» κρατιδίου που διέπεται από αυστηρούς νόμους και «πρέπει», ωστόσο η νυχτερινή σκηνή καλά κρατεί!
INK Ντιζαϊνάτο, στιλάτο, θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό για την προσοχή στη λεπτομέρεια, τόσο στο μπαρ όσο και στο κλαμπ! (Raffles the Plaza, 2 Stamford rd, 6339 7777)
Velvet Underground Αν έχετε όρεξη για πολύ δυνατό μπιτ, πολύ χορό και πολύ κόσμο, αυτό είναι ΤΟ μέρος. (17 Jiak Kim St, 6738 2988)
W Wine Bar Σέξι, σκοτεινό, με σκούρο ξύλο και πολύ γυαλί, έχει από τις καλύτερες λίστες κρασιών της πόλης (11 Club St., Chinatown, 6223 3886)
Post Bar@Fullerton Αν υπάρχει ένα μέρος to see and be seen, είναι αυτό. Τέλεια κοκτέιλ, στιλάτος κόσμος και μουσική απίστευτη.
Long Bar@Raffles Πετάξετε τα τσόφλια από τα φιστίκια στο ξύλινο πάτωμα, αφήστε τις Καζαμπλάνκες να σας δροσίσουν, παραγγείλετε ένα Singapore Sling (στο σπίτι του!) και γίνετε για λίγο ήρωας του Ντάρελ!