Γευστικές εκπλήξεις στον θεσσαλικό κάμπο

Aνεβασμένα βρήκε ο Θάνος Λαμπρόπουλος τα εστιατόρια του θεσσαλικού κάμπου, ιδιαίτερα στις πρωτεύουσες των νομών, επιστρέφοντας απ’ το ρεπορτάζ για τη νέα έκδοση του «Alpha Guide». Κάτι φαίνεται ν' αλλάζει στο τοπίο «ψητό και πάλι ψητό», με νέες επιχειρήσεις που «ψάχνονται» δημιουργικά. Αναμεταδίδουμε.

Γευστικές εκπλήξεις στον θεσσαλικό κάμπο

Aνεβασμένα βρήκε ο Θάνος Λαμπρόπουλος τα εστιατόρια του θεσσαλικού κάμπου, ιδιαίτερα στις πρωτεύουσες των νομών, επιστρέφοντας απ’ το ρεπορτάζ για τη νέα έκδοση του «Alpha Guide». Κάτι φαίνεται ν' αλλάζει στο τοπίο «ψητό και πάλι ψητό», με νέες επιχειρήσεις που «ψάχνονται» δημιουργικά. Αναμεταδίδουμε.

Γευστικές εκπλήξεις στον θεσσαλικό κάμπο - εικόνα 1

Οι παραδοσιακές γαστριμαργικές επιλογές στις πόλεις του θεσσαλικού κάμπου είναι γνωστές: τσιπουρομεζέδες, ψητά στα κάρβουνα, κοκκινιστό αρνάκι, χοιρινό με πράσο, κόκορας με χυλοπίτες… Ωστόσο, στο πρόσφατο ταξίδι μου διαπίστωσα ότι ορισμένα εστιατόρια στην περιοχή –με πρωταγωνίστρια τη Λάρισα– εμπλουτίζονται και εκσυγχρονίζονται γευστικά και στιλιστικά. ότι, επιτέλους, κάτι αλλάζει στο τοπίο του ψητού. Κοινό τους στοιχείο είναι ότι δεν περιορίζονται στα κλασικά τοπικά πιάτα, αλλά ψάχνουν παραπάνω για υλικά και πιο δημιουργικές συνταγές.

Καταρχάς, δύο ολοκαίνουργια εστιατόρια, το ένα στη Λάρισα και το άλλο στα Τρίκαλα, με καλό σέρβις, διόλου ευκαταφρόνητη λίστα κρασιών και πολύ κομψό περιβάλλον, ανεβάζουν τόσο τον πήχη, που θα κέρδιζαν τις εντυπώσεις και στη «δύσκολη», γκουρμέ αθηναϊκή σκηνή. Κι άλλα καλά μαγαζιά όμως, τσεκαρισμένα από προηγούμενες επισκέψεις μας, φαίνεται να βαδίζουν στη σωστή κατεύθυνση, αναδεικνύοντας τοπικά πιάτα με πιο μοντέρνα ματιά και ανεβάζοντας τις γευστικές τους επιδόσεις.

ΓΚΟΥΡΜΕ ΑΦΙΞΕΙΣ

Γευστικές εκπλήξεις στον θεσσαλικό κάμπο - εικόνα 2
Nα με θυμάσαι

Περί Γεύσεων

Υπάρχει μια γειτονιά-πόλος έλξης στα Τρίκαλα, με παλιά κτίρια και πέτρινα σοκάκια, γεμάτη μεζεδοπωλεία που σερβίρουν τυπικά πιάτα της περιοχής, όπου το χύμα κρασί ρέει άφθονο και αναβιώνουν οι μνήμες του Τσιτσάνη. Εκεί, λοιπόν, στα ιστορικά «μανάβικα» της γενέτειράς του, αποφάσισε εδώ και λίγους μήνες ο Μπάμπης Καραούζας να στήσει το δικό του μαγαζί. Κι ο Μπάμπης δεν είναι τυχαίος σεφ. Με επιτυχημένη πορεία στο «Βυζαντινό» του «Hilton», το «Deals» κ.ά., έχει ήδη κατοχυρώσει δείγματα γραφής της αξίας του. Το εστιατόριο στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτίριο και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα –ανοιχτή η κουζίνα στο ισόγειο–, με σικάτη αισθητική και αναπαυτική επίπλωση. Ο κατάλογος θεωρείται «δύσκολος» για την περιοχή, καθώς τα υλικά, η τεχνική και η γευστική του ένταση τον εντάσσουν σε… άλλη κατηγορία. Δοκίμασα αρκετά εξαιρετικά πιάτα (σε handmade σερβίτσια) και ενδεικτικά προτείνω το παρακάτω μενού: ξεκινήστε με την αρωματισμένη με λάδι τρούφας βελούδινη σούπα πατάτας, στην επιφάνεια της οποίας αναπαύεται ένας μελάτος κρόκος αβγού, συνεχίστε με ζεστό κατσικίσιο τυρί τυλιγμένο σε άισμπεργκ, με σάλτσα μελιού, κόκκινου κρασιού και δεντρολίβανου, και ολοκληρώστε με κάτι πιο local, όπως το κότσι από αρνάκι με πλιγούρι ή τα τρικαλινά λουκάνικα. Όσο για το κρασί, σίγουρα θα βρείτε τον κατάλληλο συνδυασμό από μια λίστα με περισσότερες από πενήντα ετικέτες.

Τρίκαλα, 2431032720.

Να με Θυμάσαι

Τα έργα τέχνης και οι εικαστικές επιλογές που το στολίζουν κάνουν το ολοκαίνουργιο και ανάλαφρα φωτεινό εστιατόριο να μοιάζει περισσότερο με εικαστικό χώρο. Ο σεφ του Μανώλης Πανταζής είναι νέος, ικανός και φιλόδοξος, δίχως να του λείπει η εμπειρία σε απαιτητικά πόστα – έχει

δουλέψει μεταξύ άλλων σε εστιατόρια του Βελγίου και στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial». Στο μενού του πειράζει μεν ελληνικά πιάτα, αλλά μεταφέρει και αύρα ευρωπαϊκή, ξαφνιάζοντας θετικά τους λαρισινούς ουρανίσκους. Για παράδειγμα, δοκίμασα ζεστή τάρτα με φιλετάκια ορτυκιών αλλά και φάβα με σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες, μοσχαρίσιο φιλέτο γεμιστό με καραβίδα αλλά και μπούτι από αρνάκι γάλακτος –ψημένο για ένα τετράωρο σε λαδόχαρτο–, ελαφρά καρυκευμένο με μπαχαρικά και αρωματισμένο με βότανα. Η ποιότητα της κουζίνας και τα τολμηρά παντρέματα στο μενού προδιαγράφουν μια πορεία, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα. Λάρισα, 2410287833.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ MUST

Γευστικές εκπλήξεις στον θεσσαλικό κάμπο - εικόνα 3
Περί Γεύσεων

Στο Εν Λαρίση (2410534303), ο Πέτρος Πίκουλας ανεβαίνει μέχρι το χωριό Βερδικούσα, στα όρη του Ζάρκου, για να βρει το φιλέτο της προτίμησής του. Στο πιάτο θα το συνοδεύσει με σάλτσα βοτάνων, απλώνοντας επάνω του ένα κομμάτι ελαφρά ψημένου foie gras. Στα πρώτα προτείνει ακόμα ένα νέο πιάτο: αγκινάρες γεμιστές με λαχανικά, συνοδεία σάλτσας δυόσμου και βελουτέ λαχανικών.

Η σχάρα έχει μεν την τιμητική της στον Βόσπορο (Λάρισα, 2410613407), αν όμως αγαπάτε το φιλέτο, εδώ το περιχύνουν με σάλτσα τυριού μετσοβόνε και το πασπαλίζουν με ροζ πιπέρι ή με σάλτσα φρούτων του δάσους και χυμό ροδιού, ενώ το ψαρονέφρι έρχεται με σος εστραγκόν και τα μπουτάκια κοτόπουλου με σσάλτσα πορτοκάλι. Ο Μονωδός (Λάρισα, 2410627878) είναι ένα συμπαθέστατο εστιατόριο, γνωστό και για την πρωτοτυπία των μαγειρευτών του. Ο Φώτης Γιώτας είναι μάγειρας με μεράκι. Σερβίρει το ψαρονέφρι με σάλτσα καρυδιού, συνδυάζει μαύρες (από μελάνι σουπιάς) ταλιατέλες με γαρίδες από τον Πλαταμώνα και καπνιστό σολομό και σβήνει τα φιλετάκια του με Μαυροδάφνη, συνοδεύοντάς τα με μανιτάρια Γρεβενών, που αρωματίζει με λάδι τρούφας.

To Απόμερο (Καρδίτσα, 2441070793), μικρό και νοικοκυρεμένο, παραμένει μακράν το καλύτερο εστιατόριο στην πόλη. Η κυρία Τασούλα, παθιασμένη με την κουζίνα της, ανανεώνει τακτικά τα μαγειρευτά ημέρας, με εξαιρετική τελευταία πρόταση το μοσχαρίσιο κότσι με κυδώνια και φραγκοστάφυλα – όταν δεν βρίσκει, βάζει μαύρη σταφίδα. Μία ακόμη άφιξη στο μενού, το συκώτι σχάρας, μαριναρισμένο σε λάδι και κρασί, φροντισμένο από τον –άριστο ψήστη– σύζυγό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.