Ανοίγουμε το χάρτη, μετράμε αφίξεις, αφουγκραζόμαστε τάσεις, καταγράφουμε αλλαγές, προσπαθώντας να βγούμε από το ετήσιο δίλημμα της αναζήτησης των ανερχόμενων νησιών του καλοκαιριού.
Πιστέψτε με, η αναζήτηση των hot νησιών του καλοκαιριού είναι μία από τις μεγαλύτερες αγγαρείες της ετήσιας ρουτίνας του ταξιδιωτικού συντάκτη. Εκεί που όλο τον υπόλοιπο χρόνο παθιάζομαι με την αναζήτηση των διεθνών τάσεων που αναμένεται να έρθουν και στην Ελλάδα, ή ψάχνω να ανακαλύψω πρώτη τους ξενώνες που θα βάλουν νέα χωριά στον ταξιδιωτικό χάρτη, όταν πλησιάζει το καλοκαίρι το ερώτημα «ποια είναι τα νησιά που θα συζητηθούν φέτος», το βλέπω σαν σύννεφο που έρχεται να σκοτεινιάσει τον προγραμματισμό του πιο ηλιόλουστου τεύχους της χρονιάς. Όσο κι αν ξέρω ότι, σε ένα βαθμό, πάντα η καταγραφή των τάσεων εμπεριέχει και ένα βαθμό κατασκευής από μέρους μας, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου η αναζήτηση των ανερχόμενων προορισμών μοιάζει με αυθαίρετη εμμονή των περιοδικών. Γιατί, καλά, εύκολα λες ότι η Βαλένθια είναι αυτόν τον καιρό πιο hot από τη Λιόν, πώς να διαλέξεις όμως ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Αστυπάλαια; Προσπαθώντας να μεταφράσω τις νέες αφίξεις των ξενοδοχείων και τη συγκέντρωση μικρών σοφιστικέ επιχειρήσεων σε ένα νησί σε τάση, νιώθω σαν μαμά που κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά της. Εκεί που πάω να καταλήξω στα δυο τρία νησιά που χωράει ένα αντίστοιχο άρθρο, ρίχνω ένοχες ματιές στα διπλανά νησιά στο χάρτη, θυμούμενη τα υπέροχα καλοκαίρια που έχω περάσει εκεί, και νιώθω τύψεις μήπως τα αδικήσω... Σαν να μου λέει η Σίφνος ότι μπορεί φέτος το πιο design resort του καλοκαιριού να ανοίγει στη Φολέγανδρο, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα δικά της ξενοδοχεία περνούν την καλύτερη φάση τους φέρνοντας κάθε χρόνο και ομορφότερο κόσμο στο νησί. «Πρόπερσι τέτοια εποχή ήσουν εσύ που πρωτοστατούσες σε αυτές τις σελίδες», βιάζομαι να της θυμίσω, συμπληρώνοντας ότι όσο κι αν οι μετοχές της χρόνο με το χρόνο ανεβαίνουν, του χρόνου το πιθανότερο είναι ότι οι προβολείς θα πέσουν στη γειτονική της Μήλο, αν όλα πάνε καλά και ανοίξει εκεί το πρώτο Soneva Resort & Six Senses Spa στην Ευρώπη… Και αμέσως μετά, με πιο ελαφριά την καρδιά, καταλήγω στο ότι φέτος η Φολέγανδρος, η Σκιάθος και η Αντίπαρος δικαιούνται για διαφορετικούς λόγους η καθεμία μια θέση στο κομμάτι με τα πιο ανερχόμενα νησιά. Αστυπάλαια, Νίσυρος, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Λέρος… λυπάμαι, ήσασταν πολύ κοντά, αλλά είχα μόνο 1.500 λέξεις. Ελάτε πάλι του χρόνου.
Φολέγανδρος
από τα έντεχνα ’90s στα resort ’00s
Πριν από καμιά δωδεκαριά χρόνια η Φολέγανδρος ήταν και πάλι ανάμεσα στις φιναλίστ για τα πιο ανερχόμενα νησιά του καλοκαιριού. Τότε, γιατί αποκτούσε τους πρώτους της μικρούς ξενώνες με προσωπικότητα και τα ρομαντικά νεο-παραδοσιακά καφενεία της γέμιζαν από ακροατές (και παραγωγούς) των έντεχνων ραδιοσταθμών που λάτρευαν να ρεμβάζουν με τις ώρες, πίνοντας διπλούς ελληνικούς σε μία από τις πιο όμορφες Χώρες του Αιγαίου μαζί με τους Ιταλούς, που πρώτοι «ανακάλυψαν» το νησί. Τώρα, γιατί μετά από χρόνια χαμηλών τόνων ανάπτυξης, νέες resort μονάδες προσελκύουν όλο και περισσότερους και πιο υψηλών απαιτήσεων επισκέπτες ανανεώνοντας διαρκώς το προφίλ και τις παροχές του νησιού. Το πόσα resorts χωράνε σε ένα μικρονήσι που το χειμώνα «κλειδώνει» και τι τύπου υπηρεσίες μπορούν αυτά να προσφέρουν στον επισκέπτη είναι προς συζήτηση, σε κάθε περίπτωση όμως η εποχή που έπρεπε να πάρεις το αυτοκίνητο από τη Χώρα για να δροσιστείς έχει παρέλθει και οι πρώτες πισίνες off-Κάστρο είναι γεγονός.
Το καινούριο design hotel Anemi, με τη βαριά υπογραφή του interior designer Σταύρου Παπαγιάννη και μια post-κυκλαδίτικη διακοσμητική προσέγγιση που λείπει ακόμη και από τη Σαντορίνη, είναι από μόνο του σοβαρός λόγος για να πάει κανείς φέτος στη Φολέγανδρο. Καινούρια ρομαντικά bar-restaurants με μεσογειακές γεύσεις έρχονται να προστεθούν στις λίγες αλλά καλές νεο-ταβέρνες του νησιού – θυμηθείτε ότι η Φολέγανδρος σχεδόν «δημιουργήθηκε» εξαρχής για να γίνει ταξιδιωτικός προορισμός στις αρχές του ’90, και οι παλιές «αυθεντικές» διευθύνσεις είναι ελάχιστες. Έχετε πάντως υπόψη σας ότι δεδομένου πως πρόκειται για ένα νησί-μια σταλιά, όπου η Χώρα είναι ουσιαστικά το πιο ενδιαφέρον σημείο και οι παραλίες είναι σχετικά με άλλα Κυκλαδονήσια περιορισμένες, μικρές και όχι τόσο εύκολα προσβάσιμες όσο πληθαίνουν οι κλίνες, μοιραία η απόλαυση του νησιού τη high season γίνεται πιο δύσκολη υπόθεση…
Σκιαθος
η επιστροφή του κλασικού
Είναι από τα νησιά όπου οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάει τουλάχιστον μία φορά με τους γονείς μας στα κλασικά μεγάλα ξενοδοχεία διακοπών μες στα πεύκα τη δεκαετία του ’80 (με προτεινόμενο ανάγνωσμα τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη) ή με σχολικές παρέες λίγα χρόνια μετά για σπορ θαλάσσης και ξενύχτια στην «κοσμοπολίτικη» Χώρα. Και μετά λες και την ξεχάσαμε. Ήταν η εποχή που ανακαλύπταμε τις μικρές Χώρες των Κυκλάδων και τις ακριτικές νεοκλασικές πολιτείες των Δωδεκανήσων. Η Σκιάθος ήταν πλέον pass,, κάτι σαν τα παλιά αστικά εστιατόρια, μια ευχάριστη ανάμνηση που ξεχάστηκε καθώς τρέχαμε να προλάβουμε τα καινούρια bar-restaurants. Τώρα που ο επαναπροσδιορισμός του κλασικού ταξιδιωτικού προϊόντος είναι μία από τις βασικές ανησυχίες των φορέων του τουρισμού, η Σκιάθος επιστρέφει στην επικαιρότητα. Τα παλιά καλά ξενοδοχεία της ανακαινίζονται και αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους, ανοίγουν καινούρια resorts με σύγχρονο στιλ, ενώ η Χώρα ζει μια δεύτερη νεότητα με καινούρια σοφιστικέ στέκια, ιδιοσυγκρασιακά εστιατόρια και ωραία μπαράκια. Η νέα updated υποδομή αναδεικνύει τις κλασικές χάρες της Σκιάθου, που την είχαν αναδείξει σε έναν από τους πιο κοσμικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς πριν από μερικές δεκαετίες: τις πολύ ωραίες παραλίες και το πράσινο που φτάνει ως τη θάλασσα...
Αντιπαρος
για post-modern αναχωρητές
Εδώ η travel editor σηκώνει τα χέρια ψηλά. Όσα χρονικά γέννησης νέων μοδάτων προορισμών και να μελετήσεις στον κόσμο, δεν μπορείς να εξηγήσεις πώς ένα μικροσκοπικό νησάκι με ένα δρομάκι και μετρημένες στο δάχτυλο του ενός χεριού παραλίες εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο σε ένα από τα πιο hot νησιά του Αιγαίου. Σταρ του Χόλιγουντ, «βιλάτοι» και σκαφάτοι, ενδιαφέροντες σεφ, αλλά και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, που αποφασίζουν να κάνουν μια δεύτερη αρχή ανοίγοντας μεζεδοπωλεία, βρίσκουν τον παράδεισό τους σε ένα νησί που κάνει πράξη τη λαϊκή ρήση «όλοι οι καλοί χωράνε». Η μεγαλύτερη γοητεία της είναι μάλλον ότι συνοψίζει σε μια κουκίδα στο χάρτη τις πιο γοητευτικές πτυχές του ελληνικού καλοκαιριού. Βουτιές σε γαλάζια νερά, γεύσεις με άρωμα παράδοσης, βόλτες πάνω κάτω σε ένα αρχετυπικά κυκλαδίτικο σοκάκι γεμάτο σοφιστικέ στέκια-μινιατούρες: από τα προσεγμένα πρωινά και τις λαδένιες (κυκλαδίτικες πίτσες με ντομάτα) στα all-day caf,-restaurants έως τις μεσογειακές γεύσεις της Σοφίας Χατζηελευθερίου (ex-chef του Beau Brummel) στην Κάπαρη και από τις ιδιοσυγκρασιακές μπουτίκ ως τα καφενεία με τα σπιτικά γλυκά που εκτελούν και χρέη μπαρ.
Φέτος ετοιμάζονται να ανοίξουν πάνω από δέκα καινούριες επιχειρήσεις (κυρίως εστιατόρια και bars), ενώ όλο και κάποιος γνωστός μας ακούμε ότι χτίζει σπίτι (και μάλιστα από επώνυμο αρχιτέκτονα). Οι περισσότεροι επώνυμοι επισκέπτες της φιλοξενούνται σε βίλες και σκάφη, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν μεγάλα αξιόλογα ξενοδοχεία, παρά μόνο μικρά προσεγμένα συγκροτήματα διαμερισμάτων χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις ή στιλ.
Data
Φολέγανδρος
Κυρά Μαρία Η μοναδική εκδρομή που μπορείς να κάνεις είναι μέχρι την ανεμοδαρμένη Άνω Μεριά, για να δεις το υπαίθριο λαογραφικό μουσείο με τα δεντρόσπιτα και να δοκιμάσεις ματσάτα (χειροποίητα λαζάνια) με κόκορα ή κουνέλι στης κυρίας Μαρίας. (22860 41208)
Σκιάθοςαπό € 120)
24270 22839)
Jail House Μοδάτο εστιατόριο σε μια βεράντα με πλατάνια. Κοσμοπολίτικες γευστικές προτάσεις από ξένους σεφ που αναδεικνύονται από τα ντόπια προϊόντα. Πολύ καλά γλυκά. (Παλιό Λιμάνι,24270 21081)
Εν Πλω Όμορφος χώρος, με lounge διάθεση. Μεσογειακές γεύσεις με βιολογικά υλικά και διάθεση πειραματισμού που συνήθως πετυχαίνει. (Παραλιακή Σκιάθου, 24270 24433) Αντίπαρος22840 24506, www. dolphinantiparos.gr από € 59)