Πόσες νέες αφίξεις χωράνε σε ένα σοκάκι; Το μικροσκοπικό νησί-δορυφόρος της Πάρου έχει εξελιχθεί τον τελευταίο καιρό σε προορισμό της μόδας για διακοπές αλλά και (very) long weekends. Σας μεταφέρουμε τις τελευταίες εξελίξεις.
Μια μικροσκοπική Χώρα, παραλίες μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών, αλλά και δεκάδες νέες αφίξεις σε εστιατόρια, bars και κυκλαδίτικες βίλες. Τι έχει συμβεί και η κουκίδα γης δίπλα στην Πάρο, που πριν από μερικά χρόνια ήταν γνωστή μόνο από τη Μανταλένα, συγκεντρώνει τον τελευταίο καιρό μοδάτους και εναλλακτικούς, σταρ αλλά και νέους επιχειρηματίες με μεράκι ή σύγχρονους αναχωρητές που αποφασίζουν να αλλάξουν ζωή; Η Χώρα της –προέκταση του λιμανιού– μοιάζει να συνοψίζει τη γοητεία των Κυκλάδων σε λίγα τετραγωνικά, συγκεντρώνοντας τα σημαντικότερα all day στέκια του νησιού, απλά ενοικιαζόμενα και κάμπινγκ σε κοντινή απόσταση. Ο Άγιος Γεώργιος, ο δεύτερος τη τάξει οικισμός του νησιού, στην ομώνυμη παραλία, με ωραία συγκροτήματα διαμερισμάτων και καλές ταβέρνες προσφέρεται ως βάση για πιο ήσυχες διακοπές. Παραλίες
Οι πιο κλασικές και μαζικές παραλίες είναι αυτές της Ψαραλικής, στις οποίες πας με τα πόδια από τη Χώρα. Είναι οργανωμένες, ενώ φέτος ανανεώνεται και το «Thai Marine beach bar», που αναμένεται να αποτελέσει νέο hot στέκι. Επίσης, η παραλία του κάμπινγκ και ο Σιφνέικος Γιαλός που βλέπει Σίφνο και ωραίο ηλιοβασίλεμα, αλλά κάποιες φορές ο αέρας φέρνει φύκια. Με αυτοκίνητο θα πάτε στις παραλίες του Άγιου Γεώργιου, το Μικρό και το Μεγάλο Σωρό και τη Φανερωμένη, στο τέρμα του νησιού (χωματόδρομος), που είναι κάπως πιο ήσυχη και την προτιμούν όσοι έχουν σπίτια στο νησί. Οι περισσότερες έχουν άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Με σκάφος θα πάτε στο νησάκι Δεσποτικό και στα Τηγανάκια μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, που έχουν ωραία τιρκουάζ νερά, ενώ με καγιάκ από τον Άγιο Γεώργιο γίνονται εκδρομές στις κοντινές σπηλιές και το Δεσποτικό.
ΦαγητόΣτη Χώρα η καλύτερη πρόταση είναι η κουκλίστικη Κάπαρη, σε μια βεράντα επί του κεντρικού στενού, που άνοιξε πέρυσι η πρώην σεφ του «Beau Brummel» Σοφία Χατζηελευθερίου. Μικρό μενού με μεσογειακές γεύσεις, με έμφαση στα φρέσκα, εποχικά υλικά από παραγωγούς του νησιού. Νόστιμα πρωινά (22840/61616). Μια νέα άφιξη στο κεντρικό στενό είναι η νεο-ταβέρνα Σουσουράδα, με ωραίο ντεκόρ και συμπαθητικό φαγητό. Στο Τσιπουράδικο, «παιδί» του Νίκου Μαριάνου, ο οποίος άφησε τη θέση του εμπορικού διευθυντή μιας μεγάλης εταιρείας, συνοδέψτε το παραδοσιακό τσίπουρο με σκίνο με νόστιμους μεζέδες (22840/61736). Στον Άγιο Γεώργιο σημειώστε την κλασική ψαροταβέρνα Καπετάν Πιπίνος, με φρέσκα ψάρια από το καΐκι της οικογένειας (22840/21823).
Καφές και ποτόΔύο ωραία all day στέκια στο κλασικό στενό για πρωινό, καφέ αλλά και ελαφρύ φαγητό είναι το Papagayo (δοκιμάστε την «κυκλαδίτικη πίτσα» λαδένια) και η Μαργαρίτα με ωραίες σαλάτες και πάστες. Τα πιο κλασικά βραδινά στέκια, πάντα στη Χώρα, είναι το ροκάδικο Remember, το τζαζοφάνκ Yam και το Smile πάνω στην πλατεία με πιο mainstream μουσική. Στο Ναυάγιο δοκιμάστε τα σπιτικά γλυκά της Βίκυς.
ΔιαμονήΣτον Ωλίαρο, ένα πολύ όμορφο συγκρότημα διαμερισμάτων στον Άγιο Γεώργιο, με λιτά διαμερίσματα, σε κυκλαδίτικο στιλ, με ωραία θέα (22840/25304-5, www.oliaros.gr, από € 60). Στο Δελφίνι, επίσης στον Άγιο Γεώργιο, με στούντιο και διαμερίσματα, οικογενειακή ατμόσφαιρα και σπιτικό φαγητό (22840/24506, www.dolphinantiparos.gr από € 59).
Insider's Tips
Ο Βασίλης Γερμανόπουλος, ιδιοκτήτης του ξενώνα «Ωλίαρος» στην Αντίπαρο, δίνει μερικά tips για να απολαύσετε το νησί «από μέσα».
1) Αξίζει ο γύρος του νησιού με το καινούργιο ξύλινο ιστιοφόρο «Μαγγελάνος». Μπορείτε να κλείσετε από τα τουριστικά γραφεία στο λιμάνι.
2) Οι πιο ωραίες παραλίες είναι ο Άγιος Σώστης και η Φανερωμένη – με γαλαζοπράσινα νερά που θυμίζουν Κουφονήσι. Επίσης, ο Μικρός Σωρός με το ψιλό του χαλικάκι.
3) Εμπειρία το καγιάκ στις θαλάσσιες σπηλιές στον Επιτάφιο.
4) Ανακαλύψτε την εκπληκτική, πολύ φαρδιά αμμουδιά Λιβάδι στο νησάκι Δεσποτικό. Εκεί πάτε με καραβάκι από τον Αϊ-Γιώργη.
5) Την καλύτερη κουζίνα έχει η «Κάπαρη», ενώ δύο εγγυημένες ταβέρνες είναι ο «Γιώργης» στον πεζόδρομο και η ταβέρνα του «Σταθερού» στο λιμάνι.