Από τις Champs-Elysees μέχρι το Quartier Latin, ο Διονύσης Κούκης εντοπίζει τους πιο γνωστούς patissiers και chocolatiers της γαλλικής πρωτεύουσας, που βρίσκονται στα κεντρικότερα σημεία. Γιατί πώς θα καταλάβεις τι γλύκα έχουν τα Χριστούγεννα στο Παρίσι, χωρίς macaron από τον Laduree και ganache από τον Hevin;
«I love Paris» – και εσείς το ίδιο; Εξαίρετα. Μήπως, σκέφτεστε να περάσετε κάποιες μέρες στην Πόλη του Φωτός την περίοδο των Χριστουγέννων; Αν, μεταξύ άλλων, είστε και «γλυκατζής», το Παρίσι, εκτός από «ναός» της μόδας, της γαστρονομίας και πολλών άλλων, διεκδικεί επάξια και τον τίτλο της μητρόπολης της ζαχαροπλαστικής και, γιατί όχι, της σοκολάτας. Μπορεί τα ελβετικά καρέ να κρατούν τα σκήπτρα της επωνυμίας, τα βελγικά σοκολατάκια να αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε ταξιδιώτη, αλλά το Παρίσι, όπως διατείνεται μια στενή φίλη μου, δεινή στο «sucr,», είναι η ήρεμη δύναμη. Και δεν έχει άδικο. Home-made τάρτες, εκλέρ, μαρέγκες και διάφορα μικρά γλυκάκια (βιενουαζερί) σε καλο-τακτοποιημένες βιτρίνες προκαλούν τον απλό επισκέπτη σε κάθε γωνιά του δρόμου, ακόμη και στην πιο ταπεινή boulangerie της πόλης. Η… υπογλυκαιμία όμως κορυφώνεται στην αναζήτηση των Παριζιάνων grands chocolatiers και των ναών της patisserie fine.
Για να μην κουράζεστε, σας δίνουμε ένα χεράκι βοήθειας με μερικές σίγουρες διευθύνσεις σε κεντρικούς δρόμους και φυσικά τα ανάλογα tips.
fine, tres fine
Αν θέλετε να απολαύσετε p#tisserie fine χωρίς πολύ ψάξιμο και χωρίς να βγείτε από το πρόγραμμά σας, ο LadurΣe είναι στο δρόμο σας, καθότι διαθέτει υποκατάστημα και στην Champs 0lys,es (Νο. 75). Καλός καφές, ατμόσφαιρα κοσμοπολίτικη και μερικά από τα καλύτερα macar
="" Συνεχίζοντας="" τον="" περίπατό="" σε="" απόσταση="" αναπνοής="" από="" την="" Αψίδα="" του="" Θριάμβου="" (58,="" av.="" victor="" hugo)="" συναντήσετε="" στρατηγείο="" μιας="" άλλης="" διασημότητας.="" Ο="" lenδtre="" δεν="" νομίζω="" ότι="" χρειάζεται="" συστάσεις,="" απλώς="" βάλει="" σκέψεις="" τι="" διαλέξετε.="" Η="" καλύτερη="" λύση="" πάρετε="" ένα="" κουτί="" τρεις-τέσσερις="" τις="" κλασικές="" δημιουργίες="" (προτείνω="" succ,s,="" τη="" feuille="" d’automne="" schuss)="" τα="" απολαύστε="" άνεσή="" σας.
="" Σε="" άλλη="" γωνιά="" Παρισιού,="" quartier="" latin,="" στη="" γνωστή="" πλατεία="" Λουξεμβούργου="" (pl.="" e.="" rostang),="" ο="" dalloyau="" επίσης="" ενδιαφέρον="" σημείο="" –="" αν="" όχι="" στο="" πρέπον="" ύψος="" σημειώνουν="" οι="" απαιτητικοί.="" Παρ’="" όλα="" αυτά="" regal="" chocolat="" δικαιολογεί="" μικρή="" λοξοδρόμηση.="" Μήπως="" δώσατε="" ραντεβού="" παρέα="" notre="" dame="" βόλτα="" γραφική="" ile="" saint="" louis;="" Τότε="" περάστε="" οπωσδήποτε="" bertillon="" (31,="" rue="" st="" louis="" en="" l’ile),="" παγωτοποιό="" που="" βλέπει="" ουρές="" έξω="" μαγαζί="" όλο="" χειμώνα="" και…="" κλείνει="" καλοκαίρι.="" Δεν="" πρέπει="" χάσετε="" εμπειρία="" απολαύσετε="" μπουλ="" πικρής="" σοκολάτας="" (η="" αγάπη="" μου!),="" αλλά="" marron="" glac,,="" cassis,="" peche-menthe="" ό,τι="" άλλο="" βάζει="" νους="" σας.="" Τέλος="" όμως="" στις="" διασημότητες,="" αναφορά="" δύο="" πραγματικά="" μεγάλα="" ονόματα="" παριζιάνικης="" epicerie="" fine.="" fauchon="" hediard="" αγναντεύουν="" ένας="" πίσω="" μέρος="" εκκλησίας="" madeleine="" (κοντά="" place="" de="" la="" concorde)="" αποτελούν="" τόπο="" μαρτυρίου="" αυτούς="" προσέχουν="" σιλουέτα="" τους.="" Θα="" βρείτε="" έχετε="" ονειρευτεί="" τραπέζι="" φυσικά="" ενδιαφέρουσες="" υψηλής="" πιστότητας="" γλυκές="" γωνιές.="" Και="" τώρα,="" ας="" σκαρφαλώσουμε="" κορυφή="" πυραμίδας,="" εκεί="" όπου="" βρίσκονται="" ιερά="" τέρατα="" ζαχαροπλαστικής,="" πρώτο="" καλύτερο="" pierre="" hermΣ="" (72="" bonaparte,="" 6ο="" διαμ.).="" Πολύ="" κοντά="" «Κώδικα="" Ντα="" Βίντσι»="" εκκλησία="" sulpice,="" πιο="" διάσημο="" (και="" μάλλον="" καλύτερο)="" σήμερα="" ζαχαροπλαστείο="" απαιτεί="" υπομονή.="" Βρίσκετε="" πραγματική="" κατάσταση="" πολιορκίας="" πελατεία="" περιμένει="" στωικά="" βεβαιότητα="" ανταμοιβή="" αξίζει="" κόπο.="" Ό,τι="" διαλέξετε="" αριστούργημα.="" Εγώ="" ρίχνω="" ιδέα:="" ispahan="" (μπισκότο="" τριαντάφυλλο,="" κρέμα="" φύλλα="" τριαντάφυλλου,="" φραμπουάζ="" λίτσις).="" Δοκιμάστε="" θυμηθείτε="" είπα.="" Στην="" πυραμίδας="" καμιά="" δεκαριά="" ακόμα="" ονόματα.="" κουράσω="" όμως.="" Μια="" κάνουμε="" μεγάλους="" chocolatiers.
="" <="" p="">
δύο chocolatiers και μία γιαπωνέζα
Ας ξεκινήσουμε από ένα «grand» του είδους τον Pierre Marcolini (89 Rue de Seine), απλώς επειδή έχει υποκατάστημα μέσα στο drugstore des 0lys,es. Αποκαλούμενος και «couturier du chocolat», Βέλγος με καταγωγή ιταλική, ο Marcolini χρησιμοποιεί το ελάχιστο δυνατό σε ζάχαρη και κρέμα. Το αποτέλεσμα είναι φινέτσα, γεύση και αρώματα που θα τα θυμάστε για πολύ, αν όχι για πάντα. Δοκιμάστε λόγου χάριν το Carr, 2-Chocolat L.E.: τα αρώματα του γιασεμιού και του τριαντάφυλλου θα σας συναρπάσουν.
Αλλά και στη Rue Saint Honor, (Νο 231) ένας άλλος μεγάλος του είδους, ο Jean-Paul Hevin, βάζει σφραγίδα στη γαλλική σοκολάτα και την ανεβάζει στα ψηλότερα σκαλοπάτια της παγκόσμιας ιεραρχίας. Στην boutique του κυριαρχεί η ganache: nature, με φρούτα ή με μπαχαρικά, είναι όλες μια εξαιρετική προσέγγιση της σοκολάτας από έναν μεγάλο puriste. Μια στάση είναι υποχρεωτική. Τέλος, στη Rue Vaugorard (No 35, 6o διαμ.), η Sadaharu Aoki αποτελεί τα τελευταία χρόνια αναπόφευκτη αναφορά για τους gourmets του Παρισιού. Με δυο λόγια, η συμβολή της ιαπωνικής παράδοσης στην p#tisserie fine, έχει κάνει θαύματα. Εξαιρετικές cr,ations με πράσινο τσάι αλλά και με σουσάμι (αντικαθιστά το φουντούκι) θα σας οδηγήσουν σε ένα άλλο επίπεδο λεπτότητας των γλυκών γεύσεων.