στην Kομοτηνή για ένα καζάν ντιπί

Μια πόλη που μιλάει ελληνικά, τούρκικα, αλλά και ρομανές (γύφτικα) και πομάκικα, πιο πολύ όμως σε γοητεύει όταν μιλάει… γλυκά. Μια μπουκιά σουτζούκ (sucuk σημαίνει λουκάνικο) λουκούμ, ένα μακρόστενο λουκούμι με μουσταλευριά και καρύδι που δένεται με σπάγκο, είναι μια καλή εισαγωγή στην παράδοση της πόλης.

στην Kομοτηνή για ένα καζάν ντιπί

Μια πόλη που μιλάει ελληνικά, τούρκικα, αλλά και ρομανές (γύφτικα) και πομάκικα, πιο πολύ όμως σε γοητεύει όταν μιλάει… γλυκά.

στην Kομοτηνή για ένα καζάν ντιπί - εικόνα 1
Πλακόστρωτο στην Παλιά Αγορά

Τώρα που τα τηλεοπτικά «Σύνορα της Αγάπης» κατάργησαν τα «άλλα» σύνορα και η Τουρκία έγινε μόδα (με έναν ελαφρό κλυδωνισμό με τα περί ένταξης της γειτόνισσας στην Ευρώπη) οπτικά, ταξιδιωτικά και κυρίως γευστικά, είναι ώρα για μια βόλτα στην Κομοτηνή. Τα μπακλαβαδάκια του Καχραμάν δεν θα τα βρείτε. θα βρείτε όμως μια χειροπιαστή real life εκδοχή. Εδώ ο Νεντίμ έφτιαξε το 1950 το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο του και άρχισε να κάνει θαύματα με μπόλικο βούτυρο: σαραγλάκια, «τεμπέλικο» ραχάτ λουκούμ, με πολύ καρύδι, ινδοκάρυδο και βατόμουρο, χανούμ μπορέκ (με κρέμα), καταΐφι, πλάκες σοκολάτας με καβουρντισμένο αμύγδαλο, σεκέρ παρέ και νοστιμότατο κρεμοειδές καζάν ντιπί. Ο ίδιος ο Νεντίμ δυστυχώς δεν υπάρχει πια, το ζαχαροπλαστείο όμως διατηρεί ο γιος του Ερσίν σε ένα μικρό «φορτωμένο» χώρο, τη βιτρίνα του οποίου χαζεύεις στην οδό Ορφέως, δυο βήματα από την κεντρική πλατεία. Και παρ’ ότι διαθέτει πολλούς «γλυκούς» λόγους για να το επισκεφτείς, είναι ταυτόχρονα και ένα καλό spot για να παρατηρήσεις ότι η φωνή του μουεζίνη, που καλεί πού και πού σε προσευχή στο Γενί τζαμί, μπλέκει με τους ήχους της κίνησης του δρόμου, ότι οι τσεβρέδες ενίοτε καμαρώνουν δίπλα σε βιτρίνες με μοδάτα ρούχα, και για να ανακαλύψεις στα στενάκια και στο πεζοδρομημένο κομμάτι της αγοράς –ακριβώς πίσω από το ζαχαροπλαστείο– τα παντοπωλεία με τα σακούλια με τα μπαχαρικά και τα παραδοσιακά τενεκετζίδικα (εργαστήρια λευκοσιδήρου) που βρίσκονται γύρω από το ρολόι, χτισμένο την εποχή του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ.

Μια μπουκιά σουτζούκ (sucuk σημαίνει λουκάνικο) λουκούμ, ένα μακρόστενο λουκούμι με μουσταλευριά και καρύδι που δένεται με σπάγκο, είναι μια καλή εισαγωγή στην παράδοση της πόλης. Μετά, θα αναζητήσεις τα παλιά αρχοντικά (το Λαογραφικό Μουσείο ή τη Βιβλιοθήκη λόγου χάριν), καθώς τα πιο σύγχρονα κομμάτια της πόλης δυστυχώς έχουν αναπτύξει ένα χαρακτήρα μάλλον άναρχο και ακατέργαστο αρχιτεκτονικά. Θα ψάξεις για μικρούς θησαυρούς στα παλαιοπωλεία – ναργιλέδες, παλιά ασημικά και κοσμήματα. Και, τέλος, θα κάνεις στάση για φρεσκοκομμένο, βαρύ και αρωματικό ελληνικό ή τούρκικο καφέ.

Και πριν φύγεις, οφείλεις να δοκιμάσεις ντοντουρμά – τουτέστιν παγωτό. Ο «Νεντίμ» είναι δικαίως διάσημος για την κρέμα του. είναι εξαιρετική. Παίρνεις ένα χωνάκι και σουλατσάρεις στο παζάρι (κάθε Τρίτη) που κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας: ρούχα και παπούτσια, παιγνίδια και διακοσμητικά, κοσμήματα, λαχανικά και εργαλεία πάσης φύσεως, μουσουλμάνες με μαντίλες ή άνευ, Ρωσοπόντιοι, ντόπιοι, επισκέπτες, επιδίδονται σε ατέλειωτο δούναι και λαβείν…

INFO

Nεντίμ Σ.: Κρητών 15-17 & Ορφέως, Κομοτηνή, 25310 22036. O Νεντίμ έχει παράρτημα και στην Αλεξανδρούπολη, Λεωφ. Δημοκρατίας 358 & Κομνηνών, 25510 83666.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.