hot γειτονιές

H Κάτια Αρφαρά και η Δέσποινα Ζευκιλή περπατούν πρώτες τις πιο ανερχόμενες γειτονιές των ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Στο κείμενο που ακολουθεί, σκανάρουμε τέσσερις από τις πιο ανερχόμενες γειτονιές των ευρωπαϊκών μητροπόλεων για όσους θέλουν να ζήσουν το σήμερα των πόλεων αυτών όπως δεν έχει καταγραφεί ακόμη στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. ακολουθούμε τους ντόπιους trend-setters στις αγαπημένες τους διευθύνσεις και σας προτείνουμε την ιδανική βόλτα για να νιώσετε το «couleur local» κάθε γειτονιάς.

hot γειτονιές

Παρίσι/Βαρκελώνη/Λονδίνο/Βερολίνο

H Κάτια Αρφαρά και η Δέσποινα Ζευκιλή περπατούν πρώτες τις πιο ανερχόμενες γειτονιές των ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Στο κείμενο που ακολουθεί, σκανάρουμε τέσσερις από τις πιο ανερχόμενες γειτονιές των ευρωπαϊκών μητροπόλεων για όσους θέλουν να ζήσουν το σήμερα των πόλεων αυτών όπως δεν έχει καταγραφεί ακόμη στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. ακολουθούμε τους ντόπιους trend-setters στις αγαπημένες τους διευθύνσεις και σας προτείνουμε την ιδανική βόλτα για να νιώσετε το «couleur local» κάθε γειτονιάς.

hot γειτονιές - εικόνα 1
Βόλτες στη Βαστίλη

Μια από τις πιο γοητευτικές όψεις των ευρωπαϊκών μητροπόλεων είναι να τις παρακολουθείς να αλλάζουν. Να βλέπεις τις πρώην υποβαθμισμένες γειτονιές όπου πριν από λίγα χρόνια φοβόσουν να περπατήσεις το βράδυ να «καταλαμβάνονται» από καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και νέους δημιουργούς και να μεταμορφώνονται σε πυρήνες νέας δημιουργίας με προχωρημένες γκαλερί, εναλλακτικές μπουτίκ-ατελιέ νέων σχεδιαστών και εστιατόρια-καλλιτεχνικά στέκια. Ή τις άλλοτε «αποστειρωμένες» αριστοκρατικές γειτονιές του κλασικού κέντρου να φρεσκάρουν το προφίλ τους με νέες σοφιστικέ διευθύνσεις που δίνουν ζωή στα μέγαρα των περασμένων αιώνων. Μπορεί ο επισκέπτης της πρώτης φοράς να έχει άλλες προτεραιότητες, ο «υποψιασμένος» ταξιδιώτης όμως βιάζεται να γυρίσει την πλάτη στους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς και να ακολουθήσει τους ντόπιους εκεί όπου χτυπάει ο παλμός της πόλης. Στο κείμενο που ακολουθεί, σκανάρουμε τέσσερις από τις πιο ανερχόμενες γειτονιές των ευρωπαϊκών μητροπόλεων για όσους θέλουν να ζήσουν το σήμερα των πόλεων αυτών όπως δεν έχει καταγραφεί ακόμη στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. ακολουθούμε τους ντόπιους trend-setters στις αγαπημένες τους διευθύνσεις και σας προτείνουμε την ιδανική βόλτα για να νιώσετε το «couleur local» κάθε γειτονιάς.

Λονδίνο Marylebone Village

hot γειτονιές - εικόνα 2
Κλασική αγγλική κομψότητα στο The Landmark.

Μια από τις πιο αριστοκρατικές βικτωριανές γειτονιές του λονδρέζικου κέντρου, με τη φινέτσα του κλασικού, εξελίσσεται σε σοφιστικέ «place to be», χάρη στις νέες ιδιοσυγκρασιακές μπουτίκ, τα μοντέρνα resto, τα επώνυμα city-spa και τα design ξενοδοχεία. Αν έχετε επισκεφτεί το Λονδίνο έστω και μία φορά, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε ρίξει ένα βιαστικό βλέμμα στη γειτονιά του Marylebone αναζητώντας με τις σακούλες στα χέρια ένα ήσυχο καταφύγιο μετά την κλασική shopping βόλτα στην Oxford Street ή χαζεύοντας βιαστικά τα λευκά βικτωριανά μέγαρα από το τζάμι του ταξί στο δρόμο για το Ζωολογικό Κήπο ή το Μουσείο της Madame Tussauds. Πρόκειται για μια από τις πιο κλασικές γειτονιές του λονδρέζικου κέντρου που εκτείνεται μεταξύ της Oxford Street και του Regents Park, με πολυτελείς κατοικίες και σήμα κατατεθέν την επιβλητική αρχιτεκτονική του 18ου και 19ου αιώνα. Τρεις αιώνες σχεδόν μετά την κατασκευή των πρώτων επαύλεων, το κλασικό Marylebone Village ξαναγίνεται ξαφνικά hot επιβεβαιώνοντας την τάση της αναβίωσης του παλιού κέντρου, το οποίο φρεσκάρει το βικτωριανό και εδουαρδιανό πρόσωπό του. Ανάμεσα στα αψεγάδιαστα μέγαρα –έργα των αδελφών Adam (από τους πιο γνωστούς Βρετανούς αρχιτέκτονες του τέλους του 18ου αιώνα)– ανακαλύπτει κανείς μια καινούργια, εκλεκτικιστική πιάτσα για shopping, που συμπληρώνεται από cosy εστιατόρια, εξαιρετικά day spa και καινούργια boutique hotels. Αν θέλετε να πιάσετε τον παλμό της γειτονιάς, ελάτε εδώ από νωρίς το μεσημέρι και αφιερώστε μερικές ώρες για βόλτες, shopping, lunch (ή spa) break και afternoon tea. Χαζέψτε τις ιδιοσυγκρασιακές μπουτίκ που έχουν κάνει hip προορισμό για shopping το Marylebone Village, συνδυάζοντας ρούχα γνωστών οίκων και ανερχόμενων δημιουργών, όπως η «Jezebell» ή η «KJ’s Laundry», και αναζητήστε vintage θησαυρούς στο όνομα-και-πράγμα «The Girl Can’t Help Ιt». Κάνοντας βόλτα κατά μήκος της Marylebone High Street, δεν αποκλείεται να συναντήσεις τη σέξι gourmet-writer Nigela Lawson να δοκιμάζει εκλεκτά τυριά υπό τις υποδείξεις του cheese specialist στη σικ «La Fromagerie» ή τον Jamie Oliver να διαλέγει αυτοπροσώπως κρέας στο «The Ginger Pig».

hot γειτονιές - εικόνα 3
Ατμόσφαιρα grande palace στο πεντάστερο The Landmark του λονδρέζικου Marylebone.

Αξίζει να κάνετε ένα spa break σε κάποιο από τα σικ day spa της περιοχής: π.χ., ένα facial treatment-αστραπή στο «Fresh» με τα πολύ καλά ομώνυμα προϊόντα, ένα πέρασμα από το green tea bar του «Calmia» για να πιείτε ένα ρόφημα βοτάνων ή ένα υγιεινό shopping break για βιολογική σούπα στο «Quite Revolution Organic Cafe» του spa της Aveda. Ως προορισμός shopping που σέβεται τον εαυτό του, το Marylebone είναι γεμάτο μικρά καλά εστιατόρια. Tο «Orrery» της αυτοκρατορίας του Conran είναι η πιο γκουρμέ διεύθυνση. Για κάτι πιο on the road, δοκιμάστε το δημοφιλές all-day «Tapa Room» με tapas απ’ όλο τον κόσμο αλλά και ωραία πρωινά ή το καινούργιο «Fishworks», όπου θα διαλέξετε επιτόπου τα ψάρια σας και θα τα απολαύσετε μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους. Το ξενοδοχείο που ενσαρκώνει περισσότερο από κάθε άλλο το νέο πρόσωπο του Marylebone είναι το καινούργιο design hotel Mandeville

(+44-0-2079 355 599, www.mandeville.co.uk), ενώ για κάτι κλασικό επιλέξτε το αριστοκρατικό The Landmark (+44-0-2076 318 000, www.landmarklondon.co.uk).

Παρίσι Βαστίλη

hot γειτονιές - εικόνα 4
Χαλαρή ατμόσφαιρα δίπλα στο κανάλι στη Βαστίλη.

Μια από τις άλλοτε υποβαθμισμένες γειτονιές του Παρισιού εξελίσσεται δυναμικά σε πολυ-πολιτισμικό και καλλιτεχνικό πόλο έλξης ενός υποψιασμένου νεανικού κοινού, συνδυάζοντας ρετρό cafe-εστιατόρια με χαρακτήρα και νέα πειραματικά στέκια. Με σήμα κατατεθέν τον οβελίσκο-σύμβολο των μεγάλων πολιτικών και φοιτητικών διαδηλώσεων του Παρισιού και χαμηλά, «ταπεινά» σπίτια και κτίρια που στέγαζαν άλλοτε βιοτεχνίες, η γειτονιά της Βαστίλης στο 11ο διαμέρισμα στα νοτιοανατολικά της δεξιάς όχθης του Σηκουάνα δεν έχει την αίγλη μιας παλιάς παριζιάνικης αστικής γειτονιάς. Παρόλα αυτά, η σχετικά υποβαθμισμένη άλλοτε Βαστίλη έχει σβήσει τα ίχνη του «βεβαρημένου» παρελθόντος της και εξελίσσεται σε μια από τις πιο δημοφιλείς «καλλιτεχνικές» γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας. Ρετρό cafes με χαρακτήρα, έθνικ εστιατόρια, θεατρικά στέκια με πειραματική διάθεση, underground μουσικές σκηνές και πρωτότυπες κουκλίστικες μπουτίκ αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους θαμώνες της γειτονιάς που, παρά το συνωστισμό του σαββατοκύριακου, διατηρεί τον πολυ-πολιτισμικό χαρακτήρα τής δεξιάς όχθης. Οι θαμώνες των μπαρ και των εστιατορίων της περιοχής είναι κυρίως νέοι, αν εξαιρέσουμε τους επισκέπτες της Όπερας της Βαστίλης, ενός κλασικού «αστικού» προορισμού εξόδου, οι οποίοι είναι συνήθως περαστικοί και δεν συχνάζουν στα στέκια της. Η Βαστίλη διαθέτει πλέον όλα τα ατού μιας δημοφιλούς καλλιτεχνικής παρισινής γειτονιάς: έναν ολοκαίνουργιο πολιτιστικό χώρο, το La Maison Rouge, κλασικές διευθύνσεις ασιατικής κουζίνας αλλά και νέα στέκια που συνδυάζουν το καλό (και οικονομικό) φαγητό με live μουσικές βραδιές, υψηλή ραπτική σε προσιτές τιμές αλλά και ένα δυναμικό θέατρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του χορού και της θεατρικής πρωτοπορίας.

hot γειτονιές - εικόνα 5
Παρέλαση στους δρόμους της Βαστίλης

Αν ψάχνετε για σπάνιες εκδόσεις, μπορείτε να χαζέψετε τα Σάββατα στην υπαίθρια αγορά δίπλα στο κανάλι. Από τους πιο δημοφιλείς δρόμους της περιοχής είναι η Rue de la Roquette, που κάποτε «διέθετε» φυλακή, μοναστήρι και πολλές βιοτεχνίες, ενώ σήμερα, φιλοξενεί μπαράκια, εστιατόρια ασιατικής κυρίως κουζίνας, όπως το ταϊλανδέζικο «Blue Elephant», αλλά και ατμοσφαιρικά μπιστρό όπως το «L’Ecluse» και το «Cafe Divan». Στη Rue Keller, που τέμνει κάθετα τη Rue de la Roquette λίγο μετά την παράξενη εκκλησία της Καλής Ελπίδας, θα βρείτε ωραίες μικρές μπουτίκ, όπως αυτή της Anne Willi. Τα βράδια ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της συνοικίας είναι η πεζοδρομημένη Rue de Lappe με ένα από τα πιο γνωστά παρισινά κλαμπ, το «Balajo». Αν αποφασίσετε να μείνετε στην περιοχή της Βαστίλης, θα βρείτε μια σειρά μικρά ξενοδοχεία, όπως το γλυκύτατο Hotel Beaumarchais (Oberkampf 3, +33 1 5336 8686).

Βαρκελώνη El Raval

hot γειτονιές - εικόνα 6
Πλανόδιοι μουσικοί στο Raval της Βαρκελώνης

Η μέχρι πρότινος σκοτεινή, υποβαθμισμένη γειτονιά δυτικά των περίφημων Ramblas της Βαρκελώνης μπαίνει δυναμικά στη ζωή της πόλης με νέα arty στέκια, design ξενοδοχεία και cult διευθύνσεις, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες μιας άλλης εποχής που γοητεύει τους νεο-μποέμ θαμώνες της. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, κι ενώ η Βαρκελώνη αποτελούσε ήδη έναν από τους δημοφιλέστερους city-break προορισμούς της Ευρώπης, τα σκοτεινά στενάκια της γειτονιάς του Raval, δυτικά των Ramblas, εξακολουθούσαν να προκαλούν ανασφάλεια στους επισκέπτες της πόλης. Οι έντονες φήμες περί υψηλής εγκληματικότητας έκαναν ακόμη και τους πιο υποψιασμένους να διασχίζουν βιαστικά τα υγρά σοκάκια προς το εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το κτίριο-πιλότο των σχεδίων αναμόρφωσης της περιοχής. Μέσα σε μια πενταετία όμως, οι Πακιστανοί και Μαροκινοί οικονομικοί μετανάστες πρώην κάτοικοι της περιοχής και οι πόρνες που έβγαζαν τις καρέκλες τους στη σειρά στα δρομάκια και περίμεναν τους περαστικούς είδαν τα ρετιρέ πάνω από τα εξαθλιωμένα διαμερίσματά τους να μεταμορφώνονται σε μίνιμαλ lofts από arty νέους designers, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες που έφταναν στη Βαρκελώνη αναζητώντας το όνειρο της νέας μποέμια. Παράλληλα, ανάμεσα στα παλιά μπαρ και τα cult γαλακτοπωλεία, όπως το «Granja M Viader» άρχισαν να ξεπηδούν καινούργια μοδάτα στέκια με vintage έπιπλα και custom-made διακοσμητικά αντικείμενα, εναλλακτικές μπουτίκ και ντιζαϊνάτες γκαλερί κοσμημάτων με έργα ανερχόμενων δημιουργών. Η κατεδάφιση ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου προκειμένου το Raval να αποκτήσει τη δική του Rambla (μια περαντζάδα με φοίνικες) και οι ανεγέρσεις νέων ντιζαϊνάτων ξενοδοχείων δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι ακόμη και ο μεταβατικός χαρακτήρας του ως εναλλακτικής arty γειτονιάς έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

hot γειτονιές - εικόνα 7
Πολύχρωμο σοκάκι στο Raval

Tώρα είναι σίγουρα η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτείτε, πριν χαθεί εντελώς ο παλιός χαρακτήρας της και η γειτονιά μεταμορφώθει σε θεματικό πάρκο. Μπαρ κρυμμένα πίσω από γκαραζόπορτες χωρίς ταμπέλες, με μοναδική ένδειξη ένα φως, αυτοσχέδια cafes με installations νέων καλλιτεχνών και στιλάτα martini bars κάνουν την εμφάνισή τους όσο ανεβαίνουμε προς την πλατεία των μουσείων αλλά και στις παρυφές της νέας Rambla del Raval, ενώ στο cult dancing club εποχής «La Paloma» νωρίς το βράδυ ηλικιωμένα ζευγάρια χορεύουν βαλς, δίνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες τη θέση τους σε ένα νεανικό κοινό για τάνγκο και λάτιν-ποπ. Το «London Bar» είναι ακόμα ένα σημείο-θεσμός που εξακολουθεί να αποπνέει κάτι από την ατμόσφαιρα της εποχής όπου σύχναζε εδώ ο Χέμινγουεϊ, ενώ στο «Marsella», εξίσου θρυλικό μπαρ, θα δοκιμάσετε αψέντι ανάμεσα στους νεαρούς πλέον θαμώνες του. Στους δρόμους γύρω από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα βρείτε γκαλερί και arty cafes και εστιατόρια, όπως το «Silenus», το πάντα μοδάτο νεο-μποέμ «Bar Ra» και τη γλυκύτατη φοκατσερία «Buenas Migas». Το σχετικά καινούργιο design ξενοδοχείο Casa Camper ενσαρκώνει περισσότερο από κάθε άλλο το νέο στιλ του Raval (+34933426280, www.casacamper.com).

Βερολίνο Mitte-NORD

hot γειτονιές - εικόνα 8
ξωτερικά τουλάχιστον, το βόρειο Mitte αποπνέει ακόμα μια decadent αίθηση.

Μια πολυεθνική κοινότητα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και fashion people έχει εποικίσει τις μέχρι πρότινος άχαρες παρυφές του βορειανατολικού κέντρου του Βερολίνου, δημιουργώντας μια ανερχόμενη γειτονιά με κοσμοπολίτικη decadent-chic ατμόσφαιρα. Σήμερα που το Mitte έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της πόλης, για τους κυνηγούς των νέων trends, το επόμενο… Mitte μες στο Mitte εντοπίζεται στη βορειοανατολική πλευρά του κέντρου. Εκεί, με επίκεντρο την Brunnenstrasse και τις πλατείες Rosenthaler και Rosa Luxemburg, έχουν εγκατασταθεί τον τελευταίο καιρό μερικές από τις πιο «προοδευτικές δυνάμεις» της πόλης –ιδιαίτερα καλλιτέχνες, γκαλερίστες και αρχιτέκτονες–, ανοίγοντας νέες γκαλερί και χώρους τέχνης και συμπαρασύροντας προχωρημένες μπουτίκ, νεο-μποέμ εστιατόρια, μπαρ και design hotels. Αν και η Brunnenstrasse για έναν τουρίστα παρουσιάζει ακόμη μια decadent όψη, οι άδεις βιτρίνες των παλιών καταστημάτων δεύτερης διαλογής έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν, ενώ νέες αφίξεις, όπως το «Guerilla Store» της Comme des Garcons, αλλά και ανερχόμενες γκαλερί, όπως η «Nice & Fit» της Ελληνίδας Έλενας Παπαδοπούλου, φέρνουν μια άλλη ενέργεια στην πρώην εργατική γειτονιά και νυν arty κέντρο της πόλης. Ανερχόμενοι αρχιτέκτονες και διακοσμητές φρεσκάρουν το εσωτερικό των καλυμμένων με γκράφιτι κτιρίων, δημιουργώντας clean cut lofts όπου ζει και εργάζεται ένα κοσμοπολίτικο πολυεθνικό crowd. Ακολουθήστε τους κατοίκους και θαμώνες της γειτονιάς στα νεο-μποέμ στέκια τους, όπως το «Cafe Cito» και το «Fleury» για καφέ και σνακς ή το «Vino e Libri» για σισιλιάνικες πίτσες σε ένα ιντελεκτουέλ ντεκόρ. Τα Σάββατα, η ανοιχτή αγορά στην Kollwitzplatz είναι μια καλή ευκαιρία για να ζήσετε το couleur local της γειτονιάς, τσιμπώντας φρέσκα όστρακα και σαμπάνια. Στην Alte Schonhauser Strasse θα βρείτε ένα πολύ αξιόλογο βιβλιοπωλείο τέχνης, συμπαθητικά cafe-restaurants και μαγαζάκια με cult gadgets που αναφέρονται στο σοσιαλιστικό παρελθόν της Ανατολικής Γερμανίας. Στην Invalidenstrasse απ’ την άλλη στεγάζονται ιδιαίτερα καταστήματα vintage επίπλων και κάβες. Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες μπουτίκ της γειτονιάς είναι το «Bless» και το «APC». Στις καινούργιες design αφίξεις σημειώστε το «Yi Spa», ενώ η πιο ιδιαίτερη πρόταση διαμονής στην περιοχή είναι το design hotel Lux 11 (Rosa-Luxemburg-Str. 9-13, +800 37 46 83 57), που άνοιξε πέρυσι με cool minimal διακοσμητικό στιλ και εξαιρετική θέση στην όμορφη πλατεία Rosa Luxemburg.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.