Ostalgia

Από το trekking στο Σιδηρούν Παραπέτασμα μέχρι τα «σπαρτιάτικα» ξενοδοχεία της Μόσχας που διαφημίζουν Νύχτες Ψυχρού Πολέμου κι από το κυνήγι κτιρίων σοσιαλιστικού κιτς στο Ανατολικό Βερολίνο μέχρι τις διαδρομές στα ίχνη του Μάο στην Κίνα, o Κόκκινος Τουρισμός είναι μόδα.

Ostalgia

Ταξιδιώτες όλου του κόσμου ενωθείτε!

Από το trekking στο Σιδηρούν Παραπέτασμα μέχρι τα «σπαρτιάτικα» ξενοδοχεία της Μόσχας που διαφημίζουν Νύχτες Ψυχρού Πολέμου κι από το κυνήγι κτιρίων σοσιαλιστικού κιτς στο Ανατολικό Βερολίνο μέχρι τις διαδρομές στα ίχνη του Μάο στην Κίνα, o Κόκκινος Τουρισμός είναι μόδα.

Ostalgia - εικόνα 1

Tο πρώτο κύμα της «ostalgia» (η νοσταλγία για την πρώην Ανατολική Γερμανία εκ του ost που σημαίνει Ανατολή) μάς ήρθε πριν λίγα χρόνια από το Βερολίνο. Η επιτυχία της ταινίας «Good-bye Lenin» κατέγραψε μια υπαρκτή νοσταλγία των κατοίκων του Βερολίνου για το παρελθόν και σηματοδότησε μια νέα ταξιδιωτική μανία για τους επισκέπτες της πόλης. Η Karl Marx Allee, η λεωφόρος με τα πιο τρανταχτά μνημεία του «communist kitch», απέκτησε πινακίδες με αναλυτικές πληροφορίες για κάθε κτίριο από την «Εταιρεία φίλων της Karl Marx Allee», ενώ ξεχασμένα cult σημεία της πόλης, όπως το Cafe Moskau, το club της καλής κοινωνίας (κι όμως υπήρχε!) της πρώην ανατολικής πλευράς, στην οροφή του οποίου φιγουράρει ένα αντίγραφο Sputnik, ξανάνοιξε φιλοξενώντας dance parties. Μέχρι και οργανωμένα τουρ στην «Άγρια Ανατολή» της πόλης σχεδιάστηκαν και μάλιστα με παλιομοδίτικα αυτοκίνητα με εμφανείς τις γραμμές του σοσιαλιστικού σχεδιασμού (www.trabi-safari.de). Κι ενώ ένα από τα κτίρια-αρχέτυπα του ανατολικού παρελθόντος, το Παλάτι του Λαού (θα το αναγνωρίσετε σίγουρα από τη χρυσή πρόσοψη κομμουνιστικού κιτς), όπου στεγαζόταν η βουλή της Ανατολικής Γερμανίας, πρόκειται τελικά να κατεδαφιστεί για να χτιστεί στη θέση του το πρωσικό παλάτι που προϋπήρχε εκεί (!), το κύμα της «ostalgia» επεκτείνεται και εκτός Βερολίνου. Στη Ρωσία το αποκαλούν «Σύνδρομο Γέλτσιν», αφού όλα όσα πετάχτηκαν την εποχή του επιστρέφουν στη μόδα. Προτομές του Λένιν και του Στάλιν κοσμούν μίνιμαλ εστιατόρια, όπου, αντί για διεθνή κουζίνα, απολαμβάνεις ξεχασμένες ρωσικές γεύσεις όπως βραστά αυγά με μαγιονέζα και κριθαρόσουπα και τα τραπέζια στρώνονται με σελίδες από περιοδικά αντί για χαρτοπετσέτες και φτηνά μαχαιροπίρουνα από αλουμίνιο! Πορτιέρηδες ξενοδοχείων ντύνονται με στρατιωτικές στολές που θυμίζουν παλιές ταινίες, ενώ παρηκμασμένα ξενοδοχεία με ξεφτισμένους στόκους ξαναγίνονται in, διαφημίζοντας αυθεντικές νύχτες Ψυχρού Πολέμου. Την ίδια ώρα, το Σιδηρούν Παραπέτασμα, ένα από τα σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου, ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί σε μονοπάτι αναψυχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών για πεζοπορία και ποδηλασία κατά μήκος του πάλαι ποτέ συνόρου ανάμεσα στη Δύση και το κομμουνιστικό μπλοκ, το οποίο θα ξεκινάει από τη Βαλτική και θα καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα. Υπολογίζεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο «μονοπάτι παγκόσμιας κληρονομιάς» στον κόσμο. Όσο για την Κίνα, έχοντας αντιληφθεί ότι ο «Κόκκινος Τουρισμός» πουλάει εξίσου με τις Ντίσνεϊλαντ και τα καζίνο, σχεδιάζει τους «Δρόμους του Μάο», βάζοντας

για πρώτη φορά στον τουριστικό χάρτη περιοχές στην επαρχία Χουνάν και Τζιανγκτσί που σχετίζονταν με τη δράση του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.