Γαλλοϊταλική Ριβιέρα

Είναι το πιο εντυπωσιακό παραθαλάσσιο on the road ταξίδι στον κόσμο. Η διαδρομή από τις Κάννες ως το Πορτοφίνο, η γαλλοϊταλική Ριβιέρα δηλαδή, κατέχει εξέχουσα θέση στην καλοκαιρινή ατζέντα κάθε κοσμοπολίτη ταξιδιώτη που αναζητά όχι μόνο μαγευτικές τοποθεσίες, boutique hotels ή χλιδάτες ξενοδοχειακές μονάδες, πρωτότυπα εστιατόρια, glamorous ακτές και κουκλίστικες παραθαλάσσιες πόλεις, αλλά ακόμη και σύγχρονη τέχνη. Οδηγήστε στην πιο chic διαδρομή της νότιας Ευρώπης.

Γαλλοϊταλική Ριβιέρα

Chic on the road!

Είναι το πιο εντυπωσιακό παραθαλάσσιο on the road ταξίδι στον κόσμο. Η διαδρομή από τις Κάννες ως το Πορτοφίνο, η γαλλοϊταλική Ριβιέρα δηλαδή, κατέχει εξέχουσα θέση στην καλοκαιρινή ατζέντα κάθε κοσμοπολίτη ταξιδιώτη που αναζητά όχι μόνο μαγευτικές τοποθεσίες, boutique hotels ή χλιδάτες ξενοδοχειακές μονάδες, πρωτότυπα εστιατόρια, glamorous ακτές και κουκλίστικες παραθαλάσσιες πόλεις, αλλά ακόμη και σύγχρονη τέχνη. Οδηγήστε στην πιο chic διαδρομή της νότιας Ευρώπης.

Από τις Κάννες στο Μονακό

Γαλλοϊταλική Ριβιέρα - εικόνα 1

Με σημείο εκκίνησης τις Κάννες, το κοσμοπολίτικο θέρετρο των rich and famous σινεφίλ, αρχίζουμε το οδοιπορικό στη Γαλλική Ριβιέρα. Οι χιλιάδες κινηματογραφόφιλοι που συνωστίζονται στην Κρουαζέτ, με φόντο το Palais des Festivals, οι νεαρές καλλονές που πλευρίζουν δημοσιογράφους και celebrities για μια «invitation, s’il vous plait» και οι στάρλετ που φωτογραφίζονται σε αισθησιακά ενσταντανέ μπροστά στη θάλασσα μας προκαλούν να αράξουμε σ’ ένα σημείο πίνοντας κοκτέιλ και χαζεύοντας το πλήθος. Για πιο ήρεμες και chill-out καταστάσεις, ανηφορίζουμε με το αυτοκίνητο προς το χωριό Mougins, γνωστό για τη γαστρονομική του παράδοση και την ηρεμία που προσφέρει ισορροπώντας την αστραφτερή και πολύβουη καθημερινότητα των Καννών. Όχι πως κι εδώ δεν θα συναντήσετε διακοπές εκλεπτυσμένου γούστου και υψηλής ποιότητας. Το εξ ολοκλήρου ανακαινισμένο Le Mas Candille απέχει μόλις δεκαπέντε λεπτά από τις Κάννες. Λίγο βορειότερα, θα κάνουμε οπωσδήποτε μια στάση στην Grasse: μια αρχοντική κωμόπολη, πρωτεύουσα της αρωματοποιίας, με το αντίστοιχο μουσείο να κυριαρχεί στο sightseeing (εδώ εκτυλίσσεται και το μυθιστόρημα «Το άρωμα» του Πάτρικ Ζίσκιντ), αλλά και την ειδυλλιακή αγροικία του καταξιωμένου chef Jacques Chibois να μας κλείνει το μάτι. Έπειτα θα κατηφορίσουμε προς την ακτή με κατεύθυνση το ακρωτήρι της Antibes, για το περίφημο φεστιβάλ τζαζ, τα θαλάσσια σπορ και τα καταπληκτικά clubs στo Juan-les-Pins, αλλά και για τα τιρκουάζ νερά του Baie des Anges, ενός από τα πιο σαγηνευτικά σημεία της Κυανής Ακτής. Συνεχίζουμε προς τα ενδότερα της περιοχής, με προορισμό το γραφικό ορεινό χωριό Saint Paul de Vence, όπου το Ίδρυμα Maeght μας προσφέρει γερές δόσεις μοντέρνας τέχνης, με τις μόνιμες εκθέσεις του να περιλαμβάνουν έργα των Μιρό, Τζιακομέτι, Σαγκάλ, Ματίς κ.ά. Αράζουμε για λίγο στο Cafe΄ de la Place και στη συνέχεια μετράμε τα λιγοστά χιλιόμετρα μέχρι τη Νίκαια, όπου η τέχνη συνεχίζει να μας εμπνέει, με τα έργα της γλύπτριας Niki de Saint Phalle να ξεχωρίζουν στις αίθουσες του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Από τη Νίκαια μέχρι το Μονακό απολαμβάνουμε εκπληκτικές αυτοκινητάδες ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια κατά μήκος της ακτής. Κάνουμε οπωσδήποτε παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο για μια στάση στο πανέμορφο χωριό Villefranche, στο ακρωτήρι Ferrat, και εντοπίζουμε το εκπληκτικό εκκλησάκι που ζωγράφισε μοναδικά ο Ζαν Κοκτό. Όλο το ακρωτήρι μας δελεάζει για περιπάτους και πικνίκ μπροστά στη θάλασσα, ιδιαίτερα στα ανατολικά του φάρου, όπου γιγάντιοι κάκτοι και επιβλητικοί βράχοι συνθέτουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του τοπίου. Συνεχίζοντας προς Μονακό κατά μήκος των γκρεμών του Beaulieu, κάνουμε μια τελευταία στάση στο παραθαλάσσιο Eze, γνωστό για τους αετούς που φτιάχνουν εδώ τις φωλιές τους.

Γαλλοϊταλική Ριβιέρα - εικόνα 2

Ξενοδοχεία

Carlton Intercontinental, Κάννες

Το απόλυτο Belle Εpoque ξενοδοχείο των Καννών, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα. Ασύλληπτη πολυτέλεια και άνεση στα 326 δωμάτιά του, με την πρόσφατη ανακαίνιση να τα απογειώνει. Πολύ κοντά στο Palais des Festivals και, φυσικά, με μοναδική θέα στην Κρουαζέτ. Επιλογή για αστέρες και βιομηχάνους. Τηλ. 0033 (0)4 93064006.

La Bastide Saint Antoine, Grasse

Μια υπέροχη αγροικία υπό τη διεύθυνση του εξαιρετικού chef Jacques Chibois, με οκτώ πολυτελή δωμάτια και τρεις σουίτες. Αυθεντικό στυλ προβενσάλ, εκλεπτυσμένο γούστο, παστέλ χρώματα και έπιπλα του γαλλικού Νότου παντού. Πρόκληση οι γευστικές δημιουργίες του Chibois, που γνωρίζει καλά την τέχνη της φίνας μεσογειακής κουζίνας και αναζητά διαρκώς νέες προτάσεις, αναδεικνύοντας πάντα τις πρώτες ύλες.

Τηλ. 0033 (0)4 93709494.

Le Mas Candille, Mougins

Η ριζική ανακαίνισή του διατήρησε το ύφος και τη χάρη μιας αγροικίας του 18ου αιώνα, μπολιάζοντάς τα όμως με εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας. Έπιπλα-αντίκες, διακόσμηση με άποψη και στην παραμικρή λεπτομέρεια, καθώς και εκπληκτική θέα χαρακτηρίζουν τα 40 άνετα και φωτεινά δωμάτιά του. Δύο πισίνες, δύο εστιατόρια (το ένα γαστρονομικό), ένα γήπεδο petanque κι ένα spa –με προϊόντα αποκλειστικά από τη Shiseido– βασισμένο στη φιλοσοφία του ζεν συμπληρώνουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Τηλ. 0033 (0)4 92284343.

Hotel Windsor, Νίκαια

Ο ορισμός του art hotel, με δωμάτια σχεδιασμένα από επώνυμους καλλιτέχνες, έργα των οποίων φιλοξενούνται και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νίκαιας. Εξωτική ατμόσφαιρα γύρω από την πισίνα. Τηλ. 0033 (0)4 93885935.

Εστιατόρια

Νeat, Κάννες

Ακριβώς απέναντι από το Palais des Festivals. Ξεχωρίζει για τις καθαρές γραμμές του και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, ιδανικό για alfresco δείπνο για εκλεκτικούς. Γεύσεις δημιουργικής κουζίνας και πιάτα με έξοχη παρουσίαση. Τηλ. 0033 (0)4 93992919.

Avenue, Νίκαια

Αέρας από τα ’30s και σικ αισθητική, με το ξύλο να κυριαρχεί στη διακόσμηση. Επιρροές από την Αυστραλία στην κουζίνα, που προσελκύει πιστή πελατεία. Τηλ. 0033 (0)4 93824249.

Από το Μονακό στο Τοϊράνο

Γαλλοϊταλική Ριβιέρα - εικόνα 3

Με την πρώτη ματιά το Μόντε Κάρλο δίνει την αίσθηση της υπερβολής σε όλο της το μεγαλείο. Πέρα όμως από τα γιοτ και τις ξανθές καλλονές, εδώ θα βρείτε και τα πιο μοντέρνα ξενοδοχεία και εστιατόρια σε ολόκληρη τη Ριβιέρα, καθώς και το περίφημο Καζίνο. Εκπληκτικά νερά μας περιμένουν σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από τη Menton, μια γραφική πόλη με σπίτια στο χρώμα της ώχρας, υπέροχα cafe΄ s πάνω στη θάλασσα και το μουσείο του Ζαν Κοκτό να διεκδικεί το χρόνο και το θαυμασμό μας. Από την παλιομοδίτικη αύρα της Menton περνάμε στις ακτές της γαλλοϊταλικής μεθορίου. Στο Ιταλικό έδαφος μας καλωσορίζουν οι μνημειώδεις κόκκινοι βράχοι του Balzi Rossi. Πιο ανατολικά, χανόμαστε μέσα στο πλήθος στην καταπληκτική αγορά της Ventimiglia, που στήνεται κάθε Παρασκευή. Για κάτι πιο ήσυχο, ανηφορίζουμε προς την Dolceacqua, χτισμένη σε ειδυλλιακή τοποθεσία, μ’ ένα πέτρινο γεφύρι να ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού που τη διασχίζει κι ένα μεσαιωνικό κάστρο να τη στεφανώνει, ή συνεχίζουμε costa-costa προς την Bodrighera κι από κει στο Σαν Ρέμο με τη ρώσικη εκκλησία –στολίδι της πόλης– και τα κινηματογραφικά, πολύχρωμα καταλύματα πάνω στην παραλία. Λίγο πιο έξω από το Σαν Ρέμο, χαζεύουμε την ομορφιά της Bussana Vecchia, ενός χωριού που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από σεισμό και ξαναχτίστηκε εξ ολοκλήρου από καλλιτέχνες τη δεκαετία του ’50. Το Porto Maurizio, στην Imperia, ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο που έχει κάτι από Miami Beach, προσφέρεται περισσότερο για καλοκαιρινό άραγμα. Με την αλμύρα της θάλασσας να κολλάει στα χείλια μας, προσπερνάμε την Diano Marina, τη Laigueglia και το Alassio και φτάνουμε στο μεσαιωνικό σκηνικό της Albenga, μιας πόλης γεμάτης πύργους και παλάτια. Πιο πάνω, στο βουνό, μας περιμένει το εντυπωσιακό Τοϊράνο, φημισμένο για τα καταπληκτικά σπήλαιά του, όπου βρέθηκαν ίχνη ζωής προϊστορικών ανθρώπων.

Γαλλοϊταλική Ριβιέρα - εικόνα 4

Ξενοδοχεία

Hotel de Paris, Μόντε Κάρλο

Μπαίνοντας, ίσως αναγνωρίσετε κάποιες γωνιές από τους κοινόχρηστους χώρους, μια και το ξενοδοχείο έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό από μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες. Ατμοσφαιρικό lobby και μεγάλα, άνετα, μοντέρνα και πολυτελή δωμάτια. Τηλ. 0037 792163000.

Columbus, Μονακό

Κοσμοπολίτικη αύρα, χαλαρό περιβάλλον, μοντέρνα έπιπλα και διακριτική πολυτέλεια. Δωμάτια εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις και εντυπωσιακή πισίνα. Τηλ. 0037 792059000.

Royal Hotel, Σαν Ρέμο

Πολυτέλεια και στυλ σ’ ένα resort αξιώσεων μπροστά στη θάλασσα. Υπέροχα Murano και μπρούντζινα αγαλματίδια κοσμούν τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ ένας εντυπωσιακός κήπος με φοίνικες περιβάλλει τη μεγάλη πισίνα, που βλέπει θάλασσα. Τηλ. 0039 01845391.

Εστιατόρια

Historia, Imperia

Μοντέρνα κουζίνα αλλά και χειροποίητη pasta στον πανέμορφο χώρο ενός υπόγειου κελαριού. Ένα από τα πιο μοδάτα meeting places στην Ιmperia.

Τηλ. 0039 0183 667028.

Le Louis XV, Μόντε Κάρλο

Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία προσφέρει ο Alain Ducasse, ένας από τους κορυφαίους chefs του κόσμου, στο υπέρκομψο εστιατόριο του Hotel de Paris. Όσο για τη wine list, περιλαμβάνει πάνω από 1.200 ετικέτες, ενώ το κελάρι φιλοξενεί πάνω από 500.000 φιάλες!

Hotel de Paris, Place du Casino, τηλ. 0037 792163001.

Bar et Boeuf, Μονακό

Γκουρμέ γεύσεις σ’ ένα υπερσύγχρονο εστιατόριο με την υπογραφή του Phillippe Starck. Έχετε δύο επιλογές: Aπολαμβάνετε το φαγητό είτε μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα είτε στη σικ βεράντα με θέα στον κόλπο. Έμφαση στα θαλασσινά και στο μοσχάρι. Τηλ. 0037 792166060.

Από το Τοϊράνο στο Πορτοφίνο

Γαλλοϊταλική Ριβιέρα - εικόνα 5

Αφήνουμε την υποβλητική ατμόσφαιρα των σπηλαίων του Τοϊράνο με τους υπέροχους σταλακτίτες και βγαίνουμε στο φως της χρυσαφένιας παραλίας στο Finale Ligure. Πρόκειται για ένα θέρετρο με έντονη ζωή, που συνορεύει με το πιο χαμηλών τόνων Varigotti, με τη σαρακήνικη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Ένα ακόμη πιο δυνατό χαρτί στην περιοχή είναι το Noli, που διατηρεί ανέπαφο το χρώμα του και παραμένει ακόμη ανεπηρέαστο από το μαζικό τουρισμό: πλούσια ναυτική ιστορία, ένα κάστρο του 12ου αιώνα, μεσαιωνικοί πύργοι και ψαράδες που πουλάνε την πραμάτεια τους στο λιμάνι. Δίνουμε και πάλι ραντεβού με την τέχνη στην Albisola Marina, μεγάλο κέντρο κεραμικής τέχνης κατά τον 20ό αιώνα, με σήμα κατατεθέν το «Μονοπάτι των καλλιτεχνών», ένα μονοπάτι από μωσαϊκό μήκους ενός χιλιομέτρου, έργο των Fabbri και Fontana. Επόμενη στάση η Γένοβα, όπου η πρώτη κίνηση είναι να επισκεφτούμε το Porto Antico, το εκπληκτικό λιμάνι της πόλης, που ανοικοδόμησε ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, σχεδιαστής του κέντρου Πομπιντού. Ο τεράστιος γυάλινος θόλος, το ενυδρείο και η μεταλλική κατασκευή του αποτελούν κατά κάποιο τρόπο φόρο τιμής στη ναυτική ιστορία της Γένοβας. Στο κοντινό Nervi παίρνουμε μικρές ανάσες στα πάρκα και τα μουσεία του, και συνεχίζουμε για το κουκλίστικο λιμάνι Camogli, με τα γραφικά πολύχρωμα σπίτια του βαμμένα με την τεχνική trompe l’oeil.

Ο δρόμος συνεχίζει πάνω από τους λόφους και οδηγεί στο πολύβουο θέρετρο Rapallo ενώ, λίγο πιο νότια, η Santa Margherita, με τα σπίτια της να στέκουν πάνω από τη θάλασσα, υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα trompe l’oeil. Ολοκληρώνουμε το ταξίδι στην Ιταλική Ριβιέρα φτάνοντας στο Πορτοφίνο. Πιάνουμε τραπέζι σ’ ένα από τα cafe΄ s του πολύβουου λιμανιού και χαζεύουμε τα γιοτ των beautiful people, δεμένα πλάι στις ψαρόβαρκες.

Γαλλοϊταλική Ριβιέρα - εικόνα 6

Ξενοδοχεία

Hotel Splendido, Πορτοφίνο

Ξενοδοχείο-προορισμός με μακρά ιστορία (πρώην μοναστήρι που λειτουργεί ως ξενοδοχείο από το 1901). Ανάμεσα στους διάσημους πελάτες του, οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μάρλον Μπράντο, Γκρέις Κέλι, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Μαντόνα. Είναι το ξενοδοχείο που έβαλε στον ταξιδιωτικό χάρτη το ψαροχώρι του Πορτοφίνο. Στυλ και σέρβις σε υπερθετικό βαθμό. Τηλ. 0039 0185 267801.

Cenobio Dei Dogi, Camogli

Από αριστοκρατική κατοικία του 17ου αιώνα έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα από τα πιο ξεχωριστά ξενοδοχεία μπροστά στον «Κόλπο του Παραδείσου», όπως τον αποκαλούν. Η αισθητική του 17ου αιώνα συνδιαλέγεται με τη μοντέρνα τέχνη που κοσμεί τους διαδρόμους. Υπνοδωμάτια σε ζωηρά χρώματα – τα περισσότερα με θέα στη θάλασσα. Πισίνα με θαλασσινό νερό.

Τηλ. 0039 0185 7241.

Excelsior Palace Hotel, Rapallo

Έχει συμβάλει καθοριστικά στην dolce vita του ’50 και του ’60 και συνεχίζει να προσελκύει τους κυνηγούς της πολυτέλειας και της τρυφής –ανάμεσά τους και σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Τζορτζ Κλούνι– που εκτιμούν τον αριστοκρατικό διάκοσμο, το spa με τις θεραπείες Ayurveda και την infinity pool που καταλήγει στον κόλπο Tigullio. Tηλ. 0039 0185 230666.

Εστιατόρια

Da Puny, Πορτοφίνο

Πολυσύχναστο και αγαπητό εστιατόριo του λιμανιού. Αν και φημίζεται για την εξαιρετικά λιτή κουζίνα του, η πολυεθνική πελατεία του περιλαμβάνει ακόμη και μεγιστάνες των μίντια και αριστοκράτες.

Τηλ. 0039 0185 269037.

Ristorante da Mario, Albisola Marina

Ειδικότητά του το ψητό φρέσκο ψάρι και… η τέχνη. Ντόπιοι καλλιτέχνες, κεραμείς και ζωγράφοι, εκτός από τα κεραμικά, τα ζωγραφιστά πιάτα και τις τοιχογραφίες, φιλοτέχνησαν ακόμα και τις χαρτοπετσέτες(!) του εστιατορίου, προσθέτοντας μια funny πινελιά στη φήμη του. Τηλ. 0039 0194816400.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Πρέσπες

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει προορισμούς που υπόσχονται αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις, με τις Πρέσπες να ξεχωρίζουν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό γεμάτο φυσική ομορφιά, ιστορική κληρονομιά και αυθεντική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/12/2024

Γκίνης Ανδρέας: Οραματιστής πίσω από τη Vivestia, την πλατφόρμα εκμίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων με τεχνολογία VR Tours

Η Vivestia φέρνει την επανάσταση στον τουρισμό, συνδυάζοντας την τεχνολογία VR με τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τον προορισμό των διακοπών μας.

Ξεπερνούν τα 5 δισ. ετησίως οι τουριστικές επενδύσεις

Οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ το 2023, διπλασιάζοντας την προ-pandemic επίδοση, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ εσόδων, αγγίζοντας τα 22 δισ. ευρώ.

Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το "Ventus di Milo" στη Μήλο

Ένα πολυτελές καταφύγιο που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αυθεντικότητα με τη σύγχρονη αισθητική, ενώ παράλληλα πρωτοπορούν με βιώσιμες λύσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος.

Στα Τρίκαλα για γίδα, κεμπάπια και τσίπουρα

Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.