Αργοσαρωνικός

Πού να τρέχουμε τώρα στην Ανάβυσσο… Σκέψου το μποτιλιάρισμα στην παραλιακή! Δεν πεταγόμαστε καμιά Αίγινα; Όσες φορές κι αν τα έχουμε επισκεφτεί, τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι κάτι σαν το κυριακάτικο ψητό της μαμάς. Δεν τα βαριέσαι ποτέ!

Αργοσαρωνικός

Στα ίδια μέρη να ξαναβρεθούμε…

Πού να τρέχουμε τώρα στην Ανάβυσσο… Σκέψου το μποτιλιάρισμα στην παραλιακή! Δεν πεταγόμαστε καμιά Αίγινα; Όσες φορές κι αν τα έχουμε επισκεφτεί, τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι κάτι σαν το κυριακάτικο ψητό της μαμάς. Δεν τα βαριέσαι ποτέ!

Αίγινα

Αργοσαρωνικός - εικόνα 1
Βόλτα στην περαντζάδα της Αίγινας

Δεν βλέπω την ώρα να ξαναβρεθούμε στο ουζερί του Γελαδάρη πίσω από την ψαραγορά – η απόλυτα cult εμπειρία της Αίγινας. Δεν είναι απλώς το φαγητό. όλα τα λεφτά είναι η φάση. Και μετά θέλω να μας βρει το απομεσήμερο στο ναό της Αφαίας. Ακόμη κι αν δεν είστε λάτρεις του sightseeing, το κλασικό αξιοθέατο της Αίγινας είναι μια αποκάλυψη, έτσι όπως δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας. Αναπνεύστε πεύκο, απολαύστε τη μοναδική θέα και πάρτε μοιρογνωμόνιο για να υπολογίσετε αν ισχύει αυτό που έλεγε η μαμά μου κάθε φορά που ξεναγούσαμε ξένους φιλοξενούμενους στο νησί, ότι δηλαδή ο ναός αυτός μαζί με τον Παρθενώνα και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο σχηματίζουν ένα νοητό ισόπλευρο τρίγωνο.

Έχουμε έρθει τόσες φορές και δεν έχουμε αξιωθεί να ανέβουμε στην Παλαιοχώρα, την ερειπωμένη σήμερα μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, σκαρφαλωμένη στα απόκρημνα βράχια απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου. Ο περίπατος ανάμεσα στα ερειπωμένα πέτρινα σπίτια και τα αναστηλωμένα βυζαντινά εκκλησάκια, από τα οποία ξεχωρίζει ο Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός, είναι απόλαυση. Μια ακόμα πρωτότυπη βόλτα είναι η αυτοκινητάδα στον αρχαιολογικό χώρο του Ελλανίου Διός, ένα απόκοσμο σημείο στη μέση του πουθενά, στο δρόμο προς το χωριό Ανιτσαίο, όπου ένα βυζαντινό εκκλησάκι συνυπάρχει με έναν αρχαίο βωμό. Ολοκληρώνουμε τη βόλτα με σπιτικό μουσακά στο Στέκι του Κυνηγού (22970/31210) στο Ανιτσαίο, ένα ταβερνάκι-έκπληξη με λίγα τραπέζια αλλά πολύ μεράκι (ο ξυλόφουρνος παίζει καθοριστικό ρόλο). Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες. Μετά το Ανιτσαίο, ο δρόμος καταλήγει στις Πόρτες, ένα καρτποσταλικό λιμανάκι με δυο ψαροταβέρνες (σας προτείνουμε το Ακρογιάλι), καλή λύση για ένα ήσυχο μπάνιο μετά γεύματος.

Αργοσαρωνικός - εικόνα 2
Πανσιόν Ρένα

Παραλίες; Ποιες παραλίες; Μια αμμουδίτσα είχαμε σταμπάρει και μεις, το Κλειδί λίγο μετά την Πέρδικα, και οι ξερολιθιές που σήκωσε το φετινό χειμερινό μπουρίνι τη μετέτρεψαν σε βραχότοπο. Αν γενικά δεν σας ενοχλούν τα βραχάκια, θα βρείτε αρκετά spots για να βουτήξετε. Η καλύτερη λύση είναι τα βραχάκια αριστερά της πλαζ της Αγίας Μαρίνας, κάτω από το ξενοδοχείο Apollo, το Κερί προς Πέρδικα (άμμος, βοτσαλάκι και ησυχία), o Τούρλος (βράχια έξω, άμμος μέσα) στη Βαγία, καθώς και το οργανωμένο σημείο μπροστά από το beach bar Baracuda στην αμμουδερή πλαζ της Αγίας Μαρίνας – αγαπημένο σποτ της νεολαίας.

Καφές, φαγητό, ποτό: Η περαντζάδα με τα πολύχρωμα νεοκλασικά και τα πλωτά μανάβικα είναι η καρδιά της πόλης. Απολαμβάνουμε το ντιζαϊνάτο περιβάλλον (καλέ, πότε ήρθε το lounge στην Αίγινα;) και το νοστιμότατο κλαμπ σάντουιτς στο Yes Cafe΄ , χαζεύοντας τα αραγμένα αμαξάκια και επιστρέφουμε απαραιτήτως το απόγευμα για μόκα σπέσιαλ στο Αιάκειον και window (και όχι μόνο) shopping στο Εργαστήρι Κεραμικής της Μάρθας Κοτάκη και το Φιστίκι. Στη μοντέρνα ταβέρνα του Μπάμπη απολαμβάνουμε σούπερ πόστο και νόστιμους μεζέδες. στη Συνάντηση στην οδό Αφαίας οι κιθαρίτσες κουρδίζονται και οι μεζέδες «ρέουν». στις Πίττες τιμάμε τα ωραιότατα σουβλάκια και στο Water Park στην παραλιακή οι νεροτσουλήθρες κλείνουν και η αυλή μεταμορφώνεται σε εστιατόριο με live μουσική ιδιαίτερα δημοφιλές στους ντόπιους. Σούπερ τα μπιφτέκια στην καταπράσινη αυλή της ταβέρνας Θολός στην Αγία Μαρίνα, στη σκιά του αιωνόβιου πεύκου, από το οποίο κρέμονται κλουβιά με καναρίνια! Η Πέρδικα είναι κλασική λύση για απογευματινό καφέ και ψαροφαγία – η πιο γνωστή ταβέρνα είναι ο Αντώνης αλλά και οι υπόλοιπες είναι αξιοπρεπείς. Το πρώτο ποτό, κατά προτίμηση ντάκιρι, το πίνουμε στο (όνομα και πράγμα) On the Beach, ενώ το ξημέρωμα βρίσκει τους πωρωμένους κλάμπερ στο Ελληνικό Seaside να χορεύουν τα τελευταία χιτάκια.

Αυτό το ξέρατε; Δίπλα στο Ναό της Αφαίας, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά επιφυλάσσει μια έκπληξη για θρησκευόμενους και μη – οι καλόγριες πουλάνε νοστιμότατα τυριά και γλυκά με φρέσκες πρώτες ύλες από τα περιβόλια και τα κοπάδια του μοναστηριού.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στην πόλη στην Πανσιόν Ρένα (22970/24760, www.pensionrena.gr) με άνετα δωμάτια και σπιτική περιποίηση, στο φρεσκοανακαινισμένο Hotel Brown (22970/22271) και στο Πέτρινο Σπίτι (22970/23837-8) χωρίς σέρβις ξενοδοχείου – ζητήστε τη σουίτα. Ησυχία και θάλασσα στο πολύ όμορφο συγκρότημα διαμερισμάτων Ίριδες (22970/52215, www.aigina-irides.gr) στους Αγίους, κοντά στη Σουβάλα. Στην Πέρδικα στο μικρό φιλικό συγκρότημα διαμερισμάτων Hippocampus (22970/61363, 22970/61459). Με κλασικές ξενοδοχειακές ανέσεις στο Moondy Bay (22970/61215) στην Πέρδικα και στο Apollo στην Αγία Μαρίνα (22970/32271-4).

Ύδρα

Αργοσαρωνικός - εικόνα 3
Ύδρα

Δεν βλέπω την ώρα να ξαναβάλω το πουά μαντίλι της μαμάς στο κεφάλι, να αράξω σε ένα από τα cafe΄ s του λιμανιού και να μπω στο πνεύμα της φετινής summer nostalgia που ξανάφερε την Ύδρα μαζί με τα υπόλοιπα κοσμοπολίτικα θέρετρα των ’60s και των ’70s στις σελίδες των διεθνών περιοδικών. Δεν χορταίνω να απολαμβάνω το πηγαινέλα των κότερων με φόντο τα αγέρωχα πέτρινα αρχοντικά, που αναπτύσσονται αμφιθεατρικά στους γύρω λόφους. Πριν εφορμήσω στα arty μαγαζιά γύρω από το λιμάνι (εκτός από τη διάσημη μπουτίκ κοσμήματος Elena Votsi, προχωρημένα αξεσουάρ από νέους δημιουργούς θα βρείτε στο Speak Out, έθνικ ρούχα και διακοσμητικά στο Turquoise και στο Λουλάκι), εφοδιάζομαι απαραιτήτως με ένα σακουλάκι τραγανά παστέλια με αμύγδαλο από τον Τσαγκάρη. Αλήθεια στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, εκτός από τα κλασικά κειμήλια της Επανάστασης, παίζει καμιά περιοδική έκθεση;

Έχουμε έρθει τόσες φορές και δεν έχουμε αξιωθεί να ανέβουμε στα αρχοντικά των Κουντουριώτηδων. Όσο κι αν βαριόμαστε τα σκαλιά, αυτήν τη φορά θα το τολμήσουμε – κάτι θα ξέρουν όλοι αυτοί οι φοιτητές του εδώ παραρτήματος της Καλών Τεχνών που την αράζουν οκλαδόν στις ασπρόμαυρες μαρμαρόπλακες στην αυλή του αρχοντικού του Λάζαρου Κουντουριώτη για να αποτυπώσουν την επιβλητική είσοδο στο μπλοκ τους. Το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο και η πινακοθήκη με τα έργα των Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου έχουν ενδιαφέρον, όλα τα λεφτά όμως είναι η θέα από την εκπληκτική βεράντα του αρχοντικού. Πιο εντυπωσιακό είναι το αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη με τουλάχιστον δέκα κρεβατοκάμαρες και μεγαλοπρεπέστατα κομμάτια: χαρακτηριστικό δείγμα η τραπεζαρία του 1800, με τις ζωγραφισμένες με μυθολογικές παραστάσεις καρέκλες.

Αργοσαρωνικός - εικόνα 4
Εστιατόριο Πορφύρα

Παραλίες. Κι όμως υπάρχουν. Κατά το μεσημεράκι, οι ουρές που σχηματίζονται μπροστά από το ρολόι στο κέντρο του λιμανιού δηλώνουν ότι ήρθε η ώρα του μπάνιου. Από εδώ αναχωρούν σε τακτά διαστήματα τα καϊκάκια και τα θαλάσσια ταξί για τις παραλίες του νησιού, που δεν είναι πλέον προνόμιο των σκαφάτων. Μέχρι πρότινος, μπάνιο στην Ύδρα σήμαινε κυρίως βουτιές από τα βράχια στην άκρη του λιμανιού, κάτω από τα beach bars Σπηλιά και Ydronetta ή στις γειτονικές πλαζ Καμίνια και Mira Mare. Τελευταία, όμως, οι απομακρυσμένες και πιο εξωτικές παραλίες Μπίστι και Άγιος Νικόλαος, που συνδυάζουν ψιλό βότσαλο και πεύκο, απέκτησαν ομπρέλες, σνακ μπαρ και τακτική συγκοινωνία με το λιμάνι, οπότε οι επιλογές για μπάνιο πληθαίνουν. Πιο κοντά στο λιμάνι, η οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία του Βλυχού που συνδέεται μ’ αυτό σε τακτική βάση, είναι εξίσου δημοφιλής, αφού μπορείς να συνδυάσεις το μπάνιο με προσεγμένο φαγητό στο όμορφο bar-restaurant Ενάλιον.

Καφές, φαγητό, ποτό: Στο λιμάνι αράζουμε στον κλασικό Πειρατή που παίζει πλέον δυνατά από το πρωί, στο Il Posto με τα ψαγμένα σάντουιτς ή στο «πρώτη θέση-λιμάνι» Porto Fino. Καλοφτιαγμένα πιάτα ημέρας στην όμορφη αυλή του εστιατορίου Μανώλης στη γειτονιά της Αγίας Βαρβάρας και σπιτικές γεύσεις στην Πορφύρα. Ιταλική κουζίνα και ατμόσφαιρα στο bar-restaurant Caprice, ψητά στο Λούλο, μελιτζανάτο και φρέσκο γεμιστό καλαμάρι στο Παραδοσιακό. Στα τραπέζια του εστιατορίου Sunset απολαμβάνεις το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα συνοδεία πληθωρικής αστακομακαρονάδας, ενώ στο bar-restaurant Βεράντα το απόλυτο dinner with a view κλείνει μ’ ένα λαχταριστό σουφλέ σοκολάτας. Το γνωστό στους γκουρμέ εστιατόριο Moita αλλάζει φέτος διεύθυνση και σεφ. Ο all-time classic Πειρατής έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως το ροκ μπαρ του νησιού, αν και πλέον η κονσόλα είναι ανοιχτή και σε πιο mainstream ποπ ήχους, ενώ το Nautilus, λίγο πιο κάτω, ξεσηκώνει τη νεολαία με τα τελευταία ελληνικά χιτάκια. Στο ίδιο μουσικό ύφος κινείται και ο γειτονικός Saronicos, το club του νησιού, με σήμα κατατεθέν τη βάρκα-καναπέ στην είσοδο. Πιο low profile, το Amalour, στο ισόγειο ενός αρχοντικού του 1814 σ' ένα από τα κεντρικά σοκάκια, ενδείκνυται για χαλαρές, παρεΐστικες καταστάσεις συνοδεία ενός κοκτέιλ banana colada και έθνικ-τζαζ μουσικής.

Αυτό το ξέρατε; Στην παραλία Μπίστι μπορείτε να κάνετε scuba diving σε συνεννόηση με το γραφείο Hydra Divers (22980/53900, 6944708390).

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στο όμορφο boutique hotel Ορλώφ (22980/52564, 22980/52495) που διατηρεί ανέπαφη την ατμόσφαιρα της ιστορικής κατοικίας του Ρώσου διπλωμάτη Γεωργίου Ορλώφ, με αυθεντικά παλιά κομμάτια. Στον καινούργιο κομψό ξενώνα Φαίδρα (22980/53330), στο ατμοσφαιρικό Bratsera (22980/53971), στο ανακαινισμένο Hydroussa (22980/52400), στο κομψό Λητώ (22980/53385) ή στο άνετο Mistral (22980/52509, 22980/53411), στο Agelika Hotel (22980/53202, 22980/53264). Παρεΐστικο στυλ –αλλά και αρκετά σκαλιά– στο Νεφέλη (22980/53297), εντελώς απλή και οικονομική λύση το Δελφίνι (22980/52082).

Σπέτσες

Αργοσαρωνικός - εικόνα 5
Το ιστορικό ξενοδοχείοΠοσειδώνιον στο λιμάνι των Σπετσών

Δεν βλέπω την ώρα να ξαναπερπατήσουμε αγκαλιά στο φως του απογεύματος στην περαντζάδα από την Ντάπια μέχρι το Παλιό Λιμάνι χαζεύοντας τα πανέμορφα λευκά αρχοντικά στη μεγάλη στροφή – ή μήπως να το παίξουμε εντελώς τουρίστες και να πάρουμε αμαξάκι; Πριν ξεκινήσουμε αγοράζουμε κι ένα κουτάκι αμυγδαλωτά από τον Πολίτη ή μια βάφλα από τα κλασικά cafe΄s της Ντάπιας. Το απογευματάκι θα μας βρει κλασικά στο άγαλμα του ήρωα Κοσμά Μπαρμπάτση, το καλύτερο σημείο για να απολαύσουμε τη θέα στο Παλιό Λιμάνι – πάρτε το μονοπάτι από το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας. Πριν ξεκινήσουμε ας ρίξουμε και μια ματιά στο μαυροπίνακα που μας πληροφορεί για τις ώρες ξεναγήσεων στο Μουσείο Μπουμπουλίνας (η επίσκεψη είναι δυνατή μόνο τότε) μήπως πεταχτούμε αύριο. Πάνε χρόνια από τότε που ξεναγηθήκαμε για πρώτη φορά στο πανέμορφο αυτό αρχοντικό.

Έχουμε έρθει τόσες φορές και δεν έχουμε αξιωθεί να επισκεφτούμε το αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, του πρώτου μεταξύ των προκρίτων του νησιού κατά την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο των Σπετσών (22980/72994). Λένε ότι είναι ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά του νησιού, στο οποίο εκτός από τα προσωπικά αντικείμενα του ευεργέτη και αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 εκτίθενται αρχαία ευρήματα, κειμήλια του ’21, αλλά και μια ενδιαφέρουσα συλλογή αφιερωμένη στην ενάλια αρχαιολογία που φιλοξενεί ευρήματα έως και 4.000 χρόνων. Επίσης, εκτός από τις κλασικές παραλιακές βόλτες προς το Παλιό Λιμάνι και την Κουνουπίτσα, λένε ότι αξίζει κι ο περίπατος προς το εσωτερικό της πόλης, στο Καστέλλι, που θυμίζει χωριό αν και απέχει λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από την Ντάπια.

Αργοσαρωνικός - εικόνα 6
Αφήστε το αυτοκίνητό σας στον Πειραιά και επιδοθείτε σε ρομαντικές αμαξάδες

Παραλίες φουλ του πεύκου. Οι καλύτερες βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Θα πάτε με βαρκάκι ή θαλάσσιο ταξί. Σε ορισμένες μπορείτε να φτάσετε και με μηχανάκι, ακολουθώντας μια όμορφη διαδρομή, αλλά θα σας πάρει περισσότερη ώρα. Η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη είναι οι Άγιοι Ανάργυροι: οργανωμένη, με βοτσαλάκι και τη σπηλιά του Μπεκύρη, όπου είχαν γυριστεί σκηνές από την ταινία «Τζένη, Τζένη». Πιο μικρή αλλά πνιγμένη στα πεύκα, η Αγία Παρασκευή είναι επίσης οργανωμένη. Πιο low profile η Ξυλοκέριζα (κρύα νερά και βραχάκια), η Ζογεριάς (must η ταβερνούλα της κυρα-Λούλας) και ο Βρέλλος. Για μπιτάτες καταστάσεις προσφέρεται το beach bar-restaurant Blueberry Hill, λίγο μετά το ξενοδοχείο Lefka Palace: το πρωί στην παραλία με πάρτι διάθεση και το βράδυ σε μια όμορφη ταράτσα για πιο ρομαντικά σκηνικά. Στο ίδιο στυλ και η κοντινή στο κέντρο παραλία της Αγίας Μαρίνας, με θαλάσσια σπορ και το όμορφο beach bar-restaurant Παράδεισος.

Καφές, φαγητό, ποτό: Στον καινούργιο all-day πολυχώρο Το Ρόδο των Ανέμων σε ένα πέτρινο κτίριο με εκπληκτικές βεράντες στο Παλιό Λιμάνι απολαμβάνουμε δροσερά ροφήματα και επιλεγμένα πιάτα από το πρωί, ενώ αργά το βράδυ οι ρυθμοί ανεβαίνουν. Πάντα στο Παλιό Λιμάνι, πρώτο τραπέζι-θάλασσα και μεσογειακή κουζίνα στο στυλάτο bar-restaurant Λιοτρίβι, φρεσκότατα θαλασσινά στον Ταρσανά, προσεγμένες ιταλικές γεύσεις σε μια στυλάτη ταράτσα στο La Scala, ατμόσφαιρα fun-restaurant και πειραγμένη ελληνική κουζίνα με θέα στο Τρεχαντήρι, μεζεδοκαταστάσεις και παρεΐστικη ατμόσφαιρα στο Ορλώφ, συμπαθητικοί μεζέδες στον Κοσκινά. Deli λιχουδιές και εκτενής λίστα κρασιών και malt ουίσκι συνοδεία τζαζ και κλασικής μουσικής στο wine bar Μπαλκόνι. Τα party animals θα ακολουθήσουν την κλασική… κλαμπότσαρκα στο Παλιό Λιμάνι: το Baltiza και το Stavento κρατάνε τα σκήπτρα της νυχτερινής διασκέδασης με mainstream ήχους, ενώ το Mourayo συνδυάζει το clubbing με γευστικές προτάσεις μεσογειακής κουζίνας. Ελληνική live μουσική στις ατμοσφαιρικές Διαδρομές ή στo νεανικό Remezzo live, όπου όλοι γίνονται μια παρέα τραγουδώντας από Manu Chao μέχρι «Το κορίτσι του Μάη». Εκτός από το Παλιό Λιμάνι, η Κουνουπίτσα είναι άλλη μια κλασική πρόταση για φαγητό. Εδώ βρίσκεται η φημισμένη ψαροταβέρνα του Πάτραλη, το εστιατόριο Βράχος με ελληνικές και διεθνείς γεύσεις σε μια βεράντα με θέα και το cocktail bar Zorbas, ανοιχτό από το απόγευμα, για σπιτική καρυδόπιτα, κοκτέιλ, αλλά και φαγητό από την κουζίνα του εστιατορίου Βράχος της ίδιας ιδιοκτησίας.

Αυτό το ξέρατε; Στο Ναυπηγοξυλουργείο του Ευάγγελου Κομπόγιωργα απέναντι από το καρνάγιο στο Παλιό Λιμάνι θα βρείτε τα γυαλιστερά, πολύχρωμα μοντέλα πλοίων που σίγουρα θα θαυμάσετε κρεμασμένα στους τοίχους αρκετών εστιατορίων και clubs του νησιού. Εκτός από μοντέλα, ο παραδοσιακός αυτός τεχνίτης φτιάχνει και πανέμορφα πραγματικά καΐκια, κατόπιν παραγγελίας φυσικά, συνεχίζοντας με επιμονή την τέχνη του πατέρα του.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Οι παραδοσιακές κατοικίες Νησιά (22980/75000-11, www.nissia.gr) είναι η πιο πολυτελής πρόταση – στο εστιατόριο του συγκροτήματος θα δοκιμάσετε ενδιαφέρουσες γεύσεις. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο και cosy Armata (22980/72683). Στο πολυτελές και με διακοσμητική άποψη Ορλώφ με φιλικό σέρβις και προσοχή στη λεπτομέρεια, στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα (22980/75444-5, www.orloffresort.com). Στο ατμοσφαιρικό αρχοντικό Economou Mansion (22980/73400-2), στο προσεγμένο Zoes Club (22980/74447-8). Στις κλασικές μονάδες Spetses Hotel (22980/72602) και Lefka Palace (22980/72311-3). Απλά και οικονομικά στα Niriides Apartments (22980/73392), Twin House (22980/74432), Varlamis Apartments (22980/74984) και Yachting Club Inn (22980/73400-2).

Πόρος

Αργοσαρωνικός - εικόνα 7
Φτάνοντας στον Πόρο

Δεν βλέπω την ώρα να γλιστρήσει και πάλι το ιπτάμενο μέσα στο γραφικό λιμανάκι με τα νεοκλασικά – και μόνο το γαλήνιο τοπίο που μοιάζει με λιμνοθάλασσα με χαλαρώνει. Αφου περπατήσουμε στα σοκάκια της πόλης και ανέβουμε για… θέα στο Ρολόι, λέω να πάρουμε το θαλάσσιο ταξί για Γαλατά, να ξανακάνουμε την κλασική ευωδιαστή εκδρομή στο Λεμονοδάσος και να ανέβουμε μέχρι το μικρό καταρράκτη στην κορυφή του λόφου. Μου έχουν πει μάλιστα ότι καθ’ οδόν προς το Λεμονοδάσος, μια μικρή παράκαμψη σε οδηγεί μέσα από χωράφια και παραθεριστικές κατοικίες στην κρυφή παραλία της Αλυκής, έναν όμορφο όρμο που βλέπει στο νησάκι του Εϊδέκ, την οχυρωμένη νησίδα που προστάτευε το θαλάσσιο κανάλι ανάμεσα στον Πόρο και την Πελοπόννησο. Πίσω στην πόλη ανυπομονώ να κρυφτούμε από τα πλήθη στις παλιές γειτονιές, στην «Παλιά Χώρα», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Ιδιαίτερα γραφική εδώ είναι η μικρή πλατεΐτσα δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το παλιό υδραγωγείο.

Έχουμε έρθει τόσες φορές και δεν έχουμε αξιωθεί να πάμε μέχρι τα Μέθανα, στην απέναντι όχθη της Πελοποννήσου, για να περπατήσουμε στον κρατήρα του ηφαιστείου. Το μονοπάτι ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Καμένη Χώρα και ακολουθεί μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή διαδρομή –κάτι λιγότερο από μία ώρα– καθώς στο πρώτο τμήμα της έχετε υπέροχη θέα προς τον Αργοσαρωνικό, ενώ στο τελευταίο κομμάτι περνάτε μέσα από απολιθωμένα «κύματα» κοκκινωπής λάβας. Πάντως, και το ίδιο το χωριό είναι όμορφο, με αρκετά παλιά σπίτια. Εδώ θα βρείτε και μια μικρή, γραφική ταβέρνα, το Οινοθεραπευτήριο.

Αργοσαρωνικός - εικόνα 8
Ταβέρνα Οινοθεραπευτήριο

Παραλίες διόλου αμελητέες. Εκτός από τις δύο κλασικές μεγάλες και περισσότερο δημοφιλείς απ’ ό,τι θα… θέλαμε παραλίες του νησιού, το Ασκέλι και το Νεώριο, σας προτείνουμε το Λιμανάκι της Αγάπης (δίπλα στο Νεώριο), ένα γλυκύτατο κολπίσκο περιτριγυρισμένο από πεύκα, ή την επίσης κατάφυτη παραλιούλα κάτω από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Κατά τη γνώμη μας, όμως, η πιο ατμοσφαιρική είναι η παραλία του Ρωσικού Ναύσταθμου (μετά το Νεώριο), η οποία πήρε το όνομά της από τις πέτρινες, ερειπωμένες σήμερα, εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού που έχτισε εδώ το 1834 ο ρωσικός στόλος. Το σκηνικό συμπληρώνεται από το μικροσκοπικό νησάκι Δασκαλειό που «φρουρεί» το άνοιγμα του κόλπου. Σίγουρα πρόκειται για μια ξεχωριστή τοποθεσία για μπάνιο, μ’ ένα μικρό μειονέκτημα όμως: ο βυθός της είναι ελαφρώς λασπώδης. Τέλος, στη βορινή πλευρά του νησιού με το υποτυπώδες οδικό δίκτυο ξεχωρίζει η βοτσαλωτή παραλία της Βαγιωνιάς.

Καφές, φαγητό, ποτό: Στο Καθεστώς, ένα απλό ταβερνάκι με στενόμακρη αυλή στον παραλιακό δρόμο, κοντά στην πλατεία Ταχυδρομείου, για καλή οικογενειακή κουζίνα: κολοκυθοκεφτέδες, υδραίικα μπουρεκάκια, ντολμάδες, κατσικάκι με αγκινάρα αβγολέμονο. Βάφλες και θέα στην αποβάθρα των ιπτάμενων δελφινιών στην Μπρατσέρα. Το Sofrano είναι ένα ακόμη all-day hot στέκι για καφέ ή ποτό. Από τα μπαράκια της δεξιάς άκρης της προκυμαίας ο Λυκίσκος ξεχωρίζει τόσο για το καλοφτιαγμένο εσωτερικό του όσο και για τις μουσικές επιλογές του, που… ροκίζουν. Ανηφορίζοντας τα στενά της Χώρας, θα βρείτε το μικροσκοπικό εργαστήριο του Δαγκλή (στο πρώτο στενό μετά την πλατεία Κορυζή, 22980/24531), όπου παρασκευάζονται παραδοσιακά αμυγδαλωτά και καρυδάτα.

Αυτό το ξέρατε; Στην παραλία Νεώριο θα συναντήσετε το Passage, ένα από τα καλύτερα κέντρα εκμάθησης θαλάσσιου σκι στην Ελλάδα. Τελευταία μάλιστα το Passage απέκτησε και δεύτερη, ακόμη πιο οργανωμένη βάση, στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Γαλατά, με cafe΄ και πισίνα για όσους προτιμούν πιο χαλαρές καταστάσεις αλλά και μεζονέτες για διαμονή (πληροφορίες 22980/23927).

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στον πολύ ιδιαίτερο ξενώνα Στο Ρολόι (22980/25808) μέσα στην πόλη του Πόρου. Στα δύο πολυτελή διαμερίσματα Ανεμώνη (22980/25808) της ίδιας ιδιοκτησίας που νοικιάζονται με την εβδομάδα. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο κλασικού τύπου Poros Images Hotel (22980/22216) στο Νεώριο. Στην καλοφτιαγμένη μονάδα Aliki Paradise (22980/26313) στην παραλία της Αλυκής στο Γαλατά. Στα απλά ενοικιαζόμενα Θεοδώρα στο Ασκέλι (22980/24563). Στο σύγχρονο συγκρότημα σε νησιώτικο στυλ Niki's Village έξω από την πόλη του Πόρου στο δρόμο για Νεώριο (κρατήσεις Marinos Tour Ltd, 22980/23423). Στα φιλικά ενοικιαζόμενα δωμάτια Nineta's Studio (κρατήσεις Marinos Tour Ltd, 22980/23423) στο Ασκέλι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.