Η σιωπηλή γοητεία του δάσους το χειμώνα έχει απόλυτα ευεργετική επίδραση σ’ έναν άνθρωπο της πόλης. Το καταλαβαίνεις όταν ακούς το θρόισμα των φύλλων ή τον υπόκωφο θόρυβο που κάνει το περπάτημα στο χιόνι, καθώς νιώθεις όλο σου το σώμα ν’ αποβάλλει κάθε αρνητική ενέργεια και να χαλαρώνει ως το τελευταίο κύτταρο. Περιπλανηθείτε μαζί μας σε επτά δάση που είναι πανέμορφα και προσβάσιμα ακόμα κι όταν έχουν ντυθεί στα λευκά.
Δρυοδάσος Φολόης
Ένα παραμύθι στην Πελοπόννησο
Ντυμένο μ’ ένα αόρατο πέπλο μυστηρίου, το δρυοδάσος της Φολόης θα μπορούσε να είναι ο ωραιότερος ζωγραφικός πίνακας. όμως είναι μια ολοζώντανη εικόνα, με χρώματα και ήχους που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Εύκολα φτάνεις στο μαγικό αυτό τόπο –ο δρόμος μέχρι τα χωριά Φολόη και Κούμανη της ορεινής Ηλείας, που βρίσκονται δίπλα στο δάσος, είναι άσφαλτος– αλλά δύσκολα τον αποχωρίζεσαι, αν είσαι ρομαντικός φυσιολάτρης. Περπατήστε πάνω στο μαλακό χαλί από ασημοκάστανα φύλλα που έχει στρώσει η φύση στο ομαλό έδαφος του δάσους, περιπλανηθείτε ανάμεσα στους πανύψηλους κορμούς στο χρώμα του ασημιού, σταθείτε για λίγα λεπτά πλάι τους και στρέψτε το βλέμμα προς τον ουρανό. Θα τους δείτε να συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα φτάσει ψηλότερα –πολλοί από αυτούς ξεπερνούν σε ύψος τα 40 μέτρα– την ώρα που πολύχρωμες δεσμίδες φωτός προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο ανάμεσα στα κλαδιά τους. Σ’ αυτή τη μυθολογική κατοικία των κενταύρων, που απλώνει την επικράτειά της στις υπώρειες του Ερύμανθου, το τοπίο δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από παραμυθένιο. Μην ξεχάσετε να πάρτε μαζί σας το καλάθι του πικνίκ κι ένα μπουκάλι κρασί Φολόη.
InfoΚοντινότερος ξενώνας: Λάμπεια Όρη (26240/81323) στο χωριό Δίβρη ή Λάμπεια. Το χωριό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για περιηγήσεις στην άκρως ενδιαφέρουσα ενδοχώρα, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα μεγάλα βουνά της Αχαΐας και τα γραφικά χωριά της Αρκαδίας.
Οίτη
Δάσος γένους θηλυκού
Όποιο μανδύα κι αν της φορούν οι μήνες του χρόνου, με χιόνι ή με λιακάδα, με συννεφιά ή με ψιλόβροχο, η Οίτη είναι μια από τις πιο όμορφες και φιλόξενες ορεινές αγκαλιές. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να είσαι ορειβάτης για να θαυμάσεις τις ομορφιές του πυκνού δάσους της, που έχει πολλές και διαφορετικές προσβάσεις. Μια από τις πιο εύκολες αρχίζει από το χωριό Παύλιανη και, ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από το ψυχαγωγικό πάρκο, οδηγεί ψηλά, μέχρι τις Λιβαδιές: το οροπέδιο του βουνού με τις αλπικές λίμνες, που, όταν δεν είναι ντυμένο στα λευκά, είναι ένας αληθινός βοτανικός παράδεισος. Ακόμα όμως κι αν δεν φτάσετε μέχρι εκεί, χορτάστε το γλυκό πράσινο του κεφαλονίτικου ελάτου, τα πολύχρωμα μπουκέτα των ενδημικών αγριολούλουδων της Ρούμελης, που τολμούν να υψώνουν το ανάστημά τους ακόμα και μέσα από το χιόνι, και αναζητήστε τα διαφορετικά είδη φασκομηλιάς, που σχηματίζουν εντυπωσιακές ταξιανθίες. Οι πραγματικοί φυσιολάτρες μπορούν να χαρούν την Οίτη όλες τις εποχές του χρόνου, ακολουθώντας με τα πόδια ή με αυτοκίνητο τις off-road, χωμάτινες διαδρομές του δρυμού. Όσοι, μάλιστα, αναζητάτε τα παραδοσιακά προϊόντα του κάθε τόπου που επισκέπτεστε, μην παραλείψετε το mini παζάρι που στήνεται τα σαββατοκύριακα στην είσοδο της Παύλιανης, όπου θα βρείτε απ’ όλα τα καλά: βότανα, κάστανα, γλυκά του κουταλιού κ.ά.
InfoΔιαμονή: Στους ξενώνες Πέτρινο (22310/83111) στην Κάτω Παύλιανη και Κατερίνα (22310/83009) στο κέντρο της Άνω Παύλιανης. Επίσης, στο δρόμο προς το χωριό Καλοσκοπή, αλλά και στην πλατεία του χωριού θα βρείτε δύο ξενώνες με την επωνυμία Vista (22310/82961-3).
Περτούλι
Φουλ του έλατου
Ρυάκια με κρυστάλλινα νερά διασχίζουν καταπράσινα λιβάδια, μέσα σε μια απέραντη αγκαλιά από έλατα που δημιουργούν ένα απίθανο θέαμα. Με ή χωρίς χιόνι, το δάσος Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα ελατοδάση στην Ελλάδα, εύκολα προσβάσιμο με το αυτοκίνητο. Μην ξεχνάτε ότι Ελάτη και Περτούλι, τα δυο χωριά του Κόζιακα, έχουν γίνει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 δύο από τους top χειμερινούς προορισμούς για τους παθιασμένους weekenders αλλά και τους όχι και τόσο έμπειρους σκιέρ, αφού στη θέση Λιβάδια Περτουλίου υπάρχει μια σχετικά μικρή πίστα, εξοπλισμένη με ski-lift και τελεφερίκ. Κι επειδή οι καιρικές συνθήκες είναι πάντα αυτές που καθορίζουν την εικόνα του τοπίου, φροντίστε να είστε εξοπλισμένοι, για να μπορείτε, ακόμα κι αν βρείτε χιόνι, να κάνετε μια σύντομη βόλτα στο δάσος. Το φως που φιλτράρεται ανάμεσα στα έλατα που απλώνονται γύρω από τα περτουλιώτικα λιβάδια μεταμορφώνει το τοπίο σε σκηνή από παραμύθι, ενώ τα βοσκοτόπια διακόπτουν τις δασωμένες εκτάσεις δημιουργώντας ξέφωτα όπου οργιάζουν τα χρώματα της ίριδας.
InfoΑνατρέξετε στην ταξιδιωτική ατζέντα για όλο το know-how (φαγητό-διαμονή) της περιοχής.
Δάσος Δαδιάς
Το σπίτι των αρπακτικών
Η προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Δαδιάς, στο κέντρο του Νομού Έβρου, είναι must για όποιον δηλώνει φυσιολάτρης. Εδώ, στο βιότοπο των αρπακτικών πουλιών, στις ανατολικές παρυφές της Ροδόπης, απλώνουν την επικράτειά τους πευκοδάση, με σποραδικές συστάδες βελανιδιάς, ενώ εδώ κι εκεί ξεφυτρώνουν θαμνώνες, ανοίγονται ρεματιές και ξέφωτα και ορθώνονται βραχώδη υψώματα, που δεν αφήνουν το τοπίο ούτε μια στιγμή να γίνει μονότονο. Ο δασικός μανδύας καλύπτει το λοφώδες ανάγλυφο της προστατευόμενης περιοχής σε ποσοστό που ξεπερνάει το 70% της συνολικής της έκτασης. Μπορείτε να περπατήσετε σ’ ένα κομμάτι του δάσους και να καταλήξετε στο παρατηρητήριο πουλιών για να παρακολουθήσετε με κιάλια το χώρο όπου οι υπεύθυνοι του Οικοτουριστικού Κέντρου Δαδιάς ταΐζουν κυρίως τρία διαφορετικά είδη αρπακτικών (μαυρόγυπας, όρνιο και ασπροπάρης).
InfoΓια ατμόσφαιρα και πολυτέλεια επιλέξτε για διαμονή το Grand Hotel Egnatia στην Αλεξανδρούπολη (25510/38000). Αν θέλετε να είστε κοντά στο δάσος επιλέξτε το Οικοτουριστικό Κέντρο Δαδιάς (25540/32244, 25540/32404, 25540/32303).
Όλυμπος
Φύση που οργιάζει στο βουνό των θεών
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι φαν των extreme sports και να κατακτήσεις την κορυφή του βασιλέα των βουνών, τον περίφημο Μύτικα (2.917 μ.) του Ολύμπου, για να νιώσεις δέος. Το ίδιο αισθάνεσαι κι όταν απλώς περπατάς μέσα στο απέραντο πυκνό δάσος του, με τα πεύκα και τις οξιές χαμηλά, τα έλατα και τα ρόμπολα ψηλότερα, και βλέπεις την ομίχλη να τυλίγει σιγά-σιγά τις βουνοκορφές και τους κορμούς των δέντρων. Σε κάποια σημεία η βλάστηση είναι τόσο πυκνή, που δεν αφήνει τις ηλιαχτίδες να περάσουν και να φωτίσουν το μονοπάτι. Η ζωή ξεχύνεται πληθωρική από κάθε γωνιά του δάσους. το νιώθεις, το ακούς, το μυρίζεις όποια διαδρομή κι αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις. Όσοι θέλετε φύση σε συνδυασμό με περιήγηση σε χωριά, για να δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα και το τσίπουρο, χαράξτε πορεία προς τον ανατολικό Όλυμπο και τα χωριά Παλαιός Παντελεήμονας, Nέοι και Παλαιοί Πόροι, Nέα και Παλαιά Σκοτίνα. Αν πάλι θέλετε να χορτάσετε περπάτημα στην αγκαλιά της φύσης, η χαράδρα του Ενιπέα, που ξεκινά από το Λιτόχωρο και, ακολουθώντας το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, καταλήγει (ύστερα από πορεία 5 ωρών) στη θέση Πριόνια, είναι ιδανική πεζοπορική διαδρομή. Κατά τη διάρκειά της θα σταματήστε πολλές φορές για να θαυμάσετε το τοπίο και να πάρετε βαθιές ανάσες. Έχετε όμως πάντα στο νου σας ότι ακόμα και το Νοέμβριο ο Όλυμπος είναι πολύ πιθανό να είνα χιονισμένος.
InfoΔιαμονή στο Λιτόχωρο, στη Βίλα Πάνθεον (23520/83931) και στη Βίλα Δρόσος (23520/84561).
Μαυροβούνι
Πράσινο με θέα στο γαλάζιο
Το καλοκαίρι αναζητάς στις σκιερές του γωνιές τη δροσιά, που θα γλυκάνει το κορμί σου από τον καυτό ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας, ενώ το χειμώνα απολαμβάνεις τη γαλήνη και τη μυρωδιά του νοτισμένου χώματος κάνοντας βόλτα στις κατάφυτες βουνοπλαγιές. Ο συνδυασμός βουνού-θάλασσας είναι αυτό που κάνει το βουνό τόσο ελκυστικό, ενώ η ήπια κλίση του από την πλευρά του Πολυδεντρίου το κάνει προσιτό και στα παιδιά. Στις υπώρειες του βουνού, οι κουμαριές, οι κουτσουπιές και τα σπάρτα αγγίζουν τη θάλασσα, ενώ, λίγο πιο πάνω, τα πεύκα αγναντεύουν το Αιγαίο. Τα χαραγμένα μονοπάτια, οι ξύλινες πινακίδες με πληροφορίες για την πανίδα της περιοχής και για διαδρομές θα σας βοηθήσουν σ΄ αυτή την εύκολη περιπατητική ή ποδηλατική βόλτα σας στο δάσος του Πολυδεντρίου. Ο δρόμος για να φτάσετε είναι πολύ καλός. Περνά μέσα από την κοιλάδα της Αγιάς, το φυσικό σύνορο ανάμεσα στο νότιο κομμάτι του Κισσάβου και στο Μαυροβούνι, το οποίο, όπως θα διαπιστώσετε φτάνοντας πιο ψηλά, ανατολικά βρέχεται από τη θάλασσα, ενώ δυτικά γειτονεύει με το κομμάτι του θεσσαλικού κάμπου όπου άλλοτε βρισκόταν η λίμνη Κάρλα. Η πιο κοντινή βάση σας μπορεί να είναι το χωριό Αγιόκαμπος, ή, αν έχετε αναπτυγμένο το μικρόβιο της περιήγησης, το όμορφο Μεταξοχώρι.
InfoΔιαμονή: στα ενοικιαζόμενα δωμάτια Γούλας (24940/51475) στον Αγιόκαμπο, στο Αρχοντικό Σουλιώτη (24940/22040) στο Μεταξοχώρι.
Δάση Πάρνωνα
Μνημεία της φύσης
Ελατοδάση και καστανιώνες, μηλόκεδροι, δρύες, αείφυλλα πλατύφυλλα και, σε χαμηλότερο υψόμετρο, ελιές, πορτοκαλιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα στολίζουν τις πλαγιές του Πάρνωνα. Αν κοιτάξετε ψηλά, θα δείτε χρυσαετούς, χιονότσιχλες και πετροκότσυφες να βολτάρουν αγέρωχα στους αιθέρες. Ο Πάρνωνας είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο εύκολα σε πρόσβαση βουνά. Οι πύλες εισόδου στο βουνό είναι πολλές κι όλα τα μονοπάτια έχουν να σας αποκαλύψουν αμέτρητες ομορφιές. Αν πάντως θέλετε να βρεθείτε στο πιο ξεχωριστό σημείο του Πάρνωνα, στο μικρό δάσος δεντρόκεδρου, ακολουθήστε το δρόμο για το μοναστήρι της Μαλεβής, κοντά στον Άγιο Πέτρο, το κεφαλοχώρι της περιοχής. Είναι το μοναδικό σημείο της Ευρώπης όπου το σπάνιο αυτό είδος σχηματίζει αμιγές δάσος. Μετά το περπάτημα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τσακώνικες σπεσιαλιτέ στις ταβέρνες του Αγίου Πέτρου.
InfoΔιαμονή στους ξενώνες Πάρνων (27920/31245) και Μαλεβός (27920/31463) στον Άγιο Πέτρο.