Μια έκθεση για τις ανασκαφές στο Γεράκι που φιλοξενείται στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών μέχρι τις 15 Απριλίου μας έδωσε την ιδέα για έναν ανοιξιάτικο αρχαιολογικό περίπατο σε ένα από τα λιγότερο γνωστά κάστρα της Πελοποννήσου στις νότιες Παρυφές του Πάρνωνα.
Αν και το Γεράκι ή Γερόνθραι, όπως το ονομάζει ο περιηγητής Παυσανίας που το επισκέφθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ.,
υπήρξε μια ακμάζουσα λακωνική πόλη, σήμερα η βυζαντινή νεκρόπολη με τις εξαιρετικές εκκλησίες είναι ο βασικότερος λόγος για να σταματήσει κανείς σ’ αυτό το αναξιοποίητο τουριστικά κεφαλοχώρι στις νότιες παρυφές του Πάρνωνα. Χτισμένο σ’ ένα χαμηλό λόφο λίγο μετά το χωριό, το κάστρο (χρονολογείται πιθανότατα από το
1250) προσφέρεται για πρωινό αρχαιολογικό περίπατο ανάμεσα στα σπίτια με τα ζωγραφιστά υπέρθυρα, τις εκκλη-
σίες με τον πλούσιο διάκοσμο και τα τείχη, μέσα από τα οποία ξεπροβάλλουν τέτοια εποχή αγριολούλουδα.
Αξίζει να σταματήσετε στην Ευαγγελίστρια (12ος αιώνας) για τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες της με τα πλούσια
χρώματα -ξεχωρίζει το έντονο γαλάζιο-, στον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο (αρχές 14ου αιώνα), στην Αγία Παρα-
σκευή (αρχές 15ου αιώνα), με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες, και στον Άγιο Γεώργιο, μέσα στο κάστρο, με το περίτεχνο φράγκικο προσκυνητάρι. Ο φύλακας του αρχαιολογικού χώρου έχει και τα κλειδιά για τις εκκλησίες, στο
γραφείο του στο χωριό (πληρ. 27310/71329). Εκτός από το κάστρο, το Γεράκι είναι κατά τ’ άλλα ένα αγροτικό κε-
φαλοχώρι που φημίζεται για το λάδι του - η περιοχή είναι η πρώτη σε παραγωγή λαδιού στη Λακωνία - και τα κιλί-
μια του, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Τουρκοκρατίας και συνεχίζουν να υφαίνονται από γυναίκες
του χωριού. Στο χωριό θα βρείτε ψησταριές και καφενείο. Η καλύτερη βάση διαμονής για να επισκεφτείτε το Γε-
ράκι είναι είτε τα Τζίτζινα (μία ώρα περίπου από το Γεράκι) είτε ο Κοσμάς (μισή ώρα περίπου), δύο από τα αγα-
πημένα χωριά του Πάρνωνα.
Πού θα μείνετεΣτον Κοσμά: στον απλό και φιλικό ξενώνα «Μαλεάτης Απόλλων» (27570/31494). Στα Τζίτζινα στο φιλόξενο πέτρινο ξενώνα «Σχολαρχείο» (27310/96276, 6974605167, www.sholarxio.com).
Πού θα φάτεΣτον Κοσμά στην ταβέρνα του ξενώνα «Μαλεάτης Απόλλων» που βγάζει τραπέζια στην πλατεία με τοπικά μαγειρευτά (σήμα κατατεθέν η βραστή γίδα) και ντόπια τυριά. Στα Τζίτζινα στην ταβέρνα της Μάντως πρωτογιάχνι με αρνάκι και ντόπια χόρτα.