Αγρόκτημα Έναγρον

Κάθε χρόνο οργανώνουμε ένα μίνι σαφάρι στην Κρήτη για να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τις πιο καλά οργανωμένες και αυθεντικές προσπάθειες που γίνονται στην τουριστική υποδομή του νησιού. Φέτος ενθουσιαστήκαμε με το αγρόκτημα Έναγρον στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου και σπεύδουμε να κλείσουμε δωμάτιο για το πρώτο χειμωνιάτικο weekend. Διαβάστε γιατί.

Αγρόκτημα Έναγρον

Η δύναμη του αυθεντικού

Κάθε χρόνο οργανώνουμε ένα μίνι σαφάρι στην Κρήτη για να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τις πιο καλά οργανωμένες και αυθεντικές προσπάθειες που γίνονται στην τουριστική υποδομή του νησιού. Φέτος ενθουσιαστήκαμε με το αγρόκτημα Έναγρον στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου και σπεύδουμε να κλείσουμε δωμάτιο για το πρώτο χειμωνιάτικο weekend. Διαβάστε γιατί.

Αγρόκτημα Έναγρον - εικόνα 1

Φωλιασμένο δίπλα σ’ ένα φαράγγι του ορεινού Μυλοποτάμου, στα ριζά του Ψηλορείτη, το Έναγρον, η πιο όμορφη αποκάλυψη του πρόσφατου ταξιδιού μας στην Κρήτη, μας έπεισε ότι εδώ ο αγροτουρισμός συναντιέται με την αβίαστη φιλοξενία, η ιστορία και η φυσική υπεροχή του περιβάλλοντος συνυπάρχει με τις γαστρονομικές παραδόσεις και η κουλτούρα της «επιστροφής στη φύση» βρίσκει την πιο δυναμική έκφρασή της. Κόντρα σε άλλες υποτυπώδεις αγροτουριστικές απόπειρες (ένας κήπος, πέτρινα σπιτάκια και λίγα ζώα να γυροβολούν στο χώρο) η προσπάθεια των ιδιοκτητών του Έναγρον έγινε απόλυτα οργανωμένα, με γνώση και μελέτη, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες του νησιού ένα σωστά οργανωμένο αγρόκτημα, ιδανικό για κάθε εποχή του χρόνου. Καθόλου τυχαίο, καθώς ο οικονομολόγος Γιάννης Παπαδάκης και η αρχιτεκτόνισσα σύζυγός του Φανή είναι και οι ίδιοι κυνηγοί της ποιότητας. Αναστήλωσαν το παλιό πατρικό σπίτι που βρίκεται έξω από το χωριό Αξός και έχτισαν γύρω του ένα ολόκληρο συγκρότημα απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, σε μια λεκάνη έκτασης 30.000 τ.μ. με αμπελώνες, ελιές, πορτοκαλιές και μποστάνια, αλλά και φυσικό δάσος από βελανιδιές, χαρουπιές και άλλα αυτοφυή δένδρα. Δίπλα του χάσκει το φαράγγι από το οποίο περνούν οι πηγές του Μυλοποτάμου, προσφέροντας ένα φευγάτο φυσικό soundtrack που συντροφεύει το Έναγρον όλη μέρα.

Οι χώροι του αγροκτήματος

Αγρόκτημα Έναγρον - εικόνα 2

Μπαίνοντας στην κεντρική αυλή του αγροκτήματος δεν έχεις παρά να κάνεις μια στροφή γύρω από τον εαυτό σου και να χαζέψεις. Τα δεκατρία ροζ δίπατα κεραμοσκεπή διαμερίσματα (σχεδιασμένα από τη Φανή) στέκουν αντικριστά στο πέτρινο κτίριο της reception και του εστιατορίου, ενώ στο κέντρο τους ένας φροντισμένος μικρός κήπος με όμορφες συστάδες από τριανταφυλλιές και φραουλιές τα ενώνει ιδανικά.

Τα σπιτάκια φέρουν ονόματα θεοτήτων της μυθολογίας (Ετέαρχος, Άκμων, Κέλμις, Ήφαιστος, Ζαγρεύς κ.ά.), έχουν όλα οντά, κουζίνα, τζάκι, κεντρική θέρμανση, λάμπες πετρελαίου, ξύλινους καναπέδες, φτιαγμένους από μαραγκό στην Αξό, και άνετα μπαλκόνια με υπέροχη θέα. Στο καλωσόρισμα σας περιμένει λίγη ρακή με καρύδια και φρούτα στο δωμάτιο. Απέναντι, με το που θα πατήσεις το πόδι σου στη μεγάλη reception-τραπεζαρία ο χώρος σε έχει κερδίσει: μια παμπάλαια φωτογραφική μηχανή, ένα επιτοίχιο τηλέφωνο-αντίκα, παραδοσιακά χαλιά, μια ζεστή γωνιά με καναπέδες δίπλα στο τζάκι, βιβλιοθήκη και δισκοθήκη, και μια μεγάλη ξύλινη βεράντα που χαρίζει σούπερ θέα στο φαράγγι. Αν καταφέρεις να τραβήξεις το βλέμμα απ’ το φαράγγι, θα δεις ακριβώς από κάτω το ρακοκάζανο, που τώρα το φθινόπωρο δουλεύει στο φουλ στα παραδοσιακά καζανιάσματα της ρακής, και δίπλα του την υπαίθρια κυκλική ψησταριά για το οφτό κρέας που συντροφεύει με ψησίματα το καζάνιασμα. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με ένα μικρό τυροκομείο όπου φτιάχνεται το κεφαλοτύρι.

Αγρόκτημα Έναγρον - εικόνα 3

Η reception ενώνεται με το εστιατόριο μέσω του μικρού καφενείου «Κυκεών» (πήρε το όνομά του από το πρώτο κοκτέιλ όπως αυτό περιγράφεται στην Ιλιάδα!), ένα γλυκύτατο μινιόν πέτρινο πέρασμα που σε προδιαθέτει για ατελείωτες ώρες χειμωνιάτικου χουχουλιάσματος. Το μαγαζί είναι self service, μπαίνεις πίσω από τον πάγκο, ψήνεις ελληνικό καφέ, αράζεις στους χτιστούς περιμετρικούς πάγκους για επιτραπέζια και χαζεύεις τα αντίγραφα από χάρτες της Κρήτης, έργα του Ρώσου φιλέλληνα Πετρόφ (1887). Ακριβώς δίπλα στο δίπατο εστιατόριο, το πατάρι λειτουργεί περισσότερο ως μουσειακή γωνιά, με την ανέμη, τον αργαλειό και τις φωτογραφίες από αρχαία αγγεία με απεικονίσεις διαφόρων τεχνιτών. Στη σάλα θα γευτείτε πιάτα κρητικής κουζίνας με τη βούλα, η μαγείρισσα είναι ντόπια, έμαθε τις συνταγές από τη γιαγιά της και χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από το αγρόκτημα. Κουνελάκι με καρύδια, αρνί με άγρια χόρτα, κόκορας βραστός, αμανίτες στιφάδο, αρνί οφτό ή στιφάδο δίνουν το «παρών» στον κατάλογο, ο οποίος θα σας εκπλήξει με τη γλυκύτατη ανορθογραφία των λέξεων για την οποία, με πολύ αθώο και ακομπλεξάριστο τρόπο, παραδέχεται ότι ευθύνεται ο (οικονομολόγος και όχι «τριτοδεσμίτης»!) ιδιοκτήτης. Υπάρχει και λίστα με 40 κρασιά (τα καλύτερα του κρητικού αμπελώνα αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας), ενώ πρέπει οπωσδήποτε να αφήσετε χώρο για το χειμωνιάτικο γλυκό «γάστριν» (προελεύσεως Αρχέστρατου) που θεωρείται ο πρόγονος του μπακλαβά! Για τη χώνεψη μια βόλτα μέχρι το «Περίοπτον» είναι ό,τι πρέπει. Ένα μικρό άπλωμα δίπλα στην πισίνα (ναι, υπάρχει και πισίνα, η οποία όμως δεν διατυμπανίζει την ύπαρξή της και είναι βαμμένη σε τόνους της ώχρας ώστε το πράσινο από τα γύρω βουνά να αντανακλά διαρκώς στο νερό!) απ’ όπου χαζεύετε κάτω το φαράγγι με την άγρια βλάστηση. Πολύ κοντά –αλλά σε σωστή απόσταση για να μην υπάρχει πρόβλημα με τις μυρωδιές– βρίσκεται και η φάρμα όπου κατοικούν έξι άλογα, παγόνια, φασιανοί, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, πρόβατα, κατσίκια και άλλα ζωάκια. Όλα τα ζωικά και φυτικά προϊόντα της φάρμας χρησιμοποιούνται κατ’ αποκλειστικότητα στο εστιατόριο του Έναγρον, ενώ ύστερα από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες μπορείτε να κάνετε μαθήματα ιππασίας.

Info

Δεκατρία παραδοσιακά διαμερίσματα, τα οποία αναμαίνεται να διπλασιαστούν άμεσα και φιλοξενούν από δύο έως έξι άτομα. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Τιμές: από € 68 έως € 102. Μπορείτε να έρθετε είτε από το Ρέθυμνο (42 χλμ.) είτε από το Ηράκλειο (44 χλμ.). Έναγρον, Αξός Ρεθύμνου, τηλ. 28340/61611, 28340/61818, 2810/285752, e-mail: info@cretennatural.com website: www.enagron.gr

Βένια Βέργου
vvergou@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.