Γκιώνα-Βαρδούσια

Αποφασίσατε να φύγετε για weekend την τελευταία στιγμή, δεν θέλετε να οδηγήσετε πολύ, αποζητάτε τη μυρωδιά του χωριού χωρίς να λογαριάζετε πολυτέλειες και μεγάλες ανέσεις; Μαρκάρετε στο χάρτη τη βορειοανατολική Παρνασσίδα και κλείστε δωμάτιο σε δύο νέους ξενώνες στον Αθανάσιο Διάκο και στο Μαυρολιθάρι. Παλιά σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, πανύψηλες βουνοκορφές που εντυπωσιάζουν, τρεχούμενα νερά και έλατα παντού.

Γκιώνα-Βαρδούσια

Φουλ του έλατου και νέοι ξενώνες

Αποφασίσατε να φύγετε για weekend την τελευταία στιγμή, δεν θέλετε να οδηγήσετε πολύ, αποζητάτε τη μυρωδιά του χωριού χωρίς να λογαριάζετε πολυτέλειες και μεγάλες ανέσεις; Μαρκάρετε στο χάρτη τη βορειοανατολική Παρνασσίδα και κλείστε δωμάτιο σε δύο νέους ξενώνες στον Αθανάσιο Διάκο και στο Μαυρολιθάρι.

Γκιώνα-Βαρδούσια - εικόνα 1

Παλιά σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, πανύψηλες βουνοκορφές που εντυπωσιάζουν, τρεχούμενα νερά και έλατα παντού. Όσοι έχουν ανηφορίσει από την Παύλιανη για το ορεινό τρίγωνο που σχηματίζουν η Γκιώνα, η Οίτη και τα Βαρδούσια στη Φωκίδα θα σας το ορκιστούν: και μόνο για την υπέροχη «ελβετική» φύση τους τα χωριουδάκια της βορειοανατολικής Παρνασσίδας έχουν όλα τα φόντα να εξελιχθούν σε τουριστικό προορισμό. Ο παλιός νερόμυλος, το ποταμάκι -οι πηγές του Μόρνου στην ουσία- και η πανοραμική θέα στην Γκιώνα από τον Πανουριά, ο καταρράκτης της Κρέμασης στη Στρώμη, τα ψητά του Καραπλή και τα μαγειρευτά της κυρίας Χαρίκλειας στη «Φωλιά του κούκου» στο Μαυρολιθάρι, ο αρχαιολογικός χώρος Πυρά του Ηρακλέους κοντά στο ομώνυμο χωριό στις πλαγιές της Οίτης, η γραφική πλατεία και το πεζοπορικό μονοπάτι Ε4 στον Αθανάσιο Διάκο θα σας κρατήσουν αρκετά απασχολημένους για ένα Σαββατοκύριακο. Γιατί, κακά τα ψέματα, άλλες ατραξιόν δεν θα βρείτε στην περιοχή. Εδώ πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι -λιγοστοί, αλλά φιλόξενοι- και κυρίως η φύση με τα ακαταμάχητα τοπία, ειδικά όταν έρχονται και τα χιόνια. Κάθε χωριό πλέον έχει το δικό του ξενώνα. Πρόσφατα, ωστόσο, η λίστα ενισχύθηκε. Η οικογένεια Μαστροκωστόπουλου -ιδιοκτήτες της ρετρό ψησταριάς στον Αθανάσιο Διάκο- άνοιξε το «Μετερίζι» (τηλ. 22650/63155), έναν πετρόχτιστο ξενώνα με απίθανο άνοιγμα σε μια δασωμένη πλαγιά. Διαθέτει εννέα δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με κουζινάκι, τηλεόραση και αυτόνομη θέρμανση, καφετέρια με τζάκι και σερβίρει πρωινό με χορτόπιτες, τυρόπιτες και ντόπιο μέλι. Η διαμονή κοστίζει € 70 με πρωινό. Ανακαινισμένος, όμως, επαναλειτουργεί και ο ξενώνας στο άλλο κεφαλοχώρι, το Μαυρολιθάρι. Στην καρδιά της πλατείας, ντυμένος πλέον με τη ζεστασιά της πέτρας και με ένα cafe που ατενίζει την Γκιώνα, τα Βαρδούσια μέχρι και το Παναχαϊκό, θα σας φιλοξενήσει σε επτά λιτά δωμάτια. Στο πανδοχείο «Μαυρολιθάρι» θα σας κοστίσει € 50 η διανυκτέρευση με πρωινό (τηλ. 22650/62410). Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Πρέσπες

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει προορισμούς που υπόσχονται αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις, με τις Πρέσπες να ξεχωρίζουν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό γεμάτο φυσική ομορφιά, ιστορική κληρονομιά και αυθεντική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/12/2024

Γκίνης Ανδρέας: Οραματιστής πίσω από τη Vivestia, την πλατφόρμα εκμίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων με τεχνολογία VR Tours

Η Vivestia φέρνει την επανάσταση στον τουρισμό, συνδυάζοντας την τεχνολογία VR με τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τον προορισμό των διακοπών μας.

Ξεπερνούν τα 5 δισ. ετησίως οι τουριστικές επενδύσεις

Οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ το 2023, διπλασιάζοντας την προ-pandemic επίδοση, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ εσόδων, αγγίζοντας τα 22 δισ. ευρώ.

Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το "Ventus di Milo" στη Μήλο

Ένα πολυτελές καταφύγιο που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αυθεντικότητα με τη σύγχρονη αισθητική, ενώ παράλληλα πρωτοπορούν με βιώσιμες λύσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος.

Στα Τρίκαλα για γίδα, κεμπάπια και τσίπουρα

Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.