Θα γεμίσει η Σαντορίνη το καλοκαίρι;

Την ώρα που οι δονήσεις αδειάζουν το νησί από κατοίκους, μιλάμε με επιχειρηματίες της Σαντορίνης για την επίδραση που θα έχει η σεισμική ακολουθία στο καλοκαίρι που έπεται για το – όχι και στην καλύτερή του φόρμα – νησί του ηφαιστείου.

Petra - Canaves Oia Suites Σαντορίνη

Διαδοχικές σεισμικές δονήσεις, κλιμάκια ειδικών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τοποθέτηση νέων σεισμογράφων σε γειτονικά νησιά, κλειστά σχολεία και οδηγίες για αποφυγή συναθροίσεων. Μηνύματα του 112 για κινδύνους κατολισθήσεων, έκτακτα αεροπορικά δρομολόγια, πύκνωση των ακτοπλοϊκών ανταποκρίσεων. Η εικόνα που παρουσιάζει η Σαντορίνη, είναι αυτή ενός νησιού σε προετοιμασία για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και μολονότι, ακόμη κι ανάμεσα σε όσους γεμίζουν τα πλοία τα τελευταία 24ωρα στο Αμμούδι, η αίσθηση είναι αυτή ενός κινδύνου αντιμετωπίσιμου και υπό διαχείριση, το ειδικό βάρος του νησιού στον τουριστικό χάρτη της χώρας, δεν μπορεί παρά να τροφοδοτήσει κι έναν άλλο, πιο μελλοντικό κίνδυνο: αυτόν ενός στιγματισμένου καλοκαιριού για το νησί του ηφαιστείου, που τελευταία δεν βρίσκεται και στην καλύτερή του φόρμα.

Δεδομένων των καθησυχαστικών δηλώσεων των επιστημονικών κλιμακίων για τη ροή των φαινομένων, μιλήσαμε με σημαντικούς παράγοντες του τουρισμού στο νησί και ρωτήσαμε ακριβώς αυτό: "θα γεμίσει η Σαντορίνη το καλοκαίρι";

Σαντορίνη
pexels

 "Όλα εξαρτώνται από το πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα"

"Έχω μια κόρη 11 ετών", μας λέει ο Θανάσης Παπετανάς, μόνιμος κάτοικος του νησιού και γενικός διευθυντής του ομίλου Canaves Collection, ενός από τους πλέον ισχυρούς ομίλους στον τουρισμό πολυτελείας του νησιού. Τον έχουμε πετύχει να έχει μόλις φτάσει στην Αθήνα, σε ένα από τα κατάμεστα πλοία που αναχωρούν τις τελευταίες μέρες από το Αμμούδι και "όπως οι περισσότεροι που ήταν στο πλοίο, έτσι κι εγώ αποφάσισα να φύγουμε γιατί, όταν έχεις ένα παιδί, ακόμη και το ενδεχόμενο του 1% να συμβεί κάτι, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν σκέφτεσαι να ρισκάρεις". Έχει ρίσκο όμως αυτό που συμβαίνει στη Σαντορίνη; Ο κύριος Παπετανάς είναι καθησυχαστικός: "Η αίσθηση στο νησί, με βάση και τα όσα ακούμε από τους ειδικούς, είναι ότι όλο αυτό θα κοπάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα", λέει κι αυτό θα είναι ευχής έργον και για τον βηματισμό του νησιού προς το ερχόμενο καλοκαίρι. "Μολονότι το θέμα έχει ήδη παίξει στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, δεν έχουμε δει ακόμη επιπτώσεις στη ροή των κρατήσεων. Όλα εξαρτώνται, βέβαια, από το πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα". Ως θετικό πρόσημο στη γενικότερη εξίσωση, πάντως, σημειώνει την αίσθηση ασφάλειας που αποπνέει η άμεση κινητοποίηση της πολιτείας. "Όλα τα μέτρα και οι κινήσεις που έχουν γίνει για την πρόληψη και την προστασία των κατοίκων, έχουν ως ώρας γίνει με πολύ σωστό τρόπο, κι αυτό βοηθά την εικόνα του νησιού προς τα έξω", σημειώνει.

Σαντορίνη
pexels

"Δεν μας ανησυχεί ενδεχόμενος σεισμός, αλλά το πότε θα γίνει"

Τον Λουκά Κατρή τον πετύχαμε να επιβιβάζεται στο πλοίο. Ιδιοκτήτης εστιατορίων – φαβορί του νησιού στην πλευρά της Καλντέρας, όπως το "Idol" και η "Σαντορινιά", επιχειρηματίας με πολυσχιδή δράση στη φιλοξενία και την εστίαση, αλλά και μέλος του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Φηρών, είναι κι αυτός πατέρας ενός αγοριού 16 μηνών. "Έφερα την οικογένεια πάνω και θα επιστρέψω" λέει μιλώντας στο "α". "Υπάρχει μια δόση υπερβολής στο πώς μεταφέρεται η εικόνα", συμπληρώνει, "τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς τη βιώνουν οι ντόπιοι: για παράδειγμα, οι εικόνες από κατολισθήσεις που είδαμε, είναι εικόνες που βλέπουμε κι όταν πιάσει μια δυνατή βροχή. Από εκεί κι έπειτα, σίγουρα είναι πολύ ψυχοφθόρο να κουνιέσαι κάθε τρεις και λίγο", μας λέει, εκφράζοντας μεγαλύτερη ανησυχία για την εικόνα που σχηματίζεται από τη σεισμική δραστηριότητα, παρά από το φαινόμενο το ίδιο. "Η Σαντορίνη είχε πέρσι μια δύσκολη σεζόν, αν όχι σε ποσότητα, τουλάχιστον σε ποιότητα κόσμου. Όμως, αν τα φαινόμενα αυτά δε σταματήσουν στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, φοβάμαι ότι φέτος δε θα μιλάμε για το τι και πόσος κόσμος θα έρθει, αλλά για το αν θα έρθει κόσμος καν! Γι’ αυτό και δε μας ανησυχεί τόσο το αν θα γίνει σεισμός – δεδομένου ότι οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί για την ενδεχόμενη ένταση – αλλά για το πότε θα γίνει", εξηγεί. "Περιμένουμε, βέβαια, και το πώς θα διαχειριστεί το θέμα ο Δήμος και η Περιφέρεια μετά, γιατί θα πρέπει να ανατρέψει μια πολύ άσχημη εικόνα που έχει ήδη σχηματιστεί", αναφέρει ο έμπειρος επιχειρηματίας.

Σαντορίνη
pexels

"Μέχρι πότε θα περιμένει ο άλλος για να αλλάξει τα καλοκαιρινά του σχέδια;"

Ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη νησί, για όσους δεν είχαν συγκεκριμένο λόγο να φύγουν, επιβεβαιώνει και η Ζωή Κολιοπούλου, που εκτός από ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου "West East", είναι και αρχιτέκτονας με έντονη δράση στη Σαντορίνη. "Έχουμε, για παράδειγμα, κάποια ανοιχτά εργοτάξια, τα οποία δουλεύουν κανονικά", μας λέει. Βέβαια, διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τον αντίκτυπο που θα έχει η έκτακτη αυτή συνθήκη στον καλοκαιρινό προγραμματισμό του νησιού. "Ήταν που ήταν στοχοποιημένη η Σαντορίνη τα τελευταία χρόνια, τώρα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο", σημειώνει, μιλώντας για το χλιαρό ενδιαφέρον των διεθνών ταξιδιωτών. "Δεν ήταν και η πιο θερμή χρονιά αυτή που διανύουμε από άποψη προκρατήσεων", εξηγεί, ενώ ο μεγάλος φόβος της είναι η εμφάνιση ακυρώσεων. "Για την ώρα δεν έχουν υπάρξει ακυρώσεις, όμως δεν ξέρεις μέχρι πότε θα περιμένει ο άλλος για να αλλάξει τα καλοκαιρινά του σχέδια". Βρίσκει, πάντως, τις απόψεις των σεισμολόγων καθησυχαστικές: ακόμη κι αν γίνει σεισμός, λένε, δεν θα πλησιάσει τα 7,5 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν το νησί το 1956. Βέβαια, το νησί δεν κουβαλούσε τότε το φορτίο που κουβαλάει σήμερα, "ούτε όμως και οι κατασκευές του τότε, έχουν καμία σχέση με τις σημερινές", επισημαίνει η κυρία Κολλιοπούλου. "Τα κτήρια εκείνης της εποχής ήταν χτισμένα με αντισεισμικό κανονισμό που άλλαξε ένα χρόνο μετά κι έχει αλλάξει τουλάχιστον τρεις φορές έκτοτε", ξεκαθαρίζει και συντονίζεται με τις απόψεις ειδικών που υπογραμμίζουν ότι η μεγάλη οικοδόμηση της Σαντορίνης έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, κι άρα τα μοντέρνα κτήρια δεν θα έχουν πρόβλημα. "Εφ’ όσον, βέβαια, όσοι έχουν χτίσει έχουν ακολουθήσει τους κανόνες". Κι αυτό είναι, βέβαια, ένα μεγάλο εφ’ όσον…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ρομαντικοί ξενώνες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα για τον Άγιο Βαλεντίνο

Για μια ήρεμη και ρομαντική απόδραση την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι παρακάτω προορισμοί στην Ελλάδα προσφέρουν μοναδικές επιλογές για ζευγάρια που αναζητούν ποιότητα και χαλάρωση.

Χειμωνιάτικη Χίος: Ένα μωσαϊκό γεύσεων και αρωμάτων που δεν περιορίζεται στην μαστίχα

Ξεκινώντας από το κλασικό "Χίος το νησί της μαστίχας" και προχωρώντας στην ουσία "η Χίος των δεκάδων γεύσεων και αρωμάτων", αυτό το ευλογημένο, πολυδιάστατο και αρκετά ανεξερεύνητο νησί σε υποδέχεται ανάμεσα σε σπάνια τριαντάφυλλα, αρωματικά μανταρίνια και μοσχοβολιστά ψωμιά.

Ρομαντικοί προορισμοί για ζευγάρια στην Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι γεμάτη ρομαντικούς προορισμούς που υπόσχονται να κάνουν κάθε απόδραση ένα αξέχαστο ταξίδι, ιδανικό όχι μόνο για τον Άγιο Βαλεντίνο αλλά και για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Καρπενήσι

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει επιλογές για πολλούς χειμερινούς προορισμούς, με το Καρπενήσι να ξεχωρίζει ως ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν έναν συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, παραδοσιακής ατμόσφαιρας και ποικιλίας δραστηριοτήτων.

Αντίο Kensho, καλωσόρισες Kove Mykonos

Το εμβληματικό πολυτελές ξενοδοχείο στον Ορνό μεταμορφώνεται στο επόμενο 'παιδί' των Myconian Collection.

Οι χειρότεροι και καλύτεροι προορισμοί για τηλεργασία στην Ευρώπη

Μία πρόσφατη έρευνα της Brother UK αποκαλύπτει τους καλύτερους και τους χειρότερους προορισμούς στην Ευρώπη για τηλεργασία, με την Αθήνα να κατατάσσεται στην τελευταία θέση της λίστας.