Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στη Ναύπακτο με στόχο να το καταστήσει επισκέψιμο και να το μετατρέψει σε μουσείο, συμβάλλοντας στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων της οθωμανικής περιόδου. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που στοχεύει στη διατήρηση και αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης, με τις παρεμβάσεις να εκτείνονται στο κάστρο, στα τείχη και σε άλλα σημαντικά μνημεία, όπως τα τζαμιά της Ναυπάκτου.
Το οθωμανικό λουτρό βρίσκεται εντός του δεύτερου οχυρωματικού περιβόλου του κάστρου της Ναυπάκτου και αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος, το οποίο περιλάμβανε θρησκευτικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές εγκαταστάσεις. Το λουτρό, καθώς και το υπόλοιπο συγκρότημα, κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, με δωρεά του Μεγάλου Βεζίρη Αμτζαζαντέ Χουσεΐν Πασά Κιοπρουλού, μεταξύ των ετών 1701 και 1727. Η κατασκευή αυτή ήρθε να αντικαταστήσει ένα προϋπάρχον συγκρότημα, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε για το έργο: "Με συντονισμένες προσπάθειες όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, εκτελείται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων πολιτισμού στη Ναύπακτο με ήδη ολοκληρωμένες επεμβάσεις στο κάστρο, στα τείχη, και στο επιθαλάσσιο μέτωπο, σε οθωμανικά μνημεία όπως το Βεζίρ Τζαμί, το Φετιχέ Τζαμί, αλλά και λειτουργία του Μουσείου του Κάστρου. Η προστασία και ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα αποτελεί σταθερό μέλημα για το Υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που υποδηλώνει τον σεβασμό μας στην πολιτιστική κληρονομιά εντός της ελληνικής επικράτειας, όλων των περιόδων."
Η αποκατάσταση του λουτρού, η οποία βασίζεται στην εγκεκριμένη αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, περιλαμβάνει τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο κτήριο, τόσο από το δημόσιο δρόμο όσο και από τον περιβάλλοντα χώρο. Προβλέπονται επεμβάσεις για την αποκατάσταση των οικοδομικών προβλημάτων, κυρίως στις θόλους, οι οποίοι παρουσιάζουν ρηγματώσεις και περιορισμένες παραμορφώσεις. Η καταστροφή του μνημείου, που σημειώθηκε στο παρελθόν, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε βομβαρδισμούς, ενώ η πλήρης απουσία συντήρησης από την απελευθέρωση της πόλης μέχρι σήμερα επηρέασε την κατάσταση του κτηρίου.
Η μελέτη αποκατάστασης προτείνει, πέρα από τις οικοδομικές εργασίες, την λειτουργική αναδιοργάνωση του λουτρού, ώστε να γίνει επισκέψιμο και να επαναλειτουργήσει ως μουσείο του ευρύτερου οθωμανικού συγκροτήματος. Ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα αποκατασταθεί στην αρχική του στάθμη για να ενισχυθεί η αναγνωσιμότητα του μνημείου και η λειτουργικότητα του χώρου.
Αυτή η πρωτοβουλία της αποκατάστασης και ανάδειξης των οθωμανικών μνημείων στη Ναύπακτο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που έχει υλοποιηθεί από το 2000, με την επένδυση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η αναβάθμιση των μνημείων αυτών επιδιώκει να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, προσελκύοντας τουρισμό και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.