
Σε νέα φάση μπαίνει το οικιστικό project Elounda Hills, ένα από τα πιο σημαντικά επενδυτικά έργα αυτήν την περίοδο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς η επένδυση των 700 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη, έλαβε και την επίσημη έγκριση του ελληνικού κράτους, με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Τεύχος Δ’ 776/07.11.2024). Το έργο αυτό προβλέπεται να αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου στην Κρήτη.

Το έργο αφορά μια συνολική έκταση 735 στρεμμάτων, η οποία οργανώνεται βάσει πολεοδομικής μελέτης και συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, εστιάζοντας στην αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η επένδυση περιλαμβάνει τρεις οικιστικές περιοχές και μια υποπεριοχή για κοινωφελείς χώρους, με συντελεστές δόμησης που κυμαίνονται από 0,21 έως 0,60 και μέγιστο ύψος κτιρίων τα 10,75 μέτρα.

Οι περιοχές ανάπτυξης περιλαμβάνουν:
- 1η Περιοχή (HERA): Έκτασης περίπου 90 στρεμμάτων, θα περιλαμβάνει παραθεριστικές κατοικίες, συγκροτήματα και κοινωφελείς εγκαταστάσεις όπως καταστήματα, ιατρείο, γυμναστήριο, εστιατόρια και πισίνες.
- 2η Περιοχή (LANDBANK PARCEL): Έκτασης 163 στρεμμάτων, επικεντρώνεται σε μεμονωμένες κατοικίες και συγκροτήματα.
- 3η Περιοχή (HILLTOP): Η μεγαλύτερη περιοχή, με έκταση 460 στρεμμάτων, οργανώνεται σε τρεις τομείς και περιλαμβάνει κατοικίες, εκτεταμένους χώρους πρασίνου, υδάτινο πάρκο, εμπορικό κέντρο, χώρους αναψυχής, καθώς και ένα πεντάστερο εμβληματικό ξενοδοχείο με τη σφραγίδα της 1 Hotels.

Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει με την έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ η Φάση 1 προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2028, περιλαμβάνοντας τις περισσότερες κατοικίες και το ξενοδοχείο στην περιοχή HILLTOP. Η παραλιακή ζώνη, ωστόσο, θα είναι λειτουργική νωρίτερα, το 2027, με την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Elounda Hills Marina, της πιο σύγχρονης ιδιωτικής μαρίνας στην Ελλάδα, δυναμικότητας 202 θέσεων.

Το Elounda Hills θέτει νέα πρότυπα βιωσιμότητας, με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που προωθούν την προσαρμογή στα τοπικά οικοσυστήματα. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
- Υποδομές εξολοκλήρου υπόγειες, κάτω από κοινόχρηστους χώρους.
- Μονάδες αφαλάτωσης και τοπικά συστήματα βιολογικού καθαρισμού.
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έξυπνα ενεργειακά δίκτυα (smart grid).
- Σχεδιασμός που διασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση νερού και λιπασμάτων.
- "Γωνιές ανακύκλωσης", μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και εκτεταμένες φυτεύσεις με ενδημικά φυτά.

Το έργο αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να προσφέρει μια νέα προσέγγιση στη σύγχρονη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία.