Βαρκάδα με οινογνωσία στη λίμνη Κερκίνη
Φανταστείτε να επιβιβάζεστε σε μια "πλάβα", την παραδοσιακή επίπεδη βάρκα της περιοχής, που πλέει αργά στα γαλήνια νερά της Κερκίνης, περιτριγυρισμένοι από τους ήχους της φύσης και το ρυθμικό χορό των πελεκάνων και ερωδιών, μ’ ένα ποτήρι τοπικό κρασί στο χέρι, συνοδείας παραδοσιακών εδεσμάτων της περιοχής, -κυρίως βουβαλίσιων- από τοπικούς παραγωγούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνέργειας του Νίκου Γάλλιου, ιδιοκτήτη του ξενώνα "Λιμναίο" στα Χρυσοχώραφα Σερρών και της Κωνσταντίνας Γούλα, υπεύθυνης επικοινωνίας στο τοπικό "Κτήμα τ’ Αποστόλη" στην περιοχή Άμπελοι Σερρών, με σπουδές στη Γαλλία, μεταπτυχιακό στο marketing του κρασιού και τον οινοτουρισμό και δίπλωμα Sommelier επιπέδου 3. Η οινοβαρκάδα στη λίμνη Κερκίνη είναι αληθινά μαγευτική -ένας συνδυασμός φύσης, γεύσης και ηρεμίας- που μας βυθίζει στον πλούτο της περιοχής. Στα νερά της φιλοξενούνται περισσότερα από 300 είδη πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι και φλαμίνγκο, καθώς και θηλαστικά όπως βίδρες και βουβάλια.
Η βάρκα προχωρά αργά, και το τοπίο γύρω μας με τις μαγευτικές βουνοπλαγιές, το παρυδάτιο δάσος, το δέλτα του ποταμού Στρυμόνα και το νησάκι "σπίτι" των πελεκάνων, ξετυλίγεται μ’ έναν σχεδόν μυσταγωγικό τρόπο. Το βλέμμα μας ταξιδεύει πάνω στην επιφάνεια του νερού, όπου αντανακλώνται οι αποχρώσεις του ουρανού, ενώ τα πουλιά πετούν ψηλά και γύρω μας, απολαμβάνοντας την αίσθηση του φυσικού κάλλους που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, ενώ το άρωμα του κρασιού μας ταξιδεύει σε αμπελώνες, θυμίζοντάς μας αρώματα λουλουδιών, φρούτων και βοτάνων και γης. Η λίμνη Κερκίνη, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, αποτελεί έναν φυσικό παράδεισο για χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και για όλους εμάς που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε την αρμονία της, μια πραγματική ψυχοθεραπεία και ζωτική απόδραση από την πολύβουη ζωή των μεγαλουπόλεων.
Η οινοβαρκάδα ξεκινάει από το χωριό Λιθότοπος, διαρκεί 2 ώρες και κοστίζει 30€. itavros.com
Επίσκεψη σε βουβαλοτροφική μονάδα
Μια στάση στο ζαχαροπλαστείο "Γαλήνη" στα Χρυσοχώραφα Σερρών με προϊόντα αποκλειστικά με βουβαλίσιο γάλα είναι η κατάλληλη "είσοδος" στον κόσμο των βουβαλιών. Λίγα λεπτά αργότερα βρισκόμαστε σε λασπωμένα μονοπάτια, ενώπιον δεκάδων επιβλητικών βουβαλιών. Εκεί, στη φάρμα του, μας περιμένει ο Τρύφωνας Γιαντσίδης, βουβαλοτρόφος 4ης γενιάς και πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού βουβαλοτρόφων Ελλάδας. Καθώς χαζεύουμε τα βουβάλια (ή αυτά χαζεύουν εμάς) μας εξιστορεί για το πως ήρθαν στην Ελλάδα από την Ασία μερικούς αιώνες πριν, την περίοδο της εκστρατείας του Ξέρξη, μέχρι το 1950 και έπειτα που σταδιακά έφτασαν στην αφάνεια τις δεκαετίες ’80 και ‘90. Σήμερα, οι νεροβούβαλοι καταλαμβάνουν ξανά την πεδιάδα του Νέστου και την περιοχή της λίμνης Κερκίνης, ενώ η ζήτηση σε βουβαλίσιο κρέας και γάλα κερδίζει έδαφος. Το βουβαλίσιο γάλα, άλλωστε, αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή (και επιτυχία) του εκλεκτού επιδορπίου της πολίτικης κουζίνας, το καζάν ντιπί, και του σερραϊκού λουκουμιού, ακανέ. Ο νεροβούβαλος είναι ζώο ελευθέρας βοσκής και το θέαμα των κοπαδιών να μπανιαρίζονται στα νερά της λίμνης Κερκίνης είναι πραγματικά μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ιππασία στη λίμνη Κερκίνη
Οι έντονες συγκινήσεις από τις εμπειρίες που ζήσαμε στα Σέρρες διαδέχονται η μια την άλλη. Σειρά έχει η ιππασία μέσα στη λίμνη Κερκίνη, μια εμπειρία μαγική και πέρα από κάθε προσδοκία, αφού μιλάμε για μια συνάντηση ανθρώπου, ζώου και φύσης, που σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι μέρος ενός απόκοσμου (κι όμως τόσο πραγματικού) σκηνικού. Καθώς τα άλογά μας προχωρούν το ένα δίπλα στ’ άλλο μέσα στα νερά της λίμνης, αφήνοντας πίσω τους κυματισμούς, μπορώ να δω την αντανάκλαση των γύρω βουνών ενώ ακούω το τραγούδι των πουλιών και το θρόισμα των δέντρων στις όχθες. Το βλέμμα χάνεται στο άπειρο της λίμνης. Λίγο πιο μακριά, διακρίνω μια ροζ οπτασία από φλαμίνγκο που δροσίζονται στο νερό και μερικά πουλιά που πετούν χαμηλά, δημιουργώντας έναν χορό στον ουρανό. Η αίσθηση του νερού γύρω μας, σε συνδυασμό με το απαλό αεράκι, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα γαλήνης και ελευθερίας, μια αίσθηση απόλυτης σύνδεσης με τη φύση, μια ανάμνηση που σίγουρα κουβαλάς μέσα σου για πάντα.
Προετοιμασία καζάν ντιπί στο Kerkinis Meat
Σ΄ ένα ξύλινο τραπέζι πικ νικ πάνω στο γκαζόν τα αδέρφια Αδάμ και Λευτέρης Ξανθόπουλος, ιδιοκτήτες του Kerkini’s Meat & Milk (23230 71310), ενός χώρου delicatessen, έχουν απλώσει εκλεκτά βουβαλίσια προϊόντα από τη φάρμα τους για μια ευωδιαστή γευσιγνωσία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η δημιουργία τους, μετά από προσπάθειες μηνών και μπόλικο μεράκι, η Kerkinella, ένα ιδιαίτερο λευκό τυρί από βουβαλίσιο γάλα που θυμίζει μια μείξη μοτσαρέλας και χαλουμιού αλλά μπλεντάρεται με τα αρωματικά φύλλα βασιλικού, δυόσμου και ρίγανης, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα πραγματικό διαμάντι για τους γευστικούς κάλυκες. Στη σχάρα ή το τηγάνι, στην πίτσα ή τριμμένη σε μακαρόνια αλλά ακόμη και κρύα σε κυβάκια στη σαλάτα, η Kerkinella, που πήρε το όνομά της από την Κερκίνη, δείχνει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, μέχρι που δίνεται το σήμα για την προετοιμασία του καζάν ντιπί από τον expert Αδάμ Ξανθόπουλο που μας δίνει τα μυστικά του για τα οποία ορκιστήκαμε να τηρήσουμε ομερτά. Στα ψιλά γράμματα πέρασα ότι μπορώ να δώσω το βασικό tip: Βάλτε άμυλο όταν το γάλα είναι κρύο και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιο κρεμώδες. Η συγκεκριμένη παρασκευή του καζάν ντιπί έχει γίνει σήμα κατατεθέν του καταστήματος, με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά γευστικό και αυθεντικό. Μια γευστική εμπειρία που επιβάλλεται να βιώσετε.
Περιήγηση στα Άνω Πορόια
Με το που φτάνουμε στην πλατεία του χωριού με τον πλάτανο που δεσπόζει σαν φύλακας της ιστορίας του τόπου, κατακλύζει την όσφρησή μας η μυρωδιά από φρεσκοψημένο τσουρέκι. Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου έχουμε εντοπίσει την πηγή. Το ζαχαροπλαστείο του Αντώνη (23270 51525), ακριβώς πάνω στην πλατεία, όπου ο ίδιος με την ποδιά του και το λευκό σκούφο του σεφ ετοιμάζει μπακλαβαδάκια, κιουνεφέ και σαραγλί, ένα σωρό πολίτικα γλυκά, ενώ μόλις έχει βγάλει από το φούρνο 2 ταψιά τσουρέκια. Κάπως έτσι γλυκά, ξεκινά η περιήγησή μας σ΄ αυτό το γραφικό χωριό, φωλιασμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, που μοιάζει σαν να ξετυλίγεται από μια παλιά καρτ ποστάλ. Ακριβώς δίπλα, ένα σχεδόν μυστικό δρομάκι μας οδηγεί σ΄ ένα κατάλυμα, πρώην εργαστήριο ξυλουργικής. Στο Casa Massina (6944677617/ IG: casa.massina), που στη ντοπιολαλιά σημαίνει ξυλόσομπα, μας υποδέχεται η Δέσποινα η οποία πήρε το εργαστήρι του πατέρα της και το μετέτρεψε σ’ ένα cosy καταφύγιο με γήινα υλικά. Πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας κλείνει πονηρά το μάτι μια μοσχοβολιστή μπουγάτσα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή…
Ο καθαρός αέρας και οι μυρωδιές του βουνού γεμίζουν τις αισθήσεις μας. Περπατάμε τους πλακόστρωτους δρόμους με οδηγό μας τον κ. Στέργιο Κελέση, ιδιοκτήτη του αρχοντικού "Βιγλάτορας", (23270 51231/ www.viglatorashotel) – ένα παλιό χάνι που αποτέλεσε σταθμό των καραβανιών, με ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, πέτρα, ξύλο, σίδερο και ντόπια υφαντά- που μοιράζεται απλόχερα την αγάπη του και τη βαθιά του γνώση για τον τόπο του. Παρατηρούμε τα σπίτια επηρεασμένα από τη μακεδονίτικη και βαλκανική αρχιτεκτονική με τα παρμακλίκια στο κάτω μέρος και τους κήπους γεμάτους λουλούδια, που δίνουν την αίσθηση πως βρισκόμαστε σ’ έναν τόπο που ο χρόνος έχει σταματήσει. Η θέα προς τη λίμνη Κερκίνη είναι καθηλωτική. Η λίμνη λαμπυρίζει στο φως του δειλινού, ενώ οι αποχρώσεις του ουρανού αλλάζουν από χρυσαφένιες σε βαθιά πορτοκαλί και μωβ. Αυτή η ώρα είναι ιδανική για μια στάση στη "Νιβιάστα" (6973901746), ένα κουκλίστικο καφέ με τραπεζοκαθίσματα φερ φορζέ, που σερβίρει μόνο ελληνικό αλλά ένα σωρό άλλες γεύσεις, όπως λικέρ με δυόσμο ή λεμόνι, βυσσινάδα, αλλά και παραδοσιακές πίτες, γαλατόπιτα με βουβαλίσιο γάλα, περέκ πίτα από φυλλωτό και το ομώνυμο γλυκό τους, με μαρέγκα, καραμελωμένα αμύγδαλα και κομμάτια σοκολάτας. Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών ή με άλλα λόγια 6 δυναμικές γυναίκες που ήρθαν στα Άνω Πορόια ως νύφες, εξού και το όνομα Νιβιάστα, που σημαίνει νύφη. Ο ήχος από το τρεχούμενο νερό των πηγών που ρέει γάργαρα είναι ο επίλογος που παίρνουμε φεύγοντας, μαζί μ΄ ένα κομμάτι από την απλότητα και την αυθεντικότητα του τόπου.
Τσίτα τα γκάζια στο αυτοκινητοδρόμιο Σερρών
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων, βρίσκεται η μοναδική πίστα στη χώρα αλλά και στα Βαλκάνια, που πληροί τις προδιαγραφές της FIA για διεξαγωγή αγώνων μέχρι και F3. Με μια πίστα, μήκους 3,2 χιλιομέτρων, το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις της ταχύτητας και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι διοργανώσεις περιλαμβάνουν αγώνες αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια και track days, όπου ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει τις ικανότητές του. Πρωταγωνιστές τη μέρα της επίσκεψής μας ήταν παιδιά που ασχολούνται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο 15χρονος Ντίνος Μαυρόπουλος, 3 φορές Βαλκανιονίκης και η 14χρονη Τόνια Κορρέ με εξαιρετικές αγωνιστικές εμφανίσεις, μια πραγματική έκπληξη για εμάς για τις επιδόσεις και τον επαγγελματισμό τους. Την επόμενη φορά, θέλουμε να επισκεφτούμε το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, όταν πλημμυρίσει από τα πιο λαμπρά supercars των μεγάλων θρυλικών αυτοκινητοβιομηχανιών στα πλαίσια της διοργάνωσης Racetrack Experience.
Χαμάμ στο 'Αγκιστρο
Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από τις Σέρρες, ένα μέρος με παράδοση στη λουτροθεραπεία, χωρίς χαμάμ. Προικισμένος από τη φύση, ο νομός Σερρών ξεχωρίζει για τις ιαματικές του πηγές στο Σιδηρόκαστρο, στα Θερμά Νιγρίτας και στο Άγκιστρο, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Επισκεφτήκαμε το τελευταίο, που θεωρείται το παλαιότερο και ένα πιο φημισμένα λουτρά της Ελλάδας, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κατασκευασμένο από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτό το πέτρινο χαμάμ είναι γνωστό για την αυθεντική του αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αποπνέει. Οι φυσικές ιαματικές πηγές αναβλύζουν νερά σε θερμοκρασία περίπου 40°C, προσφέροντας χαλάρωση και θεραπευτικές ιδιότητες, για μια σειρά παθήσεων όπως ρευματοπάθειες, αρεροπάθειες και μυαλγίες. Υπάρχουν οχτώ ομαδικοί και πριβέ λουτήρες, ενώ οι υδρατμοί, σε συνδυασμό με το αμυδρό φως που εισέρχεται από τους μικρούς φεγγίτες του θόλου, δημιουργούν ένα μυσταγωγικό περιβάλλον χαλάρωσης.
Στο σπήλαιο της Αλιστράτης παρέα με την Περσεφόνη
Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης, θυμίζει παλάτι σμιλεμένο από τη φύση μέσα στους αιώνες. Συνδέεται με την ελληνική μυθολογία, καθώς θεωρείται η τοποθεσία από όπου ο Πλούτωνας οδήγησε την Περσεφόνη στον Άδη. Διαθέτει εντυπωσιακούς σταλακτίτες, σταλαγμίτες, ελικτίτες και τους σπάνιους εκκεντρίτες που αψηφούν τη βαρύτητα. Οι στοές του εκτείνονται σε 3 χλμ (1 χλμ επισκέψιμο), ενώ η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή στους 17-18°C. Ανακαλύφθηκε το 1959, άνοιξε για το κοινό το 1998 και πρόσφατα εγκαινίασε τη ρομποτική ξεναγό "Περσεφόνη" που παρέχει πληροφορίες για την ιστορία, τη γεωλογία και τη μυθολογία του χώρου. Κατά την ξενάγηση, η Περσεφόνη κινείται αυτόνομα μέσα στο σπήλαιο, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ χρησιμοποιεί προηγμένο λογισμικό για να αλληλεπιδρά με το κοινό, απαντώντας σε ερωτήσεις σε πολλές γλώσσες (ανάμεσά τους ελληνικά νέα και αρχαία αλλά και ποντιακά). Η παρουσία της δημιουργεί μια ξεχωριστή εμπειρία που συνδυάζει την εξερεύνηση ενός φυσικού μνημείου με την αιχμή της τεχνολογίας.
Επιστροφή στην ανεμελιά της παιδικής μας ηλικίας στο θεματικό πάρκο παγωτού Κρι Κρι
Η εμπειρία στο πρωτοποριακό εργοστάσιο παγωτού θεματικό πάρκο και μουσείο Κρι Κρι, που άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο, περιλαμβάνει 6 διαφορετικές αίθουσες. Ξεκινάει από ένα ταξίδι στο χρόνο, πίσω στο 1954, στην παλιά πλατεία Σερρών, εκεί που ξεκίνησαν όλα. Μας προκαλεί να περιηγηθούμε στα 70 χρόνια της ιστορίας του παγωτού Κρι Κρι, να ανακαλύψουμε όλη τη διαδικασία παραγωγής και τα μυστικά του αγαπημένου παγωτού, να βιώσουμε τη μαγεία της λίμνης Κερκίνης, απ’ όπου προέρχονται οι πρώτες ύλες του παγωτού, να θυμηθούμε την παιδική ξεγνοιασιά, παίζοντας σαν παιδιά στο Happy Ice Cream και τέλος να δημιουργήσουμε το δικό μας παγωτό, ακριβώς όπως το λαχταράει η όρεξή μας, στο εργαστήρι παγωτού.
Ευχαριστούμε την Περιεφερεακή Ενότητα Σερρών για την πραγματοποίηση του ταξιδιού.