Στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της εκδήλωσης "Reimagine Tourism in Greece", η συζήτηση επικεντρώθηκε στη βιωσιμότητα, τις υποδομές και την επιχειρηματικότητα ως θεμελιώδεις παράγοντες για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Η εκδήλωση, πρωτοβουλία της Καθημερινής, πραγματοποιήθηκε στο νέο Hangar της Aegean στον Εθνικό Αερολιμένα Αθηνών, και φιλοξένησε ηγετικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έθεσαν τον οδικό χάρτη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής, τόνισε τη σημασία της υγιούς εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνοντας τη στήριξη προς τον τουριστικό κλάδο που κράτησε την οικονομία όρθια τα χρόνια της κρίσης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης φαινομένων όπως η πειρατεία και η καταστροφή του φυσικού πλούτου, με στόχο τη διασφάλιση ποιοτικού και βιώσιμου τουρισμού στο μέλλον.
Ο Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean, υπογράμμισε τη σημασία του αποτυπώματος του τουρισμού και των επιπτώσεών του, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την ποιότητα των τουριστικών ροών. Δήλωσε πως η βελτίωση του τουριστικού μείγματος είναι σημαντικότερη από την αύξηση του αριθμού των αφίξεων.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, παρουσίασε δεδομένα για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2023, σημειώνοντας ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ τα έσοδα μόλις κατά 5,5-6%. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής και στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών, ενώ τόνισε ότι το 2024 θα είναι έτος-ορόσημο για τον τουρισμό.
Στο θέμα του χωροταξικού ρυθμιστικού πλαισίου, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος υπογράμμισε ότι οι κανόνες υπάρχουν, αλλά η έλλειψη εφαρμογής τους αποτελεί το βασικό πρόβλημα. Ο Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, εξέφρασε την άποψη ότι η αρχαιολογική υπηρεσία αναλαμβάνει μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό, ενώ ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, πρότεινε την επιβολή τοπικών τελών για τη χρηματοδότηση των υποδομών. Ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ανέφερε ότι ο υπερτουρισμός δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου.
Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO του Sani/Ikos Group, τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού και της τοπικής διακυβέρνησης για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ ο Adrian Messerli, πρόεδρος της Four Seasons για την περιοχή ΕΜΕΑ, ανακοίνωσε νέο τουριστικό συγκρότημα στη Μύκονο, με προγραμματισμένη λειτουργία το 2025.
Ο Λεωνίδας Παπαϊωάννου από την PwC Ελλάδας, ανέπτυξε τέσσερις στρατηγικούς άξονες για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού: χρονική και γεωγραφική επέκταση του τουρισμού, ενεργοποίηση τοπικών προορισμών, σχεδιασμός χρηματοδότησης έργων και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο πρωθυπουργός του Μπουτάν, Tshering Tobgay, παρουσίασε το Δείκτη Εθνικής Ευτυχίας του Μπουτάν, ως μια εναλλακτική προσέγγιση στην τουριστική ανάπτυξη, όπου η ευημερία και η ευτυχία των πολιτών τίθενται πάνω από την οικονομική ανάπτυξη.
Η Catalina Taltavull Carretero από την Mabrian ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης τουριστών από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ η Rachel Howard, ταξιδιωτική συντάκτρια, προειδοποίησε για τους κινδύνους της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού στην Ελλάδα.
Τέλος, οι James Ehrlich και Paloma Zapata αναφέρθηκαν στη σημασία της βιωσιμότητας και των αυτόνομων προορισμών, ενώ επεσήμαναν ότι το 80% των τουριστών θέλει να κάνει βιώσιμα ταξίδια, κάτι που όμως απαιτεί υποδομές και κίνητρα.