Αισιοδοξία για τη δυναμική του τουρισμού, προβληματισμός για το αποτύπωμα στη 2η μέρα του Reimagine Tourism in Greece

Το συνέδριο τόνισε την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με έμφαση στη βελτίωση των υποδομών, τον χωροταξικό σχεδιασμό και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

Reimagine Tourism in Greece Γιάννης Παράσχης, Πρόεδρος, ΣΕΤΕ Σία Κοσιώνη, Δημοσιογράφος, ΣΚΑΪ

Στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της εκδήλωσης "Reimagine Tourism in Greece", η συζήτηση επικεντρώθηκε στη βιωσιμότητα, τις υποδομές και την επιχειρηματικότητα ως θεμελιώδεις παράγοντες για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Η εκδήλωση, πρωτοβουλία της Καθημερινής, πραγματοποιήθηκε στο νέο Hangar της Aegean στον Εθνικό Αερολιμένα Αθηνών, και φιλοξένησε ηγετικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έθεσαν τον οδικό χάρτη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής, τόνισε τη σημασία της υγιούς εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνοντας τη στήριξη προς τον τουριστικό κλάδο που κράτησε την οικονομία όρθια τα χρόνια της κρίσης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης φαινομένων όπως η πειρατεία και η καταστροφή του φυσικού πλούτου, με στόχο τη διασφάλιση ποιοτικού και βιώσιμου τουρισμού στο μέλλον.

Reimagine Tourism in Greece
(από αριστερά) Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής, Εφορείες Αρχαιοτήτων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας, Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Νεκταρία Σταμούλη, Δημοσιογράφος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean, υπογράμμισε τη σημασία του αποτυπώματος του τουρισμού και των επιπτώσεών του, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την ποιότητα των τουριστικών ροών. Δήλωσε πως η βελτίωση του τουριστικού μείγματος είναι σημαντικότερη από την αύξηση του αριθμού των αφίξεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, παρουσίασε δεδομένα για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2023, σημειώνοντας ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ τα έσοδα μόλις κατά 5,5-6%. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής και στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών, ενώ τόνισε ότι το 2024 θα είναι έτος-ορόσημο για τον τουρισμό.

Reimagine Tourism in Greece
(από αριστερά) Ηλιάνα Μάγρα, Δημοσιογράφος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ιωάννα Δρέττα, CEO, Marketing Greece, Martin Hohn, Sustainability Expert, Αναστάσιος Χωμενίδης, CEO, ΛΑΜΨΑ HOTELS, Rachel Howard, Travel Writer & Editor

Στο θέμα του χωροταξικού ρυθμιστικού πλαισίου, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος υπογράμμισε ότι οι κανόνες υπάρχουν, αλλά η έλλειψη εφαρμογής τους αποτελεί το βασικό πρόβλημα. Ο Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, εξέφρασε την άποψη ότι η αρχαιολογική υπηρεσία αναλαμβάνει μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό, ενώ ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, πρότεινε την επιβολή τοπικών τελών για τη χρηματοδότηση των υποδομών. Ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ανέφερε ότι ο υπερτουρισμός δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO του Sani/Ikos Group, τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού και της τοπικής διακυβέρνησης για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ ο Adrian Messerli, πρόεδρος της Four Seasons για την περιοχή ΕΜΕΑ, ανακοίνωσε νέο τουριστικό συγκρότημα στη Μύκονο, με προγραμματισμένη λειτουργία το 2025.

Ο Λεωνίδας Παπαϊωάννου από την PwC Ελλάδας, ανέπτυξε τέσσερις στρατηγικούς άξονες για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού: χρονική και γεωγραφική επέκταση του τουρισμού, ενεργοποίηση τοπικών προορισμών, σχεδιασμός χρηματοδότησης έργων και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Reimagine Tourism in Greece
Tshering Tobgay, Πρωθυπουργός του Μπουτάν

Ο πρωθυπουργός του Μπουτάν, Tshering Tobgay, παρουσίασε το Δείκτη Εθνικής Ευτυχίας του Μπουτάν, ως μια εναλλακτική προσέγγιση στην τουριστική ανάπτυξη, όπου η ευημερία και η ευτυχία των πολιτών τίθενται πάνω από την οικονομική ανάπτυξη.

Η Catalina Taltavull Carretero από την Mabrian ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης τουριστών από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ η Rachel Howard, ταξιδιωτική συντάκτρια, προειδοποίησε για τους κινδύνους της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού στην Ελλάδα.

Τέλος, οι James Ehrlich και Paloma Zapata αναφέρθηκαν στη σημασία της βιωσιμότητας και των αυτόνομων προορισμών, ενώ επεσήμαναν ότι το 80% των τουριστών θέλει να κάνει βιώσιμα ταξίδια, κάτι που όμως απαιτεί υποδομές και κίνητρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

3 προορισμοί στην Ελλάδα για την 28η Οκτωβρίου

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για μια φθινοπωρινή απόδραση σε προορισμούς που συνδυάζουν φυσική ομορφιά, ιστορία και δραστηριότητες στη φύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/10/2024

Το πρόγραμμα του Navarino Challenge 2024: Αθλητισμός και ευεξία στη Μεσσηνία

Η κορυφαία γιορτή του αθλητικού τουρισμού επιστρέφει για 12η χρονιά, προσφέροντας πάνω από 60 αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει".

Four Seasons, προσεχώς και στη Μύκονο

Το δημοφιλές ξενοδοχειακό brand, σε συνεργασία με την AGC Equity Partners, ετοιμάζουν ένα νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Νησί των Ανέμων και το Καλό Λιβάδι.

Κ. Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόβλημα υπερτουρισμού" | Το μέλλον του κλάδου στο 2ο Reimagine Tourism in Greece

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία των υποδομών και της ενεργειακής μετάβασης για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Χάνει το στοίχημα του φθινοπώρου η Μύκονος στους ξένους επιβάτες - Αντίθετη πορεία για Σαντορίνη

Tο "νησί των Ανέμων" καταγράφει πτωτική πορεία σε επίπεδο επιβατικής κίνησης ξένων επισκεπτών, ενώ διαφορετική είναι η κατάσταση στη Σαντορίνη, αλλά και σε Ρόδο, Κέρκυρα και Χανιά.

Μια πρωτότυπη επίσκεψη στο λονδρέζικο Van Gogh House

Το σπίτι όπου έμενε ο ιστορικός ζωγράφος παρουσιάζει ένα πρότζεκτ που εμβαθύνει στην αρχιτεκτονική του κτιρίου.