3 προορισμοί στην Ελλάδα για την 28η Οκτωβρίου

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για μια φθινοπωρινή απόδραση σε προορισμούς που συνδυάζουν φυσική ομορφιά, ιστορία και δραστηριότητες στη φύση.

Μετέωρα 28η Οκτωβρίου

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να απολαύσετε τις πρώτες φθινοπωρινές αποδράσεις και να ανακαλύψετε κρυμμένους θησαυρούς της ελληνικής φύσης. Είτε είστε λάτρεις της περιπέτειας και των δραστηριοτήτων στη φύση, είτε αναζητάτε στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης σε γραφικά χωριά, η Ελλάδα προσφέρει ποικιλία προορισμών που θα καλύψουν κάθε σας επιθυμία. Από ορεινά τοπία με ποτάμια και φαράγγια μέχρι ιστορικά μοναστήρια και πολιτιστικά αξιοθέατα, οι επιλογές για μια φθινοπωρινή απόδραση είναι πολλές και προσφέρουν την τέλεια ευκαιρία για ανανέωση και εξερεύνηση.

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα 28η Οκτωβρίου

Σαν προστατευμένες φωλιές διάσπαρτες στα Αθαμανικά Όρη, στην περιοχή της Κεντρικής Πίνδου, τα 47 Τζουμερκοχώρια μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Σε αυτόν τον ορεινό τόπο, μεταξύ του Άραχθου στα δυτικά και του Αχελώου στα ανατολικά, θα συναντήσετε τοπία αυθεντικής φυσικής ομορφιάς διανθισμένα με σημαντικά μνημεία. Τεχνητές λίμνες, σπήλαια, μοναστήρια κρυμμένα στους βράχους, επιβλητικά φαράγγια και γυμνές, άγριες κορυφές θα αποτυπωθούν στην ταξιδιωτική μνήμη, ενώ οι δυνατότητες για εναλλακτικές δραστηριότητες προσφέρονται απλόχερα με δυνατό χαρτί το rafting σε Καλαρίτικο και Άραχθο.

Από το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο και τα Θεοδώριανα, τα "ελατοφίλητα" χωριά των Τζουμέρκων, την Κυψέλη με το Λαογραφικό Μουσείο του Παντελή Καράλη, τον Καταρράκτη όνομα και πράγμα, την Πλάκα με το ξακουστό γεφύρι, τα αμφιθεατρικά χτισμένα Άγναντα, τους Ραφταναίους, τους Χριστάδες, τα πολυσύχναστα Πράμαντα με τις ονομαστές ψησταριές μέχρι τα δίδυμα αρχοντικά χωριά Σιράκο και Καλαρίτες, ίσως τα πιο γραφικά της περιοχής, ο τόπος είναι γεμάτος δυνατές εικόνες. Τα Τζουμέρκα απευθύνονται κυρίως σε φυσιολάτρες και όσους αναζητούν προορισμούς που δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό. 

Δείτε περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε την 28η Οκτωβρίου στα Τζουμέρκα στον οδηγό ταξιδιού του "α".

Μετέωρα / Καλαμπάκα

Μετέωρα 28η Οκτωβρίου

Οι σχεδόν απόκοσμοι πέτρινοι βράχοι των Μετεώρων, που αγκαλιάζουν την Καλαμπάκα, είναι Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO και η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρος. Σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων, οι σχηματισμοί των "τεκτονικών κέρατων", κατά τους γεωλόγους, δημιουργήθηκαν μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια όταν η θάλασσα που κάλυπτε την περιοχή άρχισε να υποχωρεί, παρασέρνοντας και στοιβάζοντας πετρώματα στο βυθό, τα οποία με τα χρόνια σταθεροποιήθηκαν.

Αρκεί να δείτε τους πέτρινους όγκους τυλιγμένους στην ομίχλη και θα καταλάβετε τι οδήγησε τους μοναχούς να αναζητήσουν εδώ πριν από 1.000 χρόνια την απομόνωση. Σήμερα, από τις πάμπολλες μονές των Μετεώρων λειτουργούν μόνο έξι: Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου. Η κοντινή κωμόπολη της Καλαμπάκας είναι ταυτόχρονα πόλος έλξης οργανωμένου τουρισμού, με αξιοπρεπή ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ, και παγκόσμιος αναρριχητικός προορισμός (η Δούπιανη ή Ντούπιανη είναι το πιο γνωστό αναρριχητικό πεδίο και το εκκλησάκι της Θεοτόκου στη βάση της ήταν το πρώτο κέντρο λατρείας του οργανωμένου μοναχισμού).

Μέσα στην άναρχη δόμησή της κρύβει παραδοσιακά εργαστήρια αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής και το πιο γραφικό κομμάτι της είναι το Καστράκι, το οποίο ενώνεται πλέον με την πόλη. Η Καλαμπάκα είναι ιδανική βάση για βόλτες στα χωριά του Ασπροποτάμου και τα βλαχόφωνα, ως επί το πλείστον, χωριά της περιοχής.

Δείτε περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε την 28η Οκτωβρίου στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα στον οδηγό ταξιδιού του "α".

Καρπενήσι

φαράγγι Παντα Βρέχει- καρπενήσι 28η Οκτωβρίου

Αγέρωχα βουνά και ποτάμια που σε προκαλούν για περιπέτεια, πετρόχτιστα χωριά και μοναστήρια με ιστορία: από τη δημοφιλή κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού μέχρι τον Προυσό κι από το Βελούχι μέχρι την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, κάθε εποχή έχει τις δικές της γωνιές στην Ευρυτανία. Προσθέστε τις οργανωμένες και κατά βάση προσεγμένες υποδομές διαμονής, ακόμα και σε χωριά που δύσκολα βρίσκεις στο χάρτη, και έχετε το πλήρες "πακέτο" για ένα πολλά υποσχόμενο long weekend. Το φθινόπωρο ξεμυαλίζουν τα χρώματα και οι μυρωδιές στην Ποταμιά και τα πετρόχτιστα χωριά της: οι βόλτες στα καλντερίμια του Παλαιού Μικρού Χωριού και του Μεγάλου Χωριού, στο Βουτύρο, στο μοναστήρι-αετοφωλιά του Προυσού, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες.

Κι όσο για δράση στη φύση; Η βεντάλια ανοίγει με ράφτινγκ σε Τρικεριώτη και Ταυρωπό, αλλά και πεζοπορίες, ιππασία, canyoning, ποδηλατάδες, διαδρομές με 4x4, paintball (στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλά και γνωστά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού). Όσοι θέλετε να βγείτε από την κλασική τουριστική πεπατημένη, ετοιμαστείτε για χιλιόμετρα και στροφές προς το πανέμορφο χωριό Φιδάκια, τη λίμνη Κρεμαστών, το ερειπωμένο ιστορικό χωριό της παλιάς Βίνιανης αλλά και τα Άγραφα.

Δείτε περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε την 28η Οκτωβρίου στο Καρπενήσι στον οδηγό ταξιδιού του "α".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Κρήτη: Σημαντική πρόοδος στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε σημαντική πρόοδο στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελλίου στην Κρήτη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο του έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/10/2024

Το πρόγραμμα του Navarino Challenge 2024: Αθλητισμός και ευεξία στη Μεσσηνία

Η κορυφαία γιορτή του αθλητικού τουρισμού επιστρέφει για 12η χρονιά, προσφέροντας πάνω από 60 αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει".

Four Seasons, προσεχώς και στη Μύκονο

Το δημοφιλές ξενοδοχειακό brand, σε συνεργασία με την AGC Equity Partners, ετοιμάζουν ένα νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Νησί των Ανέμων και το Καλό Λιβάδι.

Κ. Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόβλημα υπερτουρισμού" | Το μέλλον του κλάδου στο 2ο Reimagine Tourism in Greece

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία των υποδομών και της ενεργειακής μετάβασης για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Χάνει το στοίχημα του φθινοπώρου η Μύκονος στους ξένους επιβάτες - Αντίθετη πορεία για Σαντορίνη

Tο "νησί των Ανέμων" καταγράφει πτωτική πορεία σε επίπεδο επιβατικής κίνησης ξένων επισκεπτών, ενώ διαφορετική είναι η κατάσταση στη Σαντορίνη, αλλά και σε Ρόδο, Κέρκυρα και Χανιά.

Μια πρωτότυπη επίσκεψη στο λονδρέζικο Van Gogh House

Το σπίτι όπου έμενε ο ιστορικός ζωγράφος παρουσιάζει ένα πρότζεκτ που εμβαθύνει στην αρχιτεκτονική του κτιρίου.