Κ. Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόβλημα υπερτουρισμού" | Το μέλλον του κλάδου στο 2ο Reimagine Tourism in Greece

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία των υποδομών και της ενεργειακής μετάβασης για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

2ο Reimagine Tourism in Greece

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αναδεικνύεται ως καίριος πυλώνας της οικονομίας, με τις προοπτικές της να είναι θετικές παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Στο πλαίσιο του 2ου "Reimagine Tourism in Greece" που διεξήχθη την 15η Οκτωβρίου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία των υποδομών και της ενεργειακής μετάβασης για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει και δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόβλημα υπερτουρισμού, υπογραμμίζοντας τη διαφορά με άλλες χώρες όπως η Ισπανία.

Η στρατηγική προτεραιότητα είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η προώθηση περιοχών που δεν είναι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί. Παράλληλα, η αναβάθμιση των υποδομών και η δημιουργία μιας κορυφαίας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων είναι ανάμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα.

2ο Reimagine Tourism in Greece

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, οι επενδύσεις στον τουρισμό ανέρχονται στο 14% του ΑΕΠ και είναι κρίσιμες για την επιτυχία του τομέα στο μέλλον. Ωστόσο, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι υποδομές και η αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού είναι κομβικές προτεραιότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας, εστίασε σε δύο βασικά θέματα: στις υποδομές και στην αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού. Ειδικά για το δεύτερο, ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. "Εδώ δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις", είπε, ωστόσο έδωσε την έμφαση στην επιμόρφωση, αλλά και στην ανάγκη ύπαρξης μιας εθνικής στρατηγικής.

Ο Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος AEGEAN, κατηγοριοποίησε τις υποδομές σε κατασκευαστικές και "ήπιες" υποδομές που αφορούν τη διαχείριση και οργάνωση του κράτους. Τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης κινήτρων για τους ανθρώπους του Δημοσίου, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση των τουριστικών προορισμών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

2ο Reimagine Tourism in Greece
Ο Τουρισμός ως Πυλώνας Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας (από αριστερά): Θέλμα Χατζηαθανασίου, Δημοσιογράφος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής, ΙΝΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, CEO, Electra Hotels και Πρόεδρος ΙΟΒΕ, Γιώργος Λιάλιος, Δημοσιογράφος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ο Παναγιώτης Δικαίος, Διευθύνων Σύμβουλος Attica Group, υπογράμμισε τη σημασία της ακτοπλοΐας ως κρίσιμης υποδομής για την Ελλάδα. Ανέφερε ότι η Attica Group έχει δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για την ενεργειακή μετάβαση, περιλαμβάνοντας την ανανέωση του στόλου και την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, κάτι που θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και συνεργασία.

Από την άλλη, ο Αλεξάντερ Τσίνελ, Διευθύνων Σύμβουλος Fraport Greece, επισήμανε την ανάγκη επενδύσεων στη βελτίωση των υποδομών, με ιδιαίτερη αναφορά στην επιβατική κίνηση στα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Τόνισε ότι η Fraport Greece έχει πετύχει τους στόχους της νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, κάτι που αποτελεί επιτυχία για την ανάπτυξη του τουρισμού.

2ο Reimagine Tourism in Greece
Προοπτικές και Προκλήσεις του Τουρισμού στην Ελλάδα (από αριστερά): Ηλίας Μπέλλος, Δημοσιογράφος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Μάριος Ψάλτης, CEO, PwC Ελλάδας, Χρήστος Μεγάλου, CEO, Τράπεζα Πειραιώς, Alexander Zinell, CEO, Fraport Greece, Παναγιώτης Δικαίος, CEO, Attica Group, Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος, AEGEAN.

Ο Γιάννης Ρέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Electra Hotels & Πρόεδρος ΙΟΒΕ, τόνισε τη σημασία της διάχυσης του τουριστικού εισοδήματος σε όλες τις περιφέρειες και την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τοπικούς επαγγελματίες. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού απαιτεί συνεργασία και κοινές αποφάσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των προορισμών.

Ο Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, υπογράμμισε ότι η τουριστική βιομηχανία, ιδιαίτερα στα νησιά, είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Έκανε λόγο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, επισημαίνοντας τη σημασία του τουρισμού για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

2ο Reimagine Tourism in Greece
Έρευνα Τί Πιστεύουν οι Έλληνες για τον Τουρισμό (από αριστερά): Γιώργος Αράπογλου, CEO, CIO, Pulse RC/KOSMON, Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής, KATHIMERINI English Edition.

Μια έρευνα που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας PULSE RC / KOSMON, Γιώργος Αράπογλου, αποκάλυψε ότι το 86% των Ελλήνων θεωρεί τον τουρισμό πολύ σημαντικό για τη χώρα, ωστόσο το 67% δηλώνει ότι υπάρχει υπερτουρισμός, και το 59% εκφράζει ανησυχία για τις αυξημένες τιμές στα καταλύματα που περιορίζουν τις διακοπές τους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Κρήτη: Σημαντική πρόοδος στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε σημαντική πρόοδο στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελλίου στην Κρήτη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο του έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/10/2024

3 προορισμοί στην Ελλάδα για την 28η Οκτωβρίου

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για μια φθινοπωρινή απόδραση σε προορισμούς που συνδυάζουν φυσική ομορφιά, ιστορία και δραστηριότητες στη φύση.

Το πρόγραμμα του Navarino Challenge 2024: Αθλητισμός και ευεξία στη Μεσσηνία

Η κορυφαία γιορτή του αθλητικού τουρισμού επιστρέφει για 12η χρονιά, προσφέροντας πάνω από 60 αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει".

Four Seasons, προσεχώς και στη Μύκονο

Το δημοφιλές ξενοδοχειακό brand, σε συνεργασία με την AGC Equity Partners, ετοιμάζουν ένα νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Νησί των Ανέμων και το Καλό Λιβάδι.

Χάνει το στοίχημα του φθινοπώρου η Μύκονος στους ξένους επιβάτες - Αντίθετη πορεία για Σαντορίνη

Tο "νησί των Ανέμων" καταγράφει πτωτική πορεία σε επίπεδο επιβατικής κίνησης ξένων επισκεπτών, ενώ διαφορετική είναι η κατάσταση στη Σαντορίνη, αλλά και σε Ρόδο, Κέρκυρα και Χανιά.

Μια πρωτότυπη επίσκεψη στο λονδρέζικο Van Gogh House

Το σπίτι όπου έμενε ο ιστορικός ζωγράφος παρουσιάζει ένα πρότζεκτ που εμβαθύνει στην αρχιτεκτονική του κτιρίου.