Στρατηγικό σχέδιο τουρισμού για τη Θεσσαλονίκη: Νέες δράσεις και στρατηγικές

Η Θεσσαλονίκη εγκαινίασε μια νέα εποχή στον τουρισμό με την παρουσίαση ενός στρατηγικού σχεδίου και πλάνου δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας και της βιωσιμότητας της πόλης.

Θεσσαλονίκη

Στις 9 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού και το Προτεινόμενο Πλάνο Δράσεων για την πόλη. Το σχέδιο σχεδιάστηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) και την Marketing Greece, σε συνεργασία με την Deloitte, για λογαριασμό του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Βασικοί στρατηγικοί άξονες

Το Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού εστιάζει σε πέντε βασικούς στρατηγικούς άξονες:

  1. Βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών
  2. Αναβάθμιση και προώθηση τουριστικού προϊόντος
  3. Ψηφιακή αναβάθμιση και μετασχηματισμός
  4. Προστασία περιβάλλοντος και αειφορία
  5. Ενίσχυση δεξιοτήτων και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας

Το σχέδιο συνοδεύεται από ένα προτεινόμενο πλάνο δράσεων με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη διετία, με βασικό στόχο την τουριστική ανάταξη της Θεσσαλονίκης και την ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας της πόλης.

Δηλώσεις και συνεργασίες

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, υπογράμμισε την προτεραιότητα της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του τουρισμού και του Δήμου. Η Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρος της Marketing Greece, τόνισε ότι το σχέδιο αποτελεί μια ενισχυμένη εργαλειοθήκη για τους εταίρους της Σύμπραξης Τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, επεσήμανε ότι η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι κρίσιμη για την επιτυχία του σχεδίου, ενώ ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, σημείωσε τη σημασία της αξιοποίησης των προηγούμενων μελετών για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Διαμαντόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Marketing Greece, επεσήμανε τη γνώση της Marketing Greece για τον προορισμό, ενώ ο Βασίλης Καφάτος από την Deloitte δήλωσε ότι το σχέδιο θέτει στρατηγικές κατευθύνσεις για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Προοπτικές

Το Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού περιλαμβάνει συνολικά 76 δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας της Θεσσαλονίκης, με στόχο να καταστεί κορυφαίος προορισμός πόλης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να συμβάλει στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα της πόλης, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα και την ανταγωνιστικότητά της.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Πρέσπες

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει προορισμούς που υπόσχονται αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις, με τις Πρέσπες να ξεχωρίζουν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό γεμάτο φυσική ομορφιά, ιστορική κληρονομιά και αυθεντική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/12/2024

Γκίνης Ανδρέας: Οραματιστής πίσω από τη Vivestia, την πλατφόρμα εκμίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων με τεχνολογία VR Tours

Η Vivestia φέρνει την επανάσταση στον τουρισμό, συνδυάζοντας την τεχνολογία VR με τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τον προορισμό των διακοπών μας.

Ξεπερνούν τα 5 δισ. ετησίως οι τουριστικές επενδύσεις

Οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ το 2023, διπλασιάζοντας την προ-pandemic επίδοση, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ εσόδων, αγγίζοντας τα 22 δισ. ευρώ.

Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το "Ventus di Milo" στη Μήλο

Ένα πολυτελές καταφύγιο που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αυθεντικότητα με τη σύγχρονη αισθητική, ενώ παράλληλα πρωτοπορούν με βιώσιμες λύσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος.

Στα Τρίκαλα για γίδα, κεμπάπια και τσίπουρα

Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.