Δελφοί: Το Σαββατοκύριακο κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν

Οι Δελφοί συνδυάζουν ιστορικές ανακαλύψεις με φυσική ομορφιά, καθιστώντας τους έναν ιδανικό προορισμό για μια σύντομη αλλά γεμάτη εμπειρίες απόδραση.

Δελφοί @shutterstock

Οι Δελφοί, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την ιστορία, τη φύση και την παράδοση, ιδανικός για ένα Σαββατοκύριακο. Βρίσκονται μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα και κοντά σε δημοφιλή μέρη όπως η Αράχοβα, ο Παρνασσός και το Γαλαξίδι, καθιστώντας τους προσβάσιμους για μια σύντομη απόδραση γεμάτη εμπειρίες.

Ταξίδι στο παρελθόν

Φτάνοντας από την Αράχοβα, ο επισκέπτης θα αντικρίσει πρώτα την αρχαία πόλη των Δελφών, χτισμένη με φόντο τους επιβλητικούς βράχους των Φαιδριάδων και τον ελαιώνα της κοιλάδας του Πλειστού, που εκτείνεται μέχρι το Κρισσαίο πεδίο. Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο ξεκινά από το ιερό της Αθηνάς Προναίας, όπου δεσπόζει η εντυπωσιακή Θόλος, και συνεχίζει με το γυμνάσιο στα αριστερά του κεντρικού δρόμου.

Ακολουθώντας την Ιερά Οδό, τη διαδρομή που κάποτε ακολουθούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές, θα βρείτε σημαντικά μνημεία, όπως οι θησαυροί των Σικυωνίων, των Σιφνίων, των Μεγαρέων και των Αθηναίων. Στην πορεία, περνάτε από τον βράχο της Σίβυλλας και τη στοά των Αθηναίων, για να φτάσετε στον μεγαλοπρεπή ναό του Απόλλωνα. Εδώ, η Πυθία, η διάσημη ιέρεια, έδινε τους χρησμούς της σε κατάσταση ιερής μέθης.

Ο περίπατος συνεχίζεται προς το αρχαίο θέατρο, και αν ακολουθήσετε το ανηφορικό μονοπάτι, σε περίπου 15 λεπτά θα φτάσετε στο στάδιο των Δελφών, όπου διοργανώνονταν οι Πύθιοι Αγώνες. Η περιήγηση κλείνει με μια επίσκεψη στο μουσείο, όπου εκτίθενται τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, με αποκορύφωμα τον διάσημο Ηνίοχο των Δελφών.

Η σύγχρονη πόλη των Δελφών

Η σύγχρονη πόλη των Δελφών, σκαρφαλωμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την αρχαία, αλλά δεν είναι ορατή από αυτή λόγω του ανάγλυφου της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει διατηρήσει κάποιον ιδιαίτερο παραδοσιακό χαρακτήρα, προσφέρει πανοραμική θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και τον κόλπο της Ιτέας, κάνοντάς την ιδανική για να χαλαρώσετε μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι επισκέπτες συγκεντρώνονται κυρίως στους δύο κεντρικούς δρόμους, την Παύλου & Φρειδερίκης και την Απόλλωνος, όπου μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά καταστήματα με τουριστικά είδη, ταβέρνες και μοντέρνα καφέ με υπέροχη θέα. Αξίζει να κάνετε μια στάση για να απολαύσετε την τοπική κουζίνα και να χαλαρώσετε σε κάποιο από τα καφέ με θέα τον κόλπο.

Δείτε περισσότερα για τους Δελφούς στον οδηγό ταξιδιού του "α"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

3 προορισμοί στη Γορτυνία για την 28η Οκτωβρίου

Εκμεταλλεύσου αυτό το τριημέρο για να ανακαλύψεις τις ομορφιές της Αρκαδίας μέσα από τρία χωριά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2024

ΕΟΤ: Καλύτερος Οργανισμός Τουρισμού 2024 στα TTG Travel Industry Awards

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος Οργανισμός Τουρισμού για το 2024 στην βρετανική αγορά, κερδίζοντας το βραβείο "Tourist Board of the Year 2024" στο Λονδίνο.

Ταξίδι εξοικείωσης στην Πιερία: Η Ολυμπιακή Ριβιέρα αναδεικνύεται ως προορισμός κρουαζιέρας

Η Ολυμπιακή Ριβιέρα κάνει δυναμική είσοδο στον χάρτη των προορισμών κρουαζιέρας, μέσα από ένα ταξίδι εξοικείωσης που παρουσίασε σε στελέχη και εκπροσώπους του κλάδου τις φυσικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές της ομορφιές.

Στο "Elissa Lifestyle Beach Resort" μαθαίνουμε να ζούμε σε slow summer ρυθμούς

Το Elissa Adults-Only Lifestyle Beach Resort στη Ρόδο κρατά το καλοκαίρι ζωντανό και τον Οκτώβριο με ξεχωριστές εμπειρίες.

ΕΟΤ: Ο βιώσιμος τουρισμός στη Νάξο γοητεύει τη βρετανική αγορά

Η Νάξος κερδίζει τις εντυπώσεις της βρετανικής αγοράς μέσω ενός ειδικού ταξιδιού εξοικείωσης που διοργάνωσε ο ΕΟΤ, αναδεικνύοντας την ως κορυφαίο προορισμό βιώσιμου τουρισμού.

Τουρισμός: Ο Οκτώβριος θα θυμίσει "καλοκαίρι"

Ο τουρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει σημαντική άνοδο, με τον Οκτώβριο του 2024 να προσεγγίζει τα τρία εκατομμύρια προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.