Στροφή των τουριστών προς φθηνότερα ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα

Η τουριστική αγορά της Αθήνας δείχνει σημαντικές μεταβολές, καθώς οι επισκέπτες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο φθηνότερα καταλύματα και βραχυχρόνιες μισθώσεις, με την τάση αυτή να επιβεβαιώνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών.

Νέα ξενοδοχεία ανοίγουν στην Ομόνοια επαναφέροντας την παλιά αίγλη της ιστορικής πλατείας

Η Αθήνα δείχνει μια σημαντική στροφή στους τουρίστες που επιλέγουν τη πόλη για τις διακοπές τους, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού για το οκτάμηνο. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες φαίνεται να προτιμούν φθηνότερα και μικρότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, καθώς τα ξενοδοχεία τριών αστέρων συνεχίζουν να καταγράφουν μέση πληρότητα άνω του μέσου όρου, φτάνοντας το 84,4% για το οκτάμηνο και το 86,8% τον φετινό Αύγουστο.

Αντίθετα, η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία γενικά το οκτάμηνο κυμάνθηκε σε 77,5%, σημειώνοντας θετική μεταβολή 1,9% σε σχέση με το 2023. Παρ' όλα αυτά, η Ένωση σημειώνει ότι για τέσσερις συνεχόμενους μήνες φέτος, παρά την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα, καταγράφεται αρνητική τάση συγκριτικά με το 2023. Ειδικότερα, η μέση πληρότητα του Αυγούστου 2024 έφτασε το 79,8%, παρουσιάζοντας πτώση 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι και το 2022.

Τα ποσοστά πληρότητας ήταν επίσης χαμηλότερα κατά 1,9% τον Ιούλιο, 1,5% τον Ιούνιο και 2,7% τον Μάιο σε σχέση με το 2023.

Παρ’ όλα αυτά, οι μέσες τιμές των αθηναϊκών ξενοδοχείων (ADR) και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) παρουσίασαν θετική εξέλιξη. Η μέση τιμή δωματίου ανήλθε στα 150 ευρώ, σε σχέση με 137 ευρώ πέρσι, ενώ τον Αύγουστο αυτή ανήλθε στα 158 ευρώ. Επιπλέον, το RevPar παρουσίασε αύξηση 11,2%, φτάνοντας τα 116 ευρώ σε επίπεδο οκταμήνου και τα 126 ευρώ τον Αύγουστο.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας εκφράζουν ικανοποίηση για την τουριστική κίνηση και τις εξελίξεις των τιμών, αλλά αναγνωρίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών επιλέγουν βραχυχρόνια μισθώματα. Στην πλατφόρμα Airbnb καταγράφονται 34 χιλιάδες ακίνητα, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες ξεπερνούν τις 137 χιλιάδες. Αντίθετα, οι ξενοδοχειακές κλίνες στην Αθήνα δεν ξεπερνούν τις 67.398 σε 698 ξενοδοχειακές μονάδες.

Ωστόσο, οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος αναμένονται να εξελιχθούν θετικά όσον αφορά τις πληρότητες, με τις εκτιμήσεις να προδιαγράφουν υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι. Το φθινόπωρο είναι μια εποχή με αυξημένη ζήτηση για city breaks στην Αθήνα, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες των ξενοδόχων για τη συνέχεια της τουριστικής περιόδου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γιατί το "Capella Bangkok" αναδείχθηκε καλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου

Οι λόγοι που έφεραν το 5* κατάλυμα της Μπανγκόκ στην κορυφή του ξενοδοχειακού σύμπαντος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
01/10/2024

Bike Friendly Destination: Η Πιερία ενισχύει τον ποδηλατικό τουρισμό

Η Πιερία, για πρώτη φορά, πιστοποιείται ως Bike Friendly Destination από τη MAKE NatTour, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

"The Dolli": Το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα

Το ξενοδοχείο του ομίλου Grecotel στην καρδιά της Αθήνας, διακρίνεται φέτος ως το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα σύμφωνα με τα Condé Nast Traveller UK Readers’ Choice Awards 2024.

3 χωριά του Πηλίου για ένα υπέροχο φθινοπωρινό ταξίδι

Ίσως ο πιο ταιριαστός προορισμός για τις φθινοπωρινές εξορμήσεις είναι το βουνό και γι' αυτό σας προτείνουμε τρία χωριά που βρίσκονται σε ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας.

Greek Tourism Workshop Tokyo 2024: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την τουριστική βιομηχανία της Ιαπωνίας

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία επιβεβαίωσε τη δυναμική της παρουσία στην αγορά της Ιαπωνίας με την επιτυχή διεξαγωγή του Greek Tourism Workshop Tokyo 2024, που συγκέντρωσε 67 Ιάπωνες τουριστικούς πράκτορες.

14ο Catamarans Cup International Regatta: Η ναυτική περιπέτεια του Σαρωνικού

Η κορυφαία διεθνής διοργάνωση ιστιοπλοΐας με καταμαράν προσφέρει μια εμπειρία που συνδυάζει τον αγωνιστικό ενθουσιασμό με τις φθινοπωρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Navarino Challenge: Αθλητικός τουρισμός και ευ αγωνίζεσθαι στην καρδιά της Μεσσηνίας

Το κορυφαίο event αθλητικού τουρισμού προσκαλεί αθλητές και λάτρεις της άσκησης από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε μια γιορτή αθλητισμού και ευεξίας.