Petit Manou: Σουβενίρ ελληνικού καλοκαιριού με καταγωγή από Ουγκάντα

Η Ελληνίδα Ειρήνη Μνατσακανιάν και ο Ουγκαντέζος Emmanuel Baraza βρίσκονται πίσω από τη σειρά βιώσιμων ρούχων και χρηστικών αντικειμένων που παντρεύει τις τεχνικές και τη νοοτροπία τις Αφρικής με τις ανάγκες του εγχώριου καλοκαιριού.

Petit Manou

Η Ειρήνη Μνατσακανιάν και ο Emmanuel Baraza ζουν μεταξύ Ουγκάντας και Θεσσαλονίκης: στην πρώτη, απ’ όπου και κατάγεται ο Emmanuel, έχουν φτιάξει την οικογένειά τους και περνούν τις μεγαλύτερες περιόδους της χρονιάς, και στη δεύτερη, όπου έχει μεγαλώσει η Ειρήνη, έρχονται εξαιτίας της επιχείρησής τους, της σειράς ρούχων, αξεσουάρ και σουβενίρ "Petit Manou". "Μανού είναι το παρατσούκλι που μου έβγαλε η μητέρα μου από μικρή", διευκρινίζει η Ειρήνη, η οποία αξιοποίησε το background της στις Καλές Τέχνες για να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία της να δημιουργεί και ταυτόχρονα να προσφέρει στους γύρω της.

Την πρώτη φορά που κατάφερε να ταξιδέψει στην Αφρική, βρέθηκε στην Ουγκάντα, στην οποία σύντομα και μετακόμισε. Εκεί γνώρισε και τον Emmanuel: "Τότε εργαζόταν ως οδηγός σε μια επιχείρηση, της οποίας ήξερα τον ιδιοκτήτη. Αρκετές φορές βρισκόμασταν στο ίδιο αυτοκίνητο κάνοντας πολύωρα δρομολόγια και εκεί είχαμε τον χρόνο να συζητάμε και να ανταλλάζουμε απόψεις που μας έφεραν κοντά, διαπιστώνοντας τα κοινά μας σημεία". Ένα από αυτά ήταν και η δημιουργικότητα. "Είμαστε και οι δυο άνθρωποι δημιουργικοί και δραστήριοι, έχοντας ως κοινό στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων και την επιθυμία να εργαζόμαστε ομαδικά αλληλεπιδρώντας θετικά στους γύρω μας. Έτσι η Ουγκάντα μας άνοιξε τον δρόμο να κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε ως φιλοσοφία και στάση ζωής". 

Petit Manou

Petit Manou

Κάπως έτσι πήρε τον δρόμο της η "Petit Manou", η οποία μπορεί να τρέχει κυρίως στην Ελλάδα και να ενδείκνυται για το εγχώριο καλοκαίρι, αλλά έχει επηρεαστεί βαθιά από την Αφρική, τόσο στο επίπεδο των σχεδίων και των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί της, όσο και στην καθ’ αυτή κατασκευή των προϊόντων τους. "Στην Ουγκάντα και γενικότερα στην Αφρική υπάρχουν πολλές παραδοσιακές χειροποίητες τεχνικές, οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά. Είναι η κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα, τα σύμβολα και η ιστορία του κάθε τόπου, ενώ τα υλικά διαφοροποιούνται ανάλογα με την χώρα, την γεωγραφική θέση και την βλάστηση. Εμείς χρησιμοποιούμε υλικά που βρίσκουμε στην Ουγκάντα και στις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής. Οι ντόπιοι έχουν το ταλέντο και τις ικανότητες να υλοποιούν τα προϊόντα που σχεδιάζουμε χρησιμοποιώντας υλικά όπως βαμβακερά αφρικανικά υφάσματα, φοίνικα, άχυρο, ξύλο και χάρτινες χάντρες. Όλος αυτός ο κόσμος που ανακαλύπτουμε είναι ατελείωτος και μας δίνει ερεθίσματα για νέες δημιουργίες!"

Petit Manou

Petit Manou

Από τις βασικές αξίες που τηρούν κατά την κατασκευή των προϊόντων τους είναι η βιωσιμότητα και ο σεβασμός στο φυσικό αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον τους. "Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε λιγοστές πρώτες ύλες για την παραγωγή και επικεντρωνόμαστε σε βιώσιμα χρηστικά αντικείμενα από βαμβακερά υφάσματα, ψάθινες τσάντες και είδη διακόσμησης, τα οποία προέρχονται από φυτά και ξύλο που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο και όχι αντικείμενα μιας χρήσης. Οι συλλογές μας κυκλοφορούν σε περιορισμένη έκδοση, ώστε να περιορίζουμε την σπατάλη υλικών και φυσικά δεν χρησιμοποιούμε χημικά και πλαστικό".


Τις δημιουργίες "Petit Manou" θα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη καθώς στη σελίδα τους στο Instagram @petitmanou.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το Ναύπλιο πέρα από τα κλισέ

Διεκδικεί τα σκήπτρα του απόλυτα ρομαντικού προορισμού για σαββατοκύριακο, ίσως της πιο καρτποσταλικής πόλης στην Ελλάδα και πρόκειται ασφαλώς για το μέρος που έχουν επισκεφτεί οι περισσότεροι Έλληνες έστω και μία φορά στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
07/09/2024

11 φθινοπωρινές μονοήμερες για κάθε στιλ

Πεθυμήσατε ταξίδι την τελευταία στιγμή, χωρίς ιδιαίτερο budget και διάθεση για προγραμματισμό; Σας δίνουμε ιδέες για μονοήμερες εκδρομές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για κάθε διάθεση.

5 πεζοπορίες στα βουνά της Ελλάδας για το φθινόπωρο

Ταξιδεύουμε σε Θεσσαλία, Ρούμελη και Πελοπόννησο την καλύτερη εποχή για πεζοπορία.

Η American Airlines προσθέτει νέο δρομολόγιο από την Αθήνα στην Charlotte για το καλοκαίρι του 2025

Η American Airlines ανακοίνωσε ένα νέο εποχικό δρομολόγιο που θα συνδέει την Αθήνα με την Charlotte, Βόρεια Καρολίνα, ενισχύοντας περαιτέρω τις υπερατλαντικές πτήσεις της και προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους ταξιδιώτες από την Ελλάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Anthea Hotel & Spa": Σεπτέμβριος στο νησί των θαυμάτων

Εκλεπτυσμένη αισθητική που συνομιλεί μοναδικά με το κυκλαδίτικο τοπίο, κοντά σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού και σύγχρονες παροχές συνθέτουν το σενάριο ενός boutique hotel που προσφέρει αυθεντική τηνιακή φιλοξενία.

"Modone Villas": Πολυτελής φθινοπωρινή διαμονή στη Μεθώνη

Στην καρδιά της γοητευτικής Μεθώνης στην Πελοπόννησο, ένα κομψό συγκρότημα με μοντέρνα μεσογειακή αρχιτεκτονική συνδυάζει άψογα την πολυτέλεια με την ηρεμία.