Μαραθώνιος του Médoc: Ο πιο μεθυστικός αγώνας του κόσμου συνδυάζει τρέξιμο και (πολύ) κρασί

Μαραθώνιος Μεντόκ

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού να έχουν ολοκληρωθεί πανηγυρικά πριν λίγες εβδομάδες και τους Παραολυμπιακούς να βρίσκονται 2 μέρες πριν την λήξη τους, θα έλεγε κανείς πως το αθλητικό πνεύμα που ευδοκίμησε στη Γαλλία, θα επαναπαυτεί για λίγο. Θα μπορούσε, αλλά, αν οι Γάλλοι γνωρίζουν κάτι καλά είναι την ευζωία και το κρασί, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με τον αθλητισμό. Αλά γαλλικά.

Αυτό μεταφράζεται ως εξής: 42.195 χιλιόμετρα απόστασης μέσα από ειδυλλιακούς αμπελώνες της περιοχής, με 23 στάσεις για δοκιμή κρασιού των 30 τοπικών οινοποιείων, διακοπή για "καύσιμα" με τοπικές σπεσιαλιτέ όπως στρείδια, φουά γκρα, τυριά, και παγωτό ενώ αρκετές μπάντες παίζουν μουσική σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Α! Και όλο αυτό το κάνεις τρέχοντας ντυμένος με θεματικό κοστούμι! Καλώς ήρθατε στον Μαραθώνιο του Médoc! Ο πιο ανορθόδοξος, μεθυστικός μαραθώνιος του κόσμου. 

μαραθώνιος μεντόκ

Στο μικροσκοπικό Pauillac στις εκβολές του ποταμού Gironde, μια ώρα από το Μπορντό, κάθε Σεπτέμβριο περίπου 8000 δρομείς- οινόφιλοι δίνουν ραντεβού για ένα event που ξεπερνάει τα σύνορα της πόλης. Και τα όρια της "λογικής"! Όλα όσα θεωρητικά δεν συνίστανται σε μια κούρσα μεγάλης απόστασης, όπως το αλκοόλ, το φαγητό, τα άβολα ρούχα, εδώ είναι προαπαιτούμενα. Διεξάγεται από το διαμέρισμα του Médoc και παρότι ακούγεται τελείως σουρεαλιστικός, αυτό ο Μαραθώνιος έχει γίνει τόσο δημοφιλής όπου οι σχεδόν 8000 θέσεις συμμετοχής που διατίθενται στις αρχές Μαρτίου, γίνονται sold out σε λίγες ώρες. Τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις εγγραφής υπολογίζονται σε 40.000 με ανθρώπους κυρίως από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία αλλά και Ιάπωνες, Αμερικάνους, Καναδούς να θέλουν να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Η αφετηρία και ο τερματισμός του μαραθωνίου βρίσκονται στο κέντρο του Pauillac με ολόκληρη την πόλη να ζει στον πυρετό του μαραθωνίου. Πάγκοι "φορτωμένοι" με κρουασάν, τυριά, φουά γκρα, αλλαντικά, παγωτά, σιντριβάνια σοκολάτας, στρείδια (τα συναντάτε στο 40ο χλμ) σε όλο το μήκος του της διαδρομής εναλλάσσονται με τα κιόσκα των οινοποιείων που προσφέρουν από τα περίφημα Grand Cru κρασιά του Μπορντό μέχρι τις διάσημες ετικέτες των Chateau της περιοχής.

μαραθώνιος μεντόκ

Και ο παραλογισμός συνεχίζεται… Δεκάδες τεράστιες ντομάτες, στρουμφάκια, πειρατές, σαλιγκάρια και κάθε λογής πλάσματα τρέχουν ανάμεσα στους αμπελώνες με τις άψογες, ευθείες σειρές από σταφύλια παγκόσμιας κλάσης που εκτείνονται για χιλιόμετρα. Κάθε χρόνο η διοργάνωση δίνει ένα θέμα πάνω στο οποίο βασίζονται οι στολές των δρομέων, καθώς απαγορεύεται η συμμετοχή αν δεν φοράς ένα (σχετικό) κοστούμι. Φέτος το θέμα είναι "Κάντε τους Αγώνες σας" (Faites vos jeux) με ξεκάθαρη αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τους πρώτους μέχρι σήμερα, οπότε αναμένουμε αρκετούς αρχαίους Έλληνες αλλά και Simone Biles με λαμπερά κορμάκια. Να σημειωθεί πως σε διάφορα σημεία της διαδρομής μουσικά σύνολα επενδύουν μελωδικά το ρυθμό του τρεξίματος και της δοκιμής των κρασιών.

Καθώς ο πειρασμός να πίνετε και να χορεύετε για ώρες είναι τεράστιος, τα τελευταία χρόνια ο μαραθώνιος εισήγαγε ένα χρονικό όριο έξι ωρών και 30 λεπτών για να ολοκληρωθεί ο αγώνας, με ένα όχημα "σκούπα” να τρέχει στο πίσω μέρος για να αποκλείσει τους ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Για τους καχύποπτους, να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια τους Μαραθωνίου du Médoc έχουν καταγραφεί ελάχιστες καταρρεύσεις δρομέων, ίσως επειδή υπάρχει λιγότερη πίεση για ταχύτητα και επιδόσεις. Πράγματι, αυτός ο μαραθώνιος -προς υπερηφάνεια των διοργανωτών- έχει μια εξαιρετική ιατρική υποστήριξη κυρίως για τους πρωτάρηδες που μπορεί να ξελογιαστούν από την αφθονία του κρασιού και του φαγητού.

μεντόκ

 Χρόνο με το χρόνο, ο Μαραθωνίου du Médoc έχει αποδείξει ότι μπορείς να είσαι υγιής και ασφαλής, ενώ παράλληλα εκτιμάς το καλό φαγητό, το κρασί… τρέχοντας! Για να δηλώσετε συμμετοχή και να δοκιμάστε τις αντοχές σας στις μεγάλες αποστάσεις ή/και στην οινοποσία, αρκεί να κάνετε εγγραφή εδώ στις αρχές Μαρτίου. 
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Petit Manou: Σουβενίρ ελληνικού καλοκαιριού με καταγωγή από Ουγκάντα

Η Ελληνίδα Ειρήνη Μνατσακανιάν και ο Ουγκαντέζος Emmanuel Baraza βρίσκονται πίσω από τη σειρά βιώσιμων ρούχων και χρηστικών αντικειμένων που παντρεύει τις τεχνικές και τη νοοτροπία τις Αφρικής με τις ανάγκες του εγχώριου καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
07/09/2024

Πόρος: Το ιδανικό weekend

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ο Θεός έφτιαξε τον Πόρο στα μέτρα του ανθρώπου. Αμμουδερές παραλίες, κρυστάλλινα ρηχά νερά, μία από τις πιο γραφικές Χώρες του ελληνικού χάρτη, μέγεθος που αγκαλιάζεται όλο με τα πόδια. Ιδανικός για τις πρώτες νησιώτικες εξορμήσεις.

7 ιδέες για τα πρώτα φθινοπωρινά weekends

Αν δεν είστε ακόμα έτοιμοι να εξαλείψετε το υγρό στοιχείο από τις εξορμήσεις σας, ακολουθούν 7 προορισμοί που συνδυάζουν ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα.

Το Ναύπλιο πέρα από τα κλισέ

Διεκδικεί τα σκήπτρα του απόλυτα ρομαντικού προορισμού για σαββατοκύριακο, ίσως της πιο καρτποσταλικής πόλης στην Ελλάδα και πρόκειται ασφαλώς για το μέρος που έχουν επισκεφτεί οι περισσότεροι Έλληνες έστω και μία φορά στη ζωή τους.

11 φθινοπωρινές μονοήμερες για κάθε στιλ

Πεθυμήσατε ταξίδι την τελευταία στιγμή, χωρίς ιδιαίτερο budget και διάθεση για προγραμματισμό; Σας δίνουμε ιδέες για μονοήμερες εκδρομές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για κάθε διάθεση.

5 πεζοπορίες στα βουνά της Ελλάδας για το φθινόπωρο

Ταξιδεύουμε σε Θεσσαλία, Ρούμελη και Πελοπόννησο την καλύτερη εποχή για πεζοπορία.

Η American Airlines προσθέτει νέο δρομολόγιο από την Αθήνα στην Charlotte για το καλοκαίρι του 2025

Η American Airlines ανακοίνωσε ένα νέο εποχικό δρομολόγιο που θα συνδέει την Αθήνα με την Charlotte, Βόρεια Καρολίνα, ενισχύοντας περαιτέρω τις υπερατλαντικές πτήσεις της και προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους ταξιδιώτες από την Ελλάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.