Μπούντε, Νορβηγία: 6 Λόγοι για να ταξιδέψουμε φέτος βόρεια του Αρκτικού Κύκλου

Απ’ τις παραδόσεις των Σαάμι στην εμπροσθοφυλακή του σύγχρονου ντιζάιν, η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στον Βόρειο Πολικό Κύκλο μας προσκαλεί να τη γνωρίσουμε με εκατοντάδες δρώμενα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς –και πρώτης τάξεως αρκτική κουζίνα.

Bodo, Νορβηγία © Rune Stoltz Bertinussen

To μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που έχει διοργανωθεί ποτέ στη Βόρεια Νορβηγία, το Bodø2024 αποτελεί αφετηρία για μια περιήγηση σε μια άγνωστη και πάντα δροσερή γωνιά της Σκανδιναβίας –σε μια oνειρική, όσο και τραχιά ακτογραμμή-αντίδοτο στις πλημμυρισμένες από τουρίστες σέλφι. Απ’ το να τραγουδήσουμε joik με νέους Σαάμι καλλιτέχνες στο να δοκιμάσουμε αρκτικά… μακαρόν, πάμε να δούμε μερικούς απ’ τους λόγους που μας ιντριγκάρει το Μπούντε για ένα πολικό –αλλά όχι απαραίτητα ψυχρό– ταξίδι τη φετινή χρονιά, κι ακόμα παραπέρα.

1. Mια άλλη σχέση με το φως

Μια "μίνι μητρόπολη" 50.000 κατοίκων στο Salten της επαρχίας Νόρντλαντ, το Μπούντε (Bodø) τιμά τον τίτλο του με πάνω από 1000 συναυλίες, περφόρμανς, εκθέσεις κ.ά. σχεδιασμένα γύρω απ’ τους ρυθμούς του αρκτικού φωτός. Μετά τα πιο εξωστρεφή καλοκαιρινά events που έφερε ο ήλιος του μεσονυχτίου, οι "Φθινοπωρινές Καταιγίδες" δίνουν σήμα τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συζητήσεις εις βάθος που εξερευνούν την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία (https://kulturkalender.bodo2024.no/).

Από 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη, το Βόρειο Σέλας για αρχή επιστρέφει για να βάψει τον ουρανό αλλόκοσμα χρώματα. Παράλληλα, και σύμφωνα με τους εξπέρ σε όλα τα πράγματα Μπούντε, η προνομιακή θέση της πόλης σε χερσόνησο, δίπλα στο νερό, με τις αχτίδες του ήλιου να κάνουν παιχνίδι ανενόχλητες απ’ τα γύρω βουνά, μεταφράζεται σ’ έναν ορίζοντα που παίρνει απίθανες αποχρώσεις ακόμα και στα βάθη του πολικού χειμώνα. Μια εξερεύνηση στα μήκη, πλάτη και ύψη του παραθαλάσσιου κέντρου οδηγεί απ’ τα πανοραμικά πεζοπορικά μονοπάτια της περιοχής Bodømarka μέχρι την κορυφή Keiservarden του όρους Rønvikfjellet. Από αρκτική τέχνη του δρόμου μέχρι μια αυθεντική ματιά στη ζωή των ανθρακωρύχων του 20ού αιώνα, σε ένα πρώην ορυχείο στην περιοχή Sulitjelma (nordlandsmuseet.no), το Νόρντλαντ υπόσχεται να αποκαλύψει ισάρριθμες πτυχές του lifestyle βόρεια του αρκτικού κύκλου, με τις ιδιορρυθμίες του φωτός όχι μόνο να επιτάσσουν τις συνήθειες, αλλά και να μεταμορφώνουν τις ατραξιόν κάθε εποχής. 

Tip: Oι γωνιώδεις θαλάσσιες καμπίνες Manshausen, στο ομώνυμο νησάκι της επαρχίας, μοιάζουν να κρέμονται πάνω από τη θάλασσα, παντρεύοντας τη ντιζαίνατη διαμονή με τους στροβιλισμούς των ουράνιων φώτων που θα απολαύσεις απ’ τη θαλπωρή του δωματίου σου (www.manshausen.no).

2. Γνωριμία με την κουλτούρα των Σαάμι

H επίμονη μάχη των ιθαγενών Σαάμι ενάντια στη νορβηγική κυβέρνηση για τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού τους διήρκεσε αιώνες (το Κοινοβούλιο των Σαάμι λειτουργεί επίσημα απ’ το 1989). Μια νέα γενιά όμως απ’ τον βορρά της Νορβηγίας, της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Σαάμι στον κόσμο, βρίσκει εφερευτικούς νέους τρόπους για να γιορτάσει τις ρίζες της. Οι Marja Mortensson και Elle Márjá Eira –βοσκός ταράνδων και σκηνοθέτης της ταινίας "Stolen", που έκανε φέτος την πρεμιέρα της στο Netflix– ανήκουν σε ένα νέο ρεύμα καλλιτεχνών που παντρεύουν τους παραδοσιακούς, άλλοτε "αμαρτωλούς" ήχους του joik, όπως ονομάζονται οι χαρακτηριστικές ψαλμωδίες των ιθαγενών, με ατμοσφαιρικά αρκτικά υβρίδια ηλεκτρονικής, ποπ και τζαζ. Το έδαφος προετοίμασαν μπάντες όπως οι KEiiNO, που ξεσήκωσαν τη Eurovision με τη μπιτάτη joik-pop του "Spirit In The Sky" (2019), αλλά το Bodø2024 φέρνει τις παραδόσεις και τη σύγχρονη κουλτούρα των Σαάμι στο επίκεντρο με επιπλέον εκθέσεις και παραστάσεις. Για τους πιο περιπετειώδεις, ένας αυθεντικός τρόπος για να απολαύσει κανείς το Βόρειο Σέλας είναι το glamping σε ένα lavvo, την παραδοσιακή σκηνή των ιθαγενών (https://www.samisafaricamp.no/).

Bodo, Νορβηγία
© Marthe Mølstre

3. Μπούντε, ένα πολικό χωνευτήρι πολιτισμού

Κεντρικός πρωταγωνιστής στην ανάδειξη του ανερχόμενου αυτού προορισμού της Βόρειας Νορβηγίας σε κόμβο πολιτισμού είναι το "Stormen", μια βραβευμένη βιβλιοθήκη με προνομιακή θέα στο λιμάνι του Μπούντε και μέγαρο μουσικής –επίκεντρο της καλλιτεχνικής ζωής και εκτός Bodø2024. Η βορειότερη επαγγελματική ορχήστρα στον κόσμο, η Αρκτική Φιλαρμονική δίνει παραστάσεις εδώ με επίκεντρο σύγχρονους Νορβηγούς συνθέτες αλλά και τις παραδόσεις των Σαάμι και Κβεν, με επιμέρους πινελιές ποπ, ροκ και joik. To ευρύτερο φθινοπωρινό πρόγραμμα του "Stormen", δε, περιλαμβάνει από swing μέχρι ακροβατικά. 

Μια μικρή αλλά υπέροχα "επεισοδιακή" live σκηνή του κέντρου είναι και το "Dama di…", γνωστό για το vinyl bar του –διαλέγεις το βινύλιο που σ’ εμπνέει και το δίνεις να στο παίξουν στο μπαρ– τα dj sets, αλλά και τα πρωτοποριακά τζαμαρίσματα από ανερχόμενα και γνωστά συγκροτήματα. Και είναι ανοιχτό καθημερινά μέχρι τις 3.30 το πρωί (https://damadi.no/)!

4. Η αρκτική κουζίνα στα καλύτερά της

Το ταξίδι στο Μπούντε παίρνει γεύση από φρέσκο "skrei" (περιπλανώμενο μπακαλιάρο του Ατλαντικού), ψαρόσουπα, βασιλικό καβούρι, αρνάκι απ’ τα νησιά Λοφότεν (Lofotlam), καρπάτσιο από κρέας τάρανδου και παραδοσιακή κουζίνα των Σαάμι. Ένα χαλαρό στέκι με θέα στην καρδιά της πόλης, η μπρασερί "På Lystpå" φημίζεται τόσο για τα εποχικά πιάτα της Βόρειας Νορβηγίας, όσο και για τις περίπου 60 ετικέτες κρασιών της (www.lystpa.no).

H πιο γλυκιά πλευρά του Μπούντε κρύβεται όμως στα στρώμματα ενός "εθνικού κέικ" Kvæfjordkake (παντεσπάνι ψημένο με μαρέγκα και αμύγδαλο) και τη σπεσιαλιτέ της ευρύτερης περιοχής Salten, τη Møsbrømlefse –ένα είδος κρέπας (lefse) με γέμιση "møsbrøm" από καφέ κατσικίσιο τυρί και γάλα. Ένα απ’ τα αγαπημένα στέκια της περιοχής για καφέ, σαμπάνια και γλυκιές γεύσεις, το βραβευμένο "Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria" προτείνει λαχταριστές αλχημείες από αρκτικά μακαρόν, σφολιάτες-έργα τέχνης (Bløtkake) και χειροποίητες σοκολάτες, που μπορείς να πάρεις και για δωράκι (η πιο δημοφιλής γεύση είναι η αλατισμένη καραμέλα) (https://craigalibone.com/).

5. Οι κρυφές πτυχές του Νόρντλαντ στα πόδια σου

Απ’ τις περιφέρειες Helgeland, Salten και Ofoten στα μακρινά αρχιπελάγη Lofoten και Vesterålen, οι δαντελωτές ακτές του Νόρντλαντ μοιράζουν ενσταντανέ βγαλμένα από μια παράλληλη αρκτική φαντασία. Ένα απ’ τα 101 πιο εντυπωσιακά road trips στον κόσμο, σύμφωνα με το National Geographic, η παραλιακή διαδρομή 650 χλμ. "Kystriksveien" έχει αφετηρία το γραφικό Τρέντελαγκ, στο κέντρο της Νορβηγίας, και τερματική στάση το Μπούντε, με το βόρειο κομμάτι κατά μήκος της ακτής του Helgeland να παίρνει τα σκήπτρα ως ένα απ’ τα ωραιότερα της χώρας. Ένας μινιμαλιστικός καμβάς που ιντριγκάρει με πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, ντιζάιν και μερικές από τις πιο ονειρικές…τουαλέτες που θα αντικρίσεις ποτέ στη ζωή σου. Ανάμεσά τους, ένα κυματιστό WC στο Ureddplassen, αναγκαίος σταθμός-καλλιτεχνική εγκαταστάση μιάμιση ώρα απ’ το Μπούντε. Ή αυτό στο νησί Αndøya του Vesterålen, που μπλοκάρει τη θέα πίσω απ’ τη τζαμαρία του καθώς σου χαρίζει ανεμπόδιστες ματιές στον ωκεανό.

Aπ’ το Τρόντχαϊμ μέχρι το Μπούντε θα σε ταξιδέψει και η σιδηροδρομική γραμμή 729 χλμ. του Νόρντλαντ, η μακρύτερη της Νορβηγίας με 293 γέφυρες, 154 τούνελ, σημαντικά τοπόσημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εθνικά πάρκα που διασχίζουν κινηματογραφικά οι τάρανδοι.

6. Σαφάρι άγριας ζωής μεταξύ στεριάς και θάλασσας

Καμπουροφάλαινες και ορκα δαμάζουν τα κύματα γύρω απ’ το αρχιπέλαγος Vesterålen, με το φυσιολατρικό παράδεισο του νησιού Andenes να υπόσχεται ότι θα πιάσεις τους ευγενείς γίγαντες του ωκεανού εν δράσει (η "καλοκαιρινή" περίοδος για σαφάρι διαρκεί μέχρι αρχές Νοέμβρη). Στο νησί χτίστηκε και το επιβλητικό, κυματιστό νέο Κέντρο Φάλαινας, που μοιάζει να αναδεύεται απ’ τα βράχια σ’ ένα απείραχτο φυσικό τοπίο. 

Οι ντόπιοι ειδικοί προτείνουν επίσης το "παραμυθένιο νησί" Andøya –το βορειότερο του Vesterålen– για μια γνωριμία με τα απρόβλεπτα νορβηγικά ελάφια. Η καλύτερη εποχή είναι απ’ τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβρη –κι αν προτιμήσεις τη βραδινή βάρδια, ίσως "πιάσεις" τα αγρίμια να αράζουν κάτω απ’ το Βόρειο Σέλας, σα να ποζάρουν ένα πράμα για το πιο αξέχαστο σουβενίρ του ταξιδιού σου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Modone Villas": Πολυτελής φθινοπωρινή διαμονή στη Μεθώνη

Στην καρδιά της γοητευτικής Μεθώνης στην Πελοπόννησο, ένα κομψό συγκρότημα με μοντέρνα μεσογειακή αρχιτεκτονική συνδυάζει άψογα την πολυτέλεια με την ηρεμία.

06/09/2024

Ιταλία: Ο δήμος Ρώμης μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει είσοδο για τους τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Η Ρώμη σχεδιάζει να περιορίσει την πρόσβαση στη διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι, εν όψει του Ιωβηλαίου του 2025, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες και προσκυνητές, με στόχο τη διαχείριση της αυξημένης τουριστικής κίνησης και την προστασία του εμβληματικού μνημείου.

Ο ιθύνων νους πίσω από την επένδυση - μαμούθ στην Αστυπάλαια μιλά για το σχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

Το σχέδιο για την οικιστική επένδυση μεγάλου κλίμακας στην Αστυπάλαια από το εφοπλιστικό δίδυμο Λεντούδη και Παπαλιού, σε συνεργασία με την εταιρεία Zoniro, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την τοπική δημοτική αρχή να εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επένδυσης στο χαρακτήρα και την ανάπτυξη του νησιού.

Βουδαπέστη: Κορυφαίος προορισμός workation παγκοσμίως σύμφωνα με έρευνα της IWG - σε ποιά θέση είναι η Αθήνα για τους digital nomads

Η Βουδαπέστη ξεπερνά άλλες μεγάλες πόλεις παγκοσμίως κερδίζοντας τις εντυπώσεις με τη μοναδική της συνύπαρξη ιστορίας, σύγχρονης ζωής και ιδανικών συνθηκών εργασίας εξ αποστάσεως.

Παξοί στον χρόνο: Τέσσερις δεκαετίες φωτογραφικής ιστορίας

Από τις ασπρόμαυρες εικόνες του 1960 έως τα σύγχρονα πορτραίτα, η έκθεση αφηγείται την ιστορία των Παξών μέσα από τις ζωές και τα βλέμματα των ανθρώπων που έζησαν και ζουν σε αυτό το νησί.

Νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 2025

Με την επιβολή νέων αυστηρών κανονισμών για τις εκπομπές θείου από τον Μάιο του 2025, το κόστος των καυσίμων για την ακτοπλοΐα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, προκαλώντας ανησυχίες για την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και την ανάγκη για στρατηγικές προστασίας των Ελλήνων επιβατών.

Γιατί το ίντερνετ σκότωσε την εμπειρία του ταξιδιού (και θα συνεχίσει να το κάνει)

Σχεδόν 1.5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ταξιδεύουν σήμερα. Όλοι κάνουν αναζητήσεις στο διαδίκτυο για τον προορισμό που πρόκειται να επισκεφτούν. Χωρίς "σχεδόν". Άραγε, θα καταφέρει η ταξιδιωτική τους εμπειρία να υπερτερήσει του ίντερνετ; Σχεδόν αδύνατο.