Φύγαμε για Κτήμα Αφιανές; Με θέα το Αιγαίο ένα ποτήρι κρασί δεν φτάνει

Οινική και πολιτιστική κουλτούρα απόλυτο "ένα" σε ένα Κτήμα στις Ράχες Ικαρίας που σχεδιάζει το ατόφιο παζλ του καλοκαιριού.

Κτήμα Αφιανές

Είναι ώρα για Ικαρία! Ώρα για να ξεχάσουμε κάθε περπατημένη και να ζήσουμε μία άλλη "ιστορία”. Σε ένα τόπο ιδιαίτερο που μόνο αν συγχρονιστείς με τους ρυθμούς θα αντιληφθείς πλήρως την φιλοσοφία και την κουλτούρα του.

Στο ανατολικό Αιγαίο το συγκεκριμένο νησί χαρίζει απλόχερα ιδιαίτερες ομορφιές με πολλές αντιθέσεις όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον, μακρά μυστικά, άγρια φύση και γλυπτά βουνά που γοητεύουν κάθε περαστικό αλλά και μία αμπελοοινική ιστορία που καλά κρατεί από αρχαιοτάτων χρόνων.

Η στάση είναι προδιαγραμμένη και δεν είναι άλλη από τις Ράχες με τον χρόνο να σταματά, το κρασί να πρωταγωνιστεί και μία σειρά από εμπειρίες να ψιθυρίζουν αυτό το κάτι που αναζητούσες ίσως καιρό. Αυτό που πολλές φορές λέμε αυθεντικό, λιτό και εναρμονισμένο απόλυτα με μία περιοχή και φυσικά το αναζητούμε σε προορισμούς και δραστηριότητες, εδώ τελικώς βρίσκει την απόλυτη έκφραση του από το Α έως και το Ω. 

Κτήμα Αφιανές Ικαρία

Στην Ικαρία άλλωστε χαλαρώνουμε και δεν βιαζόμαστε για τίποτα, όλα τραβάνε το δρόμο τους χωρίς να μιμούνται, χωρίς να ακολουθούν. Είναι βιωματικά και πηγαία όπως και η εμπειρία στο Κτήμα Αφιανές, ένα από τα γνωστα οινοποιεία του νησιού που προσφέρει ιστορίες κρασιού, πολιτισμού και γεύσης και όλα αυτά μέσα σε ένα Κτήμα που ο χρόνος σταματά και δικαίως.  

Στο Κτήμα Αφιανές η παράδοση και η αρχαιολογία του κρασιού βρίσκεται στο προσκήνιο 

Και αυτό είναι και η πραγματικότητα που αντικρύζει κανείς με το που επισκέπτρεται το Κτήμα. Από το εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του οινοποιείου μέχρι το θέατρο, το wine bar και τον αμπελώνα, η εμπειρία κινείται σε τρεις βαθμίδες. Από το παρελθόν στο σήμερα και από το παρόν στο μέλλον. 

Πρωταρχικός στόχος της οικογένειας από την ίδρυση του Κτήματος μέχρι και τις μέρες μας είναι η συνέχιση του παραδοσιακού και ιδιαίτερου τρόπου οινοποίησης της Ικαρίας, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και γινόταν σε εξωτερικό χώρο μέσα σε πιθάρια χωμένα στη γη.

Ο ιδρυτής του Νίκος Αφιανές μαζί με την σύζυγο του αλλά και την  2η γενιά που σήμερα έχουν πάρει για τα καλά τα ηνία, ονειρεύονται και πράττουν κάθε δυνατό για την συνέχεια της οινικής ιστορίας του νησιού τους. Το ικαριώτικο κρασί, οι γηγενείς ποικιλίες του τόπου, το terroir και η ιδιαιτερότητα που τον χαρακτηρίζει αφηγούνται την δική τους ιστορία με τον ικαριώτικο οίνο να έχει πάρει την θέση που του αξίζει στον αμπελοοινικό χάρτη της χώρας.

Κτήμα Αφιανές

Τα κρασιά άλλωστε του Κτήματος έχουν καταξιωθεί διεθνώς ως ιδιαίτεροι και μοναδικοί στο είδος τους και αυτό συμβαίνει γιατί αξιοποιούν και συνδυάζουν πλήρως την αρχέγονη οινική παράδοση της Ικαρίας, με τις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών της και καινοτόμες μεθόδους οινοποίησης και καλλιέργειας.

Γιατί το 1ο Διεθνή Συνέδριο στην Ικαρία "ανέβασε" στα ύψη στο κρασί του νησιού

Πάμε πίσω στο 2007 γιατί αξίζει να δούμε τι είχε ξετυλλιχθεί τότε που η οινοποίηση και ο οίνος της Ικαρίας αποτέλεσαν του πρωταγωνιστές. Καταρχήν τα εγκαίνια του σύγχρονου οινοποιείο του Κτήματος Αφιανές το οποίο βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία Ραχών  συνέπεσε με το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαιολογία του Οίνου, που πραγματοποιήθηκε στο νησί σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός και μοναδικό στο είδος του μέχρι σήμερα, εικοσιοκτώ ακαδημαϊκοί από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου παρουσίασαν πρωτότυπες εργασίες, που ανέλυαν και ερμήνευαν την εξέλιξη της κοινωνίας με βάσει τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους τρόπους παραγωγής και φύλαξης του κρασιού. Στο πλαίσιο του οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν και το οινοποιείο της οικογένειας Αφιανές, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή του στη διατήρηση ενός αρχέγονου τρόπου οινοποίησης.

Κτήμα Αφιανές

Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη νέα και πολλά υποσχόμενη πορεία της Ικαρίας στον κόσμο του κρασιού, καθώς αναδείχθηκαν οι δύο μοναδικότητες του νησιού σε επίπεδο οινοπαραγωγής και αυτό σχετίζεται άμεσα με το χωμένο μέσα στη γη πιθάρι και το σιφούνι.

Κρασιά με την ιδιαιτερότητα του τόπου, οινοτουριστικές εμπειρίες και πολιτισμός κάτω από την ομπρέλα του Κτήματος

Το ταξίδι σου στο συγκεκριμένο Κτήμα επιβάλλεται για πολλούς και διαφορετικούς λόγου. Με οδηγό σου το κρασί, το αφήγημα ξετυλλίγεται αυθεντικά και ο επισκέπτης τα έχει όλα και με το παραπάνω.

Μοναδικά κρασιά φυσικά, ακατέργαστα βιοδυναμικής και βιολογικής καλλιέργειας που μεταφέρουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους με τον χαρακτήρα στην πρώτη γουλιά να παραμένει ανεξίτηλος. Άλλωστε η ομάδα του οινοποιείου από το 2008  "δουλεύει" για τα καλά όσον αφορά την παραγωγή,  τα ιδαίτερα πιθάρια του νησιού ενώ από το 2017 και έπειτα επιμένει στην απουσία προσθήκης θειώδους κατά την οινοποίηση, με αποτέλεσμα το τελικό προιόν να έχει υποστεί τις χαμηλότερες παρεμβάσεις εκφράζοντας στο απόλυτο την εκάστοτε ποικιλία και τα πηγαία αρωματικά της χαρακτηριστικά. 

Κτήμα Αφιανές

Οι γηγενείς ποικιλίες του νησιού δεν είναι άλλες από το "Φωκιανό" και το "Μπεγλέρι" τα οποία δίνουν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ικαρία με τον Κτήμα Αφιανές να τις αξιοποιεί και να τις αναδεικνύει περίτρανα. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι οι δύο συγκεκριμένες ποικιλίες οινοποιούνται επίσης και για φυσικό αφρώδη οίνο, ένα στοιχείο που προσδίδει μία νέα προοπτική στο χαρακτήρα τους. 

Τι να πεις για οινοτουρισμό; Φυσικά και η οινοτουριστική εμπειρία κατέχει περίοπτη θέση με θεματικά experiences να έχουν το καθένα το δικό τους αέρα. Είτε επιλέξεις μία κλασική γευσιγνωσία είτε μία πλήρως ολοκληρωμένη γαστρο-οινική συνθήκη παρέα με τον οινοποιό όπου οι ετικέτες του Κτήματος συναντούν αυθεντικά πιάτα με την υπογραφή του νησιού, σίγουρα θα σου δημιουργήσουν ένα βίωμα που θα πάρεις μαζί σου.

Κτήμα Αφιανές

Must αποτελεί επίσης η κάθετη γευσιγνωσία της ετικέτας Pithari είτε στην λευκή είτε στην ερυθρή εκδοχή της. Και αυτό γιατί οι δύο ποικιλίες της Ικαρίας που αναφέραμε και πριν, το "Φωκιανό" και το "Μπεγλέρι" οι οποίες καλλιεργούνται από αρχαιοτάτων χρόνων σου μετατρέπουν την απόλαυση σε ταξίδι. Το μυστικό, ότι ωριμάζουν μέσα σε πιθάρια θαμμένα στη γη. Από μόνη της αυτή η συνθήκη είναι κάτι περισσότερο από ενδιαφέρον. 

Μετά από γευστικές δοκιμές, είτε χαλάρωση στο wine bar για ένα ποτήρι κρασί συνδυασμένα με ατόφιες νησιώτικες συνταγές μην ξεχάσεις να κάνεις μία βόλτα από το Λαογραφικό Μουσείο στο Κτήμα, Εκεί η τοπική πολιτιστική κουλτούρα του οίνου αλλά και του νησιού έχουν τον πρώτο λόγο μέσα σε έναν αξιόλογο εκθεσιακό χώρο, με μία συλλογή χρηστικών αντικειμένων παλαιότερων εποχών.

Κτήμα Αφιανές

Επίσης στάση αξίζει να κάνεις στο μικρό αρχαιοπρεπές θέατρο "Διόνυσος" που  βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα όπου χαρίζει μοναδική θέα στο Αιγαίο αλλά και ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις καθώς και άλλα πολιτιστικά δρώμενα που δίνουν μία άλλη νότα στο καλοκαίρι σου. Γίνε μέρος του και δημιούργησε το οινικό παζλ καλοκαιριού που αναζητάς, εκείνο που όλος ο τόπος μεταφέται μπροστά σου απλά μέσα από ένα ποτήρι κρασιού. 

site: www.ktimaafianes.gr | facebook: Afianes Wines | instagram: @afianeswines | τηλέφωνο επικοινωνίας: 697 789 3731

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Έρχεται το πρώτο πολυθεματικό φεστιβάλ Κορινθίας

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει δράσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις τοπικών προϊόντων και γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις live cooking.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/08/2024

Τάρτου: Φιλιά απ’ τη ρομαντική φοιτητούπολη της Εσθονίας

Aπ' το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Εσθονίας στην τέχνη του δρόμου, μετρήσαμε οκτώ λόγους που μάς δελεάζουν ν’ ανακαλύψουμε μία απ’ τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2024.

Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Για 14η χρονιά είναι έτοιμο να μας υποδεχτεί στην Πάρο το πρωτοποριακό φεστιβάλ της Μάρπησσας.

4 κοντινά νησιά για σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα

4 προορισμοί που θα σε κάνουν να ψάξεις για το επόμενο καράβι, καθώς το ταξίδι είναι λιγότερο από δύο ώρες.

Μπανγκόκ: Η ασιατική "Πόλη των Αγγέλων"

Μεγαλοπρεπή μνημεία πολιτισμού, θεόρατοι φουτουριστικοί ουρανοξύστες, πλωτές και υπαίθριες αγορές, θεατράλε γαστρονομικές αλητείες και street food ντελικάτσες με τοπική ούγια χτίζουν τον πληθωρικό μύθο ενός από τους πιο κουλ προορισμούς της νοτιανατολικής Ασίας.

Η sui generis γοητεία της Νισύρου

Το νησί με το ηφαιστειώδες σεξ απήλ, σε χαϊδεύει με τρυφερό ζεν, σε ηλεκτρίζει με έξαψη, καλλιεργεί τον πολιτισμό και την οικολογία, το φεστιβάλ είναι επιπλέον λόγος επίσκεψης, και οι γεύσεις του θα σας εκπλήξουν.

Hotels we Love: το "Deos Mykonos" κατορθώνει το απίθανο

Το νέο στολίδι στο περιδέραιο φιλοξενίας της Myconian Collection, σκαρφαλωμένο στα ψηλά του Ταγκού και με χορταστική θέα προς τη Χώρα, το λιμάνι, τον Άγιο Στέφανο και το αιγαιοπελαγίτικο μπλε, είναι ένα ξενοδοχείο που, στις λίγες μέρες διαμονής μας, κατάφερε να ριζώσει για τα καλά στις αναμνήσεις μας, κατορθώνοντας να προσφέρει απόλυτη αίσθηση αποσύνδεσης στο πάντα φρενήρες νησί.