Γέννημα-θρέμμα της Επανομής και μάλιστα από αμπελουργική οικογένεια, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ακολούθησε από την αρχή τον δρόμο του κρασιού, διαγράφοντας μέχρι σήμερα μια λαμπρή πορεία που συνεχίζεται. Το εμβληματικό Κτήμα Γεροβασιλείου, ένα από τα ωραιότερα οινοποιεία της χώρας, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στα υψώματα της Επανομής και είναι γνωστό, πέρα από τα καταξιωμένα κρασιά του, για το Μουσείο Οίνου και τα συχνά πολιτιστικά του δρώμενα, που συμβάλλουν στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.
Η βαθιά αγάπη του Βαγγέλη Γεροβασιλείου για την ιδιαίτερη πατρίδα του εκφράζεται πρακτικά σε μια σειρά από ετήσιες εκδόσεις με τίτλο "Από Στόμα σε Στόμα", καλόγουστα μίνι βιβλιαράκια σε συνεργασία με κατοίκους, ερευνητές και φωτογράφους, γύρω από το παρελθόν και το παρόν της Επανομής, ενώ την έρευνα έχει αναλάβει η σύζυγός του, Σόνια Τζιώλα-Γεροβασιλείου. Στις εκδόσεις δίνεται βάρος στη γαστρονομία με συνταγές της τοπικής παράδοσης, που συνοδεύονται με οινικές προτάσεις από τις ετικέτες του Κτήματος, παράλληλα με θέματα όπως η μουσική και η αρχιτεκτονική του τόπου.
Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 10 βιβλιαράκια. Παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Κτήμα, στις "Ανοιχτές Πόρτες", τη μεγαλύτερη οινοτουριστική εκδήλωση της χρονιάς. Ακολουθούν οι τίτλοι και το θέμα του καθενός, για να πάρετε μια ιδέα:
- "Επανομίτικα Μαγειρέματα" (η τοπική γαστρονομία της Επανομής)
- "Αμπελοτραπεζώματα" (τα προϊόντα του αμπελιού που συναντά κανείς στην κουζίνα της Επανομής)
- "Το τσίπουρο αφηγείται" (η ιστορία του επανομίτικου τσίπουρου)
- "Γύρω-γύρω όλοι" (η πολυπολιτισμική κουζίνα της Επανομής)
- "Οι Μουσαφίρηδες" (η κουζίνα από νύφες και γαμπρούς της Επανομής)
- "Επανομή, η δική τους Ιθάκη" (ιστορίες ανθρώπων που επέλεξαν την Επανομή ως δικό τους τόπο)
- "Τραγουδιστά" (η μουσική παράδοση της Επανομής)
- "Η ηχογράφηση του ’69" (ιστορική ηχογράφηση της μουσικής παράδοσης της Επανομής)
- "Ο υγρότοπος της Επανομής" (η χλωρίδα, η ορνιθοπανίδα και η σημασία τους για τον άνθρωπο και τη φύση)
- "Αρχιτεκτονήματα - Οι παλιές κατοικίες της Επανομής"
Από τα πιο δημοφιλή αποδείχτηκαν τα "Επανομίτικα Μαγειρέματα", σε 2η έκδοση φέτος. Ο πρόλογος για την ουσία και την ιστορία της Επανομίτικης μαγειρικής, ώστε να μάθουν και οι νεότεροι, ακολουθείται από τοπικές συνταγές, όπως το κατσίκι με ρύζι και σταφίδες, η πρασόπιτα με τυρί ή το σαραϊλί.
Βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα τα "Αμπελοτραπεζώματα", για το σταφύλι και τα παράγωγά του στην τοπική κουζίνα, με συναρπαστικά λαογραφικά στοιχεία, τοπικές συνήθειες και φυσικά συνταγές, όπως τα αμπελοσαρμαδάκια ή το γλυκό σταφύλι.
Στο "Γύρω Γύρω Ολοι", πάλι, παίρνουμε μια γεύση από την πολυπολιτισμική Επανομή, με συνταγές από αλλοεθνείς που ζουν στην Επανομή. Δεκατέσσερις συνταγές από ισάριθμες χώρες: από το αυστραλέζικο Λάμινγκτον και το εγγλέζικο Κοτόπουλο της Στέψης μέχρι το ινδικό Πανίρ Πακόρα και την Περουβιανή Πατατοσαλάτα.
Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά!