Στην "Μαργιώρα" δεν έρχεσαι μόνο για να καλοφάς (αν και θα μπορούσες)

Μαργιώρα

Παρατηρώ για ώρα ένα κοριτσάκι να πασχίζει να ισορροπήσει στα χέρια του κάνοντας κατακόρυφο στην αφράτη άμμο της παραλίας Νάουσα της Κύθνου. Πότε τα καταφέρνει, πότε όχι. Τότε σαν κυκλαδίτικη επιφοίτηση, το συλλαμβάνω. Η Κύθνος, αυτό το προικισμένο με υπέροχες παραλίες κυκλαδονήσι είναι σαν αυτό το κοριτσάκι. Πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στον ανέμελο, ρουστίκ και αρκετά οικογενειακό χαρακτήρα της και στην ισοπεδωτική τουριστική βιομηχανία που το περικυκλώνει. Ανάμεσα στις κατσικόστρατες που οδηγούν σε μαγικές παραλίες και ανάμεσα στα θηριώδη τζιπ με τους ακόμη πιο φασαριόζικούς οδηγούς τους που επιχειρούν να "εξημερώσουν" το νησί. Ανάμεσα στους ανοιχτόκαρδους μόνιμους κατοίκους που ασβεστώνουν τις πεζούλες τους (γιατί θέλουν και όχι για τους τουρίστες) και ανάμεσα στους επιχειρηματίες που κυνηγούν την φάση εξαργυρώνοντας το hype της παραλίας Κολώνα. Ανάμεσα σε ένα αγνό(τερο) παρελθόν και ένα σαρωτικό μέλλον που δείχνει να καλοβλέπει την εγωκεντρική τουριστική ανάπτυξη άλλων κυκλαδονήσιων. 

Μαργιώρα Κύθνος

Δεν γνωρίζω αν θα καταφέρει να βρει την χρυσή τομή η Κύθνος, αλλά ξέρω πως συνάντησα μια ιδιαίτερη περίπτωση ενός πολυχώρου που δείχνει να τα καταφέρνει περίφημα με τις ισορροπίες, όσο παίζει στα δάχτυλα το multi-tasking. Χωρίς διάθεση παρελθοντολαγνείας, η "Μαργιώρα" χρωστάει πολλά στην συνονόματη της που έζησε στο ίδιο ακριβώς σημείο το προηγούμενο αιώνα. Ο λόγος για την Μαργιώρα Βλαστάρη γέννημα θρέμμα της Κύθνου, μια ισχυρή γυναίκα και εμβληματική παρουσία στη ζωή του νησιού που διέμεινε σε αυτό το αρχοντικό- στολίδι στην είσοδο της Χώρας. Με την αύρα της προγιαγιάς Μαργιώρας να κυριαρχεί, το καλοκαίρι του 2020 ο δισέγγονός της Φώντας Διαλεισμάς μαζί με τον καλό του φίλο Μιχάλη Δανεσσή αποφάσισαν να τον  ξαναζωντανέψουν. Είναι απορίας άξιο πως ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Φώντας κατάφερε να ανακατασκευάσει το ερειπωμένο αρχοντικό μόλις σε 6 μήνες επαναφέροντας άθικτη την διαχρονική του γοητεία. 

Μαργιώρα

Ωστόσο, το concept δεν ήταν ένα ακόμη bar- restaurant αλλά ένα meeting point που στεγάζει γαστρονομικές, οινοφιλικές και πολιτιστικές ανησυχίες. Στα του φαγητού τα γενόμενα, με motto της "λάθος συνταγές για σωστές πρώτες ύλες – αυστηρά κυκλαδίτικες, δημιουργικά πειραγμένες", η Μαργιώρα συνεργάζεται με την ομάδα των Serial Eaters και μεταμορφώνει με έμπνευση και υψηλή τεχνική, τα ποιοτικά – κυρίως κυθνιώτικα- υλικά σε ενδιαφέρουσες συνθέσεις, που αναδίδουν οικείες γευστικές μνήμες, αλλά, ταυτόχρονα, διακρίνονται από φαντασία και δημιουργικότητα. Τα φαβορί της ελληνικής παράδοσης πειράζονται επιτυχημένα σε πιάτα όπως το arancini κολοκυθάκια αυγολέμονο, το μοσχαρίσιο συκώτι σε ούζο με το ιαπωνικό μπαχαρικό togarashi και το κλεφτικό με ντόπιο κατσίκι, Σαν Μιχάλη Σύρου και χειροποίητη πίτα. 

Παράλληλα οι wine lovers αλλά όχι μόνο, θα χαρούν να δουν μια πολύ δυνατή κάβα με την επιμέλεια του κορυφαίου οινοχόου Άρη Σκλαβενίτη. Στο κελάρι της "Μαργιώρας", φιλοξενούνται πάνω από 50 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα ενώ στο bar η ομάδα της φέρνει signature δημιουργίες, με προεξέχοντα το άχαστο Mangiko -που θα σας ετοιμάσει ο Νίκος Σιγάλας με ακρίβεια- αλλά και την αψεγάδιαστη εκτέλεση των all time classic cocktails.

Μαργιώρα

Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα πρόσωπα της "Μαργιώρας" που έχει κάτι για όλους. Γι’ αυτό στα ενδότερα θα βρείτε ένα retail shop με εκλεκτά προϊόντα μικρών παραγωγών, handcrafted αντικείμενα για το σπίτι, κεραμικές δημιουργίες, ρούχα και αξεσουάρ Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω έρχεται το Margiora Backyard Festival, όπου μετά την περσινή του επιτυχία, επιστρέφει φέτος, στήνοντας ένα μεγάλο πάρτι με αγαπημένους καλλιτέχνες και ξεχωριστές δράσεις. Η πανέμορφη πίσω αυλή της Μαργιώρας μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά, σε συνεργασία με το Cinobo και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ενώ η πλατεία μπροστά το αρχοντικό μετατρέπεται σε intimate συναυλιακό χώρο όπου όλο το νησί γίνεται μια παρέα. Αυτή την ατμόσφαιρα του σπιτικού πάρτι ζήσαμε στο live του αγαπημένου Φοίβου Δεληβοριά που συγχρονίστηκε και με τα 4α γενέθλια της Μαργιώρας. O δημοφιλής τραγουδοποιός βγήκε στην petit σκηνή του και παρουσίασε ένα πρόγραμμα με νέα και παλιά τραγούδια, περιστοιχισμένος από τους πολύ καλούς μουσικούς Κωστή Χριστοδούλου, Σωτήρη Ντούβα, μεταφέροντας ενέργεια και συγκίνηση εναλλάξ. 

μαργιώρα
Πελαγία Καρανικόλα

Πολύ σύντομα, στις  27 Ιουλίου το σπίτι της "Μαργιώρας" θα μετατραπεί σε "Ανισόπεδη Ντίσκο" με τους Pan Pan και Years of Youth, για να πάρουν την σκυτάλη οι Trashformers φέροντας τη νοσταλγία των 90s στην Κύθνο στις 3 Αυγούστου. Τέλος, μια αξέχαστη βραδιά στις 7 Αυγούστου υπόσχεται ο Σπύρος Γραμμένος, γνωστός για το ιδιαίτερο στυλ του που συνδυάζει μουσική και χιούμορ.

Μαργιώρα
Πελαγία Καρανικόλα

Προπώληση εισιτηρίων και πληροφορίες εδώ.

Χώρα Κύθνου, 2281031809, margiora.gr, FB: Margiora, IG: @margiora.kythnos


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Zagori Mountain Running: η γιορτή του μεγαλύτερου αγώνα ορεινού τρεξίματος ξεκινά

Η επίσημη έναρξη του φετινού Zagori Mountain Running θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Τα χωριά της Νάξου είναι ότι χρειαζόμαστε

Ακόμη και όταν οι παραλίες θα γεμίσουν ομπρελοξαπλώστρες και τα προνομιούχα σημεία με βίλες, η Νάξος θα αντιστέκεται χάρη στα διάσπαρτα στην ενδοχώρα χωριά της, που δεν εγκλωβίζονται στις "επιβολές" του μαζικού τουρισμού.

"Kivotos Santorini" & "Mavro" δίνουν άλλο χρώμα στη Σαντορίνη

Ζήσαμε και απολαύσαμε δύο μέρες σε μια boutique κιβωτό που ξεχωρίζει στο περίφημο Νησί του Ηφαιστείου.

Κιβωτός Κορογώνα: Ένα πολύπλευρο εγχείρημα ολιστικής σύνδεσης με την φύση που δεν χωράει σε ταμπέλες

Μια ειρηνική, εκπαιδευτική, αειφορική κοινότητα δημιουργίας εν εξελίξει στη νότια Λακωνία.

Skiathos Palace Hotel: Το εμβληματικό ξενοδοχείο με την ομηρική φιλοξενία

Σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, ορθώνεται αγέρωχο το Skiathos Palace για πάνω από 50 χρόνια.

Navarino Challenge 2024: Αθλητικός Τουρισμός και Ευεξία στην Costa Navarino

Το Navarino Challenge επιστρέφει για 12η χρονιά από τις 18-20 Οκτωβρίου 2024 στην Costa Navarino και την Πύλο, με πάνω από 55 δράσεις για όλες τις ηλικίες. Με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει", το event θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αθλητικού τουρισμού και ευεξίας.

Τουρισμός: η Μύκονος σε πτώση, η Σαντορίνη αντέχει, η Ρόδος απογειώνεται

Η Μύκονος σημειώνει πτώση επιβατικής κίνησης, ενώ η Σαντορίνη σταθεροποιείται και η Ρόδος εκτοξεύεται, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο σύμφωνα με τη Fraport.