Είναι δύσκολο να περιγράψεις μέσα σε λίγες λέξεις την "Κιβωτό Κορογώνα" ώστε να γίνει σύντομα κατανοητό το τι πρεσβεύει. Παρότι η δημοσιογραφική νόρμα και οι ταχύτατοι ρυθμοί του ιντερνέτ υπαγορεύουν σε αυτή την σύντομη εισαγωγή να αποδώσω συνοπτικά το νόημα αυτού του πολυδιάστατου εγχειρήματος, αισθάνομαι πως ειδικά σε αυτή την περίπτωση θα ήταν άδικο να το κάνω. Για να γνωρίσει κάποιος την "Κιβωτό Κορογώνα" χρειάζεται χρόνο και ανοιχτό πνεύμα. Κάτι που μπορεί να εξασκήσει διαβάζοντας την συνέντευξη της Μαρίας Α. Αγγελή, ιδρυτικό μέλος της "Κιβωτού Κορογώνα" που μας παίρνει συνοδοιπόρους σε αυτό το εναλλακτικό ταξίδι.
Τι ακριβώς πρεσβεύει η "Κιβωτό Κορογώνα";
Η Κιβωτός Κορογώνα αποτελεί ένα διαρκείας πολύπλευρο εγχείρημα ειρήνευσης σε εξέλιξη, έναν πυρήνα αειφορίας, ανθεκτικότητας, ολιστικής θεραπείας και εκπαίδευσης για την αναγέννηση της γης, της κοινωνίας και την ιστορία της σύνδεσης. Υπάρχει ως σταθερό σημείο για την ειρήνη, την αρμονία και τη ροή σε κάθε πτυχή της ζωής μας, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ολιστική υγεία και θεραπεία, την καλλιέργεια γης, τη διατροφή, την σχέση του ανθρώπου με τα υπόλοιπα βασίλεια: ορυκτό, φυτικό, ζωικό, πνευματική εξέλιξη. "Κορογώνας" ονομάζεται ως τοπωνύμιο το μικρό οροπέδιο κοντά στη θάλασσα όπου έχει έδρα η Κιβωτός Κορογώνα. Η διατήρηση παλαιών αξιών όπως η οργανική καλλιέργεια, ο σεβασμός σ’ όλα τα στοιχεία της Μάνας Γης, η προστασία ζώων και των οικοσυστημάτων τους πρόσθεσαν στο όνομα του εγχειρήματος το "Κιβωτός".
Αποτελεί μέλος του γνωστού Παγκόσμιου Δικτύου Οικοχωριών (GEN-Global Ecovillages Network, μιλήστε μας για την τοποθεσία και το οικοσύστημα εκεί και πως συνδέεται με την Κιβωτό.
Η εστία μας εδρεύει ανάμεσα σε δυο χωριά, Παπαδιάνικα και Δαιμονιά, στη Νότια Λακωνία στον Άνω Κορογώνα. Η αγνότητα της Φύσης εδώ, ο καθαρός ορίζοντας από σύρματα, πυλώνες ΔΕΗ, ο ιδιαίτερος προσανατολισμός του κτήματος με προστατευτικούς λόφους στο Βορά, θέα προς τη θάλασσα στο Νότο συνάδουν με το έργο της Κιβωτού. Όσο για το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικοχωριών, αυτό αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο πρωτοβουλιών και κοινοτήτων προς μια παγκόσμια μετάβαση σε έναν αναγεννητικό κόσμο, σε ανθεκτικές κοινότητες, με γνώμονα κυρίως τέσσερις πυλώνες i.e. κοινωνία, πολιτισμό, οικονομία, οικολογία. Αναπτύσσει στρατηγικές, εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί προς αυτήν την κατεύθυνση, γεφυρώνει ανθρώπους και φορείς λήψης αποφάσεων, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές, ΜΚΟ, τον εταιρικό κόσμο, κοινότητες και οικοχωριά, είτε υφιστάμενα είτε σε δημιουργία.
Πότε ξεκίνησε και ποια ήταν ή σκέψη (ή και η ανάγκη) για αυτό το κοινοτικό ολιστικό εγχείρημα ;
Το όραμα για τη δημιουργία της Κιβωτού Κορογώνα ξεκίνησε να υφαίνεται μέσα μας το 2011. Ήδη μέσα στο 2012 εντοπίστηκε η κατάλληλη για εμάς γη, έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις, τοποθετήθηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις και από την αρχή μέναμε μόνιμα σε τούτη τη γη ειρήνευσης, με στόχο να συνδημιουργήσουμε μαζί με τις δυνάμεις και τα δώρα του φυσικού περιβάλλοντος, υιοθετώντας την καινοτομία και τεχνολογία όπου αυτές υπηρετούν πανανθρώπινες αξίες.
Θέσατε εξαρχής προτεραιότητα τη διατήρηση των άγριων ποικιλιών της χλωρίδας της περιοχής, ενώ παράλληλα φυτέψατε πάνω από 300 δέντρα και δημιουργήσατε οργανικούς λαχανόκηπους; Πώς μπορεί να συναντηθεί η καλλιέργεια με τον απόλυτο σεβασμό στη βιοποικιλότητα του τόπου;
Η παρατήρηση, η ακρόαση του περιβάλλοντος και των μηνυμάτων που μας δίνει αποτελούν κλειδιά. Το θέμα είναι αν εμείς βλέπουμε ό,τι μας δείχνουν. Για να τα ακούσουμε, χρειάζεται να σιωπήσουμε τον φανταχτερό θόρυβο της ευκολίας, της ταχύτητας, της μόδας, των μεγάλων συμφερόντων και να πράξουμε με γνώμονα την αλήθεια, την αρμονία, την ισορροπία. Στη γη της Κιβωτού Κορογώνα από τη πρώτη στιγμή διατηρήσαμε μεγάλο μέρος από άγριους θάμνους, δέντρα και ντόπια φυτά, έτσι κι αλλιώς δοκιμασμένα στις συνθήκες του τόπου και αρχίσαμε τη φύτευση δέντρων, γνωρίζοντας και διαισθανόμενοι την πρόκληση, μια και πρόκειται για τη Νότια Λακωνία, με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, ήπιο χειμώνα και συχνά ανεπάρκεια στη βροχή. Η άγρια μαντζουράνα και ρίγανη συγκατοικεί με τα κολοκυθάκια, τις κολοκύθες, τα φασόλια και το καλαμπόκι σε μια περιοχή που τροφοδοτήθηκε με οργανικό κομπόστ και απέκτησε πλούσιο χώμα. Συγκαλλιέργειες και συνυπάρξεις ειδών, όπως έχουν φθάσει ως γνώση από ιθαγενείς πολιτισμούς αιώνων, τιμούνται στο κτήμα. Οι παρεξηγημένες από τον σύγχρονο άνθρωπο άγριες ελιές, πέρα από την ομορφιά και εύρος των κλαδιών τους, δίνουν το ντελικατέσεν αγριέλαιο και εδώδιμες άγριες ελιές. Όλο το φυτικό βασίλειο στο κτήμα με ήπια διαμόρφωση, όπου και αν χρειάζεται, δημιουργεί πολύ απαραίτητους ανεμοφράκτες και βέβαια φυσικά σύνορα, διατηρεί το μικροκλίμα δροσερό, κρατά το νερό στη γη. Τα νέα δέντρα, με ποικιλία ειδών και ποτέ ως μονοκαλλιέργεια, είναι πλέον εκατοντάδες και οι φυτεύσεις συνεχίζονται.
Στα άμεσα οράματα της Κιβωτού είναι η δημιουργία καταφυγίου ζώων που χρειάζονται φροντίδα και αγάπη. Τι έχετε σκεφτεί για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου;
Έχουμε σώσει, φροντίσει και υιοθετήσει στη διάρκεια των ετών αδέσποτα σκυλιά της περιοχής, καθώς και γατούλες. Παρατηρώντας την βίαιη στάση του σύγχρονου ανθρώπου στα ζώα και ειδικά στα γέρικα ή άρρωστα ζώα, παρατηρώντας τον αριθμό των σκοτωμένων ζώων στην ελληνική άσφαλτο, έχουμε εδώ και χρόνια συνειδητοποιήσει το πόσο έντονη είναι η ανάγκη να συμβάλουμε στην αλλαγή της σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα, όλα τα ζώα και όχι μόνο τα ζώα συντροφιάς ή τα οικόσιτα. Για το καταφύγιο ζώων που οραματιζόμαστε έχουμε σοβαρές εμπνεύσεις από αντίστοιχα στο εξωτερικό και έχουμε πλέον το χώρο για αυτό. Προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο κτήμα, χρειάζεται να συγκεντρωθεί το απαραίτητο χρηματικό ποσό και να εντοπιστούν οι άνθρωποι που θα αφοσιωθούν σε αυτό το έργο. Η φροντίδα των ζώων εκτός από κοστοβόρα είναι χρονοβόρα, ενεργοβόρα και προϋποθέτει τη διατήρηση υψηλού κινήτρου. Κατά καιρούς στέλνουμε ανοικτές προσκλήσεις για την εύρεση των ανθρώπων που θα το υποστηρίξουν και το στελεχώσουν.
Αναφέρετε πως η "Κιβωτός Κορογώνα" είναι ανοιχτή σε καλεσμένους /επισκέπτες / εθελοντές. Πώς μπορεί κάποιος να μυηθεί στον τρόπο ζωής της Κιβωτού;
Από την αρχή της παρουσίας μας στον Κορογώνα ανοίξαμε τα καλέσματά μας προς όλη την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα για υποδοχή επισκεπτών. Στο κτήμα έχουν έρθει και ζήσει μαζί μας άνθρωποι από τουλάχιστον 16 διαφορετικές εθνότητες κατά καιρούς. Κύριος στόχος τις περισσότερες φορές είναι μύηση σε έναν τρόπο ζωής κοντά στη φύση, με αυτάρκεια και χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, οι φυσικές μορφές δόμησης & bioarchitecture, η αεικαλλιέργεια, η ειρηνική (δια)τροφή, η ολιστική αποτοξίνωσή τους. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στην Κιβωτό Κορογώνα, γιατί γνωρίζουν ότι εδώ θα ξαναβρούν τον εαυτό τους, όπως μας λένε, άνθρωποι που έρχονται για να γράψουν μια σημαντική μελέτη, δημοσιογράφοι, πολλοί φοιτητές, ερευνητές, συγγραφείς, μουσικοί, ζευγάρια στο μήνα του μέλιτός τους, νομάδες, άνθρωποι που συλλέγουν σοφία από τα μέρη που επισκέπτονται για να τη μεταλαμπαδεύσουν στον τόπο τους με αντίστοιχο εγχείρημα, γονείς με παιδιά, εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι περιβαλλοντικής μάθησης. Η επίσκεψη μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες μέχρι μερικούς μήνες. Ως οικοδεσπότες ακούμε τις ανάγκες των ανθρώπων και τους προτείνουμε οδούς για το μέγιστο όφελος της επίσκεψής τους πάνω στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει.
Ποιες είναι οι δράσεις, τα εργαστήρια και οι πρακτικές στις οποίες μπορεί να συμμετέχει κάποιος που επισκέπτεται την Κιβωτό;
Τα εργαστήριά μας αγγίζουν τις ανάγκες του επισκέπτη ή της ομάδας, είτε με εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε δράση που έχουμε ανοικοινώσει εκ των προτέρων είτε με επιτόπια συζήτηση με τον επισκέπτη. Αγαπημένο retreat αποτελεί η πρωτοβουλία του Αυγούστου, στοχευμένη στην ολιστική αποτοξίνωση, με προσφορά προσεγμένων workshops και δράσεων που υποστηρίζουν τον επισκέπτη στην σωματική, συναισθηματική, νοητική, πνευματική αποτοξίνωσή του. Κάθε έτος επίσης πραγματοποιούμε εμπεριστατωμένη εκπαίδευση στη φυσική δόμηση, μια και όλο και κάποια ανάγκη στο κτήμα προκύπτει για μικρές δομικές κατασκευές. Αγαπημένες εμπειρίες αποτελούν επίσης οι εκπαιδεύσεις μας στη ραδιαισθησία, γεωπαθολογία και οι αναζωογονητικές δράσεις σε πηγές του Ταϋγέτου. Για ένα 2ήμερο στην Κιβωτό Κορογώνα σίγουρα θα προτείναμε το ξεκίνημα της ημέρας στην Πριγκήπισσα αγριελιά με βλέμμα στην καθαρή ανατολή του ήλιου, την απόλαυση του πλούσιου και αποτοξινωτικού πρωινού, την εμπειρία θεραπευτικής άρπας, συνεδρία ολιστικής θεραπείας με γνώμονα τις ανάγκες και τη στιγμή κάθε ανθρώπου, ενωτικό τραγούδι & κίνηση στον κύκλο, περπάτημα στον Κορογώνα σε ειδικά σημεία vista, θετικό οραματισμό πριν τον ύπνο μέσα στον θόλο του καθαρού έναστρου νυχτερινού ουρανού της Κιβωτού Κορογώνα.
Τέλος η "Κιβωτός Κορογώνα" είναι ανοιχτή σε οικογένειες με παιδιά; Υπάρχουν δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους;
Τα χρώματα, οι φόρμες, οι ήχοι εκδηλώνονται καθαρά και έντονα εδώ, σε όλη τους τη διαδρομή και έκφραση, από τις χαμηλές έως τις υψηλές ‘νότες’. Τα παιδιά ταξιδεύουν μέσα στις ‘διαδρομές’ αυτές και καλούνται να αναγνωρίσουν δέντρα και χαμηλά φυτά συλλέγοντας ή περιποιούμενα βότανα, συμμετέχουν σε παιχνίδι θησαυρού σε σημεία του κτήματος, συμμετέχουν σε κινητικά παιχνίδια, δοκιμάζουν παχύρρευστα smoothies και πολύχρωμες φυτοφαγικές πίτες, βιώνουν αγκαλιές και παιχνίδια με τα πέντε σκυλιά και τις δυο γάτες της Κιβωτού Κορογώνα εφόσον το επιλέξουν. Το εγχείρημα έχουν επίσης επισκεφθεί σχολικές ομάδες, καθώς και εκπαιδευτικοί με μικρές ομάδες μαθητών τους. Για τα παιδιά, και για κάθε ηλικία αλήθεια, έχει γραφτεί το ebook "10 ιστορίες & 1 πρό(σ)κληση" για τα δώρα της Κιβωτού Κορογώνα. Τέλος, το βιβλίο του Χρήστου Γεωργιάδη "Ευτοπία", εκδόσεις Φίλντισι, έχει σοβαρές εκκινήσεις, εμπνεύσεις και αναφορές στο εγχείρημα και στον κινητήριο νου της Κιβωτού Κορογώνα.
Επικοινωνία στα 6938141330, mariaaggeli@gmail.com, korogonasarkcommunity.wordpress.com/