Τουρισμός: η Μύκονος σε πτώση, η Σαντορίνη αντέχει, η Ρόδος απογειώνεται

Η Μύκονος σημειώνει πτώση επιβατικής κίνησης, ενώ η Σαντορίνη σταθεροποιείται και η Ρόδος εκτοξεύεται, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο σύμφωνα με τη Fraport.

Μύκονος
   

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε ο Ιούνιος για τον αριθμό των επιβατών που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου τον φετινό Ιούνιο, αν και η πτώση υπήρξε πιο περιορισμένη σε σχέση με τον Απρίλιο και τον Μάιο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fraport, στη διαχείριση της οποίας βρίσκονται 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η διεθνής επιβατική κίνηση τον Ιούνιο έφθασε τους 176.254 έναντι 182.963 τον αντίστοιχο περσινό μήνα στο νησί των Ανέμων, σημειώνοντας πτώση -3,7%. Συνολικά, οι διακινηθέντες επιβάτες τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 264.178 από 266.338 τον Ιούνιο του 2023. 

Αθροιστικά, στους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς, ο αριθμός των ξένων επιβατών έκλεισε σε 259.625 από 272.819 στο εξάμηνο του 2023, μειωμένος κατά -4,8%. Από την άλλη, αυξητικά κινήθηκε ο αριθμός στο δίκτυο εσωτερικού με 209.030 επιβάτες από 197.738 στο πρώτο μισό της περσινής χρονιάς. 

Ριμπάουντ μετά τις απώλειες της περσινής χρονιάς παίρνει φέτος η Σαντορίνη. Ο έτερος δημοφιλής νησιωτικός προορισμός της χώρας, ο οποίος το 2023 είδε τον αριθμό των ξένων επιβατών να διαγράφει αρκετά χαμηλότερες πτήσεις σε σχέση με το 2022, έτος ρεκόρ σε κίνηση για το νησί των Κυκλάδων, παρουσιάζει πλέον εικόνα σταθεροποίησης. 

Πιο συγκεκριμένα, τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού, στο δίκτυο εξωτερικού διακινήθηκαν 241.678 από 239.508 το 2023, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,9%. Κατά το πρώτο εξάμηνο, ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τους 454.201 από 454.152 πέρυσι, σημειώνοντας σταθεροποιητικές τάσεις. Αξιοσημείωτη αύξηση είχε η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού όπου στο πρώτο μισό έκλεισε σε 577.355, ενισχυμένη κατά 10,2%. 

Σημαντική άνοδος για Ρόδο και Χανιά 

Οι υψηλές πτήσεις συνεχίζονται για την Ρόδο. Τον Ιούνιο, η διεθνής επιβατική κίνηση ανήλθε σε 971.056 επιβάτες, αριθμός ενισχυμένος κατά 10,1% σε σχέση με πέρυσι. Στο εξάμηνο, οι ξένοι επισκέπτες στο αεροδρόμιο της Ρόδου έφθασαν τους 1,983 εκατ. από 1,757 εκατ. στο περσινό εξάμηνο, με αύξηση 13%. Στην πλευρά των κερδισμένων στέκεται και το αεροδρόμιο των Χανίων, το οποίο παρά το αδύναμο ξεκίνημα στην αρχή της σεζόν, επέστρεψε σε ρυθμούς δυναμικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, τον Ιούνιο η διεθνής επιβατική κίνηση έκλεισε σε 518.115, καταγράφοντας άνοδο 11% σε ετήσια βάση ενώ στο εξάμηνο ο αριθμός ήταν ενισχυμένος κατά 8,9% σε 993.956. 

Σε ό,τι αφορά τώρα την Αθήνα, σε νέα ιστορικά υψηλά οδεύει η επιβατική κίνηση του διεθνούς αερολιμένα. Αυτό υπόσχονται οι επιδόσεις  του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας στο πρώτο μισό του έτους, οι οποίες καταγράφουν αξιοσημείωτη άνοδο σε σύγκριση με το 2023. Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ανήλθε σε 3,3 εκατ., αυξημένη κατά 12,9% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 7,5% και 15,4% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη. Στο δίκτυο εξωτερικού, διακινήθηκαν 2,3 εκατ. έναντι 1,99 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 

Πηγή : capital.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.