5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

χιος γιορτη βουνου

Από τις 26 μέχρι τις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου, από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πιτυούς "Ο Μάκελλος" με τη συμμετοχή της ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός-Προορισμός και του Συλλόγου Ποιμένων Χίου "Ο Άγιος Μάμμας".

Δράσεις

Το Σάββατο 27 Ιουλίου (6.30-7.30 μ.μ.), θα λάβει χώρα η παράσταση "Ένα άλογο που το έλεγαν Ροσινάντη", η οποία αφορά ένα γέρικο άλογο που το μόνο που θέλει είναι μπόλικο σανό, καθαρό νεράκι και ξεκούραση. Αντί γι΄αυτό τον αγοράζει ένας φτωχός αλλά καλός άρχοντας που μάλλον δεν στέκει στα καλά του. Μια διασκευή του "Δον Κιχώτη" του Μιγκέλ ντε Θερβάντες για παιδιά και για όλη την οικογένεια. Η αφήγηση και η επιμέλεια κειμένων είναι έργο των Σμαράγδα Αποστολάτου και Ανεζούλα Κατσιμπίρη και η μουσική της Θεοδώρας Παπαδοπούλου.

Την ίδια μέρα στις 8-9 μ.μ. θα παρακολουθήσουμε την παράσταση θεάτρου σκιών από το Θίασο Νίκου Σταμπέλου "Ο Μεγαλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι". Σε ένα τόπο ένα Φίδι, φυλάει την πηγή και δεν αφήνει το νερό να τρέξει παρά μόνο αν του προσφέρουν ένα κορίτσι να το κατασπαράξει. Μέχρι που  ο κλήρος πέφτει στη βεζυροπούλα. Ποιος άραγε θα τη σώσει και σαν έπαθλο θα την παντρευτεί και θα πάρει και το θρόνο;

Σοφία παπάζογλου
Σοφία Παπάζογλου

Εν συνεχεία, στις 9.30-11.30 μ.μ. "Με μια βαλίτσα τραγούδια" μια συναυλία με τη Σοφία Παπάζογλου. Η αγαπημένη τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου με τη ζεστή φωνή και το μπρίο της θα μας ταξιδέψει από το λαϊκό στο ρεμπέτικο και στο Σμυρναίικο τραγούδι, με στάσεις στο προσωπικό της ρεπερτόριο και σε απρόσμενα μουσικά μονοπάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής. Μαζί της στο μπουζούκι και το τραγούδι είναι ο Σπύρος Πατράς και στην κιθάρα ο Γιώργος Χρονόπουλος.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΗΛΟΥ

Τη Κυριακή 28 Ιουλίου στις 6-7.30 μ.μ., θα διεξαχθεί εργαστήρι πηλού με την Αγγελική Μουζήθρα "Φτιάξε το δικό σου παιχνίδι από πηλό" για παιδιά από 5 ετών και άνω. Φτιάχνουμε πήλινα ζωάκια, σβούρες και άλλα αντικείμενα.

Επειτα, στις 7-8 μ.μ., θα αφηγηθούν παραμύθια με παιχνίδι και μουσική. Μέσα από παραδοσιακά παραμύθια με κάστρα, βοσκούς και βασιλιάδες, που διασκεδάζουν και μιλούν για αξίες όπως η υπομονή και η εργατικότητα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν χρησιμοποιώντας κρουστά του σώματος και τη φωνή τους. Υπεύθυνη εργαστηρίου είναι η Ανδριάννα Νεαμονίτη, μουσικοπαιδαγωγός. Την ίδια μέρα στις 8.15-8.30 μ.μ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού "Ο Όμηρος" παρουσιάζει Χορούς της Χίου, με χοροδιδάσκαλο την Άννα Μιμίδη.

χιος γιορτη βουνου

Μόλις βραδιάζει την Κυριακή στις 9-11 μ.μ., θα διεξαχθεί ξέφρενο γλέντι με την κεφάτη παρέα τεσσάρων μουσικών από την Αθήνα και τη Σίφνο που με επιρροές από τη νησιώτικη παράδοση φέρνουν κοντά μας έντεχνα, παραδοσιακά και νησιώτικα ακούσματα με μια φρέσκια προσέγγιση που παντρεύει τη γνώριμη, αυθόρμητη πλευρά του παραδοσιακού γλεντιού με το κέφι και τη ζωντάνια της σύγχρονης διασκέδασης. Στην κιθάρα είναι η Αντιγόνη Στάππα, στο βιολί ο Σπύρος Λεμπέσης, στο λαούτο ο Γρηγόρης Λεμπέσης και στα κρουστά και πνευστά ο Εμμανουήλ Παλιάκης. Το τραγούδι αναλαμβάνουν και οι τέσσερις. Τη συναυλία θα πλαισιώσουν τα παιδιά και οι έφηβοι του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς "Ο Μάκελλος", με βιωματική χοροδιδάσκαλο την  Ειρήνη Αρνίδη.

Παράλληλες δράσεις

 

Στο Καφενείο της Ηρώς, Κεντρική Πλατεία Πιτυούς θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών αντικειμένων από την τσοπανική ζωή. Οι φωτογραφίες του Νίκου Χούλη και τα εκθέματα από τη Συλλογή του Δημήτρη Ψωμαδάκη. Η επιμέλεια δια χειρός του Δημήτρη Γιαννιώδη.

χιος γιορτη βουνου

Στην γειτονιά της Παναγιάς Φανερωμένης και στα καλντερίμια δίπλα από τη Μέσα Πλατεία, θα συναντηθούν σύλλογοι από τα βορειόχωρα σε μια γιορτή με κεράσματα και χαρακτηριστικά αντικείμενα ή/και εκδόσεις τους, για να μας γνωρίσουν τον τόπο τους, τις ομορφιές, τις παραδόσεις και τους ανθρώπους του. Συμμετέχουν οι σύλλογοι Αμάδων, Βικίου, Βολισσού, Διευχών, Καρδαμύλων, Νέας Ποταμιάς, ΣπαρτούνταςΠιτυούς.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα συμμετέχει και ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Συκούση με κεράσματα, ενώ μέλη του θα παίξουν τσαμπούνα και τουμπί στα δρομάκια και στην Κεντρική Πλατεία.Φωτογραφίες από γλέντια και αντικείμενα τυροκόμησης από τη Συλλογή του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χωριού κατά μήκος της διαδρομής προς τη Μέσα Πλατεία και στα καλντερίμια.   

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Όσλο: Δεν το λες και πόλη! Το ευφυές spot του Οργανισμού Τουρισμού της πόλης δίνει μαθήματα marketing

Με πρωταγωνιστή έναν αγέλαστο, αιώνια ανικανοποίητο millennial, το ευφυέστατο τρειλεράκι του Visit Oslo μεγαλώνει τη λαχτάρα μας να ανακαλύψουμε τη νορβηγική πρωτεύουσα με δυνατές δόσεις στεγνού χιούμορ.