Μπανγκόκ: Η ασιατική "Πόλη των Αγγέλων"

Μεγαλοπρεπή μνημεία πολιτισμού, θεόρατοι φουτουριστικοί ουρανοξύστες, πλωτές και υπαίθριες αγορές, θεατράλε γαστρονομικές αλητείες και street food ντελικάτσες με τοπική ούγια χτίζουν τον πληθωρικό μύθο ενός από τους πιο κουλ προορισμούς της νοτιανατολικής Ασίας.

Μπαγκόκ

Η πόλη που περίτεχνα συνυφαίνει αντίθετες έννοιες, με τα neon φώτα, τους επιβλητικούς βουδιστικούς ναούς, τις πολύβουες αγορές, τους πολυσύχναστους δρόμους και τα μικροσκοπικά σοκάκια με τα καταχωνιασμένα στέκια που ταΐζουν ξενύχτηδες και καλοφαγάδες, και όσα ανακαλύπτεις μόνο σε Asian style μπαρότσαρκες, πλάθει αλλά ενίοτε αναθεωρεί την εξωστρεφή γοητευτική εικόνα του εαυτού της. Το πώς θα την αντιληφθείς και από πού θα πιάσεις το νήμα για να την εξερευνήσεις, είναι ξεκάθαρα θέμα οπτικής.

Culture hopping στο "Μεγάλο Μάνγκο"

Wat Benchamabophit
Ο εμβληματικός Wat Benchamabophit, γνωστός ως "ο Μαρμάρινος Ναός"

Οι βουδιστικοί ναοί της Μπανγκόκ είναι θαυμάσιοι. Στο εκτενές καλεντάρι με τα αξιοθέατα της πόλης φιγουράρει (συνήθως) πρώτος o εντυπωσιακός ναός Wat Pho, με το γιγάντιο -μήκους 46 και ύψους 15 μέτρων- καλυμμένο με φύλλα χρυσού "Ανακλινόμενο Βούδα", που αναπαριστά το πέρασμα του Βούδα στη "νιρβάνα". Αν θέλετε λίγη καλή τύχη, ρίξτε μερικά κέρματα σε κάποιο-ή κάποια- από τα 108 μπρούτζινα μπολ που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των τοίχων, ο αριθμός των οποίων συμβολίζει το σύνολο των θετικών δράσεων που οδήγησαν τον Βούδα στην τελειότητα. Ο Wat Pho είναι εθνική έδρα για τη διδασκαλία και τη διατήρηση της παραδοσιακής ταϊλανδέζικης ιατρικής, στην οποία συγκαταλέγονται και οι πρακτικές του ταϊλανδέζικου μασάζ, που ανήκει στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO. Προφανώς και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να απολαύσετε ένα αυθεντικό "Nuad Thai"· με τις περίφημες τεχνικές που εδώ και αιώνες καταπραΰνουν τους πονεμένους μύες χιλιάδων επισκεπτών, είστε σε καλά χέρια. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή δραστηριότητα οπότε προνοήστε εξασφαλίζοντας μια θέση πριν τη θεραπεία.

Ο επιβλητικός Wat Phra Kaew (Ναός του Σμαραγδένιου Βούδα) είναι από τα αρχιτεκτονικά διαμάντια της Μπανγκόκ, προορισμός προσκυνήματος για τους βουδιστές και πνευματικός πυρήνας του ταϊλανδικού βουδισμού και της μοναρχίας, που συμβολικά ενώθηκαν στην πιο ιερή εικόνα της χώρας, τον Σμαραγδένιο Βούδα. Βρίσκεται δίπλα στο Phra Borom Maharatchawang (Μεγάλο Παλάτι), πρώην βασιλική κατοικία η οποία καθαγιάστηκε το 1782 και σήμερα χρησιμοποιείται μόνο σε τελετουργικές περιστάσεις παραμένοντας το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης και προορισμός προσκυνήματος. Η έκταση εδώ είναι αχανής (945.000 τ.μ) και περιλαμβάνει περισσότερα από 100 σπουδαίας ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας κτίρια οπότε αξίζει να αφιερώσετε δύο με τρεις ώρες για να εξερευνήσετε πλήρως το αξιοθέατο με ή χωρίς ξεναγό.

Wat Arun
Στην εμπειρία γνωριμίας με τους "Wat" αξίζει να εντάξετε και τον εντυπωσιακό Wat Arun (Ναός της Αυγής), που πήρε το όνομά του από τον Ινδό θεό της αυγής Arun

Στην χρυσή κάστα των τουλάχιστον 400 ναών της Μπανγκόκ συγκαταλέγεται και ο εμβληματικός Wat Benchamabophit, γνωστός ως "ο Μαρμάρινος Ναός" αφού είναι κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο εισαγωγής από την Ιταλία. Η χαρακτηριστική αίθουσα χειροτονίας (bòht) χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα επί Ράμα V ενώ η βάση της κεντρικής εικόνας του Βούδα, αντίγραφο του σεβαστού Phra Phuttha Chinnarat στο Phitsanulok της βόρειας Ταϊλάνδης, περιέχει τις στάχτες του βασιλιά. Στην εμπειρία γνωριμίας με τους "Wat" αξίζει να εντάξετε και τον εντυπωσιακό Wat Arun (Ναός της Αυγής), που πήρε το όνομά του από τον Ινδό θεό της αυγής Aruna, όπου η κύρια εικόνα του Βούδα λέγεται ότι σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Ράμα Β’. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από την περίοδο της βασιλείας του Ράμα V, απεικονίζουν τον πρίγκηπα Σιντάρτα που συναντά διάφορες εμπειρίες ζωής πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια.

Bangkok Art & Culture Center
To  "Bangkok Art & Culture Center"

Από τους πιο σημαντικούς παίκτες στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της πόλης είναι το "Bangkok Art & Culture Center", ένα μεγάλο, μοντέρνο πολυόροφο κτίριο στο κέντρο της Μπανγκόκ, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καταστήματα, ιδιωτικές γκαλερί, καφετέριες και μια βιβλιοθήκη τέχνης. Το "100 Tonson Foundation" (πρώην Tonson Gallery) είναι ένα ακόμα αξιόλογο εγχείρημα με καλλιτεχνική υπόσταση, αφιερωμένο στην προώθηση και διάδοση της σύγχρονης τέχνης εντός και εκτός Ταϊλάνδης. Το ίδρυμα παρέχει ευκαιρίες σε καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων να εκθέσουν δημιουργίες τους στο μοναδικό χώρο, σχεδιασμένο από τον Christian Liaigre, στην καρδιά της Μπανγκόκ.

Στο "Central Park της Μπανγκόκ" και τις αγορές της

Lumphini park
To Lumphini park, συχνά αποκαλούμενο και "Central Park της Μπανγκόκ"

Στην απόλυτη "ζούγκλα" του μπετόν, με τους περισσότερους χώρους πρασίνου να έχουν από καιρό καταβροχθιστεί από τους εργολάβους που χτίζουν ανελλιπώς, μια ανάσα κάπου στο κέντρο της πόλης, είναι το καταπράσινο πάρκο Lumphini, συχνά αποκαλούμενο και "Central Park της Μπανγκόκ". Η τεχνητή λίμνη όπου μπορείτε να νοικιάσετε βάρκες σε σχήμα κύκνου θα σας κάνει για λίγο να ξεχάσετε τους εκκωφαντικά δυνατούς ρυθμούς της πόλης. Η καρδιά της ταϊλανδικής πρωτεύουσας όμως χτυπά στις αγορές της που φημίζονται για την ποικιλία της πραμάτειας τους. Υπαίθριες και πλωτές αγορές με φρούτα, λαχανικά, μπαχάρια, οικονομικά ρούχα, είδη νοικοκυριού, αντίκες, σουβενίρ και street food σε αφθονία απλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της με πάγκους που εξυπηρετούν χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως. Ετοιμαστείτε να περάσετε αρκετές ώρες σε αυτές, ή ακόμα και ολόκληρη τη μέρα. Η "Chatuchack weekend market" είναι η μεγαλύτερη αγορά της Ταϊλάνδης, ίσως και του κόσμου. Φυτά, κατοικίδια, είδη διακόσμησης, αξεσουάρ και εστιατόρια συνυπάρχουν σε μια έκταση αχανή αλλά απόλυτα οργανωμένη. H "Damnoen saduak" είναι η πιο δημοφιλής πλωτή αγορά στην Ταϊλάνδη, που απέχει περίπου μία ώρα από το κέντρο της πόλης αλλά αξίζει τη διαδρομή. Προτείνουμε να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί για να αποφύγετε τη ζέστη και να την προλάβετε στην πιο ζωντανή της στιγμή. Θα βρείτε παρόμοια προϊόντα με αυτά της "Chatuchak Weekend Market": μικρούς ελέφαντες-παιχνίδια και ατακαδόρικα μπλουζάκια φιγουράρουν στην πιο εμπορική πλευρά, όπως και πωλητές τροφίμων, που όχι μόνο είναι πιο φωτογενείς αλλά έχουν και νοστιμότερα προϊόντα. Κατά μήκος των αποβάθρων σας περιμένουν μεταξύ άλλων από φρεσκοφτιαγμένες μίνι τηγανίτες καρύδας μέχρι νουντλς με πλούσιο, κρεατένιο, βαθιά νόστιμο ζωμό.

Πλωτές αγορές Ταϊλάνδη
Οι πλωτές αγορές της Ταϊλάνδης είναι σημείο αναφοράς

Η "Maeklong Railway Market" είναι παραδοσιακή ταϊλανδέζικη αγορά με φρέσκα λαχανικά, τρόφιμα και φρούτα, στην επαρχία Samut Songkhram, σε απόσταση περίπου μίας ώρας νοτιοδυτικά της Μπανγκόκ. Αυτό που κάνει την αγορά ξεχωριστή είναι ότι καταλαμβάνει μέρος μιας σιδηροδρομικής γραμμής οπότε κάποιες φορές την ημέρα ένα τρένο που εκτελεί κανονικά δρομολόγιο, τη διασχίζει. Μερικά λεπτά πριν την άφιξη, οι πωλητές κατεβάζουν τις ομπρέλες τους, μετακινώντας τα προϊόντα τους μακριά από τις γραμμές και στη συνέχεια τα ξαναστήνουν πίσω στις ράγες συνεχίζοντας κανονικά (μέχρι να φτάσει το επόμενο τρένο).

Ένα όμορφο "χάος" χρωμάτων και γεύσεων

Η Μπανγκόκ είναι προορισμός ιδανικός για να γνωρίσετε την ασιατική κουζίνα στην καρδιά της. Το "Le Du" ("εποχή") είναι ένα σύγχρονο fine dining εστιατόριο με κουζίνα από εποχικά ταϊλανδέζικα υλικά που αναδεικνύει τις διαφορετικές προοπτικές της εγχώριας μαγειρικής παράδοσης. Πίσω από το πάσο, ο σεφ-ιδιοκτήτης Thitid "Ton" Tassanakajohn, -μια από τις ανερχόμενες νέες μαγειρικές φιγούρες της Ασίας- σταχυολογεί πρώτες ύλες εξαιρετικής τοπικής γεωργικής παραγωγής αξιοποιώντας πανάρχαιες μαγειρικές τεχνικές με στυλ που αναγνωρίζεται από έγκριτους τοπικούς και διεθνείς γαστρονομικούς φορείς.

Potong
Το εστιατόριο "Potong" της σεφ Pichaya "Pam" Soontornyanakij

Το "Nusara", είναι το μόλις 10 θέσεων fine dining concept του ίδιου σεφ, φόρος τιμής στη γιαγιά του. Aφοσιωμένος στην ανάδειξη των συστατικών της χώρας του, ο Tassanakajohn ερμηνεύει δημιουργικά τις συνταγές της οικογένειάς του καθώς και βιβλίων μαγειρικής από τις βασιλικές κουζίνες του βασιλιά Rama V, ο οποίος κυβέρνησε την Ταϊλάνδη από το 1868 έως το 1910. Σε ένα ακόμη αξιόλογο εγχείρημα, το "Mayrai Padthai and Wine Bar", ο Ton -σε συνεργασία με τον sommelier αδερφό του-, επικεντρώνεται αποκλειστικά στα φυσικά κρασιά και τα σπιτικά pad Thai εμπνευσμένα από οικογενειακές συνταγές, μαγειρικό μοτίβο που με επιτυχία ακολουθεί και στο "Baan", όπου ο υπερδραστήριος σεφ τιμά τις γεύσεις και τα αρώματα της γενέτειράς του. Μια ακόμα ταχύτατα ανερχόμενη μορφή στο γαστρονομικό τερέν της πόλης (και "Καλύτερη Γυναίκα Σεφ της Ασίας 2024" από τον θεσμό των "Asia’s 50 Best Restaurants") είναι και η Pichaya "Pam" Soontornyanakij, σεφ και ιδιοκτήτρια του "Potong", που στεγάζεται στον δεύτερο όροφο ενός πενταόροφου κτιρίου, πάλαι ποτέ έδρα της οικογενειακής επιχείρησης κινεζικής βοτανοθεραπείας, στην καρδιά της Chinatown. Εδώ η σεφ Pam σερβίρει ένα μενού γευσιγνωσίας 20 πιάτων με καινοτόμα ταϊλανδέζικη-κινεζική προσέγγιση επικεντρωμένη σε πέντε στοιχεία: αλάτι, οξύ, μπαχαρικά, υφή και Maillard. Στον τέταρτο και πέμπτο όροφο στεγάζεται το "Opium Bar" και στον τρίτο όροφο, ένα πρωτότυπο δωμάτιο γεμάτο με ζωγραφισμένα στο χέρι σχέδια τίγρεων. Σύντομα, το πρώην φαρμακείο του πρώτου ορόφου θα φιλοξενήσει το "Sino House", ένα funky ταϊλανδέζικο-κινέζικο εστιατόριο με ζωντανή μουσική. 

Gaggan
Show με πολλά "πυροτεχνήματα" και storytelling από τον σεφ, στην μπάρα των 14 θέσεων του "Gaggan Anand"

Το "Gaggan Anand" του σπουδαίου Gaggan Anand, ως "Gaggan" στην προηγούμενη τοποθεσία του κατείχε τον τίτλο του "Καλύτερου Εστιατορίου της Ασίας" για τέσσερα χρόνια. Το 2019 το εστιατόριο του star Chef έκλεισε και μετακόμισε το 2020 στην άλλη άκρη της πόλης σε έναν μικρότερο χώρο συνεχίζοντας τη γαστρονομική του saga. Η ρηξικέλευθη ινδική κουζίνα των 20 και πλέον πιάτων εστιάζει στην κουλτούρα της πατρίδας του Anand χωρίς όμως να αποκλείει αναφορές σε Ιαπωνία, Γαλλία, Ταϊλάνδη και πέρα από αυτήν. Εδώ θα απολαύσετε το show με πολλά "πυροτεχνήματα" και storytelling από τον σεφ, καθισμένοι στην μπάρα των 14 θέσεων, με τα ηχεία να παίζουν ωραίες μουσικές ενώ θα ξεχάσετε κάποιες στιγμές τα μαχαιροπίρουνα και θα γλύψετε ανερυθρίαστα το πιάτο σας με τις "ευλογίες" του σεφ. Το απόλυτο "τέρας του Φρανκενστάιν"- παιγνιώδης χαρακτηρισμός που του έχει αποδοθεί- είναι το ολοκαίνουργιο πολυτελές "Gaggan στο Louis Vuitton" στο κέντρο της Μπανγκόκ, το οποίο έχει ένα μενού Ταϊλάνδης - Γαλλίας δια χειρός του "αιρετικού" σεφ. Στο "Sühring", το γαστρονομικό εγχείρημα των δίδυμων Γερμανών σεφ Thomas και Mathias Sühring, η γερμανική κουζίνα εμπνέεται από παιδικές αναμνήσεις και οικογενειακές συνταγές συνδυάζοντας την ουσία των παραδοσιακών πιάτων με σύγχρονες κεντροευρωπαϊκές επιρροές. Το εστιατόριο προσφέρει τέσσερις χώρους εστίασης, που περιλαμβάνουν την άνετη "Τραπεζαρία", που είναι και ο κύριος χώρος, την πιο δυναμική "Κουζίνα" με άμεση θέα στη δράση της κουζίνας, το "Γυάλινο Σπίτι", το οποίο προσφέρει μια ήρεμη και φυσική ατμόσφαιρα με όμορφη θέα στον κήπο, και το prive "Living Room" που φιλοξενεί έως 8 άτομα στον επάνω όροφο.

Sorn
Στο "Sorn" ο σεφ Supaksorn "Ice" Jongsiri μεταφέρει τις γεύσεις και τις αναμνήσεις από τις συναντήσεις του με διαφορετικές κουλτούρες της νότιας Ταϊλάνδης

O "Πρωταθλητής της αλλαγής" (βλ. "Champion of Change", τίτλος που αποδόθηκε από τον θεσμό των World’s 50 Best Restaurants) Deepanker Khosla, σεφ-ιδιοκτήτης του "Haōma" (ελιξήριο ζωής), με 1 αστέρι και πράσινο αστέρι Michelin, έστησε μια αστική όαση στην πολύβουη μητρόπολη εν είδει φάρου οικολογικής εστίασης. Ο Ινδός σεφ έχει αποστολή να ενσωματώσει τη βιωσιμότητα σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του εστιατορίου και το καταφέρνει με έναν εντυπωσιακό αστικό κήπο υδροπονικής καλλιέργειας, όπου επίσης εκτρέφουν τα δικά τους ψάρια, και δίνοντας έμφαση στην υπερ-τοπική, υπερ- εποχιακή κουζίνα. Τα μενού γευσιγνωσίας νεο-ινδικής κουζίνας, αποτυπώνουν εύγλωττα το γαστρονομικό ήθος του ενώ έχει πάει ένα βήμα παραπέρα αξιοποιώντας ακόμη και τη βροχή των ταϊλανδικών μουσώνων, που φιλτράρεται και σερβίρεται ως "ήπιο ή ανθρακούχο νερό". Ο Supaksorn "Ice" Jongsiri, σεφ-ιδιοκτήτης του "Sorn" μεταφέρει τις γεύσεις και τις αναμνήσεις από τις συναντήσεις του με διαφορετικές κουλτούρες της νότιας Ταϊλάνδης σε ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα με γεύσεις εκρηκτικές, χωρίς συμβιβασμούς στην αψάδα του τσίλι και των μπαχαρικών. Παρά το γεγονός ότι ο "Ice" δεν είχε ποτέ επαγγελματική μαγειρική εκπαίδευση, έχτισε τον δικό του μύθο αποκτώντας πιστό κοινό και πλέον είναι όλο και πιο δύσκολο να κλείσετε τραπέζι. Στο ταμπλό του street food, σε μια πόλη μισού εκατομμυρίου πωλητών φαγητού του δρόμου, παίζει δυνατά η μινιόν Supinya Junsuta, γνωστή ως Jay Fai, αποκαλούμενη και "βασίλισσα του ταϊλανδέζικου street food", που στο ομώνυμο ταπεινό μαγαζί της μαγειρεύει για πάνω από 40 χρόνια, φωτίζοντας την κουλτούρα του street food της Μπανγκόκ σε άριστες μαγειρικές μεταφράσεις. Η 79χρονη έγινε ευρύτερα γνωστή όταν βραβεύτηκε από τον Michelin με ένα αστέρι και το 2019, όταν το Netflix ξεκίνησε το Street Food: Asia αφιερώνοντας το επεισόδιο της πρεμιέρας του στη βετεράνο μαγείρισσα με τα χαρακτηριστικά γυαλιά του σκι που την προστατεύουν από την πολύωρη έκθεση στη φωτιά. Επικό πιάτο, η χρυσαφένια ομελέτα της με καβούρι (khai jiao poo). Για πιο ενδελεχή όμως εξερεύνηση του thai street food ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην Yaowarat, τη βασική οδική αρτηρία της Chinatown, όπου σε 1,5 χιλιόμετρο απλώνεται μια μεγάλη γκάμα από ταϊλανδέζικα πιάτα και γλυκά μέχρι σούπες και noodles με το κροτάλισμα των σκευών και το τσιτσίρισμα των ψητών να κατακλύζουν τα πόστα των πλανόδιων πωλητών.

Η μετακίνηση στο "Μεγάλο Μάνγκο"

Μπανγκόκ

"Στον αέρα" με το Skytrain BTS: Το εναέριο τρένο είναι από τα βασικότερα μέσα μεταφοράς για ντόπιους και επισκέπτες που φτάνουν στον προορισμό τους γρήγορα και παράλληλα απολαμβάνοντας πανοραμική θέα της πόλης. Αποφεύγετε και τον πονοκέφαλο της μόνιμης κυκλοφοριακής συμφόρησης.

skytrain

Βαρκάδα στον ποταμό Mae Nam Chao Phraya: Ο ποταμός διασχίζει την πόλη προσφέροντας απρόσκοπτη θέα από τον υπέροχο Ναό της Αυγής και το θεαματικό Μεγάλο Παλάτι μέχρι τη ζωντανή και πολύχρωμη αγορά λουλουδιών. Οργανωμένες περιηγήσεις ή πλωτά ταξί προσφέρουν προοπτική της πόλης εν πλω.

Τουκ τουκ

Tuk tuk, σε τρεις τροχούς: Από τα πιο αναγνωρίσιμα μέσα μεταφοράς της Μπανγκόκ που είναι περισσότερο εμπειρία παρά πρακτικός τρόπος μετακίνησης οπότε αν πρώτη φορά βρίσκεστε στο "Μεγάλο Μάνγκο", go for it! Οι τιμές των διαδρομών σηκώνουν" διαπραγμάτευση.

Αυθεντικές Thai γεύσεις 

Tom Yum: Σούπα με ποικιλία συστατικών όπως τσίλι, ζάχαρη από φοίνικα, πάστα κόκκινου κάρυ και γαρίδες, που ταιριάζουν υπέροχα με τον γλυκόξινο ζωμό εξασφαλίζοντας μια έκρηξη γεύσης με κάθε μπουκιά.

Massaman curry: Ήπια πικάντικο και αρωματικό κάρυ με πάστα κουρκουμά, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γάλα καρύδας, πατάτες και κοτόπουλο ή μοσχάρι. Χωρίς γάλα καρύδας ταιριάζει πολύ με ψάρι.

Massaman curry

Suea rong hai: Μοσχαρίσιο στήθος ή μπριζόλα μαρινάρεται σε ζάχαρη και σάλτσα σόγιας ή στρειδιών, ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται κομμένο σε λεπτές φέτες με σάλτσα τσίλι-ταμάρινδου και κολλώδες ρύζι.

Pad Thai: Ζυμαρικά ρυζιού ανακατεμένα σε μια γλυκο-πικάντικη σάλτσα με λαχανικά, γαρίδες και αυγά. Είναι πολύ ευέλικτο πιάτο, φτιάχνεται και με χοιρινό, τόφου, μοσχάρι ή σχεδόν οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη.

Pad Thai

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Έρχεται το πρώτο πολυθεματικό φεστιβάλ Κορινθίας

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει δράσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις τοπικών προϊόντων και γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις live cooking.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/08/2024

Τάρτου: Φιλιά απ’ τη ρομαντική φοιτητούπολη της Εσθονίας

Aπ' το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Εσθονίας στην τέχνη του δρόμου, μετρήσαμε οκτώ λόγους που μάς δελεάζουν ν’ ανακαλύψουμε μία απ’ τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2024.

Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Για 14η χρονιά είναι έτοιμο να μας υποδεχτεί στην Πάρο το πρωτοποριακό φεστιβάλ της Μάρπησσας.

4 κοντινά νησιά για σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα

4 προορισμοί που θα σε κάνουν να ψάξεις για το επόμενο καράβι, καθώς το ταξίδι είναι λιγότερο από δύο ώρες.

Η sui generis γοητεία της Νισύρου

Το νησί με το ηφαιστειώδες σεξ απήλ, σε χαϊδεύει με τρυφερό ζεν, σε ηλεκτρίζει με έξαψη, καλλιεργεί τον πολιτισμό και την οικολογία, το φεστιβάλ είναι επιπλέον λόγος επίσκεψης, και οι γεύσεις του θα σας εκπλήξουν.

Φύγαμε για Κτήμα Αφιανές; Με θέα το Αιγαίο ένα ποτήρι κρασί δεν φτάνει

Οινική και πολιτιστική κουλτούρα απόλυτο "ένα" σε ένα Κτήμα στις Ράχες Ικαρίας που σχεδιάζει το ατόφιο παζλ του καλοκαιριού.

Hotels we Love: το "Deos Mykonos" κατορθώνει το απίθανο

Το νέο στολίδι στο περιδέραιο φιλοξενίας της Myconian Collection, σκαρφαλωμένο στα ψηλά του Ταγκού και με χορταστική θέα προς τη Χώρα, το λιμάνι, τον Άγιο Στέφανο και το αιγαιοπελαγίτικο μπλε, είναι ένα ξενοδοχείο που, στις λίγες μέρες διαμονής μας, κατάφερε να ριζώσει για τα καλά στις αναμνήσεις μας, κατορθώνοντας να προσφέρει απόλυτη αίσθηση αποσύνδεσης στο πάντα φρενήρες νησί.