"Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας" με οδηγό τον Λευτέρη Λαζάρου

Η Πιερία συστήθηκε στην Αθήνα μέσα από τα τοπικά της προϊόντα με δείπνο γευσιγνωσίας σε δημοσιογράφους.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Η περίφημη γαρίδα Πλαταμώνα, τα μύδια Μακρυγιάλου, της μεγαλύτερης μυδοπαραγωγού περιοχή της Ελλάδας, που εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το καβούρι Κατερίνης, ένα είδος-εισβολέας που είναι σημαντικό ότι μαθαίνουμε να καταναλώνουμε, ο Μαύρος Χοίρου Ολύμπου Φωτιάδη, ειδικής εκτροφής με ελιά, αλλά και τα ακτινίδια, οι φράουλες και τα κεράσια της Πιερίας, το τσάι Ολύμπου και η γκαζόζα Αιγινίου (αναψυκτικά "Ελαφίνα") είναι μερικά από τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Πιερίας που έδωσαν το παρών στο μενού της εκδήλωσης "Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας", που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στο εστιατόριο "Varoulko Seaside" στο Μικρολίμανο. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Στην βραδιά αυτή, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι μέσων επικοινωνίας της Αττικής, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλές δημιουργίες γεύσεων του βραβευμένου Chef Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο βραβευμένος chef patissier της χρονιάς Θοδωρής Μωυσίδης. Τα πιάτα, τα οποία ανέδειξαν δημιουργικά τα προϊόντα από την πλούσια γη της Πιερίας, περιλάμβαναν συνδυασμούς όπως Μύδια Μακρυγιάλου, τυρί φέτα, σάλτσα ακτινίδιο, Ραβιόλι γεμισμένο με καβούρι Κατερίνης και Σπάλα Αυτόχθονα Ελληνικού Μαύρου Χοίρου Ολύμπου, Ειδικής Εκτροφής με Ελιά, καρυκευμένη με τσάι Ολύμπου, με πουρέ από ρίζα μαϊντανού, αρωματισμένη με τσάι. 

Η θεματολογία της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στον προορισμό "Πιερία / Olympus Riviera Greece", προβάλλοντας την περιοχή ως έναν εξαιρετικό γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό. Τα πιάτα του μενού συνόδευσαν σε ιδανικό pairing τα λευκά κρασιά Μαλαγουζιά Κτήμα Χρυσοστόμου Π.Γ.Ε. Πιερία που ζυμώνεται και ωριμάζει ωρίμανση 6 μήνες με battonage σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, και Νύχτα Κτήμα Κούρτη, Βιδιανό 90%, Ασύρτικο 10%, που παράγεται στη Ράχη Πιερίας σε υψόμετρο 300μ. ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη και το ερυθρό Πάνθεον Κτήμα Μυθικό Βουνό, 50% Αγιωργίτικο & 50% Ξινόμαυρο, από το Λιτόχωρο Πιερίας που παραμένει σε βαρέλι 12 μήνες.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Σε δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τονίζει: "Η γευσιγνωσία των εδεσμάτων της Πιερίας αποτελεί σημαντική παράμετρο στο σύνολο των τουριστικών δεδομένων της Πιερίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η εκδήλωση θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση της περιοχής μας ως έναν σημαντικό γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό. Δεχθήκαμε τα ευμενέστερα σχόλια από όλους για τις γεύσεις του τόπου μας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών μας για την τουριστική αναβάθμιση της Πιερίας" . 

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. Γιώργος Καραλής, επεσήμανε: "Η εξωστρέφεια αποτελεί για τον ΠΟΤΑΠ βασική κατεύθυνση των επιλογών μας. Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γιατί η δημοσιογραφική οικογένεια ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να γνωρίσει τον τόπο μας και μέσα από τα προϊόντα μας. Ευχαριστούμε τον κο Λαζάρου για το εκπληκτικό μενού που δημιούργησε. Εντείνουμε τις δράσεις μας με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού μας, ιδιαίτερα τώρα στην αιχμή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου".

Σχολιάζοντας την εκδήλωση ο Chef Λευτέρης Λαζάρου: "Στόχος μου όλα αυτά τα χρόνια είναι να χωρέσω όσο περισσότερη Ελλάδα μπορώ στα πιάτα μου. Θεωρώ ότι δουλεύοντας με το ελληνικό προϊόν προσφέρω μια θέση εργασίας στον χώρο που ο κόσμος με μόχθο παράγει τα καλούδια της θάλασσας, τα καλούδια του αγρού, τα καλούδια της γης μας. Έτσι, λοιπόν, μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να δουλέψω με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και να μπορέσω στα πιάτα μου να χωρέσω όσο γινόταν περισσότερη Πιερία.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Το αποτέλεσμα το είδατε. Ο κόσμος έμεινε πολύ ευχαριστημένος. Ο κόσμος χάρηκε για αυτό. Κατά κοινή ομολογία ήταν εντυπωσιακός ο συνδυασμός που πέτυχα,  να παντρέψω ακόμα και το ακτινίδιο με το μύδι. Σε άλλες τέτοιες συνέργειες και προσπάθειες εμένα θα με βρείτε, πάντα αρωγό σας. Θέλω να πιστεύω σε καλύτερες μέρες για τα τοπικά μας προϊόντα, για τους ανθρώπους που ξενυχτούν για να δώσουν στον κόσμο ένα εκλεκτό προϊόν να το απολαύσει. Και πάντα στις προσπάθειες τις δικές σας να υπάρχουν και οι δικές μας και να πηγαίνουν χέρι – χέρι".

Ειδικά θεματικά ταξίδια στην περιοχή της Πιερίας πραγματοποιεί το Open Ways.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τι μας περιμένει φέτος στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι;

Δείτε εντός αναλυτικά τις δράσεις της φετινής διοργάνωσης που έχει ως θεματική το σύνθημα "Έλα στο Φως".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/01/2025

Στη Χίο υλοποιεί το ΥΠΠΟ το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών

Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 25.000.000 ευρώ πραγματοποιούνται την τελευταία 5ετία στο νησί.

Γροιλανδία: Όσα αξίζει να ξέρουμε για το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Από την πολιτική της σύνθεση μέχρι την γεωλογία και τα ακραία κλιματολογικά φαινόμενα, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για αυτήν την απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου.

Nέο δρομολόγιο μεταξύ Λος Άντζελες και Αθήνας ενισχύει το δίκτυο της Norse Atlantic

Το νέο δρομολόγιο αποδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας να προσφέρει νέους προορισμούς προς την αγορά των ΗΠΑ, με οικονομικές επιλογές ναύλων.

Οι καλύτεροι προορισμοί για φαγητό το 2025

Το 2025, οι λάτρεις της γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε γευστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία.

Τουρισμός για όλους 2025: Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα και τι αλλάζει

Το πρόγραμμα έρχεται να προσφέρει μια σημαντική οικονομική ανάσα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν διακοπές σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσα από αυξημένες επιδοτήσεις που αγγίζουν έως και τα 600€.

Κωνσταντινούπολη: 72 ώρες στην Πόλη των πόλεων

Τι να δεις και τι να φας, για ένα χορταστικό long weekend στην εξωτική μητρόπολη της διπλανής πόρτας.