Μυστικιστικές ξεναγήσεις με αρχαιολογικό και φυσιολατρικό χρώμα, βουτιές σε γαλάζιο και πράσινο φόντο, παραδοσιακές γεύσεις και ποτά με θέα σε μια πόλη - σκηνικό.
Πήραμε μια γεύση από τα νέα "πράσινα" σχέδια του Δήμου Πάργας, περπατήσαμε στο πλατανόδασος πλάι στον Αχέροντα, κάναμε βαρκάδα με τους… Χάροντες, ξεναγηθήκαμε στο Νεκρομαντείο, δοκιμάσαμε κέφαλο πετάλι και απολαύσαμε παλιά και νέα στέκια για φαγητό και ποτό με πανοραμική θέα. Επισκεπτόμενοι την Πάργα, καλεσμένοι του Δήμου, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, μας κέρδισε με την πρώτη κιόλας ματιά, αφού καταφέρνει να συνδυάσει δεξιοτεχνικά όλα τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τις ιδανικές διακοπές. Μια γραφική πόλη σαν καρτ ποστάλ, με νησιώτικα χρώματα, παρθένα φυσική ομορφιά, αξιοθαύμαστη βιοποικιλότητα, πλούσια ιστορία, σμαραγδένιες παραλίες και αυθεντικές γεύσεις. Οι ντόπιοι, με επτανησιακό ταμπεραμέντο, υπερηφάνεια για τις ρίζες τους, ανοιχτή αγκαλιά και ακόμα πιο ανοιχτή καρδιά, μας καλωσορίζουν στον τόπο τους.
Μια ιστορική πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά, με θέα το Ιόνιο, περιτριγυρισμένη από ελαιώνες μέχρι εκεί που δεν φτάνει το μάτι, λιθόστρωτα δρομάκια και καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Ο παραλιακός δρόμος είναι ιδανικός για σεργιάνι και περατζάδα στα σοκάκια και στο κάστρο, ενώ τα νησάκια στην είσοδο του λιμανιού δημιουργούν ρομαντικό σκηνικό. Φιλοξενώντας επισκέπτες από τα Βαλκάνια, τις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς και από όλη την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, η Πάργα, παρουσιάζει όλο και πιο έντονη τουριστική ανάπτυξη. Όλοι θαυμάζουν την αδάμαστη ομορφιά της, εξερευνούν το Ενετικό Κάστρο και το Κάστρο του Αλί πασά, επισκέπτονται τα γραφικά χωριά της όπως την Αγιά, σαγηνεύονται από την μυστηριακή αύρα του Νεκρομαντείου και φυσικά "παρασύρονται" από την αναζωογονητική ροή του θρυλικού ποταμού Αχέροντα.
Νέοι "πράσινοι" ορίζοντες για τον Δήμο Πάργας
Ξεναγώντας μας στον τόπο τους, ο Δήμαρχος, Νίκος Ζαχαρίας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Φάνης Σκάρπος και ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Πολιτιστικών, Βασίλης Γκίζας, τόνισαν τις συλλογικές προσπάθειες σύστασης ενός πράσινου δήμου, με στόχο την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής. Αυτό θα επιτευχθεί με την εγκαθίδρυση ενός οργανωμένου δικτύου περιπατητικών διαδρομών, με περίπου 1.400 μονοπάτια και με τη δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου δίπλα στον ποταμό Αχέροντα. Δραστικά μέτρα έχουν ληφθεί και στον τομέα της καθαριότητας, με τη τοποθέτηση υπόγειων κάδων σε κεντρικά σημεία της πόλης όπως επίσης και μέσω της ανακύκλωσης υλικών κάθε είδους.
Διαμονή με απέραντη θέα
Τα καταλύματα της περιοχής που επισκεφτήκαμε μας κέρδισαν με την ατμόσφαιρα και τη θέα τους. Το ξενοδοχείο "Bella Vista Hotel Studios & Apartments", με θέα την παραλία του Λύχνου και το Ιόνιο, αποτελεί μια στρατηγική επιλογή, καθώς βρίσκεται έξω από την πόλη αλλά σε αρκετά κοντινή απόσταση από αυτήν. "Πράσινο" διαμάντι της περιοχής είναι το boutique ξενοδοχείο, "Salvator Villas & Spa", της οικογένειας Ζυγούρη, που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα από το 1884. Χτισμένο με θέα τον Βενετσιάνικο ελαιώνα, φέρνει τη φύση στο εσωτερικό του. Το interior design σε τόνους του πράσινου έχει επιμεληθεί ο Άγγελος Αγγελόπουλος. Στην είσοδο μπορεί να θαυμάσει κανείς το σπάνιο βιβλίο του φυσιοδίφη Λουδοβίκου Σαλβατόρ αφιερωμένο στην Πάργα και στη συνέχεια να απολαύσει το πρωινό του ξενοδοχείου που προσφέρει στον επισκέπτη μια γκάμα γεύσεων, με τοπικά προϊόντα και συνδυασμούς με έμπνευση από την ελληνική κουζίνα.
Ώρα για κολύμπι και εξερεύνηση εν πλω
Εκδρομικά σκάφη συνδέουν την Πάργα με τις γύρω παραλίες, τα Σύβοτα, τους Παξούς, τους Αντίπαξους και την Κέρκυρα. Απέναντι βρίσκεται το γραφικό νησάκι της Παναγιάς καθώς και το Μονολίθι, με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου να στέκει αγέρωχο. Από τις πανέμορφες θαλάσσιες σπηλιές κοντά στη παραλία του Λύχνου, η πιο διάσημη είναι αυτή της Αφροδίτης με τα βαθυγάλανα κρυστάλλινα νερά.
Όταν έρχεται η ώρα για κολύμπι, η Πάργα θεωρείται από τους δυνατότερους παίκτες της περιοχής. Η κοσμοπολίτικη ακτή του Βάλτου τα συνδυάζει όλα, με τα γαλαζοπράσινα νερά της να σε προσκαλούν σε αμέτρητες βουτιές όπως και η προστατευμένη από αέρηδες και περιτριγυρισμένη από καταπράσινους λόφους, παραλία του Λύχνου. Πιο αγνές και ήσυχες παραλίες της περιοχής παραμένουν το Αλωνάκι, το Σαρακήνικο και η Κερέτζα. Τέλος, η Λούτσα, που είναι η μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης και "διεκδικείται" από την Πάργα και την Πρέβεζα, αποτελεί μια απέραντη γαλήνια αμμουδιά με μαγευτικά νερά.
Αναζωογονητική περιπλάνηση στον μυθικό Αχέροντα
Ο Αχέροντας είναι το διασημότερο ποτάμι της αρχαιότητας, τα νερά του οποίου διέσχιζαν τον Άδη. Είναι ένα ήμερο ποτάμι τους καλοκαιρινούς μήνες που θεριεύει το χειμώνα, με ακαταμάχητα όμορφη βλάστηση γύρω του. Λέγεται ότι ο Δίας καταράστηκε τα νερά του γιατί σε αυτά ξεδίψασαν οι Τιτάνες στη μάχη τους εναντίον των θεών του Ολύμπου. Έτσι τα νερά μαύρισαν για αυτό ονομάστηκε και Μαυροπόταμος. Αιώνες αργότερα, ο Άι Δονάτος σκότωσε το τέρας που μόλυνε με το φαρμάκι του το νερό του ποταμού, ο οποίος έγινε γλυκύς μέχρι και σήμερα.
Το πιο γνωστό μονοπάτι του Αχέροντα είναι η Σκάλα της Τζαβέλαινας που ξεκινάει από τη Γλυκή, ιστορικό χωριό χτισμένο στην όχθη του Αχέροντα, και οδηγεί τον επισκέπτη στα ερείπια του περήφανου Σουλίου. Εμείς περπατήσαμε μέσα στο πλατανόδασος μέχρι τις πρώτες πηγές και βρέξαμε τα πόδια μας στα παγωμένα και γάργαρα νερά του ποταμού. Στη διαδρομή είχαμε συνοδοιπόρους μας μπλε λιβελούλες και το κελάηδισμα σπάνιων πουλιών της περιοχής. Έπειτα επιστρέψαμε από το ίδιο μονοπάτι στο χωριό Γλυκή, καθίσαμε κάτω από την ευλογημένη σκιά των πλατανιών με θέα τον Αχέροντα και απολαύσαμε δροσιστικά αναψυκτικά αλλά και τσιπουράκι συντροφιά με έναν πλουσιοπάροχο μεζέ.
Ξέγνοιαστη βαρκάδα στον ποταμό Αχέροντα
Ο Αχέροντας είναι το μοναδικό πλωτό ποτάμι σε όλη την χώρα, πηγάζει από τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων και μετά από διαδρομή 64 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στον Όρμο Φανάρι (Αμμουδιά), δημιουργώντας πλήθος σπάνιων οικοσυστημάτων που φιλοξενούν πολλά είδη ζώων και φυτών. Μερικά από αυτά είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στη βαρκάδα μας στην Αμμουδιά, το ψαροχώρι που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα. Εκεί σε περιμένουν οι Χάροντες (βαρκάρηδες), που με ένα γεμάτο εξιστορήσεις ταξίδι που διαρκεί περίπου μια ώρα, σου συστήνουν την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Με την βάρκα "Ίριδα", ημίθεα της μυθολογίας, που είχε καθήκον να κουβαλάει το ιερό νερό της Στυγός στο οποίο ορκίζονταν οι θεοί, διασχίσαμε τον Αχέροντα, αντικρίζοντας τον σπάνιο φυσικό πλούτο της περιοχής. Θαυμάσαμε το μεγαλείο της φύσης, τις φωλιές της υφάντρας στα κλαδιά της ιτιάς, του μικρού αυτού πουλιού, που δημιουργεί την ομορφότερη και δυνατότερη φωλιά στο ζωικό βασίλειο. Στην περιοχή συναντώνται 167 είδη πουλιών, 449 είδη φυτών και βοτάνων -πολλά παραισθησιογόνα- ιτιές, λεύκες, πλούσια ιχθυοπανίδα, σπάνια ερπετά, νεροχελώνες, κάστορες, μελισσοφάγοι, χνουδόπαπιες και φυσικά μπλε λιβελούλες. Η περιοχή είναι προστατευμένο καταφύγιο άγριας ζωής, ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.
Πεντανόστιμο φαγητό στο ψαροχώρι Αμμουδιά
Μετά την βαρκάδα μας απολαύσαμε αυθεντικά πιάτα ψαροφαγίας στην ταβέρνα "Ο Πατέρας" (6947690097) , μια οικογενειακή επιχείρηση που μετράει 27 χρόνια στην περιοχή. Δοκιμάσαμε υπέροχο μαρινάτο γαύρο, φρέσκες σαλάτες, πεντανόστιμα καλαμαράκια, μύδια αχνιστά, λούτσο, τον παραδοσιακό της περιοχής κέφαλο πετάλι και ένα ολόφρεσκο λαβράκι που ο 85χρονος Μπάρμπα Σωτήρης ψάρεψε εκείνη την ώρα.
Τοπικά αγροτικά προϊόντα
Η ευρύτερη περιοχή της Πάργας διαθέτει μια πλούσια ποικιλία καλλιεργειών. Στην διαδρομή μας προς τον Αχέροντα ξεπρόβαλλαν οι καλλιέργειες καλαμποκιού ενώ παντού μπορεί κανείς να δει την κυρίαρχη ποικιλία ψιλής ελιάς, την Λιανολιά Κέρκυρας. Τα εσπεριδοειδή καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, με το είδος της μανταρινιάς Κλημεντίνη, να πρωταγωνιστεί. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και η παραγωγή οσπρίων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στις εκβολές του Αχέροντα οι κάτοικοι ασχολούνται με το ψάρεμα, διατηρώντας πολλές ιχθυοκαλλιέργειες. Χάρη στην πλούσια χλωρίδα της περιοχής, παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ανθόμελο, όπως μέλι από εσπεριδοειδή και άλλα παράγωγα, που μικροπαραγωγοί πωλούν στο κέντρο της Πάργας.
Απογευματινή επίσκεψη στο επιβλητικό Νεκρομαντείο υπό μυστηριακή αύρα
Το 1958 ο αρχαιολόγος Σωτήρης Δάκαρης, υπεύθυνος της ανασκαφής πάνω από το χωριό Μεσοπόταμο, έφτασε στην αναπάντεχη ανακάλυψη του πιο φημισμένου νεκρομαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το Νεκρομαντείο βρίσκεται στις όχθες του Αχέροντα και στη βορειοδυτική πλευρά της τότε Αχερουσίας λίμνης, εκεί όπου λατρευόταν το ιερό ζεύγος του Αιδωνέα και της Περσεφόνης. Χτίστηκε το 350 π.Χ. και ήταν διώροφο κτίριο με εξαιρετική λιθοδομή.
Η γλαφυρή ξενάγηση του αρχιφύλακα Σπύρου Ράπτη, μας παρέσυρε σε ένα μάθημα αρχαίας ιστορίας για τους τότε πιστούς που επιθυμούσαν διακαώς να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών. Το Νεκρομαντείο διέθετε δωμάτια ιερέων και προσωπικού, καθώς και ξενώνες. Τα δωμάτια τελετουργιών σχημάτιζαν μεταξύ τους έναν λαβύρινθο, ήταν σε συνθήκες απόλυτου σκότους και ησυχίας, καλυμμένα από μια ενιαία στέγη. Σε αυτά έμεναν οι πιστοί για έναν σεληνιακό μήνα. Οι μυστικιστικές τελετουργίες που ακολουθούσαν, περιελάμβαναν ειδική δίαιτα και νηστεία με σκοπό την κάθαρση, λουτρά και θυσίες ζώων. Κάθε πιστός είχε τον προσωπικό του ιερέα, ο οποίος του έδινε λούπινα (είδος οσπρίων), κουκιά, παραισθησιογόνα βότανα, μανιτάρια που προκαλούσαν ζαλάδες και αρκετό κρασί. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης πιθάρια με υπολείμματα τροφών και βοτάνων. Τότε υπήρχε η Αχερουσία λίμνη, που περιτριγυριζόταν από ομίχλη, αναθυμιάσεις από θειάφι και μια οργιώδης βλάστηση, κάνοντας την όλη ατμόσφαιρα ακόμα πιο μυστηριακή.
Την τελευταία νύχτα, οι ιερείς κατέβαζαν τους επισκέπτες στον ανηχοϊκό θάλαμο του Νεκρομαντείου, έναν μυστικό δωμάτιο σκαμμένο 15 μέτρα κάτω από την γη, με 12 τόξα, φτιαγμένα από πωρόλιθο, ώστε μην υπάρχει καθόλου αντίλαλος. Μέσα σε αυτήν την μυστήρια υπόγεια αίθουσα γινόταν η προσομοίωση του Κάτω Κόσμου και οι πιστοί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και ελλείψει άλλων ερεθισμάτων, οδηγούνταν σε ψευδαισθήσεις, με τους ιερείς να τους δείχνουν σκιές χρησιμοποιώντας τροχαλίες και εκείνοι να είναι βέβαιοι ότι επιτέλους μιλούν με τους νεκρούς τους. Στην Οδύσσεια, σε μια αφήγηση για τον Κάτω Κόσμο, τον οποίο είχε επισκεφτεί ο Οδυσσέας, για πρώτη φορά παγκοσμίως γίνεται γραπτή αναφορά στον διαχωρισμό σώματος και πνεύματος.
Γαστρονομικές βουτιές στα εστιατόρια της Πάργας και χαλαρό ποτό με θέα
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου "Bianco Resort" (2684031160), με θεά την παραλία της πόλης θα πάτε για δημιουργική κουζίνα με ντόπιες πρώτες ύλες, όπως φρέσκα ψάρια της περιοχής. Δοκιμάσαμε τραγανές γαρίδες με tempura με ταραμά, ζουμερές κροκέτες μουσακά, τοπιναμπούρ ψητό με κρέμα φέτας και μέλι αρωματισμένο με τρούφα, φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια, φιλεταρισμένη τσιπούρα με σπανακόρυζο και λαχταριστό λαβράκι με λαχανικά. Από τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, ξεχωρίσαμε τον πληθωρικό μουσακά και το παστίτσιο.
Στoν "Veneziano" (6942445722), με θέα το κάστρο και το μικρό νησάκι της Παναγιάς δοκιμάσαμε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως σουτζουκάκια με λαχταριστή κόκκινη σάλτσα, τουρλού, πλουσιοπάροχες ποικιλίες κρεατικών, ολόφρεσκες σαλάτες και βελούδινο γιαούρτι της περιοχής με topping μπακλαβά. Ένα ζεστό εστιατόριο, με εξαιρετικό προσωπικό και τη μαμά του ιδιοκτήτη, κυρία Αλεξάνδρα, να μοιράζεται, τα γεμάτα αγάπη για την Πάργα ποιήματά της.
Ιδανικό μέρος για χαλαρό ποτό με απέραντη θέα στους Παξούς και Αντίπαξους είναι το "Med Πάργα" (2684032032). Η καλύτερη ώρα για να πάει κανείς είναι αυτή του ηλιοβασιλέματος, όπου τα χρώματα του ουρανού συνθέτουν μια ειδυλλιακή εικόνα. Για μεταμεσονύκτιο ποτό στο κέντρο της πόλης και θέα το νησάκι της Παναγίας, η "Veranda" (2684031202) και το "Il posto" (6973983275) είναι από τις καλύτερες επιλογές.
"Βολτάδα" στα σοκάκια της πόλης
Η ριβιέρα της Πάργας ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες στα σοκάκια και χάζι στα μαγαζιά με τα αναμνηστικά για ξεχωριστές προτάσεις δώρων. Το "ARGO" είναι μια ωραία επιλογή με κομψά σχέδια κοσμημάτων και με ευγενική εξυπηρέτηση από την κυρία Έλση και τον γιο της. Μια ακόμη πρόταση είναι το "Edem Soap Parga", με αγνά σαπούνια, φτιαγμένα από βότανα και άλλα προϊόντα της περιοχής.
Ευχαριστούμε θερμά τον δήμο Πάργας που μας φιλοξένησε και όλους τους ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί μας την αγάπη τους για τον τόπο τους.