Μεγαλοπρεπές, με εντυπωσιακές διακοσμητικές λεπτομέρειες, το ξενοδοχείο "Four Seasons" στη Φλωρεντία, που βρέθηκε στην 9η θέση της παρθενικής λίστας των World’s 50 Best Hotels 2023, είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αποκαλύπτει το μεγαλείο και το δυναμισμό του Μπαρόκ και της αναγεννησιακής εποχής. Αποτελείται από δύο κτίρια του 15ου αιώνα: το Palazzo Della Gherardesca και το μοναστηριακό La Villa μέσα στο Gherardesca Garden, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα ιδιωτικά πάρκα της πόλης. Έργα τέχνης μοιράζονται μελετημένα στα 116 δωμάτια, τις σουίτες, τους διαδρόμους και τους χώρους του ξενοδοχείου, μετατρέποντάς το σε ζωντανό μουσείο.
Προσφέροντας υποδειγματική φιλοξενία, είναι προορισμός και από γαστρονομική σκοπιά, αφού το κομψό εστιατόριο "Il Palagio" (1 αστέρι Michelin), με τον executive Chef Paolo Lavezzini στο πηδάλιο της κουζίνας, προσφέρει γοητευτικά πιάτα με επιρροές τοπικές και μεσογειακές. Σταθμός και το "Atrium Bar", με τον επιβλητικό διάκοσμο και τη γυάλινη οροφή, όπου ο Edoardo Sandri, επικεφαλής mixologist, μιξάρει κλασικά αλλά και πιο ιδιαίτερα κοκτέιλ.
4 highlights στο λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης
Παράθυρα κρασιού
Μια εμπειρία με ιστορία είναι τα "Buchettes del vino", παράθυρα δηλαδή ανά την πόλη που σερβίρουν κρασί, κάτι που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των ευγενών της πόλης που παρήγαγαν το δικό τους κρασί και πουλούσαν το πλεόνασμα απευθείας από τα σπίτια τους. Το 1600, η χρήση τους γνώρισε μεγάλη άνθηση, καθώς η βουβωνική πανώλη μάστιζε την Ευρώπη και με τα παράθυρα μειωνόταν στο ελάχιστο η αλληλεπίδραση μεταξύ πωλητή και αγοραστή.
"Gucci Osteria" και "Giardino 25"
Η ηχηρή συνεργασία του διάσημου οίκου μόδας Gucci με τον μεγάλο σεφ Massimo Bottura σε μια σειρά σύγχρονων εστιατορίων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές κάτω από την ομπρέλα της "Gucci Osteria" κάνει αίσθηση με στοιχεία όπως η δημιουργικότητα, η κομψότητα και η παιχνιδιάρικη διάθεση, αγκαλιάζοντας τη νεανική ενέργεια των executive chefs Karime Lopez και Takahiko Kondo. Το "Giardino 25", επίσης υπό την ομπρέλα του ομίλου, σερβίρει ισορροπημένα και πολύχρωμα κοκτέιλ, όπως το Mémoire di Negroni, φόρος τιμής στο πιο διάσημο ιταλικό κοκτέιλ, που γεννήθηκε στη Φλωρεντία.
Η μπάρα και η γαστρονομία του "Locale"
Το "Locale Firenze" στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του 1200 και περιλαμβάνει πολλές εντυπωσιακές αίθουσες εστίασης, τόσο στον επάνω όροφο όσο και στους υπόγειους χώρους. Στο μπαρ (#46 World’s 50 Best Bars), η λίστα των κοκτέιλ εστιάζει στην υψηλή τεχνική και την εποχικότητα, ενώ γαστρονομικά o σεφ Simone Caponnetto αξιοποιεί το "βαρύ" βιογραφικό του, που περιλαμβάνει θητεία δίπλα σε μεγάλα ονόματα του διεθνούς τερέν, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη ιδιοσυγκρασιακή fine comfort κουζίνα συνοδευόμενη από εξαιρετικά κρασιά.
Η Piazza della Repubblica
Ακόμα μία προσθήκη στην bucket list σας με τις διάσημες πλατείες. Είναι η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, με την εμβληματική Colonna dell'Abbondanza (στήλη της αφθονίας) να δεσπόζει ως σύμβολο ευημερίας και ευτυχίας. H πύλη σηματοδοτεί το ακριβές κέντρο της πόλης και γι' αυτό η Piazza della Repubblica (Πλατεία της Δημοκρατίας) αποκαλείται επίσης ομφαλός της Φλωρεντίας.