Το τρένο του ταξιδιωτικού μέλλοντος

…εμείς πότε θα το καβαλήσουμε;

τραίνο σε αλπικό τοπίο

Την ώρα που στην Ελλάδα αναζητούμε το… εγχειρίδιο συντήρησης του μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού κειμηλίου που μας άφησαν οι Ολυμπιακοί του 2004, το Παρίσι, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκεται περισσότερα από 20 χρόνια πιο μπροστά απ’ την Αθήνα, ετοιμάζεται για τους δικούς του Ολυμπαικούς να υποδεχθεί τα "τρένα του μέλλοντος", ίσως το πιο σημαντικό κληροδότημα που θα αφήσει η μεγάλη αθλητική γιορτή στην πόλη του Φωτός. Πρόκειται για τα μοντέλα Μ της TGV (o προαστιακός της Γαλλίας), τρένα νέα γενιάς και υψηλής ταχύτητας, που εκτός του ότι μειώνουν το οικολογικό αποτύπωμα του στόλου κατά 32%, το ενεργειακό κόστος κατά 20% και τα κόστη συντήρησης κατά 30%, ανεβάζοντας κατά 20% τη χωρητικότητά τους, τυγχάνει να αποτελούνται κατά 97% (!) από ανακυκλωμένα υλικά. Πέρα από τα στατιστικά, τα τρένα έρχονται κομπλέ με ανέσεις (concept bar σε δύο επίπεδα, υπηρεσίες σέρβις στις θέσεις των επιβατών, αυξημένη μέριμνα για επιβάτες με κινητικά προβλήματα κ.ά.), που θα κάνουν το ταξίδι στις ράγες ακόμη πιο ελκυστικό, φιλοδοξώντας να φέρουν επανάσταση στις μετακινήσεις με τρένα.

SAS electric airplane
Την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική πτήση έχει ήδη προπωλήσει η SAS Group

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Γαλλία έχει ήδη δρομολογήσει απαγορεύσεις πτήσεων εσωτερικού που μπορούν να αντικατασταθούν από δρομολόγια τρένων με διάρκεια μικρότερη από δυόμισι ώρες, αλλά και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει το ίδιο για αεροπορικές γραμμές ανάμεσα σε χώρες με στιβαρή σιδηροδρομική σύνδεση (για περιβαλλοντικούς λόγους αμφότερα), φέρνουν ένα επιπλέον κύμα μελαγχολίας στα καθ’ ημάς, με τα γνωστά (φονικά) προβλήματα του ελληνικού δικτύου. Ενώ, παράλληλα, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού, όπως ο σχεδιασμός για ανάπτυξη Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών ανά την επικράτεια, θα πρέπει να ξεκινήσουν να σχεδιάζονται σε πολύ πιο… ολιστική βάση: το πώς, για παράδειγμα, μπορεί ένας επισκέπτης της Αθήνας να φτάσει στις Πρέσπες, στη Στεμνίτσα ή στα Γιάννενα, με τρόπο συμβατό με τη νέα ταξιδιωτική εποχή. 

Σε άλλα "πράσινα" ταξιδιωτικά νέα, η SAS έχει ήδη προπωλήσει όλα τα εισιτήρια της πρώτης αμιγώς ηλεκτρικής πτήσης, που προγραμματίζεται για το κοντινό… 2028. Λέτε ως τότε να έχουμε δει υδροπλάνα πάνω απ' τις ελληνικές θάλασσες;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.