Ο αρχιτέκτονας Marco Serra δούλεψε προσεκτικά πάνω στον ιστορικό "καμβά", δημιουργώντας ένα σύγχρονο πολυτελές ξενοδοχείο, που στεγάζεται σε ένα τεράστιο κτήμα 500 στρεμμάτων στο Βαγιαδολίδ, όπου φιλοξενούνται και αμπελώνες, άμεσα συνδεδεμένοι με τη συνολική εμπειρία λόγω της μακράς οινοποιητικής παράδοσης της περιοχής. Είναι επισκέψιμοι κατόπιν συνεννόησης, όπως και το οινοποιείο, ένα από τα πιο καινοτόμα και τεχνολογικά προηγμένα της Ευρώπης, ενώ ενδιαφέρον για τους οινόφιλους έχει η "La Cueva" (η σπηλιά), το παλιό κελάρι των μοναχών που σήμερα στεγάζει την ιδιωτική συλλογή κρασιών του οινοποιείου με περίπου 8.500 φιάλες, αρκετές από τις οποίες από παλιές σοδειές.
Η βασική γαστρονομική πρόταση, το "Refectorio", βραβευμένο με αστέρι Michelin και πράσινο αστέρι για τις βιώσιμες πρακτικές λειτουργίας του, είναι στενά συνδεδεμένη με την τοποθεσία αποτίνοντας φόρο τιμής στα εγχώρια προϊόντα. Εννιά χρόνια μετά τη βράβευσή του με αστέρι Michelin, η εμπειρία που προσφέρει είναι βαθιά ριζωμένη στη γη, με τον επικεφαλής σεφ Marc Segarra να αφήνει το στίγμα του σε μια γαστρονομική αφήγηση της τοπικής ιστορίας, της βιοποικιλότητας και των παραδόσεων.
Όπως είθισται σε παρόμοιας βάσης μαγειρικές φιλοσοφίες, πολλά από τα συστατικά των πιάτων προέρχονται από τον βιολογικό λαχανόκηπο στις όχθες του Δούρου, ακριβώς στη γη που καλλιεργούσαν οι μοναχοί τον 12ο αιώνα. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι του κήπου, που είναι βιοδυναμικής λογικής, συνάδουν με την ολιστικά βιώσιμη προσέγγιση του "Abadía Retuerta", ενός προορισμού που χτίζει τον δικό του μύθο με αμέριστο σεβασμό στο περιβάλλον.
abadia-retuerta.com