Έχει κάτι ιδιαίτερο ο χώρος του "Μαιτρ και Μαργαρίτα", σχεδόν όσο και το μάλλον ασυνήθιστο όνομα του εστιατορίου, που βαπτίζεται από το μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Βλέπεις, πέρα από το να σε κάνει να νιώσεις άμεσα οικεία, επικεντρώνεται στην ουσία των πραγμάτων. Ειδικά στην περίπτωση της γεύσης. Η ελληνική μπιστρονομία προσεγγίζεται εδώ σε κάθε πτυχή της, ξεκινώντας από την επιλογή των πρώτων υλών που γίνεται με προσοχή και επιμονή. Έπειτα, η αξιοποίησή τους σε ένα πλαίσιο εποχικό και βιώσιμο, μέσω μιας μαγειρικής διαδικασίας αποψάτης και νόστιμης, προτού αυτή εξελιχθεί σε μία casual dining εμπειρία, καθοδηγούμενη από βιώματα και μνήμη. Και ακριβώς εκεί βρίσκουν χώρο και χρόνο να εκφραστούν γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ιθάκη μέχρι τα Γρεβενά, ντόπια ζυμαρικά από τη Χίο και τις Σέρρες, κρέας από την Κομοτηνή και τη Χαλκιδική, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από την ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης, μαζί με δεκάδες άλλα καλούδια από την ελληνική ύπαιθρο. Όλα τα παραπάνω παίρνουν θέση, έτοιμα να κάνουν το δικό τους γαστρονομικό statement, σε πιάτα σαν το αλμυρό θρακιώτικο "σαραγλί" με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα Κάσου, τις μακαρούνες με σάλτσα μπουγιαμπέσας ή το κατσικάκι, με μαστίχα, ξινόχοντρο και νεράντζι. Μαζί με το φαγητό, το κρασί. Αποθέωση του ελληνικού αμπελώνα, με ετικέτες γνωστές και άγνωστες, αλλά πάντοτε με έντονο χαρακτήρα, κυρίως από μικρά οινοποιεία.
Φράγκων 3 και Στρατηγού Σφέτσου, Θεσσαλονίκη, 2314007586, maitrandmargarita.com, Facebook: Maitr & Margarita, Instagram: @maitr.margarita